Dodaj do ulubionych

NHS Number

30.05.13, 17:58
Czesc dziewczyny!
Moze ktos mnie poratuje wiedza ja juz sie kompletnie pogubilam...
Sprawa wyglada tak bylismy zarejestrowani z mezem i synem w jednej przychodni, przeprowadzilismy sie i maz przeniosl sie z synem do blizszego GP, ja zostalam ze wzgledu na swietny midwife team. Teraz z nowej przychodni syna potrzebuja moj NHS number (ktory wydawalo mi sie jest przyznawany kazdemu automatycznie przy pierwszym zapisaniu sie do GP, czy sie myle?), i tu klops ;) nie moga mnie znalezc w systemach, a w mojej przychodni okazalo sie ze tez nie moga znalezc tego numeru.
Czy to mozliwe, ze nie przyznano mi go? Jakie moga byc powody? Moze ktos mial taka sytuacje tez?

Dodam ze w miedzy czasie bylam w ciazy, w szpitalu (nie tylko przy okazji porodu, ale kilka razy wczesniej tez, mialam pregnancy record book -niestety nie zwrocilam uwagi na to, ale wydaje mi sie ze na niej chyba powinien byc ten numer. Czy zeby zostac przyjetym do szpitala musialam miec ten numer?

Proszono mnie by dzwonic w tej sprawie do Local Health Authority - okazuje sie ze od marca 2013 nie dzialaja te instytucje (tak jak primary care trust itd). Od trzech dni staram sie to rozgryzc jakos bez skutku, moze mam jakies zacmienie... Ktos wie jak to cholerne NHS dziala po tych zmianach, gdzie mozna teraz dzwonic po info, jak GP jest bezradny?

Dzieki z gory za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: NHS Number 30.05.13, 18:17
      Nie wiem, gdzie mozesz dzwonic, ale nam po kazdorazowym zapisaniu sie do GP (a robilismy to dwa razy) przysylano do domu karte z naszymi danymi i danymi przychodni. Na tej karcie jest NHS number. Karty mamy wszyscy (dzieci tez), trzymam je w dokumentach.
    • plain-vanilla Re: NHS Number 30.05.13, 18:23
      Numer tez mozesz znalezc w dokumentacji medycznej, jesli mialas przysylane listy z zaproszeniem na wizyty w szpitalu. W listach czesto jest ten numer podawany.

Tutaj masz tez informacje ze strony:
      I am not currently registered with a GP surgery, but I think I already have an NHS Number. How do I find out what it is?
      In this case, you can ask your local primary care trust (PCT) to look it up for you.
      You can search for your nearest PCT on NHS Choices or call NHS Direct on 0845 4647. When you phone your local PCT, ask for the department dealing with patient GP registrations. They can give you your NHS Number or direct you to the right person within that PCT.
      • sznurowadla11 Re: NHS Number 30.05.13, 23:56
        PCT już nie istnieją, teraz mamy CCGs i GP consortia.
        Możesz spróbować się dalej dodzwonić na stary numer PCT (one zazwyczaj jeszcze działają, zanim pozamykają wszystkie sprawy...)
        albo wygooglać Clinical Commisioning Group dla swojego rejonu i poszukac informacji na ich stronie.
    • monstroteratum.furiosum Re: NHS Number 30.05.13, 23:24
      Poszukaj czy nie masz jakis listow od GP np. zaproszenie na smear test, tam powinnien byc numer. Moj maz dopiero w trzeciej przychodni dostal oficjalna kartke z numerem NHS, ale on sie po specjalistach poniewieral i dzieki tym listom numer znalazlam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka