Dodaj do ulubionych

zostalam kocia mama-pare pytan w temacie

15.04.13, 12:18
mam w domu 8 tyg kocie. jest grzeczne i fajne ale nie mam pojecia jak; oduczyc kota wlazenia na lozko, musze go odrobaczyc i zaszczepic- na co i jaki koszt? jak z toksoplazmoza- sprawdza czy ma, podadza leki? Planuje ciaze i chce sie tego ustrzec, szczerze mowiac sie obawiam mimo ze kot nie je surowego miesa i nie wychodzi na dwor-ale mogl sie zarazic od mamy przy porodzie- co z tym fantem zrobic? czy wszystkie male koty maja biegunke czy tylko moj- moze jest zla karma (pije wode nie mleko z laktoza ale karme mial dla doroslych kotow, w dwoch sklepach nie znalazlam karmy dla kitty), co jeszcze powinnam wiedziec? bede wdzieczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • ann.38 Re: zostalam kocia mama-pare pytan w temacie 15.04.13, 14:22
      Gratuluję takiej dobrej decyzji :-) Sama mam kota, ale tak super fachowo nie poradzę, bo dostałam dorosłą, grzeczną kotkę. Co do chorób odzwierzęcych, to z tego co wiem trzeba uważać przy sprzątaniu kuwety, myć ręce i tyle. Karma i mleczko dla kociaczków powinny być dostępne w sklepie. Kotek trochę za mały na oddzielanie od mamy, lepiej było zaczekać do 12 tygodni z tego co wiem. Tak, że uwazaj na niego, co do karmy i mleczka. Surowe mięso może jeść jak podrośnie, tylko, że mięso musi być najpierw zamrożone. Oczywiście, przed podaniem kotu- odmrożone i jeszcze w tem. pokojowej.
      Co do niepożądanych zachowań- można kotka oduczyć opryskując z opryskiwacza wodą (nie próbowałam, ale kociarze radzą). No nie za mocno oczywiście, poza tym niektóre to podobno lubią i bądź tu mądry... Poza tym niestety jak ma się zwierzaka to trzeba wziąć pod uwagę, że wskoczy na łózko, coś zniszczy podrapie, załatwi się na podłogę itd. My na łóżka nie zabraniamy, kotka spi z nami. Trochę trzeba kota wychować, ale i nie można wszystkiego zabraniać. Rozejrzyj się za ubezpieczneiem (poszukaj wątków na ten temat na forum) bo weterynarz trochę kosztuje. Są fajne fora zwierzęce, jak Koty, nasz mały koci zakątek (na Gazecie) i inne- Miau.
      • londynwarszawaparyz Re: zostalam kocia mama-pare pytan w temacie 15.04.13, 14:55
        dziekuje za info. z tym spriskiwaczem tez czytalam ale szkoda mi go woda pryskac jest malutki i madry kotek tylko troche jak dziecko niesforny. przejde sie z nim do weterynarza na szczepienie i odrobaczenie. Karmic go surowym miesem nie zamierzam, kot nie bedzie tez wychodzacy tylko domowy - jak z ta toksoplazmoza, ktos cos wie? Da rade kotke przebadac? Boje sie odnosnie ew. ciazy. Heh nie wyszlo z dzidziusiem poki co, to mamy dziecko-kota.
        • 3-mamuska Re: zostalam kocia mama-pare pytan w temacie 15.04.13, 16:40
          Możesz spytac weta i zrobi badanie krwi o toksoplazmoze.
          O ciążę sie tak nie bój, bo szybciej sie zarabiasz od surowego mięsa i niektórych owoców niż od kota. Nie panikuj.
          Kup mu lepszej jakości karmę bezzbozowe a nie ze sklepu marketów.
          Moze mieć robaki i dlatego biegunke.
          Kup dobry zwirek, który mozna wywalić do toalety który pod wpływem moczu sie zbryla i łopatka wywalisz, nawet nie dotykając kuwety, bo zarazasz sie od dochodów a nie przez glaskanie kota.
          Ja kupuje taki ze 10l starcza na miesiąc przy 4 kotach.
          A kosztuje 8£. Taki z markety częściej trzeba było wymieniać.
          Jesli kot nie wychodzących to mozna go zaszczepić tylko na kocią grypę bo ty możesz ja przynieść na butach do domu, wiec koszt nie wielki.
          Warto wysterylizowac możesz zapłacić od 40-70£ zależy od płci i weta, lub spytac o darmowe jesli masz ChB lub ChTC to zrobią za darmo.
          Trzeba tylko wpłacić jaka darowizny na ta organizacje która to sponsoruje.
          Warto bo kocur nie bedzie ci smierdzial jak podrosnie, a kotke uchroni przed uciążliwa ruja czy ropomaciczem.
          Kotka nie musi mieć młodych.
          -----------------------
          Myśl o tym co mówisz...
          Nie mów tego co myślisz...
          • 3-mamuska Re: zostalam kocia mama-pare pytan w temacie 15.04.13, 16:42
            Miało być od nieumytych owoców- słownik mi wystawił inne słowo.
            -----------------------
            Myśl o tym co mówisz...
          • londynwarszawaparyz Re: zostalam kocia mama-pare pytan w temacie 15.04.13, 17:14
            3- mamuska dziekuje za wiele cennych informacji!! Teraz poprosze nazwe tego zwirku dla kota co kupujesz -mozna go online zamowic i gdzie albo gdzie kupic? My na pierwszy rzut kupilismy zwykly ale nie bedzie wydajny bo przy kotki biegunce wywalam wszystko na raz do smieci ( jeszcze sie nie dorobilam lopatki :)) i sie nie zbryla w kulki.Kota musze odrobaczyc a narazie myje rece po kazdym poglaskaniu. Z tym weterynarzem- gdzie sa takie lecznice ze pobieram CHB i moge poprostu miec taniej? To jest kotka wiec chyba zabezpiecze ja i siebie przed ruja zeby nie mialczala nieznosnie...Bardzo dzieki :) Jak komus cos sie nasunie to zapraszam- ja jestem laikiem co do kotow.
            • fifka01 Re: zostalam kocia mama-pare pytan w temacie 15.04.13, 19:42
              jak zacznie gryźć kable to smarowac sokiem z cytryny. kable. nie kota.
            • syso Re: zostalam kocia mama-pare pytan w temacie 15.04.13, 20:31
              www.zooplus.co.uk/ tu kupisz wszystko co kotu do szczescia i zdrowia potrzebne. I tak jak mamuska napisala kup karme grain-free, zarowno mokra jak i sucha. Jedzenie z sueprmarketow omijaj szerokim lukiem, nic dobrego w nim nie ma, zawartosc miesa w to 4% a reszta to wypychacze, kotu w ogole niepotrzebne a wrecz szkodliwe. Zamiast przeplacac na jakies wymyslne kocie mleko, kup w kartoniku kozie, koty je znakomicie toleruja i jak spojrzysz na sklad kociego mleka, to jest to wlasnie kozie. Ja polecam goraca zwirek Tigerino z zooplus, zbrylajacy (clumping) rzecz jasna, jest to bardzo drobny zwierek i wydajny.Na dobrej karmie moje koty robia zgrabne malosmierdzace kupki, zadnych biegunek i wymiotow. A Twoj to maly kicius jeszcze, kup mu jakas delikatna karme dla maluchow. Z chrupko, suchej karmy polecam te o zawartosci 80% miesa np. Applaws, Orijen czy Nutrivet. MOje jakos Applawsa nie cha, ale kochaja Nutrivet :-)
              • 3-mamuska Re: zostalam kocia mama-pare pytan w temacie 15.04.13, 23:46
                Sklep juz masz podany, zwirek to Cat's Best Öko Plus Cat Litter.
                Za weta taniej to nie, tylko serylizacja bedzie darmowa.
                Tani wet to w RSPCA musisz szukać kliniki najbliżej siebie.
                Tylko ze tam przyjmują 2 godziny dziennie, i trzeba czekać w kolejce.
                Naprawę przy jednym kocie trzymanym w domu to koszt szczepień nie bedzie duży.
                No chyba gdyby zaczął chorować to wtedy możesz skorzystać .
                A no i transpor trzeba kupić, ja wole torbę niż plastikowy.
                Tabletki na robaki i krople na pchły możesz kupić sama. Np. W ludzkich aptekach.kocie leki widziałam, w aptece w asda.
                Na 1 raz do weta, a potem wyjdzie taniej te same leki przez internet.
                Poszukaj weterynarza blisko siebie i spytaj czy robią sterylizacja za darmo. A jesli nie to czy maja namiary na taka klinike która współpracuje z tak organizacja która to sponsoruje.
                W RSPCA teraz była akcja zakładania chipow za darmo. A u weta my płaciliśmy 12£.
                -----------------------
                Myśl o tym co mówisz...
                • syso Re: zostalam kocia mama-pare pytan w temacie 16.04.13, 10:56
                  3-mamuska ja wlasnie wywalilam Cat's Best Öko z kuwety, no nie rozumiem tych setek opinii, IMO nie umywa sie to do drobniutkiego piaseczku Tigerino czy Golden boy. Kupilam skuszona opiniami i po 2 dniach pozbylam sie i nasypalam po staremu. Jak dla mnie absolutnie malo wydajny, brylki rozpadaja sie i pozostaje zasikany 'zwirek' w kuwecie. A probowalas Tigerino dla porownania? :-)
                  • syso Re: zostalam kocia mama-pare pytan w temacie 16.04.13, 10:56
                    No i Golden Grey, a nie Golden Boy mialam na mysli :-)
                    • 3-mamuska Re: zostalam kocia mama-pare pytan w temacie 16.04.13, 23:33
                      Nie, tych nie.Ale kilka innych. Dlatego radzę na początek kupi mała paczkę.
                      Ja zauważyłam ,ze on złe sie kleji jesli w domu jest duża wilgoć.
                      Ja przy 4 kotach jestem zadowolona, z tym ze one częściowo wychodzą, chodz zima siedzialy w domu prawie cały czas, jak wychodziły to na 30 minut i wracały.
                      • syso Re: zostalam kocia mama-pare pytan w temacie 17.04.13, 14:33
                        kwestia gustu widac :-) U nas akurat jest sucho, wiec to nie powod, ale radze sprobuj malutkie opakowanie tego, o ktorym wspomnialam, namawiam tylko dlatego, ze jestem nim zachwycona, a przeszlismy przez wiele kocich zwirkow :-) Pozdrawiam kociarzy :-)
                        • 3-mamuska Syso.. 17.04.13, 20:10
                          A gdzie kupujesz jest w zooplus?
                          • londynwarszawaparyz Re: Syso.. 17.04.13, 20:32
                            jak znajde kupie oba i wyprobuje (kot wyprobuje) i dam znak co do mojej opinii, jezeli oba sa na podanej stronie internetowej. Gdzie moge kupic tabletki na robaki? Na tej stronie nie widzialam, w zwyklej aptece bez recepty takze? Nie wiem czy ma bo juz nie ma biegunki (chyba organizm musial mu sie do karmy przyzwyczaic) ale musze go odrobaczyc bo az mi ciary chodza jak mysle o robalach.Szkoda ze moj prawie maz nie pracuje juz w RSPCA :( gdzie robil jeszcze kilka miesiecy temu. Poszukam na necie.
                            • 3-mamuska Re: Syso.. 17.04.13, 22:48
                              londynwarszawaparyz napisał(a):

> jak znajde kupie oba i wyprobuje (kot wyprobuje) i dam znak co do mojej opinii,
                              > jezeli oba sa na podanej stronie internetowej. Gdzie moge kupic tabletki na ro
                              > baki? Na tej stronie nie widzialam, w zwyklej aptece bez recepty takze? Nie wie
                              > m czy ma bo juz nie ma biegunki (chyba organizm musial mu sie do karmy przyzwyc
                              > zaic) ale musze go odrobaczyc bo az mi ciary chodza jak mysle o robalach.Szkoda
                              > ze moj prawie maz nie pracuje juz w RSPCA :( gdzie robil jeszcze kilka miesiec
                              > y temu. Poszukam na necie.

Tak mozna kupić tabletki na robaki w zwykłej aptece bez recepty.
                              Widziałam w dwóch rożnych aptekach.
                          • syso Re: Syso.. 18.04.13, 17:11
                            Tak, wszystko kocie kupuje w zooplus :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka