Dodaj do ulubionych

usg bioderek

03.07.12, 14:23
czy w UK to badanie jest wykonywane u malutkich dzieci??
Obserwuj wątek
    • clonek13 Re: usg bioderek 03.07.12, 14:30
      agniesia82 napisała:

> czy w UK to badanie jest wykonywane u malutkich dzieci??

tak ,ale nie wiem czy to rutynowe badanie czy tylko jak sa jakies podejrzenia , nie wiem , my mielismy problem z czyms innym ,ale lekarz pediatra zasugerowal jeszcze sprawdzenie bioderek, dlugo nie czekalam na wizyte, w szpitalu mial usg (Londyn)
      • chestnutflower Re: usg bioderek 03.07.12, 14:40
        My tez idziemy z synkiem za tydzien na usg po 6 tygodniu zycia ale tylko dlatego ze byl ulozony posladkowo (tak jak strasza siostra zreszta) i pediatra podczas badania w szpitalu zdiagnozowala niewielki luz.
    • illegal.alien Re: usg bioderek 03.07.12, 15:29
      Rutynowo nie, tylko jezeli sa wskazania - przynajmniej u nas :)
      • justmaga Re: usg bioderek 03.07.12, 16:01
        u nas tez bylo wskazanie
    • justincase987 Re: usg bioderek 03.07.12, 16:06
      tak, jesli na przyklad dziecko urodzone bylo przez cesarskie ciecie, USG bioderek jest obowiazkowe (chyba w 5 czy 8 tyg. zycia ale nie pamietam dokladnie).
      • jaleo Re: usg bioderek 03.07.12, 16:28
        justincase987 napisał(a):

> tak, jesli na przyklad dziecko urodzone bylo przez cesarskie ciecie, USG bioder
        > ek jest obowiazkowe

Zadne badanie nie jest obowiazkowe.
        • murasaki33 Re: usg bioderek 03.07.12, 16:35
          Syn urodzony przez cesarke a nie mial usg bioder, wiec chyba nie jest to ani standard ani obowiazek.
          • justincase987 Re: usg bioderek 03.07.12, 16:38
            murasaki33 napisała:

> Syn urodzony przez cesarke a nie mial usg bioder, wiec chyba nie jest to ani st
            > andard ani obowiazek.

W takim razie pewnie zalezy od szpitala, w Barnet to byl standard i serdecznie przepraszam za naduzycie slowa 'obowiazkowe'.
            • wiwi1 Re: usg bioderek 03.07.12, 20:30
              Niestety usg bioderek nie jest w UK standartowo robionym badaniem a powinno byc wg mnie.
              Moja coreczka miala nierowne faldki i GP skierowala nas do ortopedy. Niestety tak dlugo to wszystko trwalo, ze jak trafilismy do ortopedy to coreczka miala juz 7 miesiecy. Okazalo sie, ze po 6 miesiacu juz sie usg nie wykonuje, bo nie bedzie nic widoczne podczas badania (kosci sa juz mocniejsze) tylko robi sie rentgen, ktory wiadomo jest juz bardziej inwazyjnym badaniem. Bardzo chcialam rentgena uniknac, ale ortopdeda stwierdzil, ze trzeba jednak zrobic. Na szczescie z bioderkami wszystko w porzadku. Bardzo zalowalam, ze nie zrobilam gdzies usg prywatnie jak coreczka byla mniejsza.
              Pozdrawiam:)
    • aotearoa Re: usg bioderek 04.07.12, 09:59
      Co dzielnica/region to inny NHS i inne wytyczne.
      U nas np. o szczepienia przeciwko gruźlicy musiałam sie specjalnie upominać, koleżanki po drugiej stronie rzeki (inny NHS) miały to w standardzie i ich dzieci miały szczepionki już miesiące temu a ja wciąż czekam (a nasze dzieci urodziły sie w odstępie kilku dni). Z kolei ja dostaje darmowa witaminę D dla małej, a one tylko zostały poinformowane że takowe powinny nabyć w aptece. Z innych badań to nie mam pojęcia, bo nie potrzebowaliśmy żadnych dodatkowych badań, ale i tak sie dziwie jakie są różnice pomimo ze mieszkamy jakieś 200 metrów w linii prostej od siebie (no, ale po rożnych stronach 'granicy';)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka