Dodaj do ulubionych

Przekleta fixed rate,mortgage.

01.02.12, 18:11
Witam,jestem na wysokim procecie wyjatkowo nie korzystnym ok 7%.Zostalo mi jeszcze przeszlo poltora roku zeby przejsc na variable.Czy jest jakis sposob zeby przejsc wczesniej na nizsza?W Woolwich(tam gdzie mamy pozyczke)pytalam ale trzeba by zaplacic kare z gory:1970£ Niestety nie mam,nie wiem czy w gre wchodzi karta kredytowa zeby to zaplacic.Jakies doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • basiak36 Re: Przekleta fixed rate,mortgage. 01.02.12, 18:57
      Zaplacic mozesz jak chcesz, mozesz tez dodac do ogolnej sumy kredytu hipotecznego.

Z ciekawosci: kiedy uzgadnialas ten kredyt? Bo juz dlugo nie bylo az tak drogich kredytow na fixed rate..
      • wanilia25 Re: Przekleta fixed rate,mortgage. 01.02.12, 20:12
        Musze Ci powiedziec, ze Twoje oprocentowanie jest bardzo, bardzo wysokie. Nie wiem dlaczego zdecydowalas sie na nie biorac kredyt, warto wtedy bylo porownac oferty innych bankow.... No ale juz po fakcie.... Wydaje mi sie, ze nie mozna przejsc, trzeba odczekac ten okres na fixie, my mielismy tak w Nat West Bank - ale udaj sie do swojego banku tam gdzie masz kredyt i popytaj, czy jest taka mozliwosc.
        • celine26 Re: Przekleta fixed rate,mortgage. 01.02.12, 20:29
          witam i dziekuje za dopowiedzi.Nie ma mozliwosci dodania 'kary'do pozyczki w moim banku,niestety.Sprobuje w innych.
        • basiak36 Re: Przekleta fixed rate,mortgage. 01.02.12, 21:01
          Nie w
          > iem dlaczego zdecydowalas sie na nie biorac kredyt, warto wtedy bylo porownac o
          > ferty innych bankow...

Niezupelnie, jesli ktos wzial fixed rate na 5 lat w 2008 roku to BoE base rate byla wtedy w lutym na przyklad 5.25, i fixed rates byly wlasnie okolo 6-7%. Nikt nie wiedzial ze spadna do tak niskich poziomow.

Policz po prostu ile bys zaoszczedzila miesiecznie przechodzac np na jakas tracker mortgage teraz, np Barclays ma taka gdzie dopoki stopy procentowe nie pojda w gore, placilabys calkowity koszt 4.0% APR.
          Czyli np majac teraz kredyt na 200,000 z 7% na 25 lat placisz 1,430 miesiecznie, majac 4% placisz 1,066, wiec w ciagu niecalego pol roku wyrowna sie to co zaplacisz jako 'kare' konczac fixed rate przed terminem.
          Jesli kredyt jest 100,000, to przy 7% masz splaty 715 miesiecznie, z 4% 533 czyli w niecaly rok by sie roznica zwrocila..
          Mozna wziac jakas nowa fixed na 2 czy 5 lat, wychodzi miedzy 3.5-4.5% srednio teraz z tego co oferuja.
          Tylko dobrze trzeba sie dowiedziec jakie dokladnie sa kary, zeby na papierze dali potwierdzenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka