joozinka 26.11.03, 19:34 Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, czy słowa zawierające w sobie dwugłoskę "oi" w alfabecie fonetycznym międzynarodowym (wym. krakowsko-poznańska) będą miały [j] między "o" i "i"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: fonetyka 27.11.03, 09:18 Czy chodzi o taki formy jak 'moi', 'stoi'? Nie wiem, jak krakowiacy i poznaniacy, ale w mojej szczecińsko-wrocławskiej wymowie 'j' istnieje. Wymowę bez 'j' w ogóle bym uznał za literowo hiperpoprawną. Natomiast na to, co z tą wymową zrobią międzynarodowi fonetycy, nie mam najmniejszego wpływu. A sądząc ze słowników z lat 80., można w tym alabecie różne dziwne rzeczy pisać, np. w wyrazie 'trąba' [tromba] proponować wymowę [tro~ba]. Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: fonetyka 27.11.03, 10:42 Tzw. "wymowa wrocławska" była u nas w szkole przytaczana jako błędna: "CZecie DŻewko" zamiast 'trzecie drzewko', "ulica Czysta CZystaCzy" zamiast 'ulica Czysta trzystatrzy' itd. Ja bym zatem uważał przy braniu za wzorzec tę wymowę :-)(co nie zmienia faktu, że bardzo lubię Wrocław). Pozdrawiam vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
chomskybornagain1 Re: fonetyka 27.11.03, 12:36 no co wymowa [moi] jest chyba niemozliwa fonetycznie, przynajmniej dla mnie :-) (no chyba ze jako dyftong). jesli nie wstawimy [j] miedzy te samogloski to wstawimy zwarcie krtani albo spirant krtaniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
joozinka Re: fonetyka 27.11.03, 22:07 Wielkie dzięki, dobrzy ludzie. W wymowie da się usłyszeć to ewidentnie, ale nie wiem czy jest to wystarczające kryterium dla poprawności zapisu. Zaryzykuję z tym "j" i zobaczę jakie będą tego efekty... pozdr. <J> Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: fonetyka 28.11.03, 00:13 To zależy od tego, czy słowo zawiera dyftong „oj”, czy występują w nim samogłoski zgłoskotwórcze „o” i „i”. Jeśli dyftong (np. w słowie „planetoida”), to wymawiamy „oj”, jeśli samodzielne samogłoski „o” i „i” (np. moi, stoi), to wymawiamy „oi”. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: fonetyka 28.11.03, 16:38 A ja bym akurat na abarot. Za planeto-idę to nawet dałbym sie pociąć? planetojda? to brzmi jak niedojda... Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: fonetyka 28.11.03, 21:12 zbigniew_ napisał: > A ja bym akurat na abarot. > Za planeto-idę to nawet dałbym sie pociąć? Ja też, ja też! > planetojda? to brzmi jak niedojda... z akcentem na drugą. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: fonetyka 29.11.03, 01:10 zbigniew_ > planetojda? to brzmi jak niedojda... planeto-idę, gwiazdo-płynę, mgławico-lecę . . . - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
arana Fonetyka poety:) 29.11.03, 13:47 stefan4 napisał: > planeto-idę, gwiazdo-płynę, mgławico-lecę . . . > > - Stefan Ooo,to ładne! Będzie dalszy ciąg? Arana Odpowiedz Link Zgłoś
adam.ladzinski Przeurocza pólsamogłoska /j/ 29.11.03, 14:58 Cokolwiek teraz napiszę, będzie już musztardą po obiedzie, skoro doszliśmy nawet do liryki, ale chciałbym zauważyć, że w wielu gwarach występuje prejotacja, tj. wymowa [jidę], [jich] w przypadku /i/ w nagłosie. Jeśli chodzi o niedojdowatą planetoidę, to /o/ i /i/ muszą być wymawiane starannie właśnie w wyrazach obcych i zapożyczonych. Odpowiedz Link Zgłoś