Dodaj do ulubionych

miod pszczeli

07.10.12, 00:00
Czy w zwyklym Tesco lub Holland&Barrett, ktory mijam codziennie dostane dobrej jakosci miod pszczeli? Pytam, bo wiem ile jest podrobek. Miod powinien sie po jakims czasie krystalizowac, a te w sklepach wiecznie plynne. Wybralam sie kiedys specjalnie do lokalnego farm shopu, kupilam pare sloiczkow i w domu wielce zdziwiona przyczytalam na etykietach 'e blend of EC and non EC honeys'. Myslala ze w farm shopie dostane tylko miody z UK. Te mieszanki moga pochodzic z Chin, wiec powinno sie ich unikac.
Podrzucicie jakis nazwy dobrych miodow? Bede wdzieczna.
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: miod pszczeli 07.10.12, 00:18
      Z nazwami trudno, ale u mnie lokalny butcher sprzedaje też warzywa z lokalnych upraw i właśnie miód. Miód skrystalizował się kompletnie po chyba 3 tygodniach, zresztą było od razu widać, ze prawdziwy (bo ja na babcinym pszczelim miodzie chowana;).
      Może macie jakiegoś dobrego rzeźnika, który też sprzedaje miód?

Sprawdziłam też dla Ciebie - obecnie w domu mam English Heather Honey od LittleOverApiaries (www.activeenglishhoney.co.uk), i właśnie nie kojarzę, czy jest od rzeźnika, czy z Waitrose. W każdym razie genialny, skrystalizowany, absolutnie najprawdziwszy. Właśnie odkryłam, że można zamówić online:)
    • jaleo Re: miod pszczeli 07.10.12, 09:27
      A co to jest "podrobka" miodu? Bo jesli na etykiecie jest napisane "honey" a w srodku jest cos innego, to jest sprawa dla trading standards, i nie wydaje mi sie, ze to jest czeste zjawisko ;-)

Co do jakosci to owszem, miod miodowi nierowny. Najlepsze sa moim zdaniem takie z jednej pasieki - my kupujemy ten:
      www.chainbridgehoney.co.uk/
      Pasieka jest otwarta dla zwiedzajacych, mozna sobie obejrzec jak wyglada u nich hodowla i produkcja. Mozna zamowic online.
    • mrs.t Re: miod pszczeli 07.10.12, 10:07
      o dopisze sie, a czy to jest tak ze miody sklepowe sa pasteryzowane (i co z tego wynika/jaki to problem- ze traci wlasciwosci miod?)
    • miwah Re: miod pszczeli 07.10.12, 12:51
      jesli chcesz naprawde dobry, szukaj raw ( nie jest pasteryzowanny wiec nie traci na wartosci)>
      Najlepiej w internecie albo w lokalnych sklepach typu farm shop
      Po pasteryzacji to wlasciwie niewiele w nim zostaje jesli chodzi o wlasciwosci.
      • jaleo Re: miod pszczeli 07.10.12, 16:32
        miwah napisała:

> jesli chcesz naprawde dobry, szukaj raw ( nie jest pasteryzowanny wiec nie trac
        > i na wartosci)>
        > Najlepiej w internecie albo w lokalnych sklepach typu farm shop
        > Po pasteryzacji to wlasciwie niewiele w nim zostaje jesli chodzi o wlasciwosci.

Bogusia, jeszcze sie zapytam, bo madra kobieta jestes :-) Czy kazdy miod w plastrach jest "raw"?
      • mrs.t Re: miod pszczeli 07.10.12, 19:35

> Po pasteryzacji to wlasciwie niewiele w nim zostaje jesli chodzi o wlasciwosci.

no wlasnie,
        wieszosc (wszystkie?) supermarketowe podejrzewam sa psteryzowane (pewnie bezpieczenstwo nie?)
        no a taki raw to nie przejawia z drugiej strony wiekszego zagrozenia np bakteria powodujaca botulinizm?

tak juz teraz okolo tematu, kiedys sie zastanawialam ale nie moglam nigdy trafic na nikogo z kim by o tym pogadac..
        • miwah Re: miod pszczeli 08.10.12, 15:11
          mrs.t, tak wlasnie chodzi o ten botulizm
          Zerknij tutaj
          www.honeybeesuite.com/honey-pasteurization/
          MSZ to raczej takie zabezpieczanie sie na zapas ze strony producentow, jak z serami czy mlekiem. A rzeczywiste zagrozenie( przynajmniej ze strony miodu jako zrodla) tak naprawde male i dot. glownie dzieci ponizej roku bodajze, ktorym i tak sie tego miodu raczej nie podaje ( z innych powodow niz ww )
          Zreszta wg info z ww linku, pasteryzacja w tym przyp i tak nic nie zmienia ( poza tym ze niszczy inne wlasciwosci)
          Ale oczywiscie wobor zalezy od nas.

• miwah Re: miod pszczeli 08.10.12, 15:04
        jaleo, przeceniasz mnie :)
        Ale tak na chlopski rozum powinien byc raw bo pasteryzacja przebiega bodajze w wyzszych temp ( cos ok 70 C) a wtedy wosk ( z ktorego w duzej czesci zbudowane sa plastry) by sie wytopil i po plastrze.
        Zwykle plastry( razem z ramkami) wklada sie do takiego bebna (honey extractor) i miesza intensywnie. Miod sie oddziela i splywa kranikiem a puste plastry zostaja.
        www.youtube.com/watch?v=5XO1FEZhESk&feature=related
        Wtedy dopiero mozna pasteryzowac

• botu Re: miod pszczeli 07.10.12, 19:21
      Jaki byś nie kupiła - warto się spieszyć.
      Pszczoły miodne giną na potęgę i nie wiadomo jak długo jeszcze prawdziwy miód będzie dostępny... Podobno to już kwestia kilku (?) lat.
      www.bbc.co.uk/programmes/b00jzjys
      news.discovery.com/earth/bees-colony-collapse-honey.html
      • glasscraft Re: miod pszczeli 07.10.12, 19:23
        Mysle, ze jezeli pszczoly wygina, to brak miodu bedzie najmniejszym zmartwieniem...
        • jaleo Re: miod pszczeli 07.10.12, 20:56
          glasscraft napisała:

> Mysle, ze jezeli pszczoly wygina, to brak miodu bedzie najmniejszym zmartwienie
          > m...

Dokladnie!
          • wiwi1 Re: miod pszczeli 08.10.12, 14:10
            Ponoc Albert Einsein albo Karol Darwin (autorstwo cytatu jest niepewne) powiedzial tak:
            "Kiedy pszczoła zniknie z powierzchni Ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia. Skoro nie będzie pszczół, nie będzie też zapylania. Zabraknie więc roślin, potem zwierząt, wreszcie przyjdzie kolej na człowieka"
            Mi miod wysyla moja mama z Polski od zaufanego pszczelarza, moje ulubione spadziowe i gryczane.
            Abel and Cole ma w swojej ofercie miody, ktore nie sa poddawane obrobce termicznej, te miody:
            www.englishhoneyonline.co.uk/
            Widze, ze u nich tez mozna bezposrednio zamowic on line.
            Pozdrawiam:)
            • sfornarina Re: miod pszczeli 08.10.12, 14:28
              > Abel and Cole ma w swojej ofercie miody, ktore nie sa poddawane obrobce termicz
              > nej, te miody:
              > www.englishhoneyonline.co.uk/

O, te same co powyżej linkowałam:)
              Pyszne są!
          • botu petycja w obronie pszczół 23.04.13, 07:47
            jaleo napisała:

> glasscraft napisała:
            >
            > > Mysle, ze jezeli pszczoly wygina, to brak miodu bedzie najmniejszym zmart
            > wieniem...
            >
            > Dokladnie!
            >

No to teraz możecie się nie ograniczyć do myślenia, tylko także coś zrobić

www.38degrees.org.uk/page/s/ban-the-pesticides-that-are-harming-our-bees#petition
    • mrs.t Re: miod pszczeli 08.10.12, 14:29
      laski, ale oswieccie glaba: to czy miod jest pasteryzowany wcale nie jest opisane na sloiku, nie?
      Pewnie jakby byl 'raw' bylo to zaznaczone, ale jak nic nie ma to przyjmuje sie ze jest pasteryzowany, nawet jesli w eko sklepie?
      • miwah Re: miod pszczeli 08.10.12, 15:16
        tak, jesli zaznaczone ze raw to raw :)
        Reszta raczej pasteryzowana.
        Chociaz jesli masz w lokalnym sklepie lokalny miod dostepny ( u nas na wsi u kilku osob sie zaopatruja) to i bez wzmianki ze raw raczej pewne ze nie byl pasteryzowany.
        Akurat znam producentow bo czasem bezposrednio od nich kupujemy i wiem ze zadnej obrobce termicznej nie poddaja a na sloiku zadnej informacji ze raw.
    • jaleo Re: miod pszczeli 08.10.12, 15:29
      A jak to jest z miodem manuka? Tez jest pasteryzowany? Jesli tak, to czy ma jakas wieksza wartosc, niz zwykly miod, skoro jeden i drugi jest pasteryzowany? Czy warto kupowac tylko "raw manuka" w takim razie?
      • mgasg Re: miod pszczeli 09.10.12, 00:42
        ja przywoze sobie z brata pasieki, odziedziczonej po Tacie..rozne rodzaje i smaki. na miodzie znam sie dosc dobrze i zawsze pytam brata,te sklepowe sa pasteryzowane wszystkie i traca wlasciwosci lecznicze ( enzymy, vitaminy,naturalne antybiotyki)

najlepiej jednakz pasieki i nie odwirowany z pylku i mleczka pszczelego.To sa najcenniejsze skladniki,ktore produceni odciagaja z modu i sprzedaj jako osobne produkty a taki "resztkowy miod" to glukoza z fruktoza.
        jesli, ktoras chce wiecej info, podrzuce link:-)
      • miwah Re: miod pszczeli 21.10.12, 12:00
        jaleo, pani w H&B udzielila mi informacji ze nie nie jest pasteryzowany, i stad m in na ichniejszym szereg ostrzezen zeby go malym dzieciom nie podawac, nie podgrzewac, nie dodawac do goracych napojow.
        Na logike to by sie zgadzalo. Zwlaszcza jesli ma byc rzeczywiscie aktywny.
        Niestety, zadnej informacji na etykietce
        Na amazon np jest taki www.amazon.co.uk/Active-Raw-Manuka-Honey-227g/dp/B004BS0LR4 i w opisie `raw`
    • jaleo Manuka w Aldi 28.10.12, 14:17
      Z ostatniej chwili: miod Manuka 10+ z Aldi ma napisane na etykietce "raw unpasturised". Kosztuje £3.99 (o ile pamietam).
      • benignusia Re: Manuka w Aldi 28.10.12, 14:36
        doklaie ten kupuje od ponad roku bo tylko 10 wiec dobry dla dzieci,zawsze jest krystalizowany

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka