01.11.11, 00:14

dziewczyny, czy 38.2 to wysoka temperatura jak dla dwulatka?

nagle dzisiaj go zlapala temp, potem wymiotowal wieczorem. nie chodzi do przedszkola

chcialabym powiedziec ze podejrzewam zeby (piatki) ale nie wiem, po prostu nei wiem
a strasznie byl dzisiaj rozgrzany ...

Jak mi sie uda mu jutro zmierzyc i bedzie podobna to wziac synka do lekarza? (pytam na matkach polkach, bo chodzi mi o to czy wziac go tu, w Uk - raczej rzadko chodze do GP, jak juz chorujemy, to lecze domowymi sposobami , plus paracetamol;) ale nie pamietam nawet kiedy ostatnio byl chory!
dzisiaj udalo mi sie dac mu dwa razy calpol czy costam w tym stylu, nie bardzo mu po tym goraczka zeszla :/ - tak se mysle ze bede sie fatygowac do doktora po to by mi powiedzial zebym podala paracetamol i obserwowala?? :/
bo w sumie pewnie tak pwoie, nie? 3 dni na obserwacje da..
Obserwuj wątek
    • benignusia Re: 38 01.11.11, 00:40
      ja bym poszła jak calpol nie pomaga,u nas było tak dwa razy,i dwa razy zapalenie ucha było wtedy .Chyba ze sprobuj tez nurofen,moze to na niego dziala??na moją corke tylko nurofen,paracetamol nic
    • kingaolsz Re: 38 01.11.11, 09:05
      Nie szlabym do lekarza, ale odczekala te 3 dni, moze samo przejdzie.
      Dla mnie to nie jest wysoka goraczka ( nie podaje przy takiej syropow), ale ja znam swoje dzieci i wiem czego sie spodziewac - jesli Wy macie male doswiadczenie z chorowaniem to ciezko cos doradzac.
      Rzeczywiscie ibuprofen czesto ( przynajmniej u nas) dziala lepiej na wysoka goraczke ( czyli powyzej 39.5 w naszym przypadku, patrze tez czy dzieciak sie meczy, bo wtedy moge podac szybciej, ale zadko sie zdarza).
      • espionka Re: 38 01.11.11, 11:42
        u nas sąsiedzi naokoło też mają podobne objawy, jakaś wirusówka pewnie szaleje. Mój młodszy właśnie zakończył, ja temperatury nie zbijam.
    • fifka01 Re: 38 01.11.11, 12:17
      Moja 1,5-latka miała gorączke raptem kilka razy, i ja akurat robie tak: zbijam juz od 38, bo ona sie męczy bardzo, podaje nurofen, bo calpol nie działa. Jesli się zbija ładnie, i nie dochodza inne objawy - wymioty, biegunki, to nie ide do lekarza, tylko czekam kilka dni, po 2 przewaznie rpzechodzi. Na razie tak przerabialismy problem kilka razy.
      A w waszym rpzypadku powiedziłabym tak, ze sama musisz wyczuć dziecko i "nabrac wprawy", ze tak powiem. Jak sie denerwujesz to idz do lekarza. Najwyzej cie uspokoi i karze czekac trzy dni. Nic takiego sie nei stanie. A będziesz spokojniejsza, dziecko też, i następnym razem bedziesz sama wiedziała, co robic. ;)
      Dużo zdrowia dla maluszka.
      • mrs.t Re: 38 01.11.11, 12:58
        fifka,franek ma 27 mcy,tylko za rzadko (odpukac) choruje,zebym pamietala co robic:)
        Ale wlasnie tak mi sie kojarzy,ze 3 dni to i tak obserwacjs..a potem nie ,a zwykle pp co sie fatygowac
        zwlaszcza jakby miala to byc wirusowka...

Wciaz temp, i poza wczorajszymi jednorazowymi wymiotami,i brakiem apetytu,nic wiecej
        • kaka-llina Re: 38 01.11.11, 18:29
          Mrs.t jakby się zgadały dzieciaki! Ala ma 38,1 (druga gorączka w życiu) brak apetytu, tylko mleko.... Ale pokazuje, ze ją boli i paluchem wyczuwam, że chyba piątka idzie...(pierwszą gorączkę miała jak czwórki szły). Tez głupieje bo dziecko nigdy nie choruje. Nic jej nie daje, karmię i mała juz miała trzy drzemki dzisiaj, teraz broi czyli ma się jej na lepsze...
    • ingaki Re: 38 01.11.11, 13:28
      moj 2 latek tez ostatnio 2 i pol dnia goraczka od 38 do 39 rozpalony jesc nie chcial tez mysle ze to byly 5 nie wyszly ale musialy dawac znac bo dawalam na zbicie calpol ale tez smarowalam bonjela i widac ze sie tego domagal sam nawet pokazywal zeby smarowac no wieczorami wracal apeptyt cos zjadl i w nocy znowy mega goraczka i marudny w dzien 2 i pol dnia przeszla goraczka a zebow nie ma ;) (ale mojemu starszemu to piatki tak wyszly ze nie zauwazywalm kiedy bez zadnych obiajawow) przeszlo i oby Twojemu tez przeszlo bez ciagania po lekarzach ;)
      • murasaki33 Re: 38 01.11.11, 13:32
        U mojej corki jesli byla i goraczka lekka i wymioty to bankowo bylo gardlo. Ale kazde dziecko inne.
        • maultier1 Re: 38 01.11.11, 18:22
          Wirus jakis musi byc. Jak tak patrze po znajomych to dzieciaki pokolei dostaja goraczki i do tego wymioty albo biegunka. U mojej mlodszej przeszlo po 3 dniach, starszy po 4 byl ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka