Dodaj do ulubionych

Ceremonia otwarcia

28.07.12, 12:16
Ja zwykle jestem bardzo cynicznie nastawiona do tego typu imprez, nie jestem tez jakas szczegolna fanka Danny'ego Boyle'a jako rezysera filmowego, ale musze sie przyznac, ze wczoraj siedzialam przykuta do telewizora. Moim zdaniem, tzw caloksztalt wyszedl pieknie.

Zgrzytem dla mnie byly tylko zabronienie Tajwanczykom niesienia narodowej flagi, bo nasz kochany rzad tak trzesie portkami przed Chinczykami, ze jak Chinczyk mowi skocz to pytaja "jak wysoko"?

Z ciekawosci przeczytalam sobie opinie na Gazecie pod artykulem o ceremonii - tak srednio 1 pozytywna opinia o ceremonii na 20 negatywnych (wsrod negatywnych przewazaja surowo negatywne, choc wiekszosc bez szegolow, co sie konkretnie nie podobalo, tylko takie ogolne stwierdzenia, ze ceremonia byla nudna i "do dupy"). Nasunelo mi sie pytanie, czy to sie bierze z roznic kulturowych (inna estetyka, niezrozumienie przeslania?) czy z czego innego, naprawde nie wiem? Spodziewalam sie co najmniej 50/50.
Obserwuj wątek
    • aniaheasley Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 13:58
      W czasie trwania ceremonii dostawalam smsy z Polski z pytaniami jak mi sie podoba, i sporo komentarzy, ze do nich (moich polskich znajomych) to nie trafia, ze inna bajka, inna kultura wlasnie.
      Jedna kolezanka wrecz zapytala, co to za ludzie wystepuja, czy to sa jakies znane osoby.
      W Polsce 'kazdy' wie kto to jest Jas Fasola, David Beckham, krolowa i James Bond, i to by bylo na tyle.

Ja odplynelam, jak dla mnie bylo super, ale spotkalam sie z komentarzami cudzoziemcow, ze za duzo bylo brytyjskich in-jokes, i odnosnikow niekoniecznie rozpoznawalnych poza UK, a przynajmniej nie na tyle szybko rozpoznawalnych, zeby mozna bylo nadazyc za szybko zmieniajaca sie sceneria.

I bardzo podobal mi sie fakt, ze przez ostatnie kilka tygodnie ludzie sie troche obawiali, ze rzeczywiscie bedzie obciach totalny, jezeli ceremonia otwarcia sprowadzi sie do obnoszenia owiec, koz i gesi po makiecie wsi brytyjskiej, bo ta makieta drukowana byla wszedzie, w kazdej gazecie, jako glowny przeciek w sprawie widowiska. Taka zmylka zupelnie zbijajaca z tropu, bo ta wioska jak wiadomo wystepowala w roli glownej zaledwie przez kilka minut :)
    • rodzynka2000 Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 14:29
      Amerykanie tez nie zrozumieli przekazu, np:
      www.huffingtonpost.com/2012/07/27/opening-ceremony-2012-live-_n_1710556.html
      z komentarzy:

"The whole show was a bust ! shoestring budget, Ballons people carrying off grass, the only thing I was waiting for was the Germans to bomb the industrial sites again. Hospital beds ? Queen arriving via parachute. Superbowl halftime shows are better than this. Everything was sung or done in music no high tech stuff at all this is 2012 huh ? commedians ? on keyboard ?
      nothing in the sports feild at all. Very Sad. The producer has a 7th grade stage play exp;"

"What a piece of crap. To think I missed an hour of a baseball game for that crap. No wonder the UK is in such bad shape."

A kto zrozumial i jaki wlasciwie byl przekaz?
      • aniaheasley Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 14:56
        A czego tu mozna bylo nie zrozumiec?

Pieknie wyrezyserowana i zainscenizowana multimedialna opowiesc o tym czym jest brytyskosc, co sprawia ze jestesmy tacy jacy jestesmy, jakie sa tego korzenie, ze tkwia one w historii, poczawszy od rewolucji przemyslowej, w literaturze, tworczosci Szekspira, przebogatej literaturze dla dzieci, ze jestesmy dumni z NHS, do tego stopnia, zeby wspomniec o nim w takim momencie jak otwarcie olimpiady, ze potrafimy smiac sie z samych siebie, zartowac (z umiarem) z naszych dziwactw i slabosci, ze dajemy szanse mlodym (symbolika zapalenia znicza przez mlodziez), ze to tutaj zawsze powstawalo i powstaje gros muzyki pop, ze tutaj zrodzil sie pomysl world wide web, i w koncu, ze nawet krolowa potrafi puscic oko w strone publicznosci jezeli okolicznosci sa odpowiednie.

I nawet slynne slowa 'burzy nie bedzie' Michaela Fisha sie zmiescily ;)
        • rodzynka2000 Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 15:19
          To znaczy opowiesc o tym co rezyser chcial zeby swiat myslal ze na tym polega brytyjskosc? Bo nawet komentarze na stronach brytyjskich gazet sugeruja stronniczosc, selektywnosc, jesli nie wrecz manipulacje czy marksistowska indoktrynacje. Do formy raczej nikt nie ma zastrzezen, chodzi o tresc. Ale jesli odbiorca byl glownie Brytyjczyk a nie swiat, to tylko pogratulowac. It was very nice indeed :)
      • robak.rawback Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 14:57
        od razu mowi ze widzialam razem moze 20 minut wyrywkowo.

mysle ze jak ktos siedzial na widowni tam na miejscu to mial powod byc pod wrazeniem. atmosfera etc.
        ja wlaczylam pare razy na 5 minut i sie znudzilam po dwoch. nie przepadam za musicalami i monumentalnymi pokazami tego typu, oscarami etc etc - jak dla mnie nudne. i tez chyba nie za dobrze sie takie cos przekalda na przekaz telewizyjny.

no dobra berners lee mnie zainteresowal. akurat przez przypadek na niego trafilam ;b ale to w sumie tez bylo troche dziwne jak na taka impreze.

jakies chorki dzieciec spiewajace - od razu mi sie przypomnialy chorki dzieciece ze slubu kate & wills gdzie chcialam poprzygadac sie na pare mloda - a zaserwowano chorki.
        lozka z dziecmi i pielegniarki wtf

moze bylo cos podobnego ale ja juz bym wolala cos w stylu madonny na super bowl - jakkolwiek nie jestem juz fanem madonny i tez pomimo iz bylo sporo starych hitow - vogue etc. i tez tylko obejrzalam moze z 15 minut tego.
        to co zobaczylam wczoraj na otwarcie olimpiady zupelnie minie przystawalo do czasow wspolczesnych. spodziewalam sie czegos bardziej z jajem (podejrzewam ze musialam cos ekscytujacego przegapic ??)
        • robak.rawback Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 15:02
          no normalnie muszelinka az zapodac do tego superbowl

www.youtube.com/watch?v=W795W63n7mA
    • brightononline Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 15:24
      Szczerze mowiac ja tez nie zrozumialam o co w tym wszystkim chodzilo (jesli w ogole o cos chodzilo). Widac nie mam angielskiego poczucia humoru co mnie wcale nie dziwi bo Angielka nie jestem:) Na moje oko wygladalo to tak jakby do jednego wora wrzucono 1200 najbardziej kiczowatych pomyslow a potem aby przypadkiem nikogo z pomyslodawcow nie urazic, ze pomysl nie "przeszedl", zadnego nie wyrzucono tylko wszystko zmiksowano w jeden wielki nawet_nie_wiem_co
    • miwah Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 15:26
      my obejrzelismy dopiero po przeczytaniu wszystkich negatywow i niejako trochew celu ich potwierdzenia, bo, szczerze mowiac, cala impreza (olimpiada w sensie) nas jakos szczegolnie nie obeszla. Nie interesowalo mnie nawet kiedy inauguracja.

I musze przyznac ze jestem pod wrazeniem. Moj w sumie cyniczny angielski maz plakal przez 90% ogladania, acz on z kolei mocno reaguje na bodzce dzwiekowe i muzyka + tresc wywarly na nim ogromne wrazenie.
      Dzieci tez z przejeciem ogladaly i zwracaly uwage na dopracowanie, muzyke, efekty wszelkiej masci.
      Cos co po zobaczeniu nadal mocno tkwi w glowie.
      A naprawde z duzym dystansem podchodzilismy.

Nie wiem skad te negatywne komentarze. Moze po prostu tresc nazbyt niszowa czy patriotyczna, egro- malo przemawiajaca dla niezbyt zasymilowanej czesci spoleczenstwa.
      Fakt, sporo watkow narodowych, historycznych, no ale przeciez taka inauguracja jest z zalozenia celebracja danego narodu, jego kultury.
      A w negatywnych komentarzach przewijal sie glownie Paul McC, ktory, fakt, juz do znudzenia i tez mam mdlosci na widok tej `babci`... no ale mam wrazenie ze jakos umknela wiekszosc cala reszta, a ta naprawde nas akurat ujela.
      • robak.rawback Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 15:45
        a no wlasnie co to tam jeszcze bylo - mike odlfield?
        jeszcze to teraz na zdjeciach zobaczylam - paul mccartney !
        nie bylo boba g??
        pomyslalam ze ewentualnie mogli wepchnac u2 ale po zastanowieniu u2 byloby calkiem dobre jakby zagrali discotheque - faa!k to by bylo fajne - lubie ta piosenke www.youtube.com/watch?v=6Crpw-nfCok
        rozruszaliby caly ten smrodliwy great ormond -

ostatnia rzecza jaka chce ogladac to wstawki szpitalne na olimpijskiej ceremonii. ja sie mam odrywac od rzeczywistosci a nie byc sciagana na ziemie jak na te lozka patrze.
        wystarczy mi jak mam nhs na codzien.
        (wzychajacy emotikon ktory lapie sie za glowe)
    • jaleo Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 16:10
      Po przeczytaniu komentarzy powyzej troche mi sie wyjasnilo, skad te negatywne opinie sie biora.

Jadac od poczatku, jesli sie np. nie rozumie znaczenia tego, ze "chorek dzieciecy" ze Szkocji zaspiewal "Flower of Scotland", a z Irlandii Pln "Danny Boy" i to sie razem spoilo w "Jeruzalem" (ja o malo nie spadlam z krzesla, jak przeszli z Jerusalem do Flower of Scotland, bo to dosc smiale posuniecie), a widzial tylko "chorki dzieciece" spiewajace cos tam, to reszta tez pewnie "przeszla nad glowa".
      • glasscraft Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 16:14
        Jaleo, przeciez te komentarze to takie typowe "nasze" - jak te pod innymi artykulami na temat olimpiady. Dzien bez krytycyzmu wszystkiego i wszystkich dookola, to dzien stracony :-P
      • zurekgirl Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 16:24
        W parku przed telebimem siedzialo kolo nas czterech kolesi z jakiegos hiszpanskojezycznego kraju, raczej na codzien nie mieszkaja w Londynie. Dla nich napis GOSH byl bardzo mylacy, watpie ze ktokolwiek poza Londynem i moze Anglia zrozumial, ze to o Ormond Street chodzi. Dla mnie watek lozek szpitalnych byl nieco przydlugi, ale podziwialam podswietlane koldry, wiec mi sie milo ogladalo. W domu pewnie nie odebralabym calego show tak pozytywnie jak w parku, gdzie 20 tysieczny tlum cieszyl sie z przedstawienia.
      • galadriella Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 17:59
        > jesli sie np. nie rozumie znaczenia tego, ze "chorek dzieci
        > ecy" ze Szkocji zaspiewal "Flower of Scotland", a z Irlandii Pln "Danny Boy" i
        > to sie razem spoilo w "Jeruzalem"

Naprawdę myślałaś, że to są rzeczy ogólnoświatowo rozpoznawalne?
        To i duża część pozostałych odniesień?

To jakby - zachowując proporcje, oczywiście - na rozpoczęcie Euro w Polsce zrobić przedstawienie od Piastów, przez chrzest Mieszka, Grunwald, zwycięstwo wiedeńskie, powstania styczniowe, listopadowe i warszawskie, z przejściem od Szarych Szeregów do dziecięcej literatury (od Janka Muzykanta przez pana Kleksa do nie wiem... Karolci?), ze wstawkami chórków małych Kaszubów i Podhalańczyków, w międzyczasie oczywiście pokazać Kopernika i Skłodowską...
        I po tym wszystkim strasznie się dziwić, że świat nie rozpoznał, nie zrozumiał i nie docenił.

I ceremonia, i Twoje komantarze są strasznie brytyjsko-centryczne...
        (I nie, ja z kolei nie jestem polsko-centryczna, tylko jakiś przykład musiałam wybrać do porównania, a Polskę jednak znam najlepiej. Tylko nie oczekuję tego samego od reszty świata...).

To chyba coś podobnego jak przewodnik _dla_obcokrajowców_ z Twojego wcześniejszego linka, gdzie pojęcie klasowości tłumaczą przykładami bohaterów tutejszych seriali, tak jakby cały świat bezdyskusyjnie kojarzył Captaina Mainwaringa i Sgt Wilsona - kimkolwiek są, bo ja np. nie mam pojęcia.
        Znów: to jak tłumaczyć (światu!) polskie przywary społeczne rzucając przykładami bohaterów Kiepskich, Plebanii czy innych Alternatyw... I dziwić się, że świat nie chwyta.

Swoją drogą nawet Ci, dla których większość odniesień - przynajmniej historycznych - nie była czarną magią, niekoniecznie są zachwyceni triumfalistyczną tonacją przekazu
        www.opendemocracy.net/amal-de-chickera/games-have-begun-opportunity-missed
        Ale żeby oddać sprawiedliwość - bardzo mi się podobało technicznie (jak oni te drzewa wyczarowali z trawy?!), takoż doceniam pomysł i wykonanie zapalenia znicza.
        A najbardziej mnie bawią dzisiejsze memy na temat miny królowej uchwyconej podczas hymnu... Po frywolnym pomyśle z Bondem i skokiem jej mina wypadła bezkonkurencyjnie.
        • galadriella Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 18:03
          > (jak oni te drzewa wyczarowali z trawy?!)

Kominy miało być.
          Nie wiem, co mnie zaćmiło.
        • glasscraft Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 18:04
          Kocham Cie, jak sie nadymasz dla przyjemnosci nadecia...
        • jaleo Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 18:10
          Ty tam widzialas "triumfalistyczna tonacje"? To chyba inne przedstawienia ogladalismy...
        • aniaheasley Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 11:25
          >To jakby - zachowując proporcje, oczywiście - na rozpoczęcie Euro w Polsce zrobić >przedstawienie od Piastów, przez chrzest Mieszka, Grunwald, zwycięstwo wiedeńskie, >powstania styczniowe, listopadowe i warszawskie, z przejściem od Szarych Szeregów do >dziecięcej literatury (od Janka Muzykanta przez pana Kleksa do nie wiem... Karolci?), ze >wstawkami chórków małych Kaszubów i Podhalańczyków, w międzyczasie oczywiście >pokazać Kopernika i Skłodowską...

Wiesz, ze Twoja wizja moglaby sie udac. Gdyby sie znalazl genialny rezyser, zrobil to z klasa, ze wspanialymi efektami, z rozmachem, z odrobina chociaz poczucia humoru, to czemu nie.
          Jeden drobny problem widze. Trzeba najpierw wygrac konkurs na zorganizowanie w Polsce olimpiady.
          • jaleo Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 11:29
            aniaheasley napisała:

> >To jakby - zachowując proporcje, oczywiście - na rozpoczęcie Euro w Polsce
            > zrobić >przedstawienie od Piastów, przez chrzest Mieszka, Grunwald, zwycię
            > stwo wiedeńskie, >powstania styczniowe, listopadowe i warszawskie, z przejś
            > ciem od Szarych Szeregów do >dziecięcej literatury (od Janka Muzykanta prze
            > z pana Kleksa do nie wiem... Karolci?), ze >wstawkami chórków małych Kaszub
            > ów i Podhalańczyków, w międzyczasie oczywiście >pokazać Kopernika i Skłodow
            > ską...
            >
            > Wiesz, ze Twoja wizja moglaby sie udac. Gdyby sie znalazl genialny rezyser, zro
            > bil to z klasa, ze wspanialymi efektami, z rozmachem, z odrobina chociaz poczuc
            > ia humoru, to czemu nie.

Dokladnie tak. Co byloby zlego w pokazaiu Piastow, Grunwaldu itp? Wszstko zalezy od tego, JAK sie to pokaze.
          • galadriella Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 13:46
            > Jeden drobny problem widze. Trzeba najpierw wygrac konkurs na zorganizowanie w
            > Polsce olimpiady.

> >To jakby - zachowując proporcje, oczywiście - ____na_____rozpoczęcie_____Euro_____ w_____Polsce

Tak jesteś brytyjsko-centryczna, że Ci zupełnie umknęło wygranie konkursu i zorganizowane Euro w dwóch mało ważnych wschodnioeuropejskich kraikach?

> Wiesz, ze Twoja wizja moglaby sie udac.

Może i mogłaby, ale zupełnie nie o to mi chodziło.
            Chodziło mi o to, że nie oczekiwałabyś chyba od Brytyjczyka znajomości i szczegłowego rozróżniania dziecięcych przyśpiewek z Podhala, Kaszub i Śląska?

Przypominam, że odpowiadałam na

>>>jesli sie np. nie rozumie znaczenia tego, ze "chorek dzieciecy" ze Szkocji zaspiewal "Flower of Scotland", a z Irlandii Pln "Danny Boy" i to sie razem spoilo w "Jeruzalem" (ja o malo nie spadlam z krzesla, jak przeszli z Jerusalem do Flower of Scotland, bo to dosc smiale posuniecie), a widzial tylko "chorki dzieciece" spiewajace cos tam

• aniaheasley Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 13:58
              Nie widzisz roznicy w skali i znaczeniu Euro i Olimpiady? No, mniejsza z tym, rozumiem, ze jestes za bardzo 'polsko-centryczna' zeby te roznice dostrzec.

Wiem, ze pisalas o _Euro_, nie umknelo mi to, ale Twoje przedstawienie na otwarcie Euro by nie pasowalo, a juz na otwarcie olimpiady jak najbardziej.

I nie chodzi o to czy caly swiat by rozpoznal wszystkie odnosniki do polskiej historii i kultury, chodzi o to czy ktos by umial wyprodukowac nowoczesne wzruszajace przedstawienie pt. A to Polska wlasnie, pokazujace swiatu Polske i jak Polacy rozumieja polskosc AD2012 w multimedialnej pigulce porownywalnej z widowiskiem Isles of Wonder.
              • galadriella Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 14:17
                > Nie widzisz roznicy w skali i znaczeniu Euro i Olimpiady?

W sensie potrzeby/zwyczaju tworzenia specjalnego widowiska na rozpoczęcie, kierowanego do obcokrajowców? Niespecjalnie.

Już bardziej w sensie wielkości potencjalnej widowni, dlatgo napisałam o Euro - bo jestem przekonana, żę nawet mieszkańcy (bliskiej końcu) Europy mieli by problemy w odróżnieniu polskich dziecięcych przyśpiewek - czego jaleo oczekuje (odróżnienia brytyjskich przyśpiewek) od widowni ogólnoświatowej.

> I nie chodzi o to czy caly swiat by rozpoznal wszystkie odnosniki do polskiej h
                > istorii i kultury,

Mnie chodzi właśnie o to.
                Rozumiem, że Tobie chodzi o co innego, ale ja zupełnie nie zajmowałam/uję się tym czy taka caremonia miałaby sens i czy mogłaby się udać. Po prostu posłużyłam się metaforą - takie trudne słowo...
                • aniaheasley Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 14:23
                  >Mnie chodzi właśnie o to.

Najwyrazniej.
                  Ale w takich ceremoniach nie to jednak chodzi, tylko o zaprezentowanie kultury panstwa gospodarza. I to Danny Boyle zrobil po mistrzowsku.

Czy ja wiem czy posluzylas sie metafora. Raczej po prostu analogia.
                  • jaleo Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 14:44
                    aniaheasley napisała:

> Czy ja wiem czy posluzylas sie metafora. Raczej po prostu analogia.

Haha dobre!
                  • galadriella Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 15:10
                    > Ale w takich ceremoniach nie to jednak chodzi, tylko o zaprezentowanie kultury
                    > panstwa gospodarza. I to Danny Boyle zrobil po mistrzowsku.

Musiałabym po raz n-ty powtórzyć, że ja nie komentowałam ceremonii jako takiej (poza stwierdzeniem jej brytyjsko-centryczności) tylko komentowałam zdziwienie jaleo nierozpoznawaniem treści wykonywanych przez dziecięce chórki (tak lepiej?).

Jak by Ci to inaczej wytłumaczyć...
                    Jest taki bardzo stary żydowki skecz, nazywa się "Sęk".
                    Rozmawia dwóch Żydów (przez dziesięciolecia grali to w Dudku Michnikowski i Dziewoński), jeden z nich używa frazy "...w tym sęk". Nie mając na myśli żadnego drewna, oczywiście, tylko jakiś problem czy przeszkodę.
                    Drugi jednak reaguje na pierwotne znaczenie tego słowa i zaczyna się głupia rozmowa o sęku -> desce -> tartaku -> cenie tartaku -> kupowaniu tartaku.

Ja napisałam o nieistniejącej polskiej ceremonii, by podkreślić bezsens oczekiwania od świata rozróżniania polskich dziecięcych przyśpiewek - a Ty próbujesz ciągnąć rozmowę o wygrywaniu przez Polskę organizacji olimpiady -> sensie otwarcia w kształcie przeze mnie zaproponowanym -> osobie odpowiedzielnej za jego przygotowanie -> pokazaniu "jak Polacy rozumieja polskosc AD2012 w multimedialnej pigulce"...
                    Po czym - po dłuuuuugich tłumaczeniach - stwierdzasz, że "sęk" nie był metaforą, raczej powiedzeniem/przysłowiem...
                    • aniaheasley Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 15:20
                      Widzisz, jakby Ci to wytlumaczyc, specjalistko od sekow, sek w tym, ze forum internetowe ma to do siebie, ze w jednym watku niekoniecznie trzeba sie trzymac z uporem maniaka jednej tylko glownej linii tematycznej, ale dozwolone sa dygresje, tworzenie podwatkow i patrzenie na temat z nieco innej strony. Powtarzanie na co odpowiadalas 10 wpisow wyzej nie ma sensu, zacznij odpowiadac (jezeli Cie to akurat interesuje) na nowsze wpisy, zbaczajace nieco z tematu. Taka specyfika dyskusji. Rozmowa sie rozrasta, zakreca, czasami zawraca, nabiera tepa, wije sie i pluszcze, rozumiesz?
                      Aha, i jeszcze jedno, w ostatnim zdaniu uzylam metafory :)
                      Niby proste slowo, a jednak.
                      • galadriella Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 15:33
                        No to zostawiam Cię w ferworze pluszczącej dyskusji o deskach i tartaku.
                        Ewentualny brak dyskutantów - jak rozumiem - żadną przeszkodą nie jest.
                        • aniaheasley Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 15:40
                          Ja w kazdym razie koncze. I wstydu oszczedzam.
                          • galadriella Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 16:13
                            > Ja w kazdym razie koncze.

No jak to? A ja właśnie popcorn przygtowałam.
                            To gdzie to rozrastanie, zakręcanie, zawracanie, nabieranie tĘpa, wicie się i pluski?

> I wstydu oszczedzam.

No już dobrze... (poklepuje po ramieniu..). Nie ma się co wstydzić.
                            Każdemu się czasem zdarza zacząć jakiś mało nośny temat.
                            • aniaheasley Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 22:00
                              Taka oblatana w Polskiej literaturze, a cytatu nie poznajesz. Czy tylko udajesz?
                              • galadriella Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 23:00
                                > Czy tylko udajesz ?

Ignoruję to (czy może raczej przechodzę nad tym do porządku dziennego), bo pomysł użycia "zwycięskiego" cytatu w celu uzyskania poczucia wygranej w słownej potyczce wydaje mi się śmieszno-żałosny...
                                Zwłaszcza, gdy siła zacytowanego zdania tkwi w jego pierwotnej formie - jako prośby. Jako stwierdzenie (faktu?) rzekomego zwycięzcy brzmi po prostu dziwacznie, jakby ktoś napinał piąstki pt. "A właśnie że to ja wygrywam i jak się zamachnę to Ci berecik spadnie!"
                                Więc odpowiadam na słowa, nie na zdanie. Co jest bardzo łatwe, bo akurat takimi słowami się strasznie podkładasz.

A co, liczyłaś, że pod uderzeniem takiego argumentu padnę plackiem?
                                • aniaheasley Re: Ceremonia otwarcia 30.07.12, 07:37
                                  Mialam naiwna w tym przypadku nadzieje, ze wreszcie dasz sobie spokoj, bo osmieszylas sie pare razy tutaj. Ale to juz u Ciebie norma, wiec widze, ze po prostu przechodzisz do porzadku dziennego i brniesz dalej.
                                  • galadriella Re: Ceremonia otwarcia 30.07.12, 22:10
                                    > bo osmieszylas sie pare razy tutaj.

Jaaasne, JA się ośmieszyłam.
                                    Hmmmm, pomyślmy, przypomnijmy sobie wątki, w których ostatnio brałam udział...

O klapsowaniu: to niewątpliwie JA klapsuję dzieci na wszelki wypadek - twierdząc, że przecież to może dzieki biciu wyrastają na ludzi?... Przy okazji upierając się, że bicie dzieci to nie jest przemoc fizyczna, absolutnie i skądże znowu?...

O zachowaniu polskości: to niewątpliwie MNIE szoda czasu i zachodu na mówienie do dzieci po polsku (przecież po angielsku jest łatwiej, chyba to oczywiste) a nauczenia polskości oczekuję od szkółki sobotniej - i to JA twierdzę, że po to przecież szkoły istnieją, żeby wychowywać i kształtować nasze dzieci...

O szkole: to niewątpliwie JA przez lata nie miałam pojęcia jak ogromnym szokiem jest dla dziecka jego pozaśrodowskowa szkoła i jakim wyzwaniem jest sprostanie jej wymaganiom i moim oczekiwaniom...

O cytatach - to niewątpliwie JA muszę zadawać szyku znajomością cytatu z lektury szkolnej... Jeśli rozmówca nie padnie z wrażenia to na pewno JA dopominam się, żeby to wiekopomne wydarzenie jednak zostało zauważone...
                                    (To tak jak po opowiedzeniu marnego dowcipu - i po chwili krępującej ciszy - tupać nogami "No, to był dowcip przecież; nie zauważyliście czy tylko udajecie?"...)

Tak, naturalnie, to JA się regularnie ośmieszałam.
                                    Wiesz, życzę miłego życia na Twojej planecie, w Twoim matrixie czy gdzie tam takich trzymają.
                                    EOT.
                                    • aniaheasley Re: Ceremonia otwarcia 30.07.12, 23:23
                                      WOW!!!

Nie mialam pojecia, ze ktos tutaj sledzi moje wypowiedzi z taka uwaga i z takimi wypiekami na twarzy. WOW po raz drugi.
                                      • golfstrom Re: Ceremonia otwarcia 31.07.12, 18:07
                                        Dziewczyny, pogielo Was?!
                                        • glasscraft Re: Ceremonia otwarcia 31.07.12, 18:09
                                          E tam, po prostu mialy ochote sie w blocie potarzac i za klaki lapac. Podobno niektorzy placa niezla kase za takie widoki :-)
                                          • turmalinka Re: Ceremonia otwarcia 31.07.12, 18:53
                                            to juz koniec? a ja wlasnie popcorn zrobilam :D
                                        • sznupkowie Re: Ceremonia otwarcia 31.07.12, 19:33
                                          golfstrom napisała:

> Dziewczyny, pogielo Was?!

Dziewczyny poczuły zew natury....igrzyska bez krwi i potu to nie igrzyska...:-D
                                          • robak.rawback Re: Ceremonia otwarcia 31.07.12, 21:48
                                            ahahaha dobre ;b
                                            ja najbardziej lubie jak one mowia - EOT albo do widzenia itp - to wtedy wiadomo ze to dopiero poczatek ahahhahaha

sznupkowie napisał(a):

> golfstrom napisała:
                                            >
                                            > > Dziewczyny, pogielo Was?!
                                            >
                                            > Dziewczyny poczuły zew natury....igrzyska bez krwi i potu to nie igrzyska...:-D
                                            >
                                            >
                • jaleo Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 14:37
                  galadriella napisała:

> Już bardziej w sensie wielkości potencjalnej widowni, dlatgo napisałam o Euro -
                  > bo jestem przekonana, żę nawet mieszkańcy (bliskiej końcu) Europy mieli by pro
                  > blemy w odróżnieniu polskich dziecięcych przyśpiewek - czego jaleo oczekuje (od
                  > różnienia brytyjskich przyśpiewek) od widowni ogólnoświatowej.

Hmm, nazywanie "Flower of Scotland", "Jerusalem", "Guide Me Thou O Great Redeemer" czy nawet "Danny Boy" przyspiewka, to tak jak by "Bogurodzice" nazwac przyspiewka. Ale mniejsza.
                  Od tego sa komentatorzy, zeby ludziom przyblizac i przetlumaczac, mieli to wszystko w skrypcie napisane. Z tego, co czytam w opiniach o tej transmisji w polskiej TV, to komentatorzy mowili o wszystkim, tylko nie o tym, co bylo wazne.
            • aniaheasley Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 14:05
              Nie widzisz roznicy w skali i znaczeniu Euro i Olimpiady? No, mniejsza z tym, rozumiem, ze jestes za bardzo 'polsko-centryczna' zeby te roznice dostrzec.

Wiem, ze pisalas o _Euro_, nie umknelo mi to, ale 'Twoje' przedstawienie na otwarcie Euro by nie pasowalo, a juz na otwarcie olimpiady jak najbardziej.

I nie chodzi o to czy caly swiat by rozpoznal wszystkie odnosniki do polskiej historii i kultury, chodzi o to czy ktos by umial wyprodukowac nowoczesne wzruszajace przedstawienie pt. A to Polska wlasnie, pokazujace swiatu Polske i jak Polacy rozumieja polskosc AD2012 w multimedialnej pigulce porownywalnej z widowiskiem Isles of Wonder.
    • monstroteratum.furiosum Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 16:33
      Nam sie bardzo podobalo :) Tylko musialam mezowi tlumaczyc o co chodzi z tymi chorkami z roznych krajow Wlk. Brytani i kto to byl Brunel ;) Show byl oczywiscie bardzo brytyjski i tzw. reszta swiata mogla sie czuc nieco zawiedziona, ze zamiast pol godziny fajerwerkow dostali mecz krykieta i Marry Popins :)
      • jaleo Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 16:37
        monstroteratum.furiosum napisała:

> Nam sie bardzo podobalo :) Tylko musialam mezowi tlumaczyc o co chodzi z tymi c
        > horkami z roznych krajow Wlk. Brytani i kto to byl Brunel ;)

Dla mnie bylo interesujace, ze Brunela i jemu podobnych industrialistow pokazalijako postacie, ktore maja zarowno pozytywny jak i negatywny oddziwek, bo zwykle sie go stawia na pedestale jako bohatera narodowego ;-)
        • saram0na Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 19:47
          hmm podobalo mi sie choc calego nie widzialam bo czesc historyczna przegapilam, wlaczylam jak nhs sie zaczelo, zachwycil mnie pomysl na znicz olimpijski, srednio nadarzalam z ta historia przecietnego domu - motywy muzycznej historii juz bardziej , Mr Bean byl smieszny, Beckham sliczny jak zwykle, te skrzydlate rowery mnie powalily a krolowa z Goog evening Mr Bond wrecz boska :) . Kolezanka nagrala calosc wiec poczatek nadrobie.
          • saram0na Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 19:52
            wybaczcie za bledy :P
      • panixx Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 16:37
        Mnie sie srednio podobalo. Po prostu nie wywarlo wielkiego wrazenia 6 na 10.
      • aniaheasley Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 16:41
        Po mnie chyba pierwszy z licznych dreszczykow emocji przeszedl kiedy Kenneth Branagh recytowal fragment Burzy, Be not afeard, the isle is full of noises...
        • justmaga Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 17:01
          ja siedzialam z otwarta paszcza bo nie tego sie spodziewalam . Mi sie podobalo ogromnie. Jestem tu dopiero od 5 lat ale dopiero w czasie ceremonii zrozumialam ile brytyjskiej kultury przeniknelo do mnie od mojego nastolectwa. Dziecie w pizamach spiewajace i migajace hymn.. szalenie wzruszajace A jako wieloletnia fanka D. Bowie omal nie padlam jak team GB weszli przy akompaniamencie "Heroes"

Logo GOSH i NHS tez przyznam szczerze ,ze nie zalapalam (tzn wiem czego dotycza ale nie wiem jak sie wiazaly z caloscia|) ale moze mi cos umknelo bo akurat gosci na chwile przyszli :) )

Natomiast rozumiem tez mojego M (nieeuropejskiego) ktory pojecia nie mial o co chodzi i wolal raczej synchroniczne wygibasy jak w Chinach :)
      • robak.rawback Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 16:45
        dzieci w pizamach, dzieci na plazy yeah
        gimmie a standin ouvejsziooooaaaan
        • glasscraft Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 16:50
          Jak na kogos, kto tylko wyrywkowo, bez zainteresowania i generalnie wiekszosc go ominela, to jakos duzo wiesz z tego, co sie dzialo :-P
          • robak.rawback Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 17:12
            dowod na to ze bez stracenia paru godzin mozna wiedziec o co chodzi ;b

nie zebym cos ciekawszego w tym czasie robila - obejrzalam stary film z ashley judd.

w krytycznych momentach wlaczylam pare razy - i nawet trafilam na litere p jak przechodzily teams - podszkolilam sie bo bylo pare krajow o ktorych nie slyszalam wczesniej,
            doczekalam do poland zeby zobaczyc jaka bedzie reakcja tlumu - stwierdzam ze byla glosniejsza od rwandy,
            zalapalam sie tez na pania z kataru w czarnej sukni x 2

na zdjeciach widzialam team us of a - dziwne stroje. zdjecie kobe bryanta bylo dobre tho.
            nie wytrzymalam przy dzieciach i szpitalu - jak widze te metalowe lozka to od razu mi sie przypomina smrodek basementow szpitalnych taki gdzie robia przeswietlenia i mozna sie napromieniowac za bardzo
      • mamumilu Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 00:12
        o patrz - to jest to - jakby walneli z pol godziny fajerwerkow, to by sie calemu swiatu podobalo i wszyscy by wiedzieli o co chodzi a tak to zrobili jakies nudy, do zrozumienia ktorych trzeba miec troche wiedzy na temat Wielkiej brytanii.
        My siedzielismy jak zaczarowani, zachwyceni pomyslem, realizacja i pelni podziwu dla Anglikow, ktorzy naszym zdaniem potrafia jako jedyni na swiecie powiazac tyle roznych rzeczy, zeby przedstawialy spojna calosc i byly tak interesujace i poruszajace jednoczesnie. Nasze dzieci mialy wielka przyjemnosc w laczeniu wydarzen, komentowaniu i napawaniu sie wrazeniami wizualnymi i dzwiekowymi. Poczuli sie takze dumni z tego, ze moga czesc tego dziedzictwa wchlonac i z niego czerpac. Brzmi to moze nieco patetycznie, ale to sa nasze wrazenia i kazdy ma prawo do wlasnego osadu przedstawienia.
    • monstroteratum.furiosum Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 18:19
      Taka refleksja mnie naszla, ze z poprzednich uroczystosci otwarcia to ja raczej nic nie pamietam, zadnych konkretow nie moge sobie przypomniec (gdzies zapalali znicz strzlem z luku, gdzie indziej ogien szed w gorel po linie, ale co, gdzie, kiedy to juz czarna magia). Mam za to wrazenie, ze te uroczystosc zapamietam lepiej :)
      • aniaheasley Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 18:26
        A ja sie od razu przyznaje, ze nigdy przedtem zadnej ceremonii otwarcia nie ogladalam, bo takie uroczystosci ogolnie mnie nie pociagaja, pamietam tylko jak przez mgle niekonczace sie przemarsze zespolow narodowych, ale wczoraj to bylo zupelnie co innego, nie moglam sie doczekac od tygodni, bo tym razem wszystko takie nasze swojskie i wzruszajace ;)
    • jaleo Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 19:03
      Redaktorom "Daily Mail" tez sie podobno bardzo nie podobalo. Tak mi mowia znajomi, bo nie czytam Daily Mail z zasady ;-)
      • steph13 Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 19:30
        Wspaniale widowisko! Brytyjczycy od dawna przoduja w spektaklach na wielka skale, z duzym rozmachem i wspaniale bylo zobaczyc, ze dalej potrafia celebrowac swoj kraj, jego kulture, heritage i poczucie humoru Na przestrzeni lat widzialam ceremonie otwarcia roznych olimpiad i zadna pomyslowoscia do piet nie dorasta naszej. A ze ktos w Polsce czy Bosni Herzegowinie nie zalapal o co chodzi to zadna strata -zsynchronizowane marsze z choragiewkami i balonami moga pewnie na codzien ogladac u siebie.
      • steph13 Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 19:37
        jaleo napisała:

> Redaktorom "Daily Mail" tez sie podobno bardzo nie podobalo. Tak mi mowia znaj
        > omi, bo nie czytam Daily Mail z zasady ;-)

Ja, tez z zasady, czytam Daily Mail, i komentarze nie byly negatywne.
        • robak.rawback Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 20:36
          ja tam daily mail ogladam regularnie bo lubie plotki i zdjecia gwiazd;
          ale za duzo daja o snooki i towie ;b
          • sznupkowie Re: Ceremonia otwarcia 28.07.12, 22:20
            Ja jestem zachwycona na maxa, show bylo rewelacyjne!!! Wreszcie człowiek był głównym bohaterem, a nie techniczne nowinki, lasery,dzwięk i światło. Wielka Brytania dała światu dobrą lekcje historii i pokazała jaką jest potęgą. Brawo!
    • aotearoa Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 10:23
      wyborcza.pl/1,99069,12212887,Taka_Brytania_jest_Wielka.html
      Co poniektorzy to nawet podtekstów politycznych sie dopatrzyli;)
      Albo ja taka ciemna, albo dla pana Orlińskiego wszystko ma 'drugie dno', ale ja oglądałam fajne widowisko, które nie miało nawiązywać do wielkiej pompy z Pekinu, tylko miało być 'swojskie'. I było.
      Tez nie wiedziałam wszystkich detali czy jakie pieśni wykonują chórki dziecięce, ale tu akurat pomogli komentatorzy z BBC ;)
      • aniaheasley Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 10:58
        Tiaaa, JK Rowling, jako uosobienie plagi spolecznej jaka sa samotne matki pobierajace zasilki? Jedna z najbogatszych kobiet swiata....? jest ona chyba ostatnia kobieta na swiecie poza krolowa moze jeszcze, ktora budzi takie skojarzenia.
        Tak, wiem ze miala ciezki okres w mlodosci, ale naprawde nikt nie patrzy na nia inaczej niz na kobiete ogromnego sukcesu.
      • jaleo Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 11:05
        Polityczny wydzwiek byl jak najbardziej, zreszta tu w UK to tez nie przeszlo bez echa, z coponiekotrymi konserwatywnymi poslami odsadzajacymi od czci i wiary to "lewackie, komunistyczne widowisko" ;-)

Panu z zalinkowanego artykulu nalezaloby tylko przypomniec, ze Anglia to nie to samo, co Wielka Brytania ("Shallow Grave" na ten przyklad, dzieje sie w Edynburgu, wiec jesli nazywamy to wspolczena Anglia to nie zzymajmy sie, ze Polski nie moga odroznic od Rosjii), no ale to taki moj osobisty "bug bear", bo artykul nie jest glupi.
        • aotearoa Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 22:38
          Politycznego wydzwieku to sie dopatrzec można wszędzie. Pytanie teraz czy Danny Boyle faktycznie planował takie podteksty jakie mu teraz zarzucają. Ja tam nie przypuszczam zeby człowiek spędzał noce rozkminiając jakby tu treści lewackie podprogowo zapodać tlumowi.
          Bardziej przypuszczam, ze każdy odczytuje to po swojemu i jakby sie ktoś uparł torby można tam nawet znaleźć przekaz dla ufoludków;)
    • benignusia Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 11:16
      jesteśmy pod wrażeniem,naprawde wykonanie i pomysł,pokazana brytyjskość.
      Tyle ze trzeba mieć troszke pojęcia o historii by to zrozumieć,niedziwie się że ludzie którzy niemają o tym pojęcia niezrozumieli...
    • sueellen Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 11:28
      Może z trybun było to inaczej odbierane, ale z ekranu wiało nudą. Było kilka ciekawych momentów, ale to były momenty, między nimi nuuda. Drażniły mnie też animacje na ekranie. Momentami miałam wrażenie, że ktoś im się włamał i wpuszcza swoje kawałki. No i najważniejsze: nie doczekałam do końca, nie widziałam zapalanego znicza bo zasnęłam tak w połowie prezentacji sportowców.

Wyszłoby znacznie ciekawiej gdyby skrócili o połowę.
      • steph13 Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 11:47
        sueellen napisała:

> Wyszłoby znacznie ciekawiej gdyby skrócili o połowę.
        Najlepiej zeby wycieli prezentacje sportowcow, bo to bylo nudna i bardzo dluga czesc wieczoru. Teraz oczekuje na Closing Ceremony.
    • sznupkowie Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 11:46
      To jest tak samo jak z filmami Boyla,albo się je kocha albo nienawidzi. Zapominamy tu o jednym,że wszystkie inauguracje olimpijskie w pewnych momentach były nudnawe, przydługie i przerysowane, taki ich "urok" Cięzko na stadionie przedstawić jakąś historie,jakąś ciągłośc, a Boylowi niesamowicie sie to udało. Do tego fantastyczna muzyka i fantastyczne wyczucie momentu, kiedy własnie zaczynało powiewać nudą pojawiły się kominy i akcja toczyła się w rytm bicia serca. Następny taki moment to nagłe pojawienie sie Jasia Fasoli i wszyscy rechotali ze śmiechu. Czy przyglądanie się dociekliwie czy to aby na pewno Królowa Elka drepcze przy Bondzie czy to tylko jej sobowtór??? Gdzie tu miejsce na nude??? Reżyserował nie podał nam tortu pokrojonego na talerzyku,on dał nam tort w całosci, a tylko od naszej wyobrażni i kreatywności zależało czy zaczniemy od wisieńki czy od zlizywania lukru..;)

• robak.rawback Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 13:23
        te he
        podsumuje ta gleboka dyskusje - nudzilo sie tylko tym ktorzy nie rozumieja.
        dla tych ktorych nudza wystepy dzieciece, jedyna opcja sa fajerwerki.

mamumilu napisała:

> o patrz - to jest to - jakby walneli z pol godziny fajerwerkow, to by sie calem
        > u swiatu podobalo i wszyscy by wiedzieli o co chodzi a tak to zrobili jakies nu
        > dy, do zrozumienia ktorych trzeba miec troche wiedzy na temat Wielkiej brytanii
        > .
        > My siedzielismy jak zaczarowani, zachwyceni pomyslem, realizacja i pelni podziw
        > u dla Anglikow, ktorzy naszym zdaniem potrafia jako jedyni na swiecie powiazac
        > tyle roznych rzeczy, zeby przedstawialy spojna calosc i byly tak interesujace i
        > poruszajace jednoczesnie. Nasze dzieci mialy wielka przyjemnosc w laczeniu wyd
        > arzen, komentowaniu i napawaniu sie wrazeniami wizualnymi i dzwiekowymi. Poczul
        > i sie takze dumni z tego, ze moga czesc tego dziedzictwa wchlonac i z niego cze
        > rpac. Brzmi to moze nieco patetycznie, ale to sa nasze wrazenia i kazdy ma praw
        > o do wlasnego osadu przedstawienia.
        • steph13 Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 13:38
          Dla mnie jedynym prawdziwie nudnym momentem wieczoru byl wystep Paul McCartney. Przyszedl chyba czas zapakowac go w moth balls i wsadzic do muzeum British Greats. Tak jak Mohamed Ali nie usilowal ciosow boxerskich, tak samo McCartney nie powinien usilowac juz spiewac. Legenda legenda, ale ta silikonowo-mlodziencza twarz i starczy glos budza zalosne emocje.
          • jaleo Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 13:42
            steph13 napisała:

> Dla mnie jedynym prawdziwie nudnym momentem wieczoru byl wystep Paul McCartney.
            > Przyszedl chyba czas zapakowac go w moth balls i wsadzic do muzeum British Gre
            > ats. Tak jak Mohamed Ali nie usilowal ciosow boxerskich, tak samo McCartney nie
            > powinien usilowac juz spiewac. Legenda legenda, ale ta silikonowo-mlodziencza
            > twarz i starczy glos budza zalosne emocje.

Zgadzam sie :-) Dla mnie najslabsze punkty programu to byl wlasnie Macca i ten watek Krolowej i Bonda.
            I zeby nie bylo, ze jestem ageist, taki np 62-letni Sprinsteen caly czas jest cool, no ale on sobie nie farbuje wlosow i nie przerabia twarzy. No i nie falszuje az tak bardzo ;-)
          • sznupkowie Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 13:48
            steph13 napisała:

> Dla mnie jedynym prawdziwie nudnym momentem wieczoru byl wystep Paul McCartney.
            > Przyszedl chyba czas zapakowac go w moth balls i wsadzic do muzeum British Gre
            > ats. Tak jak Mohamed Ali nie usilowal ciosow boxerskich, tak samo McCartney nie
            > powinien usilowac juz spiewac. Legenda legenda, ale ta silikonowo-mlodziencza
            > twarz i starczy glos budza zalosne emocje.

oj tam oj tam....trzeba mieć zrozumienie dla McCartneya...Facet musi zarabiac. Była żona ogołociła go prawie co do funta. Nowa zona też wygląda na wymagającą. Niezła kase też wydał na zachcianke córeczki, ktora wymysłiła sobie żeby zostać projektantem mody - i teraz te wszystkie ciuchy zalegają u Poula w szafie - nie wiem jak on pomieści te bazarkowe dresiki reprezentacji...:-D
            • steph13 Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 13:54
              Stella odciela sie kategorycznie od shell-suits a la Elvis! Te byly zaprojektowane i wykonane przez my pet hate - ie NEXT!
              • aniaheasley Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 14:02
                Steph, zarty sobie robisz chyba? NEXT stroje na olimpiade.... Jezeli to prawda, to wszystko jest jasne.
                • steph13 Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 14:06
                  Aniu, tak zapodala dzisiejsza Mail on Sunday! I wierze, bo jak sie dobrze przyjrzec to dokladnie ich jakosc i styl!
                  • jaleo Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 14:18
                    steph13 napisała:

> Aniu, tak zapodala dzisiejsza Mail on Sunday! I wierze, bo jak sie dobrze przyj
                    > rzec to dokladnie ich jakosc i styl!

Jak to zobaczylam, to do razu sobie pomyslalam, ze Wlosi mieli garnitury Armaniego, a Brytyjczycy od George from Asda - jak widac, nie bylam daleka od prawdy ;-))) Wiggins mowil, ze nie wyjdzie, jesli mu beda kazali ten zloty anorak zalozyc, na szczescie skonczylo sie na zoltej koszulce lidera.

Mnie sie oficjalne stroje zaprojektowane przez Stelle tez nie podobaja, kolory do kitu, zupelnie nie flagowe, w ogole jakos tak mdlo to wyglada. Poprzednie stroje byly duzo lepsze.
                    • steph13 Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 14:32
                      hahaha, George for Asda i Next to rzyczywiscie niemalze to samo, wystroj dla Ali G.
                      Ja tez bylam rozczarowana kreacjami Stelli dla naszych sportowcow, takie sobie, troche off the peg.
                      • moccabristol Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 15:19
                        Bardzo mi się podobało. Kawał historii pokazany. Mnóstwo kontekstów.
                        Jeden smutny fragment z Muhammadem Ali, nie jestem pewna czy to akurat jest jeszcze jemu potrzebne. I dwa śmieszne momenty - Paul McCartney i brytyjskie stroje.
                        Bezkonkurencyjna Królowa ale chyba już trochę zmęczona.
                        A co do odniesień to niestety połowa moich brytyjskich koleżanek w pracy nie wiedziała o czym mówię i co tam było pokazywane. Niestety według zasady -czego Jaś się nie nauczy....
                        • jaleo Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 15:37
                          moccabristol napisała:

> A co do odniesień to niestety połowa moich brytyjskich koleżanek w pracy nie w
                          > iedziała o czym mówię i co tam było pokazywane. Niestety według zasady -czego J
                          > aś się nie nauczy....

Haha to sie nie dziwie - jak bym miala to ogladac do 1 w nocy a nastepnego dnia isc do pracy, to tez bym nie wiedziala o co w tym (i w ogole we wszystkim) chodzi :-D
                          • moccabristol Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 15:39
                            Niestety służba nie drużba:)
                          • robak.rawback Re: Ceremonia otwarcia 29.07.12, 20:48
                            teh fook
                            moze nie rozumieja brytyjskosci

jaleo napisała:

> Haha to sie nie dziwie - jak bym miala to ogladac do 1 w nocy a nastepnego dnia
                            > isc do pracy, to tez bym nie wiedziala o co w tym (i w ogole we wszystkim) cho
                            > dzi :-D
                            >
                            >
                            • sueellen Re: Ceremonia otwarcia 30.07.12, 02:10
                              Zupelnie nie zalapalam o co chodzilo z ta parka podczas przegladu piosenki brytyjskiej
                              • izabelski Re: Ceremonia otwarcia 30.07.12, 10:19
                                CInderella story:)
                                zamiast bucika zgubila telefon
                                • sznupkowie Re: Ceremonia otwarcia 30.07.12, 13:53
                                  historia z telefonem reprezentuje współczesną młodzież brytyjską.Przecież oni teraz się nie rozstają z telefonem - Facebook - twitter.Mam na FB około 10 "młodych" i tak to wygłada.Najpierw infrmuja cały świat gdzie idą i dodają fotki jak sie ubirą Cała impreze nie rozstaja się z telefonami - wysyłają fotki .komentują, szukają siebie, zaginionych kurtek,telefonów, a od rana opisują stan swojego sponiewierania..:) Według mnie lepiej tego opisać/przedstawić Boyle nie mógł.Tak wygląda teraz zycie 18-20 latków
                                  • sueellen Re: Ceremonia otwarcia 30.07.12, 19:53
                                    lo rajusku. Ja nie fejsbukowa, chyba sie starzeje :P
    • dzikarooza Re: Ceremonia otwarcia 01.08.12, 13:13
      Obejrzalam od poczatku do konca, dla mnie rewelacja, wyszlo rzeczywiscie pieknie!
      Mega pozytyw:). Wsrod moich znajomych i z Pl i tutejszych tez same pozytywne opinie.
      Poplakalam sie ze smiechu jak Krolowa dotarla na uroczystosc skaczac z helikoptera, oczywiscie z nienaganna fryzura;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka