17.03.12, 11:11
Miesiac temu kupowalam jaja w bookers 60szt free range mix za 6.99 a w zeszlym tyg juz byly za £8.99, w Asda do tej pory 12szt L free range byly 2op za £4, teraz jedne za 2.90, albo byl mix 15szt za £2 teraz 2.89. Co sie dzieje? czemu ceny ida tak w gore?
Obserwuj wątek
    • mamumilu Re: jaja 17.03.12, 11:59
      teraz w asdzie masz happy egg 2x6 za £2 - maja po prostu rozne promocje - a happy egg sa smaczniejsze niz zwykle free range IMO
    • sznurowadla11 Re: jaja 17.03.12, 12:07
      nie wiem co się dzieje, ale u mnie w pracy była ostatnio dyskusja. Ceny jajek podobno podskoczyły na dobre.
      • sznurowadla11 Re: jaja 17.03.12, 12:08
        www.bbc.co.uk/news/business-17336478
        być może to..
        • clonek13 Re: jaja 17.03.12, 12:19
          w bbc i gazetach juz od jakiegos czasu trabia ze z powodu jakiejs suszy , ceny zywnosci w UK pojda w kwietniu w gore,,,,,nie mam pojecia jakiej suszy bo ja takowej nie zauwazylam moze rolnicy mieli za malo deszczu itd, a juz na pewno nie wiem czemu dziwia cie wyzsze ceny jaj tuz przed Wielkanoca :) zyc nie umierac , jeszcze troche i pojde z torbami...
          • glasscraft Re: jaja 17.03.12, 12:26
            Susza jest dlatego, ze przez ostatnie dwie zimy nie padalo wystarczajaco duzo i zbiorniki wodne nie maja tyle wody, ile powinny (wiec oczywiscie nie mowimy o suszy takiej jak w Afryce :-).
            Nie cala WB, ale glownie pld-wsch sa dlatego rejonami suszy. Od 5 kwietnia jest zakaz uzywania wezy do podlewania ogrodow i mycia samochodow (konewka wolno), na razie tylko domestic use. Kara za uzywanie, chyba, £1000.
    • szczur.w.sosie Re: jaja 17.03.12, 13:49
      od "chłopa" bezpośrednio - 1.20 za 6 sztuk
      • robak.rawback Re: jaja 17.03.12, 16:43
        nie podobaja mi sie tutaj zadne jaja - gdzie bym nie kupila - a kupuje organic lub feree range. zwsze smierdza staroscia. i jakies takie blade zoltka sa w srodku - czy kolor to kwestia innego rodzaju kury?

od angielskiego chlopa nie mam mozliwosci, od polskiego chlopa lub babci w miescie na bazarze, kiedys kupowane byly/wygladaly na swieze i wrecz pomaranczowe zoltka, i dlugo byly ok, te tutaj nawet z najdluzsza expiry date z supermarketu mam wrazenie ze nim trafily do sklepu to gdzies co najmniej ze dwa tygodnie polezaly. myslalam ze chociaz duchy originals beda lepsze - wcale nie
        • princesswhitewolf Re: jaja 17.03.12, 17:46
          na natoora.co.uk sa swietne wloskie jajka

ja kupuje najczesciej od kolegi z pracy jaki ma kilkanascie kur. Gdzie pracuje i gdzie ludzie maja kury? ano w typowej amerykanskiej korporacji.
          Serio.
          • illegal.alien Re: jaja 17.03.12, 18:23
            Duzo ludzi ma ex-battery hens, zadne zdziwko, raczej nowa moda.
        • miwah Re: jaja 17.03.12, 17:57
          a gdzie przechowujesz jajka i czy kupujesz myte? Mycie, zwlaszcza srodkami chemicznymi dezynfekujacymi, powoduje usuniecie warstwy ochronnej ( wiec do srodka wnikaja tez zapachy okoliczne). Wazne oczywiscie i to gdzie po takim myciu sa pzrechowywane zanim trafia do Ciebie.
          Niestety, wiekszosc supermarketowych jest dokladnie pucowana bo takie zasady, wiec chlona wszystko co w poblizu jakis zapach wydziela. Srodki w ktorych zostaly zdezynfekowane ( np bleach ;-P ) tez bez watpienia maja wplyw na smak ( i sklad :-> )

Do poczytania
          uk.finance.yahoo.com/news/never-put-eggs-in-the-fridge--a-dozen-food-myths-that-could-cost-you.html
      • andgie Re: jaja 21.03.12, 21:41
        U mnie: £2 za 12 sztuk. Do zeszlego tygodnia bylo £1.5. Kupuje od miejscowej farmy.
    • miwah Re: jaja 17.03.12, 17:43
      i pojda w gore dalej. Nie ze wzgledu na susze, a z racji zmiany przepisow dot kurzych farm ( tych intensywnych). Wlasciciele musieli wprowadzic kosztowne zmiany ( choc szczerze mowiac nie wiem jak te zmiany maja poprawic byt kurzecy no ale chwala sie ze teraz kury moga chodzic i machac skrzydlami w tych klatkach :-}) i w zw z tym sobie wynagradzaja te `poswiecenia`.
      A ze czesc Europy nie bedzie mogla sobie pozwolic na sprostanie przepisom, to ceny tym bardziej beda windowane przez tych ktorzy mogli bo podaz mniejsza.

Wlasciciele farm organic natomiast podnosza ceny nie z racji dodatkowej inwestycji a dlatego ze w koncu nawet przy wyzszej moga byc konkurencyjni. Bo znajomy ( farma ekologiczna, free range, duzy wybieg) naprawde smieszne zyski mial zwazywszy na cene pasz ekologicznych i naklad pracy. Fakt, w sezonie jajecznym, ale taca jajek ( 30 szt ) za 2-3 funty ( przypominam: ekologicznych i free range)

w zw z tym ceny prod. zawierajacych jajka ( makarony jajeczne, majonez, gotowce rozne) tez pojda w gore.
      • glasscraft Re: jaja 17.03.12, 17:56
        Mama, z tematu jaj zbaczajac :-) jak sobie radzisz z ogrodem przy banie (chociaz mam nadzieje, ze go nie wprowadza, bo bedzie lalo wystarczajaco duzo - jak dzisiaj :-), podlewasz konewka?
        • miwah Re: jaja 17.03.12, 18:04
          konewka da sie poki co ( narazie nie podlewam bo niewiele rosnie, no i wlasnie pada :) ) a nie ma tego strasznie duzo. Zaswiecila nam nadzieja na dzialke :) wiec tam warzywniak wiekszy planujemy w tym roku.
          Najgorzej bedzie z trawa. Wlasnie mamy w planie wysianie koniczyny pod drzewami i czarno to widze. Zwlaszcza pierwsze tygodnie do wykielkowania :-]

No i troche utrudnienie bo inwentarzowi nam wygodniej waz pociagnac i napelnic poidla niz nosic ( a w sumie ilosciowo na to samo wychodzi)
          Mam nadzieje ze jednak bedzie lalo wiecej ( prognozy pomyslne na przyszly tydzien) i z banu zrezygnuja
          • glasscraft Re: jaja 17.03.12, 18:17
            U mnie tez konewka :-( chociaz tak sie przymierzam (juz trzeci rok) do porowatej rury, ktora ciaglelaby z beczki...
            • robak.rawback Re: jaja 17.03.12, 20:27
              wezcie nie podlewajcie tych ogrodkow bo mi zmniejsza cisnienie w prysznicu ;b
              • glasscraft Re: jaja 17.03.12, 20:31
                Eee tam, wiecej wody marnuja wodociagi pozwalajac wodzie lac sie dniami z peknietych rur... :-(
                • robak.rawback Re: jaja 18.03.12, 00:57
                  a to trzeba zglaszac do thames water. www.thameswater.co.uk/ online albo przez telefon. chyba nawet twitera tez mieli.

ja juz pare razy sama dzwonilam jak widzialam jakas podejrzana kaluze ale to bardziej ze strachu zeby sie nie okazalo ze sie zorientuja o 5 rano, godznine przed tym jak ja musze prysznic brac i wtedy mi wode odlacza.
                  • glasscraft Re: jaja 18.03.12, 10:16
                    No wlasnie z thames water ostation sie okazalo, ze nie tylko nie naprawiaja takich wyciekow w ciagu 5 dni, jak sami sie reklamuja, to czasami zajmuje im to prawie dwa miesiece (nie dlatego, ze wyciek jakis masywny, tylko dlatego ze im sie po prostu... nie chce!).
    • kalasotka Re: jaja 21.03.12, 21:47
      U nas to samo. Kupowalam 30szt. jaj od Turka za 2f. To byla baaardzo dobra cena jak dla mnie. A teraz te same 30szt. sa za 4f!!! Cena wzrosla o 50% Masakra!
      W asdzie byly jeszcze dosc takie, a i ich juz nie ma wcale:(
      Normalnie nie wiem, gdzie teraz mam kupowac...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka