23.11.10, 16:53
Wlasnei dostalam gazetake z Lidla i w jest promocja,ze to warzywo bedzie za polowe ceny. I tak sie zastanowilam czy by nie sprobowac,bo przyznaje sie bez bicia,ze nigdy tego nie jadlam...
Wiec poprosze o jakies propozycje-co sie z tym robi,zeby bylo smaczne? Chetnie wyprobuje jakies sympatyczne przepisy.
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: Swede 23.11.10, 17:07
      Mnie najlepiej smakuje ugotowana i ugnieciona na puree jak ziemniaki. Niekorzy nawet mieszaja pol na pol z ziemniakami i robia z tego puree. Do tego troche masla, mozna tez troche jogurtu, jak ktos lubi.

Dobra jest tez swede upieczona w piekarniku - kroisz na taka wieksza kostke, polewasz oliwa, solisz, i do piekarnika, az zmieknie.
      • wiwi1 Re: Swede 23.11.10, 17:12
        Dokladnie, puree z maselkiem, zamiast ziemniakow mozna a synkowi wlasnie robie pol na pol z ziemniakami. Niedoceniane i bardzo zdrowe warzywo.
        A tak jak juz przy warzywach jestesmy to nie jest przypadkiem teraz pora na selera? Nigdzie go w sklepach nie widze.
        Pozdrawiam:)
        • gypsi seler 23.11.10, 18:12
          Bywa dosc czesto w Tesco, ale nie zawsze. Oni tu raczej uzywaja lodyg naciowego, nie korzeni.
          • marenika Re: seler 23.11.10, 18:18
            ja wczoraj widzałam seler w Lidlu...a przy okazji mają tam smaczne grzane wino po 3.99:)
            • maleczytaniecouk Re: seler 23.11.10, 18:38
              Mi się wydaje, że swede to jest burak pastewny. Seler to seleriac i ma bardziej chropowatą skórkę. Dobry jest pieczony, ja też lubię w zupie.
              • wiwi1 Re: seler 23.11.10, 19:01
                Tak, tak masz racje. Ja tylko przy okazji, bedac na "warzywnym" watku spytalam o selera, bo w zeszlym roku zawsze kupowalam w tesco a w tym roku nigdzie nie widze ani tesco online ani w sklepie na polce. Ale to tak off topic.
                Pozdrawiam:)
          • paola_k2 Re: seler 23.11.10, 19:44
            Czesto jest w Morisson. Ja kupilam w zeszlym tygodniu.
            • igooska Re: seler 23.11.10, 20:08
              W Tesco tez jest seler (w moim:)).Pierwszy raz widziałam od prawie 3 lat to i kupiłam kilka ,pokroiłam i zamroziłam.A tu niespodzianka ,seler od 3 tyg w stałej sprzedaży ,ładny i świeży.Ale jakby co to zapas mam...:)
              • yadrall Re: seler 23.11.10, 21:00
                Dzieki!
                To przetestuje-bedzie jakas odmiana :)
                Co do selera to wczoraj widzialam w Lidlu-cala gura tego byla. Seler o ja tez kupuje i mroze bo te tutejsze selery sa olbrzymie-nie mialabym co z takim olbrzymem zrobic...
                Ja lada dzien zaczne poszukiwana swiezych burakow do baszczu na swieta,bo w pierwszym roku po przyjezdzie do UK to czekalam do grudnia,a potem byly tylko te obgotowane w woreczkach prozniowych...
                • wiwi1 Re: seler 23.11.10, 21:28
                  Swieze buraki sa na pewno w tesco i to w wersji organic:)
                  Kurcze to co jest z tym moim tesco, ze nie maja tam selera? ani na necie tez nie. Musze sie wybrac na poszukiwania.
                  A jesli chodzi o mrozenie warzyw to ja mialam plan zamrozic sobie dynie i czekalam az bedzie po Halloween, bo gdzies tak wyczytalam, ze wtedy stanieja. No to wtedy zniknely calkiem z polek.
                  • maleczytaniecouk Re: seler 24.11.10, 07:55
                    Nic nie straciłaś dynia po zamrożeniu nie jest zbyt smaczna, jezeli już to lepiej ją do słoika zapakować :)
    • cocopella Re: Swede 23.11.10, 23:21
      Podaję link, gdzie jest kilka przepisów z 'swede': www.riverford.co.uk/search/wash/swede/in:recipes/
      Ja robię sałatkę z surowego wazywa: trę na grubej tarce + jajeczka na twardo+kukurydza z puszki+pieprz, majonez. Bardzo smaczna.
      • bryanowa-1 Re: Swede 24.11.10, 02:31
        ja swede tre na tarce.do tego tarta marchew,zielona pietruszka ,łyzka oleju z pestek winogron.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka