Dodaj do ulubionych

katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy

18.06.11, 12:40
avony , kleenze czy roznoszenie innych katalogow; wlasne biznesy franczyzy truly madly baby , mini marmalade czy girlie gardening
online surveye
rekodzielo ebay( jak sie ma talent!)
czy mitologiczne polskie skladanie dlugopisow:0

czy komus naprawde udaje sie dolozyc do domowego budzetu bedac full time mum?
Obserwuj wątek
    • aniaheasley Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 18.06.11, 13:12
      Przez ostatnie 9 lat, od urodzenia sredniej corki, jestem caly czas w domu, i nie korzystalam z opiekunek do dzieci. Przez pierwsze kilka lat dokladalam do budzetu domowego tylko w niewielkim stopniu, tzn. oplacam szkole prywatna srednia dla najstarszego, placilam za wszystkie urlopy dla calej piatki, i tzw. kulture, kino, teatry, ksiazki. Na cala reszte zarabial maz.

Od kiedy najmlodsza corka poszla do szkoly zaczelam pracowac duzo wiecej, ciagle nie mam zadnej pomocy do dzieci, w sensie odwozenia, przywozenia ze szkoly, czesto dorabiam tez w weekendy.

Nigdy nie mialam do czynienia z avonem, kleeneze, katalogami, do ebaya robilam dwa podejscia, nie udalo mi sie tam sprzedac absolutnie NIC.
      Gazety to roznosi moj syn czasami :)

Moja rada jezeli ktos naprawde chce sie dolozyc do budzetu, to niech znajdzie sobie bardziej tradycyjne zajecie, a nie wszystkie te przez mrs.t wymienione, np. pisanie na maszynie, testowanie programow komputerowych (duzo firm ostatnio zleca to zajecie wlasnie osobom pracujacym w domu, nie jest to technicznie skomplikowane, po prostu testujesz z punktu widzenia uzytkownika strony), czy inne konkretne zajecie za umowiona stawke godzinowa czy nawet na akord, ale na zasadzie jasno sformulowanej umowy z firma.
      • mrs.t Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 18.06.11, 13:39
        wiesz ania, ty to chyba jestes symbolem pracujacej mamy na forum, to wez sie schowaj:)

i dziekuje, chcialabym w takim niewielkim stopniu sie dokladac do budzetu
        > oplacam szkole prywatna srednia
        > dla najstarszego, placilam za wszystkie urlopy dla calej piatki, i tzw. kultur
        > e, kino, teatry, ksiazki.
        chyba cie kopne :p

> obie bardziej tradycyjne zajecie, a nie wszystkie te przez mrs.t wymienione, np
        > . pisanie na maszynie, testowanie programow komputerowych (duzo firm ostatnio z
        > leca to zajecie wlasnie osobom pracujacym w domu, nie jest to technicznie skomp
        > likowane, po prostu testujesz z punktu widzenia uzytkownika strony), czy inne k
        > onkretne zajecie za umowiona stawke godzinowa czy nawet na akord, ale na zasadz
        > ie jasno sformulowanej umowy z firma.

no wlasnie o to pytam, konkretnie, jesli firma w ktorej sie dotychczas nie pracowalo nie oferuje mozliwosci pracy z domu, no to ja no po prostu nie trafiam na ogloszenia prac o ktorych piszesz!
        • aniaheasley Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 18.06.11, 14:21
          Ogloszen to rzeczywiscie nie ma za duzo, raczej trzeba sobie takie prace wychodzic, wydreptac, wynetworkowac, wypracowac i przypadkiem na nie trafic rozmawiajac ze znajomymi :)

Nie wiem co potrafisz, jakie masz umiejetnosci zawodowe, komputerowe czy manualne, umyslowe czy fizyczne, ale wiem, ze jest mnostwo pracy administracyjnej, ktorej nikomu w firmach nie chce sie robic i wiem, ze tysiace mam domowych bierze takie zlecenia zeby sobie dorobic. Popytaj moze na mumsnet? Tam jest duzo takich wlasnie pomyslowych przedsiebiorczych mam, ktore niekoniecznie chca od razu wielomilionowy biznes domowy prowadzic ale wlasnie tak skromnie sobie po kilka godzin dorabiac.

Mnie sie takie prace wlasnie tak przypadkiem trafialy, wtedy kiedy dzieci byly naprawde malutkie, i nie moglam sie zobowiazac do zadnej gwarantowanej liczby godzin w ciagu dnia czy tygodnia. Przepisywalam na komputerze notatki albo reczne albo z kiepskich fotokopii nauczycieli z collegu, testowalam na zasadzie uzytkownika programy dla firmy programistow, wpisywalam jakies kalkulacje do excela, a w miedzy czasie powolutku wypracowywalam sobie moja wlasna firmowa baze klientow, ktorymi teraz nareszcie od prawie dwoch lat moge zajmowac sie w miare normalnie, chociaz tez tylko w godzinach od 10.00 do 15.00 oraz w nocy :)
          • mrs.t Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 18.06.11, 16:00

> Ogloszen to rzeczywiscie nie ma za duzo, raczej trzeba sobie takie prace wychod
            > zic, wydreptac, wynetworkowac, wypracowac i przypadkiem na nie trafic rozmawiaj
            > ac ze znajomymi :)

no wlasnie, chyba tak..
            ja raczej jestem ograniczona do poszukiwan internetowych, tu na razie nie mamy kregu znajomych bo niedawno sie przeprowadzilismy (a do tego maluch w domu nie sprzyja towarzyskim wyjsciom wieczornym;)

lokalnie kiedys mialam nadzieje, w sklepiku bylo ogloszenie firmy z osiedla, kogos do pomocy potrzebowali, ale jednak 'office' located
            A takie data entry czy przepisywanie , no wlasnie o to chodzi; cos z pogranicza tlumaczen (czy nie pogranicza, ale nieoficjalne musialo by byc bo nie mam np DPSI)
            ale masz racje, to trzeba mocno ruszyc *pupe* ; byc proaktywnym..moze nawet powywieszac ulotki dot tego przepisywania na uczelniach (mozna tu tak robic?Sa jakies boards ?nei chodzilam tu do szkoly, po prostu nie wiem:/ )

> wielomilionowy biznes domowy prowadzic ale wlasnie tak skromnie sobie po kilka
            no dokladnie,
            ja na razie sie swietnie spelniam ale w wolontariacie, robie super rzeczy ale dochodu potrzebnego brak:/
            • aniaheasley Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 18.06.11, 16:18
              Jezeli chcialabys robic tlumaczenia to moge Ci dokladnie opisac w jaki sposob to zorganizowac.
              Mam na ten temat nawet prezentacje, ktora wyglaszam na proz.com :)

Zapewniam Cie tez, ze brak DPSI zadnego tlumacza *w dzisiejszej sytuacji budzetowej* nie powstrzymuje od zarabiania przecietnych stawek agencyjnych.
              Wystarczy Community Interpreting level 3, 10 tygodni kursu, raz w tygodniu i pracujesz. A tlumaczenie przez telefon w Twoim przypadku to tez pewnie dobry pomysl. Duzo nie zarobisz, ale tak okolo £50 dziennie powinno byc realistyczne na poczatek przy dziecku.
              • poppy76 Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 18.06.11, 19:45
                Aniu, tez sie chetnie dowiem:)

Ale, z tego co mi powiedziano, bez SPSI to b ciezko cos w Londynie zrobic, bo konkurencja jest spora. Plus zanim czlowiek sie zabierze za Community Interpreting level 3 potrzebne jest zrobienie dwojki.
                • aniaheasley Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 19.06.11, 12:20
                  Tak pokrotce. Na razie, do konca 2011 mozna robic z marszu, z ulicy od razu level 3, tzn. przyjmowanie na kurs odbywa sie w trzech nieformalnych etapach, ktore czasami golym okiem sa niewidoczne. Najpierw jest rozmowa telefoniczna, potem to co wpiszesz w formularz zgloszeniowy, i potem group induction session, po ktorej nie wszyscy sa zaproszeni do kontynuowania kursu. Od 2012 roku to sie zmienia, i wtedy przyjecie na kurs i entry requirements stana sie bardziej rygorystyczne, poniewaz CI level 3 stanie sie oficjalna kwalifikacja w ramach National Qualifications Network. Wtedy bedzie potrzebne przedstawienie referencji z poprzednich prac jako interpreter, i potwierdzenie kompetencji jezykowych, albo przez przedstawienie certyfikatu, albo test/egzamin wstepny z jezyka. Na razie (i ciagle tak jest) wystarczy powiedziec, ze ma sie doswiadczenie w tlumaczeniu dla znajomych w local community na zasadzie wolontariatu.

DPSI, NRPSI, i wszelkie inne kwalifikacje niestety ale dewaluuja sie ostatnio, bo rzad oglosil dyrektywy w zakresie ousourcing uslug tlumaczeniowych, rowniez w dziedzinie prawnej, coraz wiecej lukratywnych kiedys zlecen np. dla policji czy dla sadu przejmuja agencje, i placa tlumaczom stawki agencyjne. Agencje (delikatnie mowiac) nie zawsze podchodza rygorystycznie do zasad wyznaczonych ani przez PACE Act, ani przez National Agreement w sprawie wymaganych kwalifikacji od tlumaczy dla Criminal Justice System.

Tak jak juz proponowalam mrs.t, mam co pare miesiecy serie prezentacji na proz.com, ktore sa wprowadzeniem do pracy jako public service interpreter w UK, jak chcesz to moge Ci przeslac dwie pierwsze prezentacje z tej serii, tam to wszystko tlumacze w szczegolach, z odsylaczami do stron www, i organizacji, agencji, oraz artykulow wyjasniajacych skad sie biora obecne zmiany na rynku.
                  • kingaolsz Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 19.06.11, 14:18
                    Aniu, a czy moglabym Cie poprosic rowniez o ta prezentacje ( na gazetowego maila)? Z szukaniem pracy sie wstrzymalam, bo postanowilam zostac na uniwerku, ale dodatkowa kwalifikacja tego typu moglaby byc przydatna, wiec chcialabym zglebic temat.
                    • aniaheasley do Kingi 19.06.11, 14:25
                      Kinga, wyslalam, ale potwierdz czy dostalas, bo nie wiem czy ja to dobrze zrobilam....
                      • kingaolsz Re: do Kingi 19.06.11, 15:29
                        Tak, dostalam, dziekuje bardzo :)
                  • poppy76 Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 19.06.11, 16:37
                    Aniu, poprosze w takim razie na gazetowa poczte.

w sumie to trzeba sie spieszyc z kursem;) Ostatnie zaczely sie jakos w kwietniu chyba, i na nie juz za pozno. Moze od wrzesnia tez jakies beda:)
                    Mozesz polecic jakas szkole? ode mnie wszedzie daleko i tak (southwark)
                    • kingaolsz Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 19.06.11, 16:45
                      Ania, Ty sie organizacja takiego kursu dla forumek zajmij :) juz bedziesz miec ladna garstke chenych ;)
                  • kaka-llina Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 20.06.11, 00:28
                    Aniu ja też moge bardzo proszę!!!! na gazetowego..
      • ciocia_ala Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 19.06.11, 13:25
        aniaheasley napisała:
        Przez pierwsze kilka lat dokladalam do bu
        > dzetu domowego tylko w niewielkim stopniu, tzn. oplacam szkole prywatna srednia
        > dla najstarszego, placilam za wszystkie urlopy dla calej piatki, i tzw. kultur
        > e, kino, teatry, ksiazki.

Niewielkim stopniu?? Zarty chyba :)
        • aniaheasley Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 19.06.11, 13:51
          Nie pisalam tego przez kokieterie, bo zauwaz, ze te moje dokladanie sie to tylko na rzeczy luksusowe, bez ktorych mozna sie obejsc, mam tego swiadomosc.
          Moj maz zarabia na:
          mortgage - najwiekszy wydatek miesieczny, i warto podkreslic MIESIECZNY, a moje zarobki byly chaotyczne, i nie mozna byloby na nich co miesiac polegac
          jedzenie - w naszym domu to wydatek, zwlaszcza teraz jak wszystko drozeje, tego samego rzedu co mortgage (kiedys duuuuuuzo mniejszy)
          samochod - ubezpieczenie, przeglad, MOT, road tax, benzyna. Tysiace rocznie..... tym bardziej, ze my eksploatujemy samochod na maxa, wiec to i owo sie sciera, niszczy, zuzywa, nadaje do wymiany
          wszelakie ubezpieczenia, polisy takie i inne
          • ciocia_ala Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 19.06.11, 14:05
            Nie zrozumialas mnie, jak dla mnie super :) Dla mnie oplacenie dziecku prywanej szkoly oraz wakacje dla 5 osob to sa konkretne pieniadze i konkretny (w tym wypadku Twoj) wklad w budzet rodzinny. Ja jak nie pracowalam to moim jedynym wkladem bylo sprzedanie rzeczy dziecka na e-bayu ;)

ps. Ja wakacje traktuje jako normalna czesc "roku wydatkowego" i poki nie musze, nie mysle o tym jako o luksusie.
    • glasscraft Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 19.06.11, 13:54
      U mnie rekodzielo :-)

Full time mama nie jestem, ale mam prace full time... na razie sie nie udaje :-(
      • cyniamonowa Re: do Ani 19.06.11, 15:18
        Aniu, czy i ja moge sie usmiechnac o prezentacje na gazetowego? chodzi mi po glowie tlumaczenie/uczenie, nawet mialam skrobnac na ten temat osobnego posta, ale sie wstydze.. :-) szkoda mi tej mojej znajomosci jezyka, kiedys pracowalam w szkole jezykowej za granica, tzn w Pl tez, ale potem przeprowadzki i tak sie rozeszlo po kosciach. wtedy tez nie potrzebowalam CELTA ani innych kwiatkow... mam glod uczenia i zastanawiam sie co z tym zrobic. narazie pracuje na pelen etat gdzies indziej.
        troche zeszlam z tematu, ale moze ktos tu uczy i tlumaczy i moge sie don zwrocic o wsparcie? narazie Anie prosze o prezentacje. dziekuje.
      • wiwi1 Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 19.06.11, 15:26
        Aniu przeslij mi prosze rowniez na gazetowego ta prezentacje jesli mozesz.
        Dziekuje i pozdrawiam:)
    • szczur.w.sosie Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 19.06.11, 16:45
      Jak się ma swój dom, w miarę duży, można pomyśleć o B&B. Ewentualnie przy jakiś oszczędnościach można zakupić mały holiday cottage i wynajmować na okres wakacji.
      To tak z obserwacji. Sama myślę o czymś takim w jakiejś bliżej nieokreślonej przyszłości:)
    • katarzynaanna1 Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 19.06.11, 23:13
      Aniu,

czy rowniez moglabym prosic o kopie Twojej prezentacji?

Z gory dziekuje,

Katarzyna
      • aniaheasley Re: katalogi, skladanie dlugopisow,franczyzy 20.06.11, 10:38
        Wyslalam wszystkim, mam nadzieje, ze nie oczekiwalyscie zbyt wiele po tych szumnie brzmiacych prezentacjach.

A swoja droga to niezly sie szykuje widze wysyp tlumaczy!
        • ukasia aniaheasley 20.06.11, 10:49
          Mogę i ja prosić o Twoją prezentację?

Z góry dziękuję.
          • kawo3 Re: aniaheasley 20.06.11, 12:35
            To ja tez bardzo prosze o te prezentace. Tylko, ze wcale nie jest latwo znalezc taki kurs, przynajmniej w Nottingham. Nie wiem, moze ja szukac nie umiem, ale w internecie nic konkretnego nie znalazlam.
            • kingaolsz Re: aniaheasley 20.06.11, 12:48
              Nottingham

Mango Spice Language
              Solutions
              Unit V7 Business
              Opportunities Centre
              Lenton Boulevard
              Nottingham
              NG7 2BD
              Mr Issan Ghazini – Managing Director
              0115 978 4361
              Fax – 0115 942 0311
              contact@mangospice.org
              English Law
              • dariazv Re: aniaheasley 20.06.11, 13:57
                Aniu czy ta prezentacja dotyczy j.polskiego czy ogolnie tlumaczenia? Jak ogolnie to ja tez poprosze:-)
                • mrs.t ej no! 20.06.11, 14:33
                  ej kurde wchodze zachecona ze fajnie, tyle ludzi ma cos ciekawego w temacie do powiedzenia

a tu takie rozczarowanie, wpisy tylko po to by wysępic prezentacje of anki:PP
                  o wy! :)
              • kawo3 Dzieki Kinga 20.06.11, 15:58
                Dzieki Kinga!
                Z tego co sprawdzilam to oni robia kursy DPSI English Law, czy to jest to samo o czym pisze Ania, ten 10 tygodniowy kurs- czy to co innego? Ania pisala, ze DPSI dewaluuje sie wiec czy jest sens to robic? Poza tym myslalam, ze ten kurs dotyczy tlumaczen w ogole, a nie juz w konkretnej dziedzinie, jak prawo np. Przepraszam za moje moze troche glupie pytania.
                • kawo3 Re: Dzieki Kinga 20.06.11, 17:31
                  To znowu ja! Znalazlam kursy organizowane przez WEA. Ten konkretny dotyczy level 2 i zeby sie tam dostac wymagania sa takie:

Previous learning required

Level 1 completed or written English assessment assessed before course commencement.
                  Jak to ma sie do tego o czym mowi Ania, ze mozna wejsc na level 3 ot tak z ulicy? Pomozcie prosze!

• kingaolsz Re: Dzieki Kinga 20.06.11, 18:00
                    Tu chodzi o to, ze najpierw sie do nich dzwoni ( zdaje sie juz w rozmowie oceniaja poziom), pozniej daja zadanie pisemne ( to jest ten assesment) i podejmuja decyzje o przyjeciu na kurs.
                    • aniaheasley Re: Dzieki Kinga 20.06.11, 19:55
                      Tak jak Kinga pisze, ten system przyjmowania na Community Interpreting level 3 na razie jeszcze odbywa sie nieformalnie. Z tym, ze czesto jak to sie mowi przebiega to po angielsku :)

Czyli jezeli po wstepnej rozmowie kandydat nie robi dobrego wrazenia, to ......wymaga sie od niego jakichs zaswiadczen o innych ukonczonych kursach, ktorych raczej mozna zalozyc, ze nie ma.

Mam informacje naprawde z pierwszej reki/'z ust konia' w tej sprawie, widze jak to sie odbywa obecnie.

Powinny byc jeszcze kursy w tym roku, zaczynajace sie we wrzesniu.
        • poppy76 poprosze o powtorke, bo nic nie doszlo:) 20.06.11, 17:57
          Albo moze ktoras z dziewczyn, ktore dostaly moglaby mi podeslac na maila?
          • kingaolsz Re: poprosze o powtorke, bo nic nie doszlo:) 20.06.11, 18:01
            poszlo na gazetowe
            • poppy76 Re: poprosze o powtorke, bo nic nie doszlo:) 20.06.11, 18:08
              Dzieki Kinga:) doszlo:)
              • kawo3 Re: poprosze o powtorke, bo nic nie doszlo:) 20.06.11, 19:35
                Kinga gdybys mogla to prosze wyslij tez do mnie. k
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka