dlategozembaba 03.09.09, 10:44 Mój nauczyciel polonista twierdzi, że nie powinno się stawiać cudzysłowu w tytule opowiadania uczniowskiego, a polonistka mojej kolezanki uważa, ze trzeba. Kto ma rację? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 Oboje 03.09.09, 12:00 1. Całość tytułu nie wymaga cudzysłowu. 2. W tytule pojawiające się inne tytuły - wymagają. Ad 1. Dystertacja {Dlategozembaby}: Mickiewicz jako taki, a jak nie taki, to jaki? Ad 2. Kontrdysertacja {Dara61}: Mickiewicz jako turysta w "Stepach Akermańskich", a jak nie turysta, to kto? W tytułach owe dwie nazwy wiekopomnych dzieł zapisałem bez cudzysłowu, jako np winietki 1. stron opracowań. W zgodzie ze sztuką winienem jednak je zapisać tu inaczej: Ad 1. Dystertacja {Dlategozembaby}: "Mickiewicz jako taki, a jak nie taki, to jaki?" Można wyróżnić tytuły inną czcionką, kursywą: Ad 2. Kontrdysertacja {Dara61}: Mickiewicz jako turysta w "Stepach Akermańskich", a jak nie turysta, to kto? Odpowiedz Link Zgłoś
velinovski Re: cudzysłów w tytule pracy uczennicy 04.09.09, 18:43 Ciekawe, skąd pani polonistka wymyśliła informację o cudzysłowie w tytule. Rację ma w stu procentach pan polonista - wystarczy sprawdzić zasady interpunkcji w pierwszym lepszym słowniku. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: cudzysłów w tytule pracy uczennicy 04.09.09, 23:28 velinovski napisał: > ...informację o cudzysłowie w tytule. W tej dyskusji nie zostało zadane pytanie: czy chodzi o cudzysłów w tytule, czy o tytuł w cudzysłowie? Bo tu jest chyba pies pogrzebany. Odpowiedz Link Zgłoś
dlategozembaba Re: cudzysłów w tytule pracy uczennicy 25.09.09, 21:33 Witaj, oczywiście masz rację, może i precyzyjnie byłoby zadać je tak ja to zrobiłaś / zrobiłeś - tytuł w cudzysłowie, ale przecież można się domyślić, co zrobili pozostali, że chodzi właśnie o to. Po co się więc czepiać? Masakra :) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: po co się czepiać 25.09.09, 23:34 Po naciśnięciu na pole "odpowiedz" wyczytać można: Odpowiadasz na: efedra napisała: Mimo to, a nawet mimo tego {dlategozembaba} wątpi: ... tak ja to zrobiłaś / zrobiłeś ... Taaak... Po co się czepiać ... Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: cudzysłów w tytule pracy uczennicy 25.09.09, 23:46 dlategozembaba napisała: > przecież można się > domyślić, co zrobili pozostali, że chodzi właśnie o to. Po co się > więc czepiać? No w tym właśnie sęk, że nie wiem, kto się czego domyślał, i jakie było pytanie. Bo własnego tytułu w cudzysłów się nie bierze. Używa się go, pisząc o pracy i przytaczając jej tytuł. Więc jeżeli uczennica napisała w cudzysłowie jakieś słowo w tytule (np. Problemy emigracji w "Za chlebem" Sienkiewicza), to jest całkiem w porządku. Nie jest "czepianiem się" prośba o uściślenie pytania. A kto kogo zmasakrował, to zupełnie nie wiem. Chyba nie ja. Odpowiedz Link Zgłoś