grenka1 06.06.07, 10:16 albo ekskomunika, bo tak sobie zażyczył ksiądz proboszcz. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4205887.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga_22 Re: Budowa ołtarza, 06.06.07, 11:19 Duchowni też się pogubili. Zawsze jest grono kobiet i mężczyzn,którzy z ochotą i znajomością w tym temacie służą kościołowi. Myślę,że tak powinno być.Ołtarz powinni robić ludzie ,którzy z serca zbudują ołtarz,a nie z nakazu . Dziwię się dyrektorce szkoły.Gdyby chociaż inaczej podeszła do sprawy, pytając nauczycieli.A tak tylko zaogniła sprawę. Ciekawe w jaki sposób ksiądz ukarze nauczycielkę,która nakablowała. Odpowiedz Link
grenka1 Re: Budowa ołtarza, 06.06.07, 15:27 Na kablującą nauczycielkę nałoży dożywotnią ekskomunikę. I będzie się biedna wraz z księdzem smażyła w piekle. Odpowiedz Link
pia.ed Najpierw geje, teraz ateisci 06.06.07, 17:36 Czyzby w PANSTWOWEJ szkole nie maja prawa pracowac nauczyciele-ateisci??? Za "komunizmu" byla w Polsce wolnosc slowa i wyznania ... "- A jeśli któryś z nauczycieli jest niewierzący? - pytam. - Nie ma takiej możliwości. Przecież szkoła ma imię Jana Pawła II - zapewnia Załęska." Odpowiedz Link
52ania Re:Kto rzadzi... 06.06.07, 23:13 ksiadz proboszcz odpowiedział.Trzeba się podporzadkowac albo uciekac za granicę. Odpowiedz Link
grenka1 A kto broni 06.06.07, 23:37 księdzu wyjechać za granicę?? Niech jedzie do Anglii i tam spróbuje rządzić. Odpowiedz Link
ira.mak Re: wiara a przymus 07.06.07, 21:32 czy to czasem sie nie kłóci? W ogóle uczestniczenie pod kazdym względem w życiu parafii powinno wypływac z przekonania,wiary ,z potrzeby-a nie dlatego że wypada,że trzeba czy ksiądz kazał.Ja np. mimo że parafianki tutejsze chodzą sprzatać kościół nie robie tego i koniec.Jesli mnie ksiadz zechce wykląć-trudno.Za dużo tych nakazow ,zakazów a gdzie prawdziwa wiara? Odpowiedz Link
grenka1 Re: wiara a przymus 07.06.07, 21:45 ira.mak napisała: Ja np. mimo że parafianki tutejsze chodzą > sprzatać kościół nie robie tego i koniec.Jesli mnie ksiadz zechce > wykląć-trudno.Za dużo tych nakazow ,zakazów a gdzie prawdziwa wiara? Ekskomunikę masz jak w banku. Jak Ty wogóle śmiesz się przeciwstawiać księdzu dobrodziejowi. Odpowiedz Link
52ania Re: wiara a przymus 08.06.07, 23:09 Ja też nie sprzątam kościoła.U mnie jest bardzo mala parafia-530 osób.Dla mnie wiara nie może byc przymusem i nie jest.To, że nie sprzatam, czy nie dekoruję ołtarza na Boże Ciało nie oznacza, że jestem złą parafianka.Daję pieniadze do puszki, bo uważam, ze powinna byc sprzątaczka.Kiedyś tak było.Ołtarz dekorują wciaz te same osoby, a ja nie mam zmysłu artystycznego )))) i nie chcę przeszkadzac. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: wiara a przymus 09.06.07, 06:41 Wypowiadała się dyrektorka szkoły i jedna nauczycielka w TV w tej sprawie. Dyrektorka mówi,że przecież nauczyciele co roku budowali ołtarz i nie uważa,żeby coś żle zrobiła. Nauczycielka natomiast,że oni i tak by zbudowali ten ołtarz,bo co roku to robią,tylko ta forma nakazu je zbulwersowła. No i mają rację.Tylko nie wiem co z księdzem,pewnie się spóżniłam. Odpowiedz Link