Dodaj do ulubionych

Flexible working hours-pilne

04.02.11, 12:13
Dziewczyny mam pytanie odnosnie powrotu do pracy po macierzynskim.18 lutego mam wrocic do pracy po roku.Przed macierzynskim pracowalam part time tylko w piatki i soboty.Z poczatkiem grudnia zlozylam pismo do managera zeby zredukowac dni tylko do piatku.Dzisiaj w koncu udalo mi sie z nim porozmawiac(wczesniej byl nieosiagalny) i powiedzial mi,ze piatki raczej im nie pasuja i ze chcialby zebym pracowala w srody(ktore skolei nie pasuja mi).I co teraz?Ma jeszcze pozniej dzwonic do mnie ale co sie stanie jesli nie uda nam sie porozumiec,znacie przepisy?Moze jakies linki bo nic nie moge znalezc:(Mi sie wydawalo tak na ,,chlopski rozum'',ze gdybym nie zlozyla tego pisma,to wrocilabym normalnie na piatki i soboty,wiec jesli chce te soboty teraz obciac to nie powinno byc problemu.Nie bardzo wiem co robic.Gdyby dal mi odpowiedz troche wczesniej to byc moze moj maz moglby zaczac zalatwiac zmiane godzin w jego pracy ale zostalo nam troche malo czasu zeby ta machine cala ruszyc.Moze Wy cos mi doradzicie?Czy oni moga zrobic cos takiego?Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: Flexible working hours-pilne 04.02.11, 12:18
      www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/Flexibleworking/index.htm
      • lucasa Re: Flexible working hours-pilne 04.02.11, 12:48
        ja tylko chcialam dodac, ze flexible working to jest cos innego niz flexible working hours.

ze swojej strony wiem, ze nie musza sie zgodzic na jakiekolwiek zmiany, dobra wola i tyle.
        w podanym wyzej linku powinna byc aplikacja, na ktorej mozesz oficjalnie zlozyc podanie do pracodawcy, ale nie musza sie zgodzic. poza tym to podanie mozna wykorzystac tylko raz w roku,
        A
    • steph13 Re: Flexible working hours-pilne 04.02.11, 13:00
      Ale przeciez to ty zainicjowalas zmiany wycofujac sie z pracy w soboty. By pokryc twoja nieobecnosc pacodawca mogl przyjac kogos na te dwa dni w tygodniu i dlatego oferuje teraz srody, godzac sie jednoczesnie na jeden dzien w tygodniu. Moim zdaniem, you don't have a leg to stand on, ze tak powiem bo w koncu nie do ciebie nalezy rozpisywanie harmonogramu pracy.
      • drosophila.melanogaster Re: Flexible working hours-pilne 04.02.11, 13:32
        Tak to ja zlozylam wniosek zeby zredukowac godziny(zamiast piatkow i sobot tylko piatki) i rozumiem,ze pracodawca moze sie nie zgodzic.Chodzi mi raczej o to co dzieje sie w sytuacji kiedy jest taka patowa sytuacja jak teraz?Oni nie akceptuja zaproponowanych przeze mnie piatkow a ja nie akceptuje pracy w srody,co dalej?Wracam tak jak to bylo przed macierzynskim,czyli na piatki i soboty?
        • glasscraft Re: Flexible working hours-pilne 04.02.11, 14:14
          Mysle, ze teoretycznie masz prawo wrocic do tej samej pracy w te same dni, co przed urlopem macierzynskim.
    • yadrall Re: Flexible working hours-pilne 04.02.11, 20:55
      Ja mialam troche podobna sytuacje-po macierzynskim chcialam zmienic godziny pracy. Tyle,ze pracodawca nie mogl mi dac podobnego stanowiska. Zaproponowali mi prace w dogodnych godzinach,ale na duzo nizszej pozycji. Mialam do wyboru przyjac propozycje firmy,albo sie rozstac z tym pracodawca.
      • drosophila.melanogaster Re: Flexible working hours-pilne 05.02.11, 11:22
        No walsnie tez sie obawiam,ze jesli nie dojdziemy do porozumienia to tez bede musiala sie z tym pracodawca rozstac.Tylko nawet nie wiem czy w takim przypadku to ja mialabym sie zwolnic czy to pracodawca robi redukcje etatu?
        • agg3 Re: Flexible working hours-pilne 05.02.11, 14:57
          co kolwiek nie wymyslisz, to w ostatecznosci niech to on Ciebie zwolni z powodu braku etatu. Tobie da to mozliwosc starania sie o JSA na okres poszukiwania pracy i nie nabruzdzi w papierach.
          ale ja bym zlozyla jeszcze raz pismo, zalaczajac ewentualnie jakies rozporzadzenie (dowiedz sie czy firma posiada family friendly policy - wiekszosc irm ma) a jak Ci odmowi, niech poda alternatywne rozwiazanie.
          co to za branza? napisz jak mozesz.
          • glasscraft Re: Flexible working hours-pilne 05.02.11, 15:22
            Podanie o flexible working mozna zlozyc raz na 12 miesiecy. Od oryginalnej decyzji mozna sie odwolac. Ponadto, jezeli odwolanie nie poskutkowalo, a pracownik sadzi, ze jego odwolanie bylo uzasadnione, to moze zlozyc sprawe do sadu pracy.
            www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/Flexibleworking/DG_171775
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka