Dodaj do ulubionych

Maka orkiszowa

22.08.12, 09:12
Czy w UK mozna kupic make orkiszowa? Czy kupie marakon i chleb na bazie tej maki? Jak ona sie nazywa i gdzie jej szukac? Dziekuje
Obserwuj wątek
    • golfstrom Re: Maka orkiszowa 22.08.12, 09:23
      Spelt flour :)
      Ja zawsze biore ta z Dove (nawet nie wiem, czy jest inna)

Tesco robi ostatnio taki fajny chleb orkiszowy z pestkami dyni. Mimo ze ja niechlebowa to mniam :)
    • mysha16 Re: Maka orkiszowa 22.08.12, 09:25
      ja kupuję taka i moj mąż piecze chleb z tej maki
      www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=251183035
    • lianis Re: Maka orkiszowa 22.08.12, 10:03
      Spelt. Kupisz w kazdym markecie z Doves, morisson ma swoja, waitrose ma inna. W marketach kupisz tylko wholegrain, w sklepach ze zdrowa zywnoscia kupisz tez biala, biala jest ciut drozsza.
      W sklepach ze zdrowa zywnoscia dostaniesz tez kasze orkiszowa i makarony.
      Ja pieke chleb sama wiec nie wiem czy gdzies kupisz.
      • anulla_m Re: Maka orkiszowa 22.08.12, 11:58
        nie prawda
        biała jest również w zwykłych sklepach: www.sainsburys.co.uk/groceries/index.jsp?bmUID=1345629471958
        • lianis Re: Maka orkiszowa 22.08.12, 16:16
          Byc moze w takim razie w marketach w ktorych ja bywam nie ma bialej, nie mowieo zakupach on line, na polkach w markecie nigdy nie widzialam
          • anulla_m Re: Maka orkiszowa 22.08.12, 19:36
            a czy w moim poście jest info, że mam na myśli zakupy on line? sainsbury's camden town - zapraszam
            • lianis Re: Maka orkiszowa 22.08.12, 20:25
              No niestety z mojej wsi to troche za daleko i nie po drodze, ale dziekuje :)
    • karolina_zet Re: Maka orkiszowa 27.08.12, 12:56
      a podacie jeszcze jakis sprawdzony przepis na chleb z tej maki? Dziekuje!
      • anulla_m Re: Maka orkiszowa 27.08.12, 21:06
        aaaaa takie cuda to tylko u naszej Dorotki: www.mojewypieki.com/przepis/chleb-orkiszowy
        • abri Re: Maka orkiszowa 28.08.12, 00:37
          Niestety chleb z tego przepisu bardzo mi sie kruszyl.
          Karolina a moze byc przepis na chleb z maszyny?
      • lianis Re: Maka orkiszowa 28.08.12, 08:08
        0.5 kg maki
        10 deko soli morskiej
        12 deko drozdzy swiezych
        1 lyzka oliwy z oliwek
        400 ml cieplej wody

Make wymieszac z sola, drozdze rozpuscic w wodzie, dodac do maki, plus oliwe. Wyrobic na gladko. Wyrabiam w maszynie. Ciasto bedzie lepiace, dosc mokre. Keksowke wysmarowac maslem, mokra reka przelozyc ciasto, posypac sezamem, pozostawic w cieplym miejscu do podwojenia objetosci. Piec w 190 st przez 35 min.
        Trzeba pilnowac chleb przy wyrastaniu, mi zajmuje pol keksowki jak nakladam, wsadzam do letniego piekarnika i mniej wiecej po niecalej godz jak widze ze wypelnil juz cala keksowke wlaczam piekarnik i nastawiam te 35 min. Jak pozwole mu za dlugo wyrastac to strasznie sie kruszy po upieczeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka