Dodaj do ulubionych

rezygnacja z pracy a jobseeker allowance?

11.11.10, 22:37
dziewczyny, orientujecie sie moze czy osoba ktora dobrowlnie zrezygnowala z pracy w ktorej pracowala 5 ostatnich lat, ma jakiekolwiek prawo i szanse na otrzymanie zasilku dla bezrobotnych w sensie jobseeker allowance? jesli tak to na jaki okres i w jakiej mniej wiecej wysokosci.dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • clonek13 Re: rezygnacja z pracy a jobseeker allowance? 11.11.10, 22:45
      odeszlam z pracy i nie dano mi ani grosza bezrobocia, powiedziano mi ze mam meza ktory pracuje, nie dalam sie zbyc i zlozylam papiery, odmowiono mi zasilku,wszystko przez to ze mam formalnie pracujacego partnera, w Uk pracowalam na umowe kilka lat.........bez slow normalnie,,,,to bylo 2007r
      • kaka-llina Re: rezygnacja z pracy a jobseeker allowance? 12.11.10, 01:32
        Jeśli masz pracującego partnera zasiłku nie dostaniesz (bo macie wystarczająco pieniędzy, żeby przeżyć) jeśli partner zarabia mało możecie dostać dodatki.
    • justyna_w24 Re: rezygnacja z pracy a jobseeker allowance? 11.11.10, 22:50
      z tego co wiem to jesli sama rezygnujesz to tracisz prawo do zasilku przez pierwsze 3 miesiace
      • bebe52 Re: rezygnacja z pracy a jobseeker allowance? 12.11.10, 10:56
        Jeśli rezygnujesz sama to na jakiekolwiek pieniądze czekasz do 3-4 miesięcy,jeśli sami cię zwolnią to czekasz do 6 tygodni.
        Jeśli masz partnera z wysokimi dochodami to zasiłku nie dostaniesz ale jeśli ma je małe lub do tego macie dzieci to dostaniecie inne benefity.
        Jeśli partnera nie masz to dostaniesz zasiłek ale po 3 miesiącach w wysokości mniej więcej koło 60f tygodniowo plus płacą za mieszkanie i council ale rachunki raczej płacisz sama i jeśli masz dziecko/dzieci to benefity idą w górę.
        Pozdrawiam
        • dorinn2 Re: rezygnacja z pracy a jobseeker allowance? 12.11.10, 12:20
          kurcze dziewczyny przestancie pisac nieprawde, pisze juz chyba trzeci raz!!!!!!
          zrezygnowalam z pracy po macierzynskim (wrocilam na dwa tygodnie a potem zlozylam rezygnacje) na nastepny dzien poszlam zapisac sie na bezrobocie. NIKT, naprawde NIKT nie pytal mnie dlaczego stracilam/zrezygnowalam z pracy!!! Przychodzisz na rozmowe, wypelniasz sterty papierow, na koniec pytaja czy jestes gotowa podjac prace od zaraz, na kazda mozliwa zmiane i finito. Nie rozmawiano ze mna dlaczego nie chce tam pracowac, nikogo nic nie interesowalo co i jak!!
          Nie dostalam, zadnego dofinansowania na dom, council ani innych benefitow, bezrobocie- 60 £ i tyle. Dodam, ze decyzja o przyznaniu przyszla po chyba ok 2 tygodnich.

• aniaheasley Re: rezygnacja z pracy a jobseeker allowance? 12.11.10, 12:50
            W trakcie wypelniania pierwszego formularza o zasilek dla bezrobotnych (ta rozmowa odbywajaca sie przez telefon z reguly i trwajaca okolo godziny czasu) jest wyraznie postawione pytanie 'Why did the job end?' i urzednik wpisuje Twoja odpowiedz. W zaleznosci od tego co odpowiesz na to pytanie urzednik POWINIEN zaznaczyc w odpowiedniej rubryce fakt rezygnacji z pracy i skierowac sprawe do dalszego wyjasnienia okolicznosci porzucenia pracy.
          • 3-mamuska Dorinn2 12.11.10, 16:16
            dorinn2 napisała:

> kurcze dziewczyny przestancie pisac nieprawde, pisze juz chyba trzeci raz!!!!!!
            > zrezygnowalam z pracy po macierzynskim (wrocilam na dwa tygodnie a potem zlozyl
            > am rezygnacje) na nastepny dzien poszlam zapisac sie na bezrobocie. NIKT, napra
            > wde NIKT nie pytal mnie dlaczego stracilam/zrezygnowalam z pracy!!! Przychodzis
            > z na rozmowe, wypelniasz sterty papierow, na koniec pytaja czy jestes gotowa po
            > djac prace od zaraz, na kazda mozliwa zmiane i finito. Nie rozmawiano ze mna dl
            > aczego nie chce tam pracowac, nikogo nic nie interesowalo co i jak!!
            > Nie dostalam, zadnego dofinansowania na dom, council ani innych benefitow, bez
            > robocie- 60 £ i tyle. Dodam, ze decyzja o przyznaniu przyszla po chyba ok
            > 2 tygodnich.
            >
            No to ladnie cie ktos nie doinformowal, Bo za mieszkania placa calosc przez rok ,no chyba ze partner zarabia.,ale wtedy moga dolozyc. Mojego meza pytali czy stracil prace czy Sam odszedl. Jak rozmawiam z nimi przez godzine pierwszy telefon, to petal co z mieszkaniem czy sa dzieci I jak chcesz to zgaszaja ze chcesz benefit na mieszkanie.
            • dorinn2 Re: Dorinn2 12.11.10, 16:36
              ja wypelnialam forme on-line, na nastepny dzien zaprosili mnie na wizyte i pogawedke. Zlozylam do town hallu podanie o dofinansowania domu itp ale powiedzieli, ze nam sie nie naleza, bo meza dochody + moj zasilek to za duzo :)
              a o working tax c. M nie staral sie, bo jak przekroczy sie jakas tam magiczna kwote to trzeba wszystko oddac wiec nie zglaszalismy, ze nasze dochody beda troche nizsze.
        • spiderk0 Re: rezygnacja z pracy a jobseeker allowance? 12.11.10, 12:21
          Sankcje za dobrowolne opuszczenie pracy to od tygodnia do sześciu miesięcy okresy kiedy nie będziesz mogła otrzymywać zasiłek. Wszystko zależy od powodu, może to być powód zdrowotny, rodzinny, przeprowadzka, itp. Poprostu umów się na rozmowę w JSC i przedstaw powody.
          • clonek13 Re: rezygnacja z pracy a jobseeker allowance? 12.11.10, 17:40
            nie mialam dzieci wtedy, maz byl self empl. i tylko o to pytali, wogole ich nie interesowalo ile zarabia,,,,sam fakt ze jest jednoosobowa firma i jestesmy po slubie, zdyskwaliffikowal mnie ,wg urzednika i wg pisma jakie pozniej dostalam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka