Dodaj do ulubionych

Pytanie medyczne mam

16.06.12, 21:31
prawie 6 lat temu w drugiej ciąży (w sumie na samym początku 13 tydzień) wykryłam guza w prawej piersi,miałam robione badania,biopsje itd. stwierdzili nic groźnego na tym etapie i powiedzieli że gdyby zaczął rosnąć,boleć podczas dotyku itp. to mam sie natychmiast zgłosić do lekarza.
Problem jest w tym że obecnie przyjmuje tabletki antykoncepcyjne,jest to moje pierwsze opakowanie i obecnie zostało mi jeszcze 6 tabletek do końca ale do sedna sprawy od kilku dni boli mnie ten guz przy każdym dotyku i jak na moje i męża czucie urósł w ciągu kilku dni dwukrotnie nie wiem czy mam się czym martwic i lecieć do lekarza w poniedziałek czy to może tylko hormony świrują przez te tabletki właśnie i jak sie wszystko unormuje to może jednak nic groźnego sie nie stanie.
Ja ogólnie sie martwię i i tak pewnie w poniedziałek do lekarza polecę ale chciałabym usłyszeć także waszą opinie bo może akurat któraś z was przechodziła lub miała podobnie jak ja i mogłaby coś doradzić.
Dzięki za każde info
Obserwuj wątek
    • zurekgirl Re: Pytanie medyczne mam 16.06.12, 21:48
      Tak jak sama piszesz, to moze byc przez zaburzenie hormonow przez pigulki a moze sie cos dziac. Tak czy siak zdecydowanie odwiedz lekarza.
    • anulla_m Re: Pytanie medyczne mam 16.06.12, 23:25
      bebe52 około 8 lat temu jeszcze w pl zaczęła mnie bardzo kłuć jedna pierś. Zdiagnozowano (robiąc USG) torbiele. Nakaz od lekarza by powtarzać badanie co pół roku ponieważ torbiele okazały się jednak zbyt małe by pobrać materiał do badania. Jednocześnie zbyt duże na to by je zignorować. Wśród tych badań i wizyt u lekarza usłyszałam jedno zdanie "Żadnych więcej hormonów w jakiejkolwiek formie" Nie wiem dlaczego przy guzie pozwolono Ci przyjmować hormony. Mnie uczulono bardzo na to, że hormony w takim przypadku jak Twój czy mój mogą bardzo namieszać. Nie wiem czy słuszna jest ta teoria ale już wiem, że rzuciła bym na Twoim miejscu te tabletki do kosza i w poniedziałek leciała do lekarza. Jeżeli rośnie to znaczy, że coś się dzieje. Trzymam kciuki
      • elle-joan Re: Pytanie medyczne mam 16.06.12, 23:35
        No właśnie, takie epizody guzkowe podaje się jako przeciwskazania do przyjmowania hormonów. Tylko nie orientuję się czy mozna tak jak radzisz wyrzucić tabletki do kosza. Nie jestem w temacie, ale to są jakieś cykle tych pigułek i czy aby na pewno można tak nagle przerwać?
        • clonek13 Re: Pytanie medyczne mam 17.06.12, 12:52
          tez uwazam ze nie powinnas stosowac hormonow jesli masz guzki jakiekolwiek( lub sklonnosci do ich tworzenia) moja mama miala 2 razy wykryte guzki w piersi , za kazdym razem niegrozne ale onkolog kazal usunac bo z tego sie moze za chwile cos zrobic niedobrego , z jednego miala biopsje i potem usuneli a potem wykryla drugiego(po dwoch latach) usuneli od razu i wyslali na badanie. Z tego co wiem to ja te guzki nie bolaly.
          • buizu Re: Pytanie medyczne mam 17.06.12, 19:31
            Pierwsze słysze, że guzek jest przeciwwskazaniem do brania hormonów. Czasem tak, ale w większości tych, które okazały się niegroźnymi, terapie hormonalne nie są zakazane. Większość, powstaje w wyniku zaburzeń hormonalnych, po wdrożeniu tabletek zanika - albo się powiększa. Dlatego warto pójść do lekarza by sprawdzić czy guzek się nie zmienia. Powinnaś go sprawdzać co 6 miesięcy. Sama od lat mam problem z guzkami, torbielami itp. wszystko przez mastopatię. Czasami guzki powiększają mi się 4 krotnie, są olbrzymie, bywają bolesne bardzo. ostatnio mam problem z progestronem więc w ogóle wariują mi i piersi, i guzki zmieniając rozmiar z dnia na dzień. Kontrola piersi, dbanie o odpowiednią dietę i 'primrose oil' potrafią zdziałać cuda ;)

Nie martw się, tabletek nie odstawiaj tylko idź do lekarza niech specjalista podejmie decyzję czy tabletki mogą Ci zaszkodzić, i czy masz je odstawić czy na razie jeszcze nie.
            • bebe52 Re: Pytanie medyczne mam 17.06.12, 22:01
              buizu masz całkowitą rację tabletek nie mam zamiaru odstawić dlatego że biorę je z powodu ciągłych miesiączek i teraz mają mi one wszystko unormować,do lekarza oczywiście jutro pójdę i zobaczymy co on dalej postanowi ale jakby nie patrzył się martwię dlatego że w mojej rodzinie rak często się pojawiał a i ja mam guzka w piersi jak i torbiel na jajniku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka