cherrie 10.07.11, 21:53 moj synek skonczyl 15 m-cy. Czy to juz czas na nocnikowanie? Macie jakies sprawdzone metody i mozecie cos polecic? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
clonek13 Re: potty training - od kiedy ma sens? 10.07.11, 21:59 zaczelam juz w tym wieku ale sie bal troszke, i wolal sikac obok nocnika :) zaprzestalam , potem znow proba ale to samo, zostawilam go na zime i wiosna trening i majteczki te sprawy i w 3 dni zalapal ladnie, trzeba potem bardzo chwalic, bic brawo jak sukces itd,,, na pierwsze proby czas jak znalaz, tymbardziej ze lato, gdy cieplo , najlepiej jest bo majteczki szybka schna :) Odpowiedz Link
cherrie Re: potty training - od kiedy ma sens? 10.07.11, 22:10 a czy sprawdzaja sie te majtki treningowe? Kiedys widzialam, jak (zima w dodatku) chlopiec po domu z gola pupa biegal, bo podobno w ten sposob tutaj ucza. Ja jak malemu sciagne pieluszke, to sie samczyk;-) w nim odzywa i chodzi i siusia co 2 metry (rozumiem, ze teren znaczy;-) A z nocniczkiem, to strasznie sie krzywi i prezy jak ma na niego usiasc, abstrahujac juz od tego, ze siedziec na nim nie chce. Odpowiedz Link
edzior1 Re: potty training - od kiedy ma sens? 11.07.11, 00:28 mysmy sie tym szczegolnie nie przejmowali, Mloda ma w tej chwili 2 latka i 8 miesiecy i dopiero od misiaca (moze wiecej) chodzi w dzien bez pieluchy, wola sama i ladnie sika, kupke dalej do pieluchy (w nocy), do nocnika nie bardzo chce-ma opory, nic na sile nie robilismy, jedyna rzecz jaka robilismy to codziennie przed kapiela sesyjka na nocniku, czytanie ksiazeczek i opowiadanie o tym jak sie fajnie sika do nocnika....nasza opiekunka tez jest tego zdania ze nie ma co zmuszac, pochwalila nas ze nie zmuszalismy i dzieki temu Maja ladnie sama zaczela sikac, od razu wytrzymuje pare godzin- byla gotowa na to i sama zaczela wolac. Inna sprawa to babcie - no ale dla nich dziecko ma chodzic jak najwczesniej, sikac do toalety, pic slodzone , jesc zelki calymi torbami i te sprawy..... heheh- dzieko bogu za pampersy! Odpowiedz Link
basiak36 Re: potty training - od kiedy ma sens? 10.07.11, 22:06 Do 2 urodzin dalabym sobie spokoj:) Jesli nie dluzej, ja nie zaczynalam u mojej dwojki przed 2.5. Majac 2.5 lat, dzieci byly w stanie same sciagnac spodnie, zrobic siku, zsikanie do majtek: na palcach reki moglam policzyc. Ogolnie chyba jest tak ze jesli do 2 tyg po treningu dziecko nie jest w stanie samodzielnie pojsc do toalety i zrobic siku, tylko trzeba pilnowac, wysadzac na toalete, to znaczy ze nie jest gotowe. Odpowiedz Link
cherrie Re: potty training - od kiedy ma sens? 10.07.11, 22:13 hmm, no tak bo.... moja mama twierdzi, ze to juz dawno czas, ze mnie nauczyli jak roczek mialam i tak sobie mysle, zeby w odpowiednim czasie zaczac. Ale chyba faktycznie jeszcze troszke wczesnie. Odpowiedz Link
golfstrom Re: potty training - od kiedy ma sens? 10.07.11, 22:19 Gdybys przez dwa lata miala prac pieluchy tetrowe nie majac pralki, to pewnie tez bys dziecko odpieluchowala predko :) Odpowiedz Link
basiak36 Re: potty training - od kiedy ma sens? 10.07.11, 23:45 cherrie napisała: > hmm, no tak bo.... moja mama twierdzi, ze to juz dawno czas, ze mnie nauczyli j > ak roczek mialam i tak sobie mysle, zeby w odpowiednim czasie zaczac. > Ale chyba faktycznie jeszcze troszke wczesnie. No zalezy, bo albo jest tak ze mama jest gotowa na trening, i wtedy mozna juz wysadzac nawet mlodsze dzieci, po prostu pilnujemy i wysadzamy:) Bo jak nie wysadzimy to bedzie wypadek. I tak wyglada trenowanie dzieci rocznych, do czasu kiedy nie sa gotowe same chodzic i same sie ubierac/rozbierac w toalecie, co raczej nie nastepuje przed 2 urodzinami. Jak ktos woli uczyc kiedy dziecko jest gotowe do samodzielnosci w temacie toalety, a nie mamy pilnujacej i wysadzajacej. to trzeba jednak poczekac. Moje dzieci pominely etap nocnika, od razu korzystaly z doroslej toalety. Odpowiedz Link
espionka Re: potty training - od kiedy ma sens? 12.07.11, 12:02 znam dzieci, które zrobiły kupkę do nocnika pierwszy raz wieku 6 miesięcy i potem już tylko tam chciały bo pieluszka była bee od tego czasu. Dla mojej koleżanki to był problem bo jak 6-miesięcznemu niemowlęciu chciało się za potrzebą a nocnika nie było w pobliżu to czapa :D Odpowiedz Link
mrs.t Re: potty training - od kiedy ma sens? 12.07.11, 17:51 > ocnika nie było w pobliżu to czapa :D no ja w torebce potette (swego czasu zakupione wlasnie poprzez forum;) nosilam jako normalne wyposazenie :))) cherrie, dla kazdego malucha , mamy , inne czas jest odpowiedni.# ja stanowczo uwazam ze czas na zapoznanie z nocnikiem jest kiedy dziecko jeszcze nie jest mobilne )( ale chetnie siedzi-bo wtedy nocnik jest atraktycjny, a w ten sposob poznaje maluch higieniczna i dosc wygodna metode zalatwiania sie - frankowi robienie kupy na nocniku nie dosc ze sie od razu podobalo, to jeszcze bylo mu latwo..no i pupe latwiej wymyc;) ) - nie jest to w zadnym wypadku czas na odpieluchowanie, ale pytasz o potty training dlatego sie wpisalam ;) Odpowiedz Link
basiak36 Re: potty training - od kiedy ma sens? 13.07.11, 19:07 espionka napisała: > znam dzieci, które zrobiły kupkę do nocnika pierwszy raz wieku 6 miesięcy i pot > em już tylko tam chciały bo pieluszka była bee od tego czasu. No spoko jesli takie dziecko sobie samo do toalety idzie i wie co i kiedy, to tak tez mozna:)) Odpowiedz Link
mrs.t Re: potty training - od kiedy ma sens? 13.07.11, 19:27 # > No spoko jesli takie dziecko sobie samo do toalety idzie i wie co i kiedy, to t > ak tez mozna:)) no do lodowki sobie tez samo nie chodzi jak jest glodne:) oj basiaku na pewno znany ci jest temat EC...i jesli rodzic potrafi rozpoznac kiedy dziecko jest glodne i wtedy podac piers; tak jest w stanie rozpoznac sygnaly dawane przez dziecko w temacie wyprozniania sie, i wtedy mu to umozliwic poza pieluszka:) Odpowiedz Link
basiak36 Re: potty training - od kiedy ma sens? 13.07.11, 22:07 > oj basiaku na pewno znany ci jest temat EC...i jesli rodzic potrafi rozpoznac k > iedy dziecko jest glodne i wtedy podac piers; tak jest w stanie rozpoznac sygna > ly dawane przez dziecko w temacie wyprozniania sie, i wtedy mu to umozliwic po > za pieluszka:) Hmm tylko jaka potrzebe dziecka zaspokajam sadzajac 6 miesieczniaka na nocniku, zamiast pozwalajac mu biegac do woli z pieluszka?:)) Troche brzmi jakbym dajac pieluszke, czegos dziecku nie umozliwiala:) Tylko czemu dzieci same z pieluch wyrastaja w okreslonym wieku? Odpowiedz Link
espionka Re: potty training - od kiedy ma sens? 13.07.11, 22:12 > Tylko czemu dzieci same z pieluch wyrastaja w okreslonym wieku? określonym czyli w naszej kulturze od 2 do 3 lat :D Odpowiedz Link
mrs.t Re: potty training - od kiedy ma sens? 13.07.11, 23:38 > wyrastaja w okreslonym wieku? > > określonym czyli w naszej kulturze od 2 do 3 lat :D nie no co ty espionka, przeciez to normalne zeby zdrowy normalnie rozwijajacy sie 4ro latek z pielucha latal (nie widzialas polek w tesco uginajacymi sie pod pieluchami w tym rozmiarze?:) za bornready.co.uk, pierwsza lepsza strona z brzegu most pages mentioned that infants are born with a natural instinct to want to remain clean. In many other cultures, including Africa, India and China, it is traditional to keep babies nappy free and make use of this natural instinct. The carer can use different methods (e.g. timing, cues, signals and intuition) to help the baby eliminate without soiling itself. In the Western World (e.g. North America, Europe), however, our babies loose this natural awareness as they are usually kept in nappies fulltime from birth and essentially learn to soil themselves. When the time has come to potty train them, we need to re-teach them to stay clean. Odpowiedz Link
golfstrom Re: potty training - od kiedy ma sens? 13.07.11, 23:47 Czy dobrze zrozumialam, ze od urodzenia najlepiej bez pieluchy? Odpowiedz Link
mrs.t Re: potty training - od kiedy ma sens? 14.07.11, 14:34 > Czy dobrze zrozumialam, ze od urodzenia najlepiej bez pieluchy? nie ukrywajmy ze taki hardkor w naszej cywilizacji zachodniej to rzadkosc, ale teoretycznie mozna ;) ba, niektorzy inaczej sobie nie wyobrazaja , tak jak my nie wyobrazamy sobie bez pieluch.. Odpowiedz Link
golfstrom Re: potty training - od kiedy ma sens? 14.07.11, 14:53 No tak, ale to troche tak, jakby komus radzic, zeby szukal pracy od 9 do 22 z przerwa miedzy 12 a 17 bo Wlosi i Hiszpanie tak pracuja. Czy jest jakas wymierna szkoda, ktora sie dziecku wyrzadza, uczac je korzystac z nocnika/toalety po 2 roku zycia? Jest to umiejetnosc, ktora opanowuje niemal 100 proc. populacji. Odpowiedz Link
espionka Re: potty training - od kiedy ma sens? 13.07.11, 22:16 > > znam dzieci, które zrobiły kupkę do nocnika pierwszy raz wieku 6 miesięcy > i pot > > em już tylko tam chciały bo pieluszka była bee od tego czasu. > > No spoko jesli takie dziecko sobie samo do toalety idzie i wie co i kiedy, to t > ak tez mozna:)) 6- miesięczna Marta wstrzymywała stolec, nie wypróżniała się dopóki nie została posadzona na nocnik (nie było to zdrowe bo dziecko dostało zaparć jeśli nie było nocnika w chwili potrzeby). Załapała od pierwszego razu mądrala :D Odpowiedz Link
justmaga Re: potty training - od kiedy ma sens? 10.07.11, 22:15 to od dziecka zalezy. ja jestem ogromnym przeciwnikiem za wczesnego odpieluchowania. Mozna dziecko wytresowac i lapac siki ale ja uwazam,ze dziecko powinno byc na to gotowe. Rozumiec o co chodzi. Jedne dzieci potrafia wczesniej inne pozniej. jesli twoj synek potrafi rozroznic kiedy mu mokro kiedy sucho, potrafi sam opuscic majtki, jest zaineresowany co sie dzieje w toalecie , jest suche przez co najmniej dwie godziny i nie sika w czasie drzemki w dzien i potrafi sie werbalnie komunikowac mozesz sprobowac jak najbardziej Odpowiedz Link
aniaheasley Re: potty training - od kiedy ma sens? 10.07.11, 22:36 Od 2-2,5 roku. Wczesniej to wszyscy tylko niepotrzebnie sie umecza. Odpowiedz Link
marninor Re: potty training - od kiedy ma sens? 10.07.11, 22:44 2-2,5roku to dziecko wg mnie powinno juz bez pieluchy śmigać (a napewno w dzień). na początek możesz zacząć od wysadzania misia (jakiejś maskotki), jak to miś się cieszy jak zrobi siusiu itd.pelne ochy i achy...żeby dziecko zobaczyło że nocnik to nic strasznego może nawet ida się jakimś cudem misiowi nasikać (u mnie sikał hahha) po kilku dniach możesz dziecku zaproponować ze może on spróbuje itd. dziecko siusia zwykle ok 20 min po piciu. po udanej próbie oczywiście ochy-achy i radość... moje dzieci przygode z nocnikiem zaczynały jak nauczyły się pewnie siedzieć... osobiście jestem też przeciwna nocnikom-gadżetom, grajkom, mini kibelkom i innymi odwracającymi uwagę od konkretu ;) nocnik służy do sikania;)) Odpowiedz Link
clonek13 Re: potty training - od kiedy ma sens? 10.07.11, 22:47 majtki treningowe mialam z mothercare i nie polecam , zwykle majteczki,tanie z primarka kupilam i gola dupcia machal albo wlasnie w tych majteczkach, raz pamietam zrobil kupke to juz taki dwulatek kupa konkretna, brzydzilam sie prac :) wyrzucialam razem z majtkami ....dlatego tanich majtek nie szkoda, poza tym duzo kup, ze 6-7 szlo dziennie jak posikal,pralam i szybko schlo bo cieplo, potem mniej i potem juz suchutko trzymal,,, a teraz do przedszkola chodzi od pol roku , od dawna sika sam na toalete i kupke robi(tylko na duzej chcial toalety, gardzil nakladkami i nocnikami) ale jak po miesiacu przedszkola zobaczylam ze trzyma sikusia w rece jak `stary` to sie malo nie poplakalam ze szczescia :) sama radosc patrzec jak dziecko dorasta w takich codziennych sprawach Odpowiedz Link
mazda76 Re: potty training - od kiedy ma sens? 10.07.11, 23:51 Ja moja odpieluchowalam w wieku 2,5 roku. Czekalam dosyc dlugo, bo w planie byla zmiana domu i tez czekalam do wiosny.Byla to dobra decyzja. Mala zalapala bardzo szybko, po 1,5 tyg zero wpadki. Odpowiedz Link
mrs.t Re: potty training - od kiedy ma sens? 11.07.11, 00:04 zaznaczam ze pisze o potty training, a nie tym co polki uwazaja za odpowiednik - odpieluchowanie moj nocnikowany od roczku (akurat co prawda zasluga babci, ale dosc sie jej to udalo;) , synek wtedy nie byl jeszcze mobilny, siedzenie wtedy jeszcze bylo atrakcja, sprawialo mu przyjemnosc i nie nudzilo go,wiec nocnik od razu polubil, nie uciekal z niego jakbym poczytala wczesniej i wiecej o NHN (naturalna higiena niemowlat) to pewnie w ogole bylo by jeszcze wczesniej, a babci pomyslow nie przyjelabym z przekasem w kazdym razie bilans po roku jest taki ze od roczku kupy do nocnika (wolac sam zaczal szbko); siku z miesiaca na miesiac wolal coraz czesciej; do tego wysadzannie z inicjatywy opiekuna i ilosc pieluch zuzywanych spadla diametralnie; po 18stm mcu zaczal sikac w bardziej dorosly sposob-rzadziej a wiecej, wiec w ogole zeszlismy do 1pieluchy na dobe(po nocy czesto tez sucha byla przez dlugie tygodnie) od 23mca bez pieluchy w dzien (choc istatnio znow po nocy mokra) Odpowiedz Link
ciocia_ala Re: potty training - od kiedy ma sens? 11.07.11, 08:22 Ja zgadzam sie z mrs.t, gdybym wiedziala wczesniej, ze sa takie rzeczy jak elimination comunication (czyli NHN) to tez bym tego sprobowala. Ja sama podejmowalam proby od 18 miesiaca zycia dziecka. Jadnak wtedy mokre majciochy nie przeszkadaly jej wcale, a ja nie bylam w stanie caly czas na nia patrzec. Przelom nastapil podczas wizyty u babci, bo wtedy patrzylysmy na nia we dwie :) I tak w tydzien w wieku 23 miesiecy sie odpieluchowala. Rowniez w nocy, ale na noc wciaz zakladalam pieluche. Potem kupilam podklady na lozeczko, pieluche zdjelam, a w razie wpadki wywalalam podklad i pralam posciel. Co do wieku, to widze, ze on przesuwa sie coraz bardziej. Ja bym proponowala probowac wtedy, kiedy jest cieplo, najlepiej kolo 2 roku zycia. Odpowiedz Link
regzaa Re: potty training - od kiedy ma sens? 11.07.11, 07:40 Ja mam corke. Robila do nocnika od 10 miesiaca, tzn nie uciekala, lubila to, a jak skonczyla 23 miesiace, pielucha tylko na noc. Podobnie dzieci i dziewczynki i chlopcy moich kolezanek, nie nosza pieluch na dzien. Ogolnie zajelo nam to kilka dni, zeby nie bylo wpadek. Moim zdaniem 2- 2,5 latek powininen juz chodzic bez pieluchy. Odpowiedz Link
justmaga Re: potty training - od kiedy ma sens? 13.07.11, 14:25 powinien bo co ?? Co sie stanie jak bedzie mial 3 lata i pieluche?? ja ja lubie takie co to dziecko powinno robic. kazde dziecko rozwija sie we wlasnym tempie i ja sie tego jednak bede trzymac Odpowiedz Link
sueellen Re: potty training - od kiedy ma sens? 11.07.11, 08:28 Moja m 18 ale jeszcze nie używa. Nocnik stoi w lazience już jakieś 2 miesiące. Szczerze, to ja jestem za leniwa bo nie biegnę z nią do łazienki zaraz po przebudzeniu. Poza tym ona sygnalizuje sisiu PO FAKCIE. na nocnik chętnie siada ale raczej dla zabawy, nie kojarzy do czego służy. Odpowiedz Link
yskyerka Re: potty training - od kiedy ma sens? 11.07.11, 13:39 Małą zaczęłam wysadzać tak ok. 8. miesiąca, kiedy już pewnie siedziała. Regularnie, tak z 15-20 minut po posiłku. Zwykle udało się coś złapać, wszyscy się cieszyli, a zużycie pieluch nam spadło. :) Jak skończyła 2 lata, późną wiosną, zrezygnowaliśmy z pieluch w dzień, zaliczyła raptem trzy wpadki i potem już ładnie wołała. Teraz córka ma 3 latka, ale pieluchę na noc dalej zakładamy. Głównie dla mojej wygody, bo jeszcze czasem zdarzy się poranna wpadka, a nie chce mi się walczyć z mokrym materacem. Odpowiedz Link
kasiaka77 Re: potty training - od kiedy ma sens? 11.07.11, 23:25 Ja uwazam, ze warto troche poczekac zeby to nie my a dziecko bylo gotowe i rozumialo o co w tym wszystkim chodzi. Jak dla mnie automatyczne wysadzanie na nocnik nie ma sensu, ale wiadomo, ile matek tyle opinii. Polecam ksiazke "Potty Training" Giny Ford. Ja zabralam sie do tego jak mala kompletnie byla swiadoma kiedy chce do toalety. Zaczelysmy przed jej 2 -urodzinami, wyrzucilysmy ostatnia pieluche i od razu majtki. Nie wolno mimo nie powodzen wracac do pieluch, bo dziecko nie bedzie wiedzialo o co chodzi. Nam zajelo to ok. 2 tygodni i mala kompletnie sie przestawila. Po kolejnych 3 miesiacach zaczela juz sypiac bez pieluchy, wiec uwazam ze lepiej troche zaczekac a 'trening' bedzie trwal duzo krocej. Powodzenia. Odpowiedz Link
fariba Re: potty training - od kiedy ma sens? 12.07.11, 09:23 Tez uwazam,ze nic na sile,pierwsza corka bardzo szybko sie nauczyla,latem,a w listopadzie skonczyla 2 latka,ona dala sie szybko posadzic na nocnik,siedziala, na nim,bawila sie tak dlugo,az zrobila,mlodsza corka ma 21 miesiecy i na nocnik za nic nie usiadzie,a jak jest bez pieluchy to od razu na wykladzine sika,wiec postanowilam przetrzymac ja z nauka do nastepnego lata. Co sie odwlecze to nie uciecze. Odpowiedz Link
cherrie Re: potty training - od kiedy ma sens? 12.07.11, 15:41 Mi jakos utkwil w glowie pewiem chlopczyk, ktory do szkoly (czyli gdzies w wieku4 lat) w pieluszce chodzil! Jakos tak podswiadomie chyba boje sie, zeby nie przegapic najlepszego momentu- o ile takowy istnieje. Odpowiedz Link
golfstrom Re: potty training - od kiedy ma sens? 12.07.11, 20:20 Nasz chlopak zalapal o co chodzi w 3 dni na miesiac przed swoimi 3 urodzinami. Nawet mi przez mysl nie przeszlo, ze to jakis obciach. Teraz normalnie gania na kibelek, kiedy potrzebuje. Do CV sobie tego wpisywal nie bedzie. Odpowiedz Link
zurekgirl Re: potty training - od kiedy ma sens? 12.07.11, 22:25 Mozesz zaczac sadzac dziecko kiedy chcesz, ale to raczej ty sie nauczysz jego rytualow i godzin i zaczniesz lapac siki niz on wytrenuje swoje zwieracze. Moje dziecko zainteresowalo sie nocnikiem szybko. Kupilismy, gdy miala rok, posadzilismy po wytrabieniu butli wody i doczekalismy sie pieknej kaluzy. Widzialam jednak, ze moje dziecko nie kuma sprawy zupelnie. Nocnik stal w kaciku caly rok i porastal kurzem. Na drugie urodziny doslownie podeszla do niego, sciagnela majtki i nasiusiala (akurat bylo lato i chodzila prawie gola po salonie). Od tej pory ja zachecalismy, mowilismy, ze jak czuje, ze idzie siusiu, to moze usiasc na nocniczek, a my sie bedziemy bardzo cieszyc i obejrzymy, co tam wylecialo. Od czasu do czasu siadala, ale raczej sikala w pieluszki i przychodzila po czasie. Odkad skonczyla 2,5 roku uzywa nocnika swobodnie, sama sie obsluguje poza wycieraniem pupska i jest super. Na noc zakladam pieluche, choc zdejmuje mokra tylko z raz na miesiac. Pamietam moment, gdy siedziala mi na kolanach i czulam, ze wypelnia pieluszke, wtedy jej wyjasnilam, ze wlasnie siusia. To byl chyba taki przelomowy moment, kiedy pojela, ze to co do pieluchy moze trafic do nocniczka. Ale miala wtedy ponad dwa lata, wiec pojmowala juz wiele rzeczy. Odpowiedz Link
fariba Re: potty training - od kiedy ma sens? 13.07.11, 11:19 Moja ma 21 miesiecy,za nic w swiecie nie da sie posadzic na nocnik,przeciez nie bede zmuszac na sile,jak przyjdzie czas to sie nauczy Odpowiedz Link