Dodaj do ulubionych

Pasztet domowy

25.06.12, 11:45
Coś mnie ostatnio ciągnie do polskich smaków i mam ochotę na dobry pasztet. Po ostatnim kupionym w polskim sklepie trzymam się od kupnych z daleka i chcę zrobić sama ale nie mam pojęcia jakie mięso kupić. Nie mam tu super rzeźnika, u którego mogłabym zamówić specjalnie mięso więc muszę się oprzeć na tym co powszechnie dostępne. Możecie podzielić się jakimś sprawdzonym przepisem na pasztet z mięs, które można kupić w dobrze zaopatrzonym supermarkecie ewentualnie u przeciętnego angielskiego butcher'a?
--
Nie poddam się modzie, nicka nie zmienię!
Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: Pasztet domowy 25.06.12, 12:26
      700 g łopatki wieprzowej
      500 g wątroby wieprzowej (w żadnym razie nie zastępować jej wątrobą cielęcą czy wołową)
      120 g. słoniny pokrojonej na małe kawałki lub samlcu czy margaryny
      4 średniej wielkości cebule pokrojone w ćwiartki
      2 jajka
      1 łyżeczka majeranku
      1/2 łyżeczki gałki muszktołowej
      1/2 łyżeczki ziela angielkiego
      1 łyżeczka stołowa koncentratu maggi lub przyprawy do zup
      sół i pieprz do smaku
      250 g tłuszczu pokrojonego w paski
      piekarnik nagrzać do 150 stopni. Do brytfanny włożyć słoninę, smalec lub margarynę oraz łopatkę wieprzową. po godzinie pieczenia ułożyć dookoła mięsa poćwiartowane cebule. Piec dalej, aż mięso będzie zupełnie gotowe, czyli w przybliżeniu kolejną godzinę. Mięso wyjąć z brytfanny, tłuszczu nie zlewać. wątrobę pokroić na kilka kawałków, tem. piekarnika podnieść do 180 stopni. Wątrobę piec z cebulą 15-20 min po czym obniżyć temperaturę do 150 stopni. Gdyby na wątrobie lub łopatce przypaliła się w jakimś miejscu skórka koniecznie trzeba ją odciąć
      . Jeżeli łopatka była z kością, kość usunąća mięso pokroić w kostkę o boku ok.2,5 cm.
      Wątrobę i mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebula. Do zmielonej masy dodać sos, który łopatka i wątroba puściła podczas pieczenia. Dobrze wymieszać. Dodać jajka, majeranek, gałkę muszkatołową, maggi i ziele angielskie. jeszcze raz dokładnie wymieszać i spróbować. Pasztet piec w formie o wymiarach 23 na 13 i wysokość 7 cm lub dwóch odpowiednio mniejszych formach. Formę lub formy wyłożyć plasterkami boczku tak, by kilkucentymetrowe kawałki wystawawły poza brzegi naczynia. Formę napełnić masą, wygładzić powierzchnie i położyc na wierzchu kawałki boczku. Piec ok. 30 min. Poczekać aż pasztet wystygnie, po czym, nie wyjmując z formy, wstawić do lodówki.
      Na początku przepisu bylo napisane, ze nie nadaje sie do mnrożenia. Przepis podaje za Heleną Rubinstein.

Ja robilam bez maggi, bo nie lubie i wyszlo i tak pyszne. To jest zdecydowanie moj ulubiony pasztet :)
      • t.edyta Re: Pasztet domowy 25.06.12, 14:28
        To moj przepis,ktory jest bezkonkurencyjny i nie tlusty:)

Kupuje:
        500g wieprzowiny
        400g wolowiny
        300g boczku surowego
        300g watrobki drobiowej (nie za duzo bo psuje smak i czuje sie gorycz)

Mieso oprocz watroby gotuje z cebula,marchwia,pietuszka-korzen,pora ,pod przykryciem,na wolnym ogniu okolo 2h.
        Po ostygnieciu zmielic wszystko razem z warzywami i surowa watroba+ surowa cebula.

Wymieszac wszystko ,dodac przyprawy(ziola prowansalskie,pieprz,sol)
        Ja dodaje troche oliwy i mieszam wszystko razem.

Do pekarnika az sie zarumieni z wierzchu.

To jest przepis-bestseller!!!!!
        • saphira Re: Pasztet domowy 25.06.12, 19:10
          To jest tez moj sposob na pasztet:) gotowanie miesa a nie pieczenie, daje jeszcze troche kurczaka ale nie piersi, generalnie mieso do pasztetu nie powinno byc zbyt chude bo pasztet wyjdzie za suchy
          • elioli Re: Pasztet domowy 25.06.12, 22:15
            Ja robie tylko drobiowy pasztet. Drobiowy z pistacjami lub bez - zalezy od humoru ;) Z indyka i kurczaka, tyle ze daje mieso z udek.
            Wcale nie wychodzi za suchy bo dodaje sie troche smietany i bulionu. Jest naprawde dobry.
            • kingaolsz Re: Pasztet domowy 27.06.12, 17:38
              Elioli, a moglabys prosze podac dokladny przepis na pasztet drobiowy? Bo ja nie moge ani glutenu ani wieprzowiny, wiec kupne odpadaja, ale wlasnie korci mnie zrobienie dobrego drobiowego.
              • elioli Re: Pasztet domowy 11.10.12, 20:00
                Ojejku Kinga, przepraszam ale gdzies mi uciekl ten watek :/ Chcesz jeszcze ten przepis?
        • ilonka45 Re: Pasztet domowy 27.06.12, 17:22
          Ja robie podobny, tylko czasami dodaje mieso z krolika :) zamiast ziol prowansalskich dodaje ziele ang i ziele jalowca, lekko podsmazona watrobke i jajko surowe, ukladam plasterki boczku w foremce na to wlewam pasztet, "zawiajam" boczek na gorze, na to liscie laurowe i pieke okolo 40 min.
        • karolajna83g Re: Pasztet domowy 10.10.12, 16:14
          t.edyta napisała:

> To moj przepis,ktory jest bezkonkurencyjny i nie tlusty:)
          >
          > Kupuje:
          > 500g wieprzowiny
          > 400g wolowiny
          > 300g boczku surowego
          > 300g watrobki drobiowej (nie za duzo bo psuje smak i czuje sie gorycz)

Ja może głupia jestem, ale ta wieprzowina i wołowina, to jak będzie po angielsku- tzn jaka część mam kupić z pork i beef'a?

Kolejne pytanie: jak po angielsku będzie słonina i podgardle?
    • bagarmosen Re: Pasztet domowy 29.06.12, 07:43
      najprostszy przepis tak robie: jeden kurczak lub udka , podgardle jesli nie inne tluste np. slonina ,warzywa (marchew, por, seler, cebula) ziele angielskie ,listek. Ugotowac do miekkosci ,ostudzic , przepuscic w maszynce 2 razy!! W pozostalym rosole zaparzyc do 30 dkg watrobki drobiowej (tzn. stwardnieje i zmieni kolor i zemlec z miese) do reszty rosolu dodac 2-3 bulki ktore wchlona calosc rosolu i tez wszystko razem zelmec. Dodac ---galki muszkatolowej , 2 jaja , soli ,piprzu ,majeranku wszystko do smaku. Piec ok. godziny az bedzie zrumieniony i odstawal od bokow blaszki aluminiowej!!! w blaszce takiej zwyklej nie musi. Caly sekret. Nie przesadzac z watrobka bo pasztet jest ciemny , nie przesadzac z sola bo nie zjadliwy ---najwazniejsza jest galka , to ona nadaje smak pasztetowi. Pieke w takiej duzej "chlebowej" blasze , zamrazam i zawsze jest swiezy - poniewa nie wciaga wody z zamrazarki W np. Birmingham zawsze kupuje skladniki w rynku w centrum miasta. ten kto mieszka wie gdzie jest. Powodzenia.
      • 7oz Re: Pasztet domowy - dziękuję za przepisy 09.07.12, 18:43
        Dzięki wielkie za wszystkie przepisy. Będę po kolei wypróbowywać. Pierwszy już za mną, wyszedł całkiem, całkiem tylko nad przyprawami muszę jeszcze popracować bo się chyba za bardzo przejełam radą o przesadzaniu z solą i przesadziłam w drugą stronę z jej brakiem :)
    • truskawkowe_studio Re: Pasztet domowy 11.10.12, 12:47
      A tak mi sie przypomnialo:

Ile moze stac pasztet?

....

cala dyskoteke ;)
      • robak.rawback Re: Pasztet domowy 11.10.12, 23:30
        elioli daj te przepisy na swoje kurczakowe z pistacjami i bez
        • elioli Re: Pasztet domowy 12.10.12, 13:42
          No to juz :)

Po ok 1 - 1,5kg udzca indyka i udek kurczaka,
          50 dkg watrobek drobiowych,
          4 jaja
          1 sredniej wielkosci marchew i pietruszka,
          2 cebule,
          10 dkg suszonych grzybow,
          15 dkg pistacji
          kilka lyzek kremowki,
          liscie laurowe, ziele angielskie,
          cwierc lyzeczki (lub pol zalezy od ilosci miesa) sproszkowanego imbiru,
          szczypta galki muszkatolowej,
          sol, pieprz, olej.

Grzyby oplukac, namoczyc. Umyte mieso wrzucic do garnka, oproszyc sola, dodac marchew, piertuszke, ziele ang, lisc laurowy i grzyby razem z woda. Dolac wody i gotowac az do miekkosci ( ja przyprawiam jak na rosol i w takim rosole gotuje to mieso). Cebule pokroic i zeszklic na oleju ( ja przyprawiam sola i pieprzem), watrobki oczyscic i chwilke smazyc ( nie przyprawiac w trakcie smazenia bo bedzie bardzo twarda). Wystudzone miesa obrac i zmielic dwukrotnie z warzywami, cebula i watrobka. Wymieszac z jajkami, smietana i pistacjami, przyprawic imbirem, galka, sola i pieprzem. Jesli masa wyjdzie zbyt gesta dodac troche wywaru z miesa. Przelozyc do natluszczonej formy, wstawic ja do naczynia z niewielka iloscia wody, przykryc folia aluminiowa i piec ok 60/ 80 min w tem 180 stopni ( zalezy jak wam piecze piekarnik).
          Smacznego!
          • robak.rawback Re: Pasztet domowy 12.10.12, 22:46
            elioli juz mi cieknie slina na to - a jakia pietruszka - bialy korzen ? bo chyba nie zielone liscie?
            bedzie wyprobowany - aha a pistacje w calosci czy je kroisz na kawalki albo mielisz?

a tak apropos dyskusji na temat pasztetow wogole - to nie przepadam za dodawanem bulek albo innych zapychaczy - rozne kupne pasztety maja taki smak - wszystko jest tylko miesem nie smakuje - lubie jak jest z samego miesa labo ewentualnie z warzywami.
            pasztet ktory ja jadam jest robiony z gotowanego miesa - mielonego 2-3 krotnie dodane tylko jajka, pieprz i sol - i pieczony potem. zadnych tluszczy nie dodaje, same chude miesa i watrobki - w konsystencji po upieczeniu wychodzi taki ze sie go na plasterki kroi - raczej sie
            nie da rozmazac na kanapce nozem ale jest jak najbardziej miekki i wcale nie suchy.

elioli napisała:

> No to juz :)
            >
            > Po ok 1 - 1,5kg udzca indyka i udek kurczaka,
            > 50 dkg watrobek drobiowych,
            > 4 jaja
            > 1 sredniej wielkosci marchew i pietruszka,
            > 2 cebule,
            > 10 dkg suszonych grzybow,
            > 15 dkg pistacji
            > kilka lyzek kremowki,
            > liscie laurowe, ziele angielskie,
            > cwierc lyzeczki (lub pol zalezy od ilosci miesa) sproszkowanego imbiru,
            > szczypta galki muszkatolowej,
            > sol, pieprz, olej.
            >
            > Grzyby oplukac, namoczyc. Umyte mieso wrzucic do garnka, oproszyc sola, dodac m
            > archew, piertuszke, ziele ang, lisc laurowy i grzyby razem z woda. Dolac wody i
            > gotowac az do miekkosci ( ja przyprawiam jak na rosol i w takim rosole gotuje
            > to mieso). Cebule pokroic i zeszklic na oleju ( ja przyprawiam sola i pieprzem)
            > , watrobki oczyscic i chwilke smazyc ( nie przyprawiac w trakcie smazenia bo be
            > dzie bardzo twarda). Wystudzone miesa obrac i zmielic dwukrotnie z warzywami, c
            > ebula i watrobka. Wymieszac z jajkami, smietana i pistacjami, przyprawic imbire
            > m, galka, sola i pieprzem. Jesli masa wyjdzie zbyt gesta dodac troche wywaru z
            > miesa. Przelozyc do natluszczonej formy, wstawic ja do naczynia z niewielka ilo
            > scia wody, przykryc folia aluminiowa i piec ok 60/ 80 min w tem 180 stopni ( za
            > lezy jak wam piecze piekarnik).
            > Smacznego!
            >
            • glasscraft Re: Pasztet domowy 12.10.12, 22:52
              Z pietruszka korzenna to w UK bedzie problem, chyba ze sobie sama uprawiasz. Imo jedna bulka na pasztet smaku nie zmieni, a wszystko "trzyma razem". Tluszcz z miesa, ale samo chude dla mnie daje suchy pasztet. Nie chodzi o to, zeby dalo sie go smarowac, ale zeby wior nie byl, a to wlasnie daje tluszcz w pasztecie.
              • elioli Re: Pasztet domowy 14.10.12, 12:23
                Tak, chodzi o korzen pietruszki ale jesli nie zdobedziesz to moze byc pasternak.
                Orzeszki daje w calosci, nie ma problemu z krojeniem go. Czasem dla dekoracji kilka pokrusze na wierzch. Moja znajoma zamiast orzeszkow dodala kilka sliwek suszonych i tez byl smaczny.
                Jesli chodzi o konsystencje to tak jak pisalam reguluje wilgotnosc rosolem bo ja nie lubie suchego miesa. Duzo zalezy tez ile razy mielisz mieso. Po trzykrotnym mieleniu wiadomo, ze jest bardziej kremowa, jak dla mnie wystarcza podwojnie zmielic.
                Powodzenia :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka