22.01.11, 14:55
Uswiadomilam sobie niedawno, ze przydalby mi sie krochmal do poscieli. Lubie jak jest sztywna (jak wtedy gdy jest nowa), ale po pierwszym praniu juz sie robi flak:/
Patrzylam na stronie Sainsbury's i maja tylko jakis w sprayu.
Wy krochmalicie posciel? Gdzie mozna kupic i jak sie w nim pierze?
Dzieki
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: Krochmal 22.01.11, 15:01
      Krochmal z tego co pamietam to poprostu maka ziemniaczana (potato starch).
      Co do technicznej czesci sie nie wypowiem, bo nie mam pojecia.
      • padynt Re: Krochmal 22.01.11, 15:22
        Zagotuj wodę, tak na oko około pół litra. Rozrób szklance zimnej wody łyżkę stołową mąki ziemniaczanej i wlej na gotującą się wodę , wmieszaj jak kisiel i odstaw. Do ostatniego płukania możesz śmiało dodać ten krochmal do pralki.
        • kalasotka Re: Krochmal 22.01.11, 15:25
          Ok. Dzieki, ale jak sie dodaje cos w trakcie prania? Prosze o instrukcje. Nigdy tego nie robilam.
          • padynt Re: Krochmal 22.01.11, 15:32
            za bardzo nie wiem, o co konkretnie pytasz ale odpowiem tak:
            jeśli możesz ( w mojej pralce można) w trakcie prania otworzyć drzwiczki to przed ostatnim płukaniem, przed pobieraniem wody, wlej prosto do bębna ten przygotowany krochmal. Tylko uważaj żebyś się nie poparzyła przestudź go trochę czyli po prostu ugotuj wcześniej. A jak nie chcesz, nie możesz "pilnować " pralki to możesz również wleć go do pojemnika do którego leje się płyn do płukania tylko wtedy za duzo Ci go nie wejdzie, będzie lżej ukrochmalone:)
            • kalasotka Re: Krochmal 22.01.11, 16:46
              Wlasnie o to mi chodzilo. Tez myslalam o pojemniku, ale tam rzeczywiscie sie nie za wiele zmiesci. Dzieki. W koncu bede krochmalic. Na smierc zapomnialam, ze to wlasnorecznie mozna krochmal zrobic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka