Dodaj do ulubionych

Kto się naturalizowal ostatnio?

03.07.12, 19:21
Czy podanie o naturalizację mam składać
- 6 lat od przyjazdu do UK, czyli w lutym,
- 6 lat od zarejestrownia sie w WRS, czyli w kwietniu,
- rok od uzysknia certyfikatu o stałej rezydenturze, czyli... nie wiem, bo w maju złozyłm wniosek i czekam na odpowiedź.
Kto mi powie? Czytam tu i tam i wszędzie co innego.:)
Obserwuj wątek
    • aotearoa Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 09:49
      Aplikacje o naturalizacje można składać dopiero 12 miesięcy od uzyskania rezydentury. Jak ktoś ma szczęście i pilnuje składania aplikacji, to mu to wyjdzie 6 lat od przyjazdu do UK, ale najważniejsze jest uzyskanie rezydentury rok przed aplikacja o obywatelstwo.
      Jeśli w maju złożyłaś wniosek o rezydenture to pewnie w tym albo następnym miesiącu ci odesla dokumenty, bo to już kilka lat temu zajmowało 3-4 miesiące (przy dobrych wiatrach)
      • takajakwy Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 09:52
        a mozecie podac link gdzie i jakie dokumenty sa potrzebne na rezydenture?
        • aotearoa Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 10:03
          www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/applying/applicationtypes/naturalisation/
          Widzę ze formularz aplikacyjny ( no i oczywiście opłaty) zmieniły sie w kwietniu br.
          • rodzynka2000 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 16.07.12, 14:20
            CHyba jednak sie nie zmianil, dokument pdf dostepny na stronie jest z 2010 (view doc properties, last modified)
      • empirical Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 11:21
        Nie jest to prawda, ze trzeba uzyskac rezydenture przed aplikacja - obywatele EU nie musza tego robic.

Tu masz cytat: "If you are a national of a country in the European Economic Area (EEA) or Switzerland, or you are the family member of such a person, you will automatically have permanent residence status if you have exercised EEA free-movement rights in the UK for a continuous five-year period ending on or after 30 April 2006. You do not need to apply for leave to remain. You should have held permanent residence status for 12 months before you apply for naturalisation."
        Zrodlo: www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/naturalisation/standardrequirements/

Wlasnie dostalismy z mezem approval i zaproszenie na ceremonie, a nigdy nie ubiegalismy sie wczesniej o rezydenture.
        • empirical Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 11:24
          Jeszcze dodam: "You should have held permanent residence status for 12 months before you apply for naturalisation." - to nie znaczy, ze trzeba sie gdziekolwiek o ta rezydenture aplikowac, bo, jak jest juz wczesniej wyjasnione: "you will automatically have permanent residence status if you have exercised EEA free-movement rights in the UK for a continuous five-year period".

Innymi slowy, trzeba czekac 5 lat + dodatkowy rok aby sie aplikowac.
          • fifka01 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 13:07
            ja wiem, ze rezydentury nie trzeba mieć do obywatelstwa, ale na wypadek, jakby mi tego obywatelstwa nie przyznali, to lepiej juz sama rezydenture mic niz nic, wiec złozylm wniosek.
            i teraz, jk juz go zlozylam i mi szczesliwie ten certyfikt przysla, to onma wplyw na termin skladania podania o obywatepstwo (mam odczekac 12 misiecy) czy nie?
            bo egzamin zaliczony, kasa odlozona, a ja nózkami przebierm z niecierpliwości:)
            • karolina_zet Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 13:45
              Fifka - moze sie z Toba zmobilizuje...
              Kto mi moze powiedziec od czego by tu cala prodecure zaczac?
              Jestesmy tu 9 lat, rezydenture mielismy tylko kiedys czasowa ale wygasla. Ksiazeczke do nauki kupilismy. Co dalej?
              • fifka01 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 13:49
                zabukować termin egzaminu, jakis szybki, za dwa tygodnie na przykład, wtedy musisz przysiąść do tej książki, zeby kasa za egzamin nie przepdła i zanim sie obejrzysz, zdsz i najtrudniejsze bedziesz miec z głowy:)

potem nie wiem, ale ja planuje wydrukowac formularz i spodziewm sie ze tm bedzie napisane dokldnie jakie dokumenty mam zgromadzic

potem z tym wszystkim do Nationality Checking Service, i dalej samo sie potoczy ;)
                • karolina_zet Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 13:56
                  Fifka - gdzie sa te egzaminy i gdzie sie je bukuje ( sorki za lenistwo moje).
                  Czy nie trzeba jeszcze zdac testu jezykowego?
                  • golfstrom Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 14:00
                    Voila, moja droga
                    lifeintheuktest.ukba.homeoffice.gov.uk/htmlsite/booking_10.html
                  • fifka01 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 14:12
                    dzięki golf :) bo ja tego egzaminu nie zdawłam, i nie wiem:)
                    ja chodziłam na kurs jezykowy i zaliczyłam poziom odpowiedni, który mnie z teo egzaminu zwalnia, przynajmniej taka mam nadzieje :)
                    • golfstrom Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 14:14
                      A widzisz, teoretycznie to ja chyba tez powinnam byc zwolniona, bo wieki temu zdawalam FCE.
                      Rany, musze to teraz sprawdzic...
                      • fifka01 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 14:21
                        sprawdz :) zadzwoń może do Nationality Checking Service to powinni ci powiedziec :)
                        ja jak zdałam moj egzamin (ESOL level 1 + zaświadczenie, że kurs zawierał "life in UK skils"), a byłam wtedy w zaawansowanej pierwszej ciąży i bez pracy, miałam czasu za dużo, to spacerkiem poszłam do Nationality Checking Service i pokazałam swidectwo egzaminu, i powiedzieli, ze spoko (bo planowłam, jakby nie powiedzielie, ze spoko, jeszcze wtedy zdać ten egzamin, bo spodziewłam sie, ze po porodzie to juz nie zdam nigdy). mam nadizeje, ze za te pół roku jak rusze temat ostatecznie, te opinie podtrzymaja.
                        jak nie, to szybko kupie książke i bede nocami czytc przy karmieniu dzieci :)
                        • golfstrom Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 14:25
                          No wiec FCE to jest ESOL Level 3 :)
                          Super.

Ale Life in the UK tak czy inaczej musze zdac :/
                          A moglam wydac £50 na fryzjera...
                          • fifka01 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 14:38
                            Ale nie ma level 3... esol ma poziomy entry 1, 2, 3 i level 1, 2. nie ma level 3...
                            ale tak czy siak, fce to jest poziom na pewno wystarczający wiec masz z głowy ;)
                            zadzwoń do Nationality Checking Service i dowiedz sie na pewno, bo mzoe cie zwolnia:)
                          • karolina_zet Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 14:41
                            a to jak odkurze moj CAE to bedzie git?

A ile ten test Life in the UK jest wazny - bo ja jeszcze musze kase dozbierac?

Golfstrom - chetnie sie z Toba zmotywuje!

No i jeszcze pytanie o rodzinne: Fifka - czy Ty przechodzisz ta procedure z mezem? Czy warto robic razem? Jesli zrobie tylko ja to czy moje dziecko dostanie automatycznie brtyjski paszport? Nasz syn ma brytyjski paszport ale niespecjalnie wiem jak to bedzie z corka ( ma 4 lata).
                            • golfstrom Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 14:46
                              Cross wires z innym forum, karolina. Test nie traci waznosci :)

Ja to zrobie tylko na siebie - chwilowo nie stac mnie na siebie i na dziecko. Ale licze na to, ze jak/jesli Unia pierdyknie a ja do tego czasu zalatwie paszport, to moze synka nie deportuja, skoro matka Brytyjka... ;)
                            • fifka01 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 14:48
                              nie przechodze z mężem, bo on nie ma szans sie nawet n ten egzamin samodzielnie umowic, a co dopeiro zdać, a moglby sie ubiegac juz półtora roku temu. poza tym nasze stosunki sa takie, ze w kazdej chwili, dosłownie, mozemy sie rozejsc, kwesti impulsu juz tylko. wiec on nawet nie wie, ze ja sie do tego przygotowuje. a nawet jakby sie domyslal, to byłby pewien, ze nie mam na to kasy.

ale z tego co wiem - z rodzina hurtem zawsze jest taniej, i warto.

co do dzieci, wtedy w ciazy, jak byłam w tym Nationality Checking Service wypytac co i jak, to powiedzieli,z e moje dizecko, wtedy w drodze, które potem urodzilo się po moich 3 latach pobytu w uk, wiec powiedzieli, ze to dziecko juz "already is british", tylko musi odczekac, az ja sie znturalizuje, i wtedy ono automatycznie tez. zrozumialam wtedy, ze za nie nie musze aplikować, a tym samym płacić. ale moglam zle zrozumiec, wiec sie nie seugeruj, tylko sama tam zadzwoń :)
                              ja mam tych dzieci urodzonych "za wczesnie" dwoje, a kase mam odłozona tylko dla siebie, wiec mam nadizeje, ze tak to pozałatwiam, ze bede tylko siebie naturalizować, a dzieci beda brytyjczykami "po mnie".:)
                            • golfstrom Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 15:11
                              Super :) Wyslalam Ci maila :)
                • e-agnieszka30p Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 22.07.12, 07:42
                  A ten kwestionariusz o naturalizacje to gdzie mozna znalezc????
                  • empirical Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 22.07.12, 22:11
                    Wujek google mowi, ze tu :-D:
                    www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/nationality/form_an.pdf
              • golfstrom Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 13:59
                Karolina, ja tez sie dzis zarejestruje na egzamin. Moze bedziemy exam buddies? :))
                Mowie serio :) Tyle ze ja wole zdawac za miesiac niz za dwa tygodnie.

Ten link, ktory wkleil(a) empirical jest bardzo przydatny.
                Ja mam w ciagu ostatnich 5 lat 6 miesiecy bezrobocia, co mnie troche odstraszalo, ale wystarczy sie wykazac wyciagami bankowymi i git :)

No to jak? :)
                • illegal.alien Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 14:54
                  A co z comprehensive sickness insurance? Bo ja jako studentka nigdy czegos takiego nie mialam, jako osoba samowystarczalna tez nie i wydawalo mi sie, ze to mi polozylo cala sprawe - nie?
                  • golfstrom Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 15:03
                    Musze poszperac :)
                    • illegal.alien Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 15:42
                      Jak cos wyszperasz, to koniecznie daj znac :)
                  • empirical Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 15:53
                    Niestety, brak CSI w tym przypadku polozy Ci sprawe.
                    U mnie 4 lata to byly studia i musialam pokazac ubezpieczenie z Polski (karty EKUZ/EHIC wystawione przez polski NFZ na cale 4 lata). W NCS-ie mi powiedzieli, ze bez ubezpieczenia student/self-sufficient ma zero szans na powodzenie aplikacji - w Border Agency tez mi ta informacje potwierdzili.
                    I tu uwaga - ubezpieczenie z brytyjskiego NHSu sie nie liczy w przypadku studentow/self sufficient! Trzeba miec albo panstwowe ubezpieczenie z kraju pochodzenia, lub prywatne z brytyjskiej firmy ubezpieczeniowej.
                    • illegal.alien Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 16:02
                      Czy to oznacza, ze caly ten okres korzystalam z NHS nielegalnie? Bo ja nie rozumiem, po co mi to ubezpieczenie? No i jako studentka chyba podlegalam pod moich rodzicow w Polsce, prawda?
                      • empirical Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 16:13
                        Korzystalas z NHS legalnie, ale oni uwazaja, ze to jest wykorzystywanie ich funduszy i powinnas miec swoje ubezpieczenie z Polski.
                        Jezeli podlegalas ubezpieczeniu pod rodzicow, to potrzebujesz na to dowod - albo karty EKUZ/EHIC wydawane przez NFZ co roku, albo jakis dokument z NFZ potwierdzajacy, ze w czasie jak bylas studentka, podlegalas pod ubezpieczenie rodzica (plus certyfikowane tlumaczenie tego dokumentu na angielski). Z naszym NFZ-em to droga przez meke, nie chca wydawac zadnych dokumentow, twierdza, ze to strona brytyjska powinna sama do nich wyjsc z zapytaniem o Twoje ubezpieczenie :-/ A Home Office mowi, ze to MY jako aplikanci mamy udowodnic ubezpieczenie, i oni strony polskiej o nic nie beda pytac :-O.
                        • illegal.alien Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 16:18
                          Spoko, od dwoch lat jestem na wlasnej dzialanosci - mieszkam tu od 9, poczekam jeszcze 4, nic mi sie nie stanie :P Tak wlasnie myslalam, ze ten brak ubezpieczenia mi posklada cala sprawe, mowi sie trudno - teraz przynajmniej bede zapisywac wyjazdy, bo jakbym miala odtworzyc ostatnie 5 lat, to bym posiniala a i tak by nic z tego nie bylo - kto takie rzeczy zapisuje? ;)
                      • empirical Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 16:18
                        Poczytaj tutaj:
                        www.immigrationboards.com/viewtopic.php?t=99322&sid=35e5c84515c25e151edeb09b6b4b2508
                    • golfstrom Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 16:06
                      Nozeszku...
                      Znaczy ze jak bylam wtedy pod "opieka" pracujacego meza to tez nici?
                      • empirical Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 16:16
                        Z mezatkami to chyba inaczej wyglada, musisz zadzwonic do Border Agency i sie dowiedziec.
                        Ja wyszlam za maz dopiero po studiach, wiec nie pytalam, czy national insurance contributions mojego (wowczas) partnera sie licza, czy nie.
                        • golfstrom Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 16:18
                          Dzieki! :)
                          • flying_mum Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 19:47
                            Ja tak jak fifka - najpierw poczekałam na residency :)
                            byłam na utrzymaniu męża na początku i nie pracowałam i bałam się, że to może mieć wpływ na naturalizację więc najpierw wystapiłam o residency - jest za darmo a to dobry test na wypełnianie papierów.
                            Zrobilismy oboje test" life in the UK" mam Esol ale chyba bez tej części a to musi być zaznaczone na certyfikacie.
                            Aplikowaliśmy całą rodziną - za małżonków razem płaci się ciut mniej, za dzieci się płaci. Dwójka naszych dzieci miała inny "paragraf" aplikacji :) jeden mieszka tu z nami od początku ale urodził się jeszcze w Polsce a młodszy urodził się niecałe 5 lat temu ale w UK. My zaznaczyliśmy też opcję, że jeśli my nie dostaniemy obywatelstwa nasze dzieci mogą je dostać, i rzeczywiście na papierach o naturalizacji dzieci mają wcześniejszą datę niż mym my dopiero po złożeniu przysięgi.
                            I nie miałam tego CSI czy jak się to nazywa - byłam na utrzymaniu pracującego męża.
                            • fifka01 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 20:15
                              No, ja już też doczytlam, że za dzieci jednk zpłacę... Z tego co na szybko zrozumiałam , one nie wymgają naturalizacji, bo urodzone tutaj, ale wymgaja rejestracji, i to kosztuje za dwójkę drugie tyle, co z mnie:) no to remont kuchni się jeszcze bardziej oddalił:)

Ale ja dalej nie mam odpowiedzi na to moje pierwsze pytanie; składac podanie w lutym, jak mi minie 6 lat od przyjazu, czy czekac az minie 12 miesiecy od rezydentury, ktorej jeszze mi nie nadali, i czekam... Dla mnie to kolosalna różnica, bo ja musze między innymi wysłać część pejslipów męża, a z nim nigdy nic nie wiadomo, moge straciś do tych pejslipów "dostep" w kazdej chwili. :)
                              Zdaje się, że znowu odiwedzę Nationality Checking Service, nawet jutro tam powinnm być w okolicy... :)
                            • kasiaprzyb Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 20:47
                              Czy jezeli mialas wczesniej stala rezydenture, to tez musialas w aplikacji o naturalizacje skladac te wszystkie dokumenty poswiadczajace wasz pobyt tutaj?
                              • miss.e Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 21:47
                                czyli jak sie bylo na utrzymaniu meza (ale nie bylo sie studentem)przez kilka miesiecy na przestrzeni tych 5 lat to jest ok?
                                czy to mi rozwala cala aplikacje?
                                • szczur.w.sosie Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 04.07.12, 21:59
                                  mi ponad rok bycia na otrzymaniu męża (wcześniej employed) rozwalił aplikację. właśnie ten brak prywatnego ubezpieczenia.
                                  • miss.e szczur.w.sosie 04.07.12, 22:13
                                    a powiedzieli Ci o tym przy NCS? i co musisz czekac nastepne pelne 5 lat czy co?
                                    • wpak Re: szczur.w.sosie 04.07.12, 22:59
                                      no to jak w takim razie obywatelstwo otrzymuje te tysiące muzułmańskich kobiet , które nigdy tu nie pracowały , pracować nie zamierzają i zajmują się li tylko wychowywaniem dzieci? Sama znam przynajmniej dwa takie przypadki kobiet , które obywatelstwo mają i od zawsze utrzymywał je mąż . Zresztą co z ludźmi , którzy maja taki model życia małżeńskiego? To byłaby dyskryminacja. Nigdzie się nie doczytałam, ze to może być przeszkodą czy dyskwalifikacją i myślę, że bycie na utrzymaniu nie ma tutaj nic do rzeczy coś innego nie gra w odrzucanych aplikacjach np jest w nich pobieranie zasiłku dla bezrobotnych czy pomocowych dla niepełnosprawnych.
                                      Ja mam pytanie techniczne do tych co już zdawali test z książeczki "Życie w Wielkiej Brytanii. Podróż do obywatelstwa"- czy test zdaje się w formie papierowej czy na komputerze?
                                      • miss.e Re: szczur.w.sosie 05.07.12, 00:36
                                        na komputerze, jak na prawo jazdy, test wyboru.
                                        25 pytan, zeby zdac musisz miec 75% prawidlowych odpowiedzi.
                                        • wpak Re: szczur.w.sosie 05.07.12, 08:47
                                          miss.e napisała:

> na komputerze, jak na prawo jazdy, test wyboru.
                                          > 25 pytan, zeby zdac musisz miec 75% prawidlowych odpowiedzi.

dzięki.
                                      • illegal.alien Re: szczur.w.sosie 05.07.12, 07:20
                                        One zazwyczaj dostają obywatelstwo poprzez małżeństwo z Brytyjczykiem, a nie przez osiedlenie.
                                        • wpak Re: szczur.w.sosie 05.07.12, 08:45
                                          Przez przesady , wszystkie wychodzą za Brytyjczyków??? Te dwie , które znam są Turczynkami i ich mężowie również z Turcji.
                                          • empirical Re: szczur.w.sosie 05.07.12, 10:05
                                            Ale maz moze sobie sam zrobic naturalizacje, a zona 3 lata pozniej - juz jako zona Brytyjczyka.
                                            Jeszcze jedno - jesli skladasz papiery jako self-sufficient, trzeba zlozyc deklaracje, ze przez ten czas sie korzystalo sie z benefitow i nie bylo sie ciezarem dla ich systemu (no chyba, ze mialo sie pracujacego meza placacego skladki na National Insurance, to wowczas benefity sa okej).

Z mojej obserwacji sporo osob niepracujacych placi dobrowolnie skladki national insurance na siebie - aby miec emeryture/prawo do zasilkow w przyszlosci. Dobrowolne skladki tez moga byc zaliczone jako sickness insurance przy ubieganiu sie o obywatelstwo.
                                            • miss.e Re: szczur.w.sosie 05.07.12, 12:36
                                              empirical napisała:

>
                                              > Z mojej obserwacji sporo osob niepracujacych placi dobrowolnie skladki national
                                              > insurance na siebie - aby miec emeryture/prawo do zasilkow w przyszlosci. Dobr
                                              > owolne skladki tez moga byc zaliczone jako sickness insurance przy ubieganiu si
                                              > e o obywatelstwo.

czyli rozumiem ze jak zaplace wstecz za okres ktory niepracowalam to bedzie ok?
                                              • empirical Re: szczur.w.sosie 05.07.12, 12:57
                                                Mozna placic wstecz tylko na 2 lata do tylu.
                                      • margaretka_5 Re: szczur.w.sosie 05.07.12, 10:17
                                        wpak napisał:

> no to jak w takim razie obywatelstwo otrzymuje te tysiące muzułmańskich kobiet
                                        > , które nigdy tu nie pracowały , pracować nie zamierzają i zajmują się li tylko
                                        > wychowywaniem dzieci?

Podejrzewam, że będzie/jest z nimi podobnie jak z niepracującymi katoliczkami.

• gabez1 WASZE powody naturalizacji? 05.07.12, 10:31

• empirical Re: WASZE powody naturalizacji? 05.07.12, 11:08
                                            Moje powody:
                                            - zawsze lepiej miec dwa paszporty niz jeden
                                            - nie mam ochoty miec wiecej do czynienia z polskim konsulatem w UK
                                            - w razie problemow za granica, predzej moge liczyc na pomoc ambasady UK niz ze strony polskiej.
                                            - nie mam ochoty placic 497zł za wize do dubaju, ani za wize do Stanow.
                                            - juz teraz Home Office robi w portki, ze przyjada tlumy Grekow do pracy i mysla nad restrykcjami emigracyjnymi - nigdy nic nie wiadomo, swiat sie zmienia, Unia Europejska moze upasc, lepiej jednak miec plan "B".
                                            - chce brac udzial w wyborach parlamentarnych kraju, w ktorym mieszkam.
                                    • szczur.w.sosie Re: szczur.w.sosie 05.07.12, 10:48
                                      Nie pamiętam dokładnie, bo to dawno było. Pracowałam, mąż siedział z dzieckiem, potem po macierzyńskim on poszedł do pracy, ja z dziećmi. I tak sobie żyliśmy. Mi odpisali, że chodzi właśnie o ten brak ubezpiecznia, i tyle. Ale aplikowaliśmy wszyscy, męzowi nic nie odpowiedzieli, a pobiera DLA. Czyli jak on aplikowałby teraz to pewnie z tego powodu odwalą.
                                      • wpak Re: szczur.w.sosie 05.07.12, 12:31
                                        szczur.w.sosie napisała:

> Nie pamiętam dokładnie, bo to dawno było. Pracowałam, mąż siedział z dzieckiem,
                                        > potem po macierzyńskim on poszedł do pracy, ja z dziećmi. I tak sobie żyliśmy.
                                        > Mi odpisali, że chodzi właśnie o ten brak ubezpiecznia, i tyle. Ale aplikowali
                                        > śmy wszyscy, męzowi nic nie odpowiedzieli, a pobiera DLA. Czyli jak on aplikowa
                                        > łby teraz to pewnie z tego powodu odwalą.

a nie pobierałaś CHB? jak pobierasz ,a nie pracujesz to składka jest odprowadzana automatycznie, aż do 14 roku życia dziecka/ci (kiedyś była do 16 )
                                        • szczur.w.sosie Re: szczur.w.sosie 05.07.12, 13:17
                                          pobierałam, ale nie od razu, zresztą, bez znaczenia, bo pracowałam i tak. ale CHB chyba nie ma nic do rzeczy.
                                          • miss.e Re: szczur.w.sosie 05.07.12, 13:36
                                            kuzwa, to w takim razie 6 mcy na utrzymaniu meza 4 lata temu klada mi cala aplikacje :(
                                            • fifka01 Re: szczur.w.sosie 05.07.12, 13:45
                                              no nie, poczekaj jeszcze dwa lata i składaj :)
                                              • miss.e Re: szczur.w.sosie 05.07.12, 13:51
                                                no ale ja nie chce czekac dwa lata jeszcze :( lol
        • 2iza1980 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 01.01.13, 19:47
          tez mam klopot bo wszedzie pisza inaczej,zdalam test life in the uk i mam juz wniosek AN o naturalzacje ,jestem tu w angli 8 lat nigdy nie wyrabialam rezydentury mam tylko home office papier prawo jazdy angielski itp ...PROSZE O PODANIE JAKIE PAPIERY MUSZE DAC DO WNIOSKU bede bardzo wdzieczna
          • 7bba Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 01.01.13, 22:09
            Formularz AN
            Paszport
            P60 (ode mnie wzieli za okres 7 lat, wszystkie jakie mialam)
            Certyfikat zdanego egzaminu Life in The Uk
            Formularz wplaty
            Home Office
            To wszystko co chcieli.
            • kruella9 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 09.06.13, 11:40
              nie widze nigdzie,ze trzeba dac home office?
              na pewno?
        • kruella9 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 09.06.13, 11:20
          empirical,
          dzieki za info
          czyli na 100% nie trzeba sie o to ubiegac ?

a jaka date wpisalas w rubryce
          1.3 Please say when you were given indefinite leave to enter/remain in the UK

bo nie wiem,czy ma to byc data przyjazdu do uk?czy data kiedy dostalam niebieska ksiazaczke?
    • jahns Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 05.07.12, 12:20
      przeczytalam watek pobieznie, wiec przepraszam, jak sie powtarzam. Mignelo mi kilka razy, ze pisalyscie o kurcie esol, albo i9nnym certyfikacie jezykowym. I tu moje pytanie, czy jest potrzebny jakies certyfikat potwierdzajacy znajomosc jezyka? Ja myslalam, ze starczy zdany life in UK test, zreszta jak zdawalam, to tam bylo napisane, ze ten test rowniez potwierdza moja znajomosc angirelskiego. dajcie prosze znac, czy trzeba sie wylegitymowac jakims cerytfitaketm jezykowym.
      • empirical Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 05.07.12, 12:34
        Jesli masz "Life in the UK test", to nie potrzebujesz nic innego, zadnych innych certyfikatow, kursow etc.
    • aviel Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 05.07.12, 14:21
      Moze ktos mi pomoze.
      Bedziemy skladac aplikacje po 6 latach od mojego przyjazdu, maz przyjechal 1,5 roku wczesniej ale czekalismy na moje i dzieci 6 lat,bo jest po prostu taniej.
      Mam takie pytanie maz ma WRS a ja nie mam i nigdy nie mialam, zaczelam prace 3 mies po przyjezdzie i wtedy bylam ju posiadaczka "niebieskiej ksiazeczki". Nie pamietam kto i jak ale uzskalam informacje, ze jezeli mam ksiazeczke nie musze sie starac o WRS. To bylo 6 lat temu.
      Czy z powodu braku WRS moge miec problemy?
      • marinav Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 05.07.12, 23:58
        Fifko, liczy sie 6 lat wstecz od momentu aplikowania. Czyli jesli aplikujesz dzis, to musisz zlozyc papierzyska od 05.07.2006. Przerwa w zatrudnieniu czyli bycie na tzw garnuszku meza rzeczywiscie dyskwalifikuje.
        Powodzenia
        • rodzynka2000 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 09.07.12, 15:28
          Jesli bycie na utrzymaniu meza rzeczywiscie dyskwalifikuje (jesli sie nie ma CSI) to moze byc jeszcze jedno wyjscie. Wiele osob sprzedaje cos na eBay'u lub Gumtree i nie traktuje tego jako dzialalnosci gospodarczej, ale chyba definicja jest dosc plynna. Raczej ludzie unikjaja rejestracji samozatrudnienia i po prostu dorabiaja na eBay'u. Ale przeciez kogos moze ruszyc sumienie i moze zechciec zglosic sie do Inland Revenu i okazujac skruche zaplacic zalegle skladki za 6 lat wstecz. Dzieki temu NI dostanie pare funtow, a udokumentowanie dochodu z wlasniej dzialalnosci rozwiaze problem dokumentow do naturalizacji. Bo tak naprawde nie chodzi o wysokosc tego dochodu, a chodzi o to czy bylo sie samozatrudnionym czy nie, nawet jesli sie zarabialo £10 rocznie.
          • miss.e Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 09.07.12, 19:27
            pytanie czy mozna zglosic to po 6 latach bez jakichs horrendalnych kar?
          • wpak Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 09.07.12, 22:40
            rodzynka2000 napisała:

> Jesli bycie na utrzymaniu meza rzeczywiscie dyskwalifikuje (jesli sie nie ma CS
            > I) to moze byc jeszcze jedno wyjscie. Wiele osob sprzedaje cos na eBay'u lub Gu
            > mtree i nie traktuje tego jako dzialalnosci gospodarczej, ale chyba definicja j
            > est dosc plynna. Raczej ludzie unikjaja rejestracji samozatrudnienia i po prost
            > u dorabiaja na eBay'u. Ale przeciez kogos moze ruszyc sumienie i moze zechciec
            > zglosic sie do Inland Revenu i okazujac skruche zaplacic zalegle skladki za 6 l
            > at wstecz. Dzieki temu NI dostanie pare funtow, a udokumentowanie dochodu z wla
            > sniej dzialalnosci rozwiaze problem dokumentow do naturalizacji. Bo tak naprawd
            > e nie chodzi o wysokosc tego dochodu, a chodzi o to czy bylo sie samozatrudnion
            > ym czy nie, nawet jesli sie zarabialo £10 rocznie.

Pytanie o co tak naprawdę chodzi - o składkę czy źródło utrzymania, bo chyba czym innym jest wykazanie , ze jest się w stanie samemu utrzymać, a czym innym odprowadzanie składki.
            • rodzynka2000 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 09.07.12, 23:11
              Albo ktos exercied treaty rights jako self-employed albo zyl z oszczednosci, albo jako student. W pierwszym przypadku nie trzeba miec oplaconych skladek CIS, bo sie placilo skladki NI, chocby wstecznie. A ile sie zarabialo to juz inna sprawa, bo zawsze mozna zarabiac mniej a wydawac wiecej jesli sie ma zarabiajacego partnera albo oszczednosci.

Jesli dochod byl niewielki to nie bedzie podatku i odsetek od zaleglosci (ale moze beda odsetki od NI). Kary tez nie powinny byc wyzsze nic £100 za rok, ale moze byc roznie. Ale moze byc gorzej, bo moze to byc potraktowane jako zlamanie prawa, co z kolei moze dyskwalifikowac do ubiegania sie obywatelstwo. Wiec chyba rozwiazanie tylko dla zdesperowanych.
    • liley11 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 06.07.12, 17:03
      Ja nie musze- jestem kobieta ( sex misja) ;)))
    • smag2 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 08.07.12, 23:12
      Osoba starajaca sie o 'indefinite leave to remain' albo 'naturalisation' musi zdac Life in the UK test (poziom jezykowy Entry level 3 or above) albo zaliczyc ESOL with Citizenship (below entry level 3). Z tego co wiem zadne FCE i inne certyfikaty nie wchodza w gre. Pracuje w firme ktora testuje na LiUK i Amerykanie, Nowo Zelandczycy i Australijczycy siadaja do tego testu mimo tego ze English is their first language.
    • beibichek Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 10.07.12, 23:55
      Zastanawiam sie zatem nad moja sytuacja, mam wrs z 2005 roku, potem wyjechalam i wrocilam w 2006, nie aplikowalam juz wiecej o wrs, pracowalam bez przerwy 2,5 roku na full time, potem rozpoczelam studia mgr w uk na part time ktore skonczylam w 2010 w trakcie ktorych mialam 1.5 miesiaca Job seeker`s allowance, i od 2009 roku pracuje bez przerwy na part time, pobieram HB od 2009 roku. Zastanawiam sie czy aplikowac, bo wydaje mi sie ze nie jestem od dosc dawna calkowicie samowystarczalna i odrzuca mi aplikacje. Ktos w podobnej sytuacji albo orientuje sie w tych sprawach?
      • empirical Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 11.07.12, 10:06
        Aplikacja zbyt duzo kosztuje, by polegac na poradach z forum.
        Umow sie w lokalnym NCS (National Checking Service) na spotkanie, wyjasniej swoja sytuacje, oni Ci pomoga i doradza, znaja sie na tym jak nikt.
        • beibichek Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 11.07.12, 21:52
          w sumie masz racje, dzieki
          • robak.rawback pytania testowe zaleznie od miejsca zamieszkania ? 21.09.12, 04:53
            gdzies mi sie obilo o uszy i chyba to byla jakas oficjalna strona czy publikacja bo az sie zdziwilam, ze pytania zaleza od miejsca zamieszkania - czyli np jak jestes z anglii to nie beda cie pytali o rzeczy specyficzne dla innej czesci uk np instutycje polityczne np w walii. tylko sie skupia na angielskich. itp czy to prawda?
    • arpikej Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 23.09.12, 18:46
      Witam,
      mam pytanie, czy ktos z Was jest posiadaczem ILR (indefinite leave to remain) z pieczatka NTL (no time limit)?
      Konczy mi sie waznosc paszportu i niewiem co mam zrobic gdy bede miec nowy -polski paszport (re-apply, transfer? a koszty?) bo choc od dawna moge aplikowac o angielski to mysl o utracie? polskiego obywatelstwa jakos mnie smuci.
      No nie wiem co dalej?:(
      Pozdrawiam.
      • botu Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 23.09.12, 19:01
        > mysl o utracie? polskiego obywatelstwa jakos mnie smuci.

Nie utracisz polskiego obywatelstwa tylko dlatego, że wyrobisz brytyjsi paszport.
        obywatelstwo.eu/utrata-obywatelstwa.html
        > ILR (indefinite leave to remain) z pieczatka NTL (no time limit)

Od wejścia Polski do Unii już nie potrzebujemy ILR. Pojęcie to dotyczy to przyjezdnych spoza Unii.
        • robak.rawback Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 23.09.12, 19:39
          nie rozumiem o co pytasz - jak konczy ci sie waznosc polskiego paszportu a jeszcze nie masz brytyjskiego to sobie wyrabiasz nowy polski - chyba ze nie chcesz albo ci nie potrzebny paszport polski bo wystarczy ci na wyjazdy zagraniczne dowod osobisty i nie wyjezdzasz poza unie europejska.
          dostajac obywatlestwo brytyjskie nie tracisz automatycznie polskiego - chyba ze sie chcesz zrzec polskiego to wtedy musisz zaaplikowac o to.
          nie wyrobienie paszportu polskiego nie oznacza nie posiadania albo utrate polskiego obywatelstwa.

ale moim zdaniem warto miec wyrobione paszporty na kazde obywatelstwo jakie sie ma bo nie wiadomo co kiedy moze ci sie przydac - jakies nagle wyjazdy do roznych krajow, oferty pracy etc idetyfikacja etc.
          • arpikej Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 23.09.12, 23:40
            dziekuje za odpowiedzi,
            zastanawiam sie, czy do nowego, polskiego paszportu powinnam przetransferowac ten NTL stamp jakos tak dla formalnosci bo wlasciwy papier i tak mam w domu, czy nic nie musze robic raczej do czasu az zdecyduje sie na naturalizacje.

p.s.
            zupelnie zapomnialam o istnieniu DO, moj juz od dawna jest nieaktualny.
            • botu Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 24.09.12, 00:22
              Już napisałam powyżej, że jako obywatela Polski od 2006 nie obowiązuje Cię już ILR.
              Status prawa pobytu dla obywateli EEU nazywa się "(permanent) residence" i nie potrzeba do tego żadnych pieczątek w paszporcie; można sobie wyrobić "registration certificate" a potem "document certifying permanent residence" ale ani nie jest to obowiązkowe ani niezbędne do naturalizacji.
              www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/documents-eea-nationals/
      • steph13 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 30.09.12, 14:50
        arpikej napisał(a):

>to mysl o utracie? polskiego obywatelstwa jakos mnie smuci.
        Nie smuc sie, nie tak latwo jest stracic polskie obywatelstwo, wymaga to duzo zachodu, czasu i oplat, niestety.
    • trytonniusz Brytyjskie obywatelstwo 26.09.12, 18:21
      www.bristol24.pl/forum/45-poradnik/18755-obywatelstwo-brytyjskie
      • nannyjo32 Re: Brytyjskie obywatelstwo 30.09.12, 14:15
        dopiero przeczyrtalam ten watek, nigdy sie nie zastanawialam nad zadna rezydentura itp. i nie wiem co ja powinnam zrobic zeby miec brytyjski paszport. Moja sytuacja wyglada tak ze mam zona Anglika od 3 lat, egzamin FC zdalam w 2009 roku, jestem tutaj 8 lat i pracowalam caly czas Przenigdy nie staralam sie o jakas rezydenture itp. Co powinnam zrobic zeby miec brytyjski paszport??? tylko powiedzcie mi pokolei i przejzyscie bo ja ni kumam tych spraw. Jak tak was poczytalam to moze warto by bylo sie o cos postarac.
        • nannyjo32 Re: Brytyjskie obywatelstwo 30.09.12, 14:22
          aha zapomnialam dodac ze dzici maja brytyjscie paszporty, a ja wlasnie jade zroic nowy Polski w bo mi sie skonczyl i zmienic nazwisko bo na starym mam panienskie. Troche problemow mialam tez na lotnisku jak lecialam z dziecmi bo one maja taty nazwisko a ja panienskie wiec musze to zmienic.
          • robak.rawback Re: Brytyjskie obywatelstwo 30.09.12, 15:48
            www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/applying/applicationtypes/naturalisation/
            po prawej stronie pdfy - guide - booklet, form - AN
        • jaleo Re: Brytyjskie obywatelstwo 30.09.12, 15:48
          nannyjo32 napisała:

>Co powinnam zrobic zeby miec brytyjski paszport??? tylko powied
          > zcie mi pokolei i przejzyscie bo ja ni kumam tych spraw. Jak tak was poczytalam
          > to moze warto by bylo sie o cos postarac.

www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/naturalisation/spouseorcivilpartnerofcitizen/
          Bardziej przejrzyscie juz sie chyba nie da
          • nannyjo32 Re: Brytyjskie obywatelstwo 01.10.12, 11:22
            czyli po 1 musze zdac egzamin "Life in the UK' potem wypelnic formularz, zaplacic, a gdzie znajde ile kosztuje, odeslac i czakac?
            • plain-vanilla Re: Brytyjskie obywatelstwo 01.10.12, 11:44
              www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/documents/britishcitizenship/nationality-fees.pdf
            • plain-vanilla Re: Brytyjskie obywatelstwo 01.10.12, 11:47
              1. Zdaj test.
              2. Wypelnij aplikacje
              3. Skompletuj dokumenty
              4. Umow sie do NCS
              www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/applying/checkingservice/checkingservicelocations/
              5. Zaplac i czekaj od 2 do 6 mies. na odpowiedz
              6. Idz na ceremonie
              7. Zloz aplikacje o paszport
              • nannyjo32 Re: Brytyjskie obywatelstwo 01.10.12, 12:15
                dzieki:)
              • miarita2010 Re: Brytyjskie obywatelstwo 02.01.13, 17:50
                czesc jestem tu nowa tak czytam sobie o tej calej procedurze naturalicji i w marcu minie 6 lat jak mieszkam i pracuje w uk, i na pwno bede sie ubiegac o naturalizacje potem paszport itd. Life in the UK ksiazka zakupiona egazmin level 1 posiadam egzamin musze zabukowac dla siebie i mojego partnera w okolicach lutego. Mam tylko pytanie czy jesli nie jestemy malzenstwem mieszkamy przyjechalismy razem mamy wspolny kredyt mieszkaniowy itd mzemy sie ubiegac razem i po drugie corka ma 2 lata czy moge sie o jej naturalizaje ubiegac rowniez po trzecie po co mam isc do NCS z tymi papierami czy to tam musze zaplacic i zlozyc aplikacje? Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam
                • plain-vanilla Re: Brytyjskie obywatelstwo 03.01.13, 16:37
                  Moim zdaniem nie malzenstwa nie moga aplikowac razem, bo na ulotce jest napisane:
                  'Husband and wife or civil partners living together who apply for naturalisation
                  at the same time pay a joint fee'
                  Do NCS nie musisz isc ani im placic, jak umiesz wypelnic aplikacje sama i chcesz swoj paszport wyslac na kilka miesiecy to OK. Mojemu mezowi zalezalo na paszporcie, a w NCS nie tylko sprawdzaja aplikacje i gwarantuja, ze jest poprawnie wypelniona (nie mylic z gwarancja otrzymania obywatelstwa), ale tez robia kopie wszystkich dokumentow a tobie oddaja oryginaly. Aplikacje dla dziecka mozesz wypelnic i wyslac razem ze swoja. Dzieci maja odrebne aplikacje. Jesli aplikujesz razem z dzieckiem mozesz zaznaczyc, ze jesli tobie odmowia obywatelstwa, dziecko ciagle moze je otrzymac.
                  • illegal.alien Re: Brytyjskie obywatelstwo 03.01.13, 16:45
                    Konkubinaty na pewno nie moga skladac podania razem, przynajmniej tak nam powiedziala prawniczka, ktora zalatwiala sprawe mojego konkubenta :)
                  • miarita2010 Re: Brytyjskie obywatelstwo 03.01.13, 18:42
                    dziekuje za odpowiedz tak "usiadlam" dzis a stronie home office w koncu przeczytalam wszystko o naturalizacji i faktem jest tylko malzonkowie albo partnerzy moga sie ubiegac razem ;( wiec chyba to dobry powod aby wziac slub aby potem ubiegac sie razem ;) zawsze to okolo 380 funtow miej do zaplaty licze rowiez nasza corke. No wlasie dziewczyny i jak mam to interpretowac nasza Mijka urodzona tutaj dwa lata temu i czy jak my bedziemy sie ubiegac o naturalizacje to zlozyc wniosek dla niej tez i czy naprawde to ksztuje 551 GBP-masakra! ,...nie da sie taniej wolalabym za to jechac na wakacje na tydzien(oczywiscie zartuje) ale nie przewidzialam tego wydatku myslalam ze jak my otrzymamy to ona po nas automatycznie. Mial ktos podobne doswiadczenia? Z gory dziekuje pozdrawiam
                    • illegal.alien Re: Brytyjskie obywatelstwo 03.01.13, 20:27
                      Tak - moj konkubent ma córkę z poprzedniego związku i koszt naturalizacji dla niej to byłoby wlasnie koło 500 funtów. Za to nasza córka (tez Mijka btw) ma obywatelstwo po mnie - bo ja w momencie jej urodzenia miałam stały pobyt :)
                • kola851 Re: Brytyjskie obywatelstwo 03.01.13, 21:55
                  wypelniasz aplikacje +wszystkie niezbedne dokumenty umawiasz sie w NCS placisz im 50 funtow!oni sprawdzaja aplikacje czy masz wszystko jak nalezy i czy masz odpowiednie dokument!wypelniasz u nich dane karty platniczej a oni wysylaja to do Home office i kiedy h.o zacznie rozpatrywac twoja aplikacje pobrane zostana pieniadze z twojego konta...
            • kola851 Re: Brytyjskie obywatelstwo 03.01.13, 22:04
              test kosztuje 50 funtow! na test umawiasz sie przez strone internetowa!ja zdalem 3 tyg temu!papiery juz poslane do home office i tylko czekam na decyzje...
              • dankazaba71 Re: Brytyjskie obywatelstwo 27.02.13, 17:48
                wydrukowalam dzisiaj aplikacje i troche zdebialam poniewaz trzeba tam dokladnie podac okresy w ktorych przebywalo sie poza granicą uk np. holiday albo wylot do polski w celu odwiedzenia rodziny. i tu problem bo latamy do polski do rodziny z 3 razy w roku i na wakacje 2-3 razy w roku i nie jestem w stanie przypomnieć sobie dokladnych dat. a nie mam zachowanych zadnych biletów czy cokolwiek co dokladnie wskazywaloby daty. a jestesmy tu juz 6 lat. poradzcie jak to "ugryść" zeby aplikacja nie zostala odrzucona z tego powodu /podania niekompletnych lub nieprawidlowych dat/
                • plain-vanilla Re: Brytyjskie obywatelstwo 28.02.13, 10:42
                  Poprosic pracodawce o spis wszystkich urlopow za 6 lat, sprawdzic daty zdjec zrobionych na wakacjach. We wlasciwosciach pliku jest data utworzenia.
                  • miarita2010 Re: Brytyjskie obywatelstwo 11.03.13, 15:10
                    Czesc, mam pytanie jesli juz tu wczesniej padlo to przepraszam ale jestem w trakcie wypelniania aplikacji i sie skonfudowalam tym punktem a mianowicie WRS. Jesli przyjechalam do UK powiedzmy 1.03.2007 r a zarajestrowlam sie w WRS np we 01.09.tego samego roku to 5 a raczej 6 lat licze od daty fizycznego przyjazdu do kraju czy od daty WRS? i jeszcze jedno moj obecny pracodawca jest taki sam od 5lat WRS uaktualniony tylko ze z opoznieniem po roku pracy u niego i teraz pytanie, czy to ma jakies znaczenie? Czytam to i czytam i nie rozmiem a raczej nie wiem czy interpretuje odpowiednio:

On 1 May 2004 the Accession Treaty gave nationals from the following States the right to
                    travel freely across the European Union:
                    Czech Republic Estonia Hungary Latvia
                    Lithuania Poland Slovakia Slovenia
                    However, the nationals of these eight member states (A8 nationals) are required to have
                    been registered under the Worker Registration Scheme (WRS) for 12 months if exercising
                    Treaty rights in the UK as a worker.
                    Only when an A8 national has completed the necessary 12 months employment under the
                    WRS will they be considered to be in the UK and exercising their treaty rights. However,
                    time spent as a registered worker on the Workers Registration Scheme will count towards
                    the five year qualifying period for permanent residence.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

pozdrawiam
                    • plain-vanilla Re: Brytyjskie obywatelstwo 11.03.13, 15:40
                      Nie bardzo rozumiem pytanie o aktualizajce WRS. Jesli przepracowalas nieprzerwanie 12 miesiecy u jednego pracodawcy, WRS juz nie musialas aktualizowac ani rejestrowac sie ponownie. 6 lat liczy sie od rozpoczecia pracy albo studiow, nie od przyjazdu. Nie wiem, czy data rejestracji w WRS ma znaczenie przy skladaniu aplikacji o naturalizacje. Jesli zarejestrowalas sie dopiero po kilku miesiacach (a nie w ciagu miesiaca od rozpoczecia pracy), to ja bym czekala ze skladaniem wniosku do daty rejestracji w WRS. Mozesz wyslac emaila z zapytaniem NGEnquiries@ind.homeoffice.gsi.gov.uk albo na umowic sie na spotkanie w NCS (odplatnie).
                      • miarita2010 Re: Brytyjskie obywatelstwo 12.03.13, 15:45
                        Dziekuje bardzo za odpowiedz. Znalazlam wczoraj WRS i data rejestracji wypada na koniec kwietnia a przyjechalam poczatkiem marca wiec skoro sie zarejestrowlam koncem kwietnia musialm zaczac pracowac mniej wiecej w tym czasie, problem jest ze pracowalam dla agencji przez pierwszy rok dodam ze roznych agencji czasami 2 czasami 3 a czasami 5 dni w tygodniu ale rozumiem ze brane jest pod uwage 5 lat ciaglasci pracy nie 6 czyli wypada idealnie w marcu jak pracuje 5 lat dla jednego pracodawcy. Tak na pewno umowie sie na spotkanie w NCS wiec licze na to ze wyjasnia mi wszystkie moje watpliowsci ;o) dziekuje jeszcze raz za pomoc.
                        Pozdrawiam
                    • plain-vanilla Re: Brytyjskie obywatelstwo 11.03.13, 16:43
                      Jesli nie zarejestrowalas sie w WRS w ciagu miesiaca, to pracowalas nielegalnie. Idac tym tokiem rozumowania, nielegalna praca moze sie nie liczyc do kwalifikujacego okresu. Moim zdaniem powinnas skladac wniosek o naturalizacje po 6 przepracowanych latach od daty rejestracji w WRS.
    • 7bba Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 11.11.12, 12:51
      Mam kilka pytan dotyczacych wypenienia aplikacji AN.
      Jak poradziliscie sobie z datani wyjazdu i przyjazdu do UK z 5 lat wstecz? Ja nie pamietam dokladnie dni kiedy wyjazdzalam i wracalam z wakacji.
      Ja nie skaldalam wniosku o ILR jaka date powinnam wpisac w pkt. 1.3. Czy powinna to byc data 5 lat pozniej od daty mojego przyjazdu do UK?
      Zdalam test Life in UK. Czy powinnam zaznaczyc czy nie w aplikacji pkt."I passed the Life in the UK test to qualify for settlement" czy tylko podac numer zdanego testu?
      • plain-vanilla Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 11.11.12, 15:34
        Skorzystaj z NCS. Tam ci powiedza, co wpisac w tych punktach. Co do wyjazdow, to jesli lecialas samolotem, moze masz emailem potwierdzenia rezerwacji? Ja np. mam wiekszosc. Maz wpisywal sobie daty na chybil trafil, jesli nie mogl znalezc rezerwacji. Po prostu miesiac wakacyjny, 2 albo 3 tygodnie i tyle. Chyba sie liczy ilosc dni, a nie czy to byl poczatek czy srodek lipca. Zapytaj rodzine albo znajomych, czy pamietaja, to ci pomoga ustalic dlugosc tych wyjazdow i miesiace mniej wiecej.
        • alga775 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 19.11.12, 01:19
          Nanyjo 32 A jakie problemy mialas na lotnisku??? Moja coreczka ma nazwisko ojca - brytyjsie i brytyjski paszport, ja polskie i polski paszport. Czy potrzebne mi sa jakies dodatkowe dokumenty na lotnisku??
          Czy musze wszedzie tatusia wozic:-)
          • nannyjo32 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 19.11.12, 19:12
            u mnie to samo dzieci maja brytyjskie paszporty i nazwisko ojca, a ja polski z panienskim nazwiskiem. 2 razy musialam pokazac akt malzenstwa po stronie UK. Na wszelki wypadek miej ze soba, nie musisz ciagac meza:)
            Jak chcesz robic nowy paszport to musisz poprosic w urzedzie stanu cywilnego o wpis do ksiag. W ambasadzie powiedzieli ze moge przyjechac z mezem i podpisac papiurki oni reszte zalatwia. Jak nie to mozesz zalatwiac przez Polske jak nie masz czasu leciec, mozesz upowaznic kogos. Mama mi przeslala papiery z urzedu stanu cywilnego razem z mezem podpisalismy i wypelnilam upowaznienie na mame. Potem jej to odeslalam z aktem malzenstwa, ona je przetlumaczyla u bieglego dolaczyla orginal mojego aktu urodzenia i zaniosla do urzedu stanu cywilnego. Teraz czekam 2 tyg na reszte i mozna bedzie odebrac. Troche zalatwiania ale potrzebne to jest do nowego polskiego paszportu.

Powiedz mi a zalatwiasz sobie obywatelstwo brytyjskie. Bo ja bym chciala na nastepny rok i znajomi anglicy mi wmawiaja ze nie musze placic itp. teraz mam metlik w glowie i tez nie wiem czy musze zdawac life in uk jak mam fc zdane tutaj.
            • alga775 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 23.11.12, 00:58
              Wlasnie sie ucze do testu Life in UK, jestem w polowie ksiazki.

Nie wiem czy fc wystarczy, trzeba miec chcyba esol entry 3 z elementami wiedzy o uk,ale sprawdz bo moze wystarczy. mi sie wydaje, ze test life in uk jest latwiejszy i szybszy niz kurs jezykowy.I pytania sa proste.
              Ja nie slyszalam nigdzie, ze sie nie placi. to chyba by bylo za prosto.
              • nannyjo32 Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 23.11.12, 15:07
                to jak bede potzrebowala info do do ciebie napisze.Jana razie biore sie za polski paszport bo mam juz niewazny, a potem za reszta life in uk i papiorki na koncu uk paszport. Tak glupio jak wszyscy w domu maja paszport brytyjski a ja nie:)
    • karolina_zet oplaty 20.03.13, 21:48
      czy ktos moze mi powiedziec ile zaplacimy za nautralizacje ( od kwietnia) dwoch doroslych ( malzenstwo) i dziecko?
      Czy to bedzie £1550 + £874?
      tu link do tych nowych oplat:
      www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/documents/aboutus/fees-2013.pdfdzieki!
      • plain-vanilla Re: oplaty 20.03.13, 23:19
        Dziecko £673 - Nationality Registration minor
    • karolina_zet akt malzenstwa 21.03.13, 12:09
      Slub bralismy w kosciele w UK ale oryginal aktu malzenstwa zabral USC w Polsce gdy rejestrowalismy malzenstwo w Pl. Czy odpis aktu malzenstwa po polsku wystarczy jako dokument? Czy musi byc przetlumaczony? Czy moze Kosciol w UK ( gdzie bralismy slub) wystawi mi zaswidaczenie ktore bedzie akceptowane przez Home Office?
      Chodzi mi oczywiscie o aplikacje dla par. Dziekuje.
      • nannyjo32 Re: akt malzenstwa 21.03.13, 12:58
        idz do councilu gdzie bralas slub dadza ci akt malzenstwa nowy musisz tylko zaplacic. Mi tez zabral USC ale ja mialam do paszportu bo zmienialam nazwisko.
        • karolina_zet Re: akt malzenstwa 21.03.13, 14:24
          bralismy slub koscielny i nie przypominam sobie abym cos w councilu zalatwiala. Myslisz ze ksiadz wyslal dokumenty do councilu i tam dadza mi odpis?
          • nannyjo32 Re: akt malzenstwa 21.03.13, 15:01
            nie mam pojecia jak to wyglada przez kosciol, ale idz i sie zapytaj mozliwe ze jest to gdzies w ich ewidencji.
            • karolina_zet Re: akt malzenstwa 22.03.13, 10:47
              dla zainteresowanych: parafia w ktorej bralo sie slub wystawia potwierdzenie ( odpis) aktu malzenstwa. Kosztuje to ok £15
    • karolina_zet Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 02.05.13, 15:11
      zapytam tu aby nie zasmiecac forum:
      chcemy skladac aplikacje rodzinna: ja, maz i corka - kazdy z nas musi miec wypelniona aplikacje AN? Czy dziecko ma jakis inny forularz?
      dzieki:)
      • plain-vanilla Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 02.05.13, 16:46
        prosze
        www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/nationality/form_mn1.pdf
        • karolina_zet Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 03.05.13, 12:18
          po raz kolejny mi pomoglas - dziekuje:)
    • karolina_zet Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 10.05.13, 20:38
      prosze podpowiedzcie co sie wpisuje w aplikacji dziecka w pytaniu: enter the date the child was given indefinite leave to enter/remain? Corka urodzona tutaj.

Czy w NCS moga ewentualnie pomoc z tymi datami - sama jestem zakrecona przy swojej aplikacji. Jestesmy tu nieprzerwanie od 2003 i mielismy roczny work permit. Nas pozniej rejestracja WRS nie obowiazywala. Mielismy tez w w okresie 2005-10 residence permit. Kiedy ja usyskalam indefinite leave to enter/remain?
      • plain-vanilla Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 11.05.13, 21:36
        W aplikacji dziecka urodzonego tutaj nie wpisujesz zadnej daty gdzie pytaja o ILR. Moj maz zostawil pusta rubryke gdzie bylo pytanie o uzyskanie ILR. Czy cos tam dopisane bylo w czasie wizyty w NCS, to nie wiem. Aplikacja zostala pozytywnie rozpatrzona. ILR nabyliscie automatycznie, wiec i zadna data nie jest potrzebna (moim zdaniem).
    • andgie Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 14.05.13, 14:18
      Zarejestrowalam sie dzisiaj na Life in Uk test, w przyszla srode.
      • irenta Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 14.05.13, 14:54
        daj znac jak poszlo. ja wczoraj skonczylam czytac ksiazke. I tak zadnych dat nie pamietam, ani ktory krol od czego;)
        • ewka.mewka Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 14.05.13, 17:49
          Mam kilka pytan. Prosze pomozcie.

Czy ktos moze orientuje sie czy pobieranie benefitu dla bezrobotnych przez 4 miesiace ma wplyw na pozytywne/negatywne rozpatrzenie wniosku o naturalizacje?

WRS otrzymalam w maju 2004. W 2009 styczniu odeszlam z pracy, zarejestrowalam sie w lutym w job centre , dostawalam zasilek przez 4 mce ( a moze nawet 3, nie pamietam) I w maju 2008 zaczelam prace. Wiec minelo 5 lat od momentu zaczecie nowej pracy.

Czy gdybym chciala sie naturalizowac to przedstawiam dokumenty z ostatnich 5 lat?

Czy zalaczyc WRS z 2004 I przedstawic P60 od 2004 , informowac o zasilku?

Czy ja musze placic jakis insurance contribution? Od lipca 2012 jestem bezrobotna, nie wrocilam do pracy po rocznym macierzynkim. Utrzymuje mnie maz ( czy tam zyjemy rowniez z oszczednosci). Ale ja nie place zadnego insurance. To chyba ma znaczenie?Nie wystarczy chyba to ,ze maz mnie utrzymuje?

Czy na swiadectwie o ukonczeniu nauki j.ang jest napisane,ze kurs byl z element. wiedzy o zuciu w UK? Ja mam FCE. Pamietam,ze zostalismy jakby 'oszukani' I na poziomie Entry 3 mielismy egzamin Trinity zamiast Cambridge I nasz wykladowca mowil,zebysmy sie uspokoili,bo kiedys nam sie to przyda I nie bedziemy musieli zdawac egzaminu przy staraniu sie o obyw. brytyjskie. Pamietam,ze mielismy kilka zajec o parlamencie itp. Na swiadectwie jednak nie ma wzmianki,ze kurs byl z elementami o zyciu w UK. Czy ktos wie co robic, jak to powinno wygladac?Czy ja mam gdzies dostac takie zaswiadczenie , ze szkoly itp. Nie pamietam, bo to bylo z 6-7 lat temu.

Milo mi bedzie jak ktos mi podpowie :)

• andgie Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 22.05.13, 17:23
        Wlasnie wrocilam z testu. Zdalam ! :D Jeszcze tylko skompletowanie dokumentow, wypelnienie aplikacji, oplata I czekanie na decyzje :)
        • irenta Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 22.05.13, 18:28
          no to gratuluje!:) a powiedz pytania byly jak w ksiazce?
          • andgie Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 22.05.13, 19:43
            Nie wiem, bo nie czytalam ksiazki, cwiczylam tylko na testach online na stronie Home Office . Pytania , ktore zapamietalam:
            1 . Co to jest National Trust?
            2. Bonnie Prince Charlie walczyl z Jerzym w jakiej czesci kraju?
            3. Ktory film obejrzalo wiecej widzow, " Wladca Pierscieni" czy "Harry Potter" ?
            • irenta Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 23.05.13, 17:54
              a moglabys mi podac link do tych testow online?
              • andgie Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 23.05.13, 19:57
                [url=http://www.theuktest.com/life-in-the-uk-test/1]Tekst linka[/url]
                • irenta Re: Kto się naturalizowal ostatnio? 23.05.13, 21:10
                  dziekuje:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka