karolina_zet 22.08.12, 09:12 Czy w UK mozna kupic make orkiszowa? Czy kupie marakon i chleb na bazie tej maki? Jak ona sie nazywa i gdzie jej szukac? Dziekuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
golfstrom Re: Maka orkiszowa 22.08.12, 09:23 Spelt flour :) Ja zawsze biore ta z Dove (nawet nie wiem, czy jest inna) Tesco robi ostatnio taki fajny chleb orkiszowy z pestkami dyni. Mimo ze ja niechlebowa to mniam :) Odpowiedz Link
mysha16 Re: Maka orkiszowa 22.08.12, 09:25 ja kupuję taka i moj mąż piecze chleb z tej maki www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=251183035 Odpowiedz Link
lianis Re: Maka orkiszowa 22.08.12, 10:03 Spelt. Kupisz w kazdym markecie z Doves, morisson ma swoja, waitrose ma inna. W marketach kupisz tylko wholegrain, w sklepach ze zdrowa zywnoscia kupisz tez biala, biala jest ciut drozsza. W sklepach ze zdrowa zywnoscia dostaniesz tez kasze orkiszowa i makarony. Ja pieke chleb sama wiec nie wiem czy gdzies kupisz. Odpowiedz Link
anulla_m Re: Maka orkiszowa 22.08.12, 11:58 nie prawda biała jest również w zwykłych sklepach: www.sainsburys.co.uk/groceries/index.jsp?bmUID=1345629471958 Odpowiedz Link
lianis Re: Maka orkiszowa 22.08.12, 16:16 Byc moze w takim razie w marketach w ktorych ja bywam nie ma bialej, nie mowieo zakupach on line, na polkach w markecie nigdy nie widzialam Odpowiedz Link
anulla_m Re: Maka orkiszowa 22.08.12, 19:36 a czy w moim poście jest info, że mam na myśli zakupy on line? sainsbury's camden town - zapraszam Odpowiedz Link
lianis Re: Maka orkiszowa 22.08.12, 20:25 No niestety z mojej wsi to troche za daleko i nie po drodze, ale dziekuje :) Odpowiedz Link
karolina_zet Re: Maka orkiszowa 27.08.12, 12:56 a podacie jeszcze jakis sprawdzony przepis na chleb z tej maki? Dziekuje! Odpowiedz Link
anulla_m Re: Maka orkiszowa 27.08.12, 21:06 aaaaa takie cuda to tylko u naszej Dorotki: www.mojewypieki.com/przepis/chleb-orkiszowy Odpowiedz Link
abri Re: Maka orkiszowa 28.08.12, 00:37 Niestety chleb z tego przepisu bardzo mi sie kruszyl. Karolina a moze byc przepis na chleb z maszyny? Odpowiedz Link
lianis Re: Maka orkiszowa 28.08.12, 08:08 0.5 kg maki 10 deko soli morskiej 12 deko drozdzy swiezych 1 lyzka oliwy z oliwek 400 ml cieplej wody Make wymieszac z sola, drozdze rozpuscic w wodzie, dodac do maki, plus oliwe. Wyrobic na gladko. Wyrabiam w maszynie. Ciasto bedzie lepiace, dosc mokre. Keksowke wysmarowac maslem, mokra reka przelozyc ciasto, posypac sezamem, pozostawic w cieplym miejscu do podwojenia objetosci. Piec w 190 st przez 35 min. Trzeba pilnowac chleb przy wyrastaniu, mi zajmuje pol keksowki jak nakladam, wsadzam do letniego piekarnika i mniej wiecej po niecalej godz jak widze ze wypelnil juz cala keksowke wlaczam piekarnik i nastawiam te 35 min. Jak pozwole mu za dlugo wyrastac to strasznie sie kruszy po upieczeniu. Odpowiedz Link