nannyjo32 29.12.12, 21:35 od 8 lat jezdze w UK na polskim prawo jazdy. Czy musze je wymienic na brytyjskie czy to nie ma roznicy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alki_80 Re: driving licence 29.12.12, 21:48 Ja mam też polskie (europejskie) i czytałam, że nie muszę. Mam nadzieję, że się nie mylę ;) Odpowiedz Link
illegal.alien Re: driving licence 29.12.12, 21:50 Nie musisz. Ja tez tak jeżdżę (z lenistwa i dlatego, ze dużo sie przeprowadzalismy swego czasu, a każda przeprowadzka=wymiana prawa jazdy). Odpowiedz Link
nannyjo32 Re: driving licence 29.12.12, 21:59 astanawia mnie tylko bo prawo jazdy ma juz 14 lat kiedy je wymienic bo wiadomo inczej wygladam teraz niz 14 lat temu, a takze nazwisko panienskie. Ale jak nie trzeba to pociagne jak najdluzej. Odpowiedz Link
brown_aurelia Re: driving licence 30.12.12, 12:36 powinno się wymienić, tutaj jest link, gdzie można sprawdzić :) www.gov.uk/driving-in-great-britain-on-non-gb-licence Odpowiedz Link
golfstrom Re: driving licence 08.01.13, 15:05 Nie, nie powinno sie, jak podaje strona do ktorej linkujesz. Chyba ze kolezanka wkrotce skonczy 70 lat. Odpowiedz Link
marninor Re: driving licence 30.12.12, 21:01 ja bym na Twoim miejscu zadzwonila do urzedu w pl doeiedziec sie do kiedy te starsze prawka trzeba wymienic zebys nie zostala " z reka w nocniku". tez mam pl prawo jazdy ale zbieram sie za zmiane chocby z 2powodow: 1)do potwierdzenia tozsamosci o adresu mam zqwsze przy sobie nie potrzebny paszport z sejfu wydostac ;) 2) w razie zgibienia itp zeby wyrpbic nowe nie trzeba jechac do pl zeby wyrobic bp po zmianie mozna zalatwic to tu. Odpowiedz Link
glasscraft Re: driving licence 30.12.12, 21:03 Zgodnie z linkiem podanym wczesniej, prawo jazdy z PL nalezy wymienic po trzech latach od momentu stalego zamieszkania w UK. Odpowiedz Link
illegal.alien Re: driving licence 30.12.12, 21:47 Albo po ukończeniu 70 lat w zależności co nastąpi PÓZNIEJ. Tylko jezeli chodzi o zmianę nazwiska to są inne zasady - zdaje sie, ze ma sie na to 3 miesiące. Odpowiedz Link
marninor Re: driving licence 30.12.12, 22:49 zycie w uk swoja droga ale jakis czas temu w pl mowilo sie o tym ze prawa jazdy wydane do ktoregos tam roku nie pamietam i nie chce wprowadzac w blad trzeba wymienic w okreslonym czasie bo traca waznosc. jesli autorka watku ma prawko wydane 14 lat temu to moze zanim namysli sie na wymiane na brytyjskie moze okazac sie ze jej polskie jest niewazne. Odpowiedz Link
moccabristol Re: driving licence 30.12.12, 23:29 marninor napisała: > zycie w uk swoja droga ale jakis czas temu w pl mowilo sie o tym ze prawa jazdy > wydane do ktoregos tam roku nie pamietam i nie chce wprowadzac w blad trzeba w > ymienic w okreslonym czasie bo traca waznosc. jesli autorka watku ma prawko wyd > ane 14 lat temu to moze zanim namysli sie na wymiane na brytyjskie moze okazac > sie > ze jej polskie jest niewazne. To dotyczyło starych dokumentów tzw. papierowych. Teoretycznie wymiana skończyła się w 2007. Praktycznie z pewnym utrudnieniem ale można wymieniać je nadal. Resort Transportu niestety przygotowuje się kolejny raz do wymiany tych nowszych ale dla tych , którzy już prawko maja to melodia przyszłości prawo.rp.pl/artykul/793781,911803-Nowy-wzor-prawa-jazdy.html Odpowiedz Link
sueellen Re: driving licence 31.12.12, 01:04 Prawo jazdy wymieniałam w Polsce w 2008 roku. Po sprawdzeniu na stronce: www.gov.uk/driving-in-great-britain-on-non-gb-licence dostałam odpowiedź: You can drive in Great Britain on your full, valid driving licence until you’re 70, or for 3 years after becoming resident in Great Britain, whichever is longer. z dopiskiem: If you got your EU licence by exchanging your non-EU licence, you can drive in Great Britain for only 12 months. To chyba znaczy, że muszę sie zebrać i wreszcie to prawko wymienić na jukejowskie... Odpowiedz Link
elioli Re: driving licence 31.12.12, 01:34 Ja wymienialam w zeszlym roku i bylam pewna obaw bo nie dosc ze mialam to stare, papierowe jeszcze niewazne juz nawet w PL, to na panienskie nazwisko sprzed 10 lat. Wymienili bez problemu. Wymienic trzeba. Odpowiedz Link
e-vil Re: driving licence 31.12.12, 01:44 ja wymieniłam, bo bałam się co zrobię jak zgubię prawko :) do Polski wyrabiać nowe specjalnie bym musiała jechać Odpowiedz Link
agnies80 Re: driving licence 31.12.12, 12:20 Mnie ostatnio policja zatrzymala, obejrzeli polskie prawko, sprawdzili ubezpieczenie itp i kazali jechac. W ogole nie pytali, jak dlugo tu jestem. Ale kolega z polskim prawkiem, nie mial go przy sobie i musial specjalnie z nimi jechac do domu, stracil kilka godzin. Jakby mial prawko z UK to by sprawdzili w bazie danych i moglby jechac bez problemu. Takze gdy jest mandat, to w tym z UK masz counterpart i Ci tylko dopisuja punkty, z polskim musi byc zaoczna sprawa w sadzie i masz dodatkowe oplaty za to, wiec zdecydowanie lepiej miec brytyjskie. Oczywiscie z wymiana zbieram sie tak jak Ty. Moze w Nowym Roku;) Odpowiedz Link
gosiazdun Re: driving licence 06.01.13, 00:46 Wymień. Przecież to nic nie kosztuje. Forma z każdej poczty, załącz zdjęcie, polskie prawko i po sprawie... otrzymujesz Europejskie prawa jazdy i po sprawie Odpowiedz Link
eutyfrona Re: driving licence 06.01.13, 00:55 Wlasnie, ze kosztuje, przynajmniej jak ja wymienialam, to placilam £50. Odpowiedz Link
ingaki Re: driving licence 06.01.13, 01:12 mąż w końcu wziął z poczty druczek i za wymianę sie nie płaci. Odpowiedz Link
eutyfrona Re: driving licence 06.01.13, 10:08 Na stronie gov.uk jest nspisane, ze sie placi za wymiane z europejskiego na pierwsze brytyjskie. Odpowiedz Link
nannyjo32 Re: driving licence 06.01.13, 12:01 www.gov.uk/exchange-a-foreign-driving-licence wczoraj aplikowalam. Zmienie bo polskie mam 14 letnie i inne nazwisko pozatym juz tu jestem 8 lat i wypadaloby. Chodz i tyle jezdze autem bez prawka tzn nie mam przy sobie. Kosztuje 50£ tak na koncu testu mi napisali. Odpowiedz Link
medea23 Re: driving licence 08.01.13, 11:53 Nie trzeba wymieniac prawo jazdy. W regulaminie DNV jest napisane ze trzeba wymienic po 65 roku zycia. Takze na emeryturze. Odpowiedz Link
golfstrom Re: driving licence 08.01.13, 15:14 Gdybys miala dokument aktualny, tzn na swoje obecne nazwisko, to bys nie musiala wymieniac, chyba ze wkrotce konczysz/niedawno skonczylas 70 lat. Dla wlasnego zdrowia psychicznego moglabys natomiast swoje polskie prawo jazdy zarejestrowac w DVLA (to akurat jest tansze niz wymiana). Wtedy w razie jakiegokolwiek wykroczenia dostalabys punkty, jak kazdy tutejszy, a nie ciagaliby Cie po sadach. Natomiast poniewaz Twoje prawo jazdy jest nieaktualne (bo nie jest na Twoje obecne nazwisko) to powinnas je jak najszybciej uaktualnic/wymienic, poniewaz za to akurat zawsze strasza grzywna do £1K. Jesli Twoje ubezpieczenie jest na Twoje obecne nazwisko, to dla policji sprawa jest dosc jasna, ze ktorys dokument wprowadza w blad. Zeby nie bylo ze jestem taka hop do przodu ;P to bylam w podobnej sytuacji. Poniewaz wtedy jeszcze mialam zameldowanie w Polsce, to wymienilam prawo jazdy w Polsce po czym nowe prawo jazdy zarejestrowalam w DVLA. Nie jestem pewna, jak to mozesz zalatwic tutaj, ale po prostu skontaktowalabym sie z DVLA i zapytala co i jak masz zrobic. Podejrrzewam ze najpierw powinnas wymienic polskie na brytyjskie, a potem dokonac zmiany nazwiska na brytyjskim, ale oni beda wiedziec lepiej. Odpowiedz Link
nannyjo32 Re: driving licence 08.01.13, 15:47 Wlasnie do nich dzwonilam, mam wypelnic form d1 dolaczyc akt mazlenstwa i paszport musi byc z nowym nazwiskiem cena £50. Czeka sie 3 tygodnie. Odpowiedz Link
nannyjo32 Re: driving licence 08.01.13, 16:39 no a po co mi polskie prawojazdy powiedz sama jak tu juz 8 lat jestem i nie mam zamiaru wracac do Polski. Pozatym maz anglik wypadaloby juz wszedzie pozmieniac nazwisko. Odpowiedz Link