Dodaj do ulubionych

BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK

15.01.14, 20:45
Na fali zainteresowania tematem, ponizej krotki niepelny przewodnik dla zainteresowanych osob. Prosze o ewentualne posty z uwagami, jesli cos podalam niezgodnego z faktami. Przewodnik jest skrotowy i nie odnosi sie do wszystkich mozliwych opcji aplikowania o obywatelstwo.

BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DOROSLEJ OSOBY (Unia Europejska)
KROTKI PRZEWODNIK
Info aktualne na dzien 15 sty 2014.

Obywatel/ka UE, ktory/a przepracowal/a legalnie 6 lat w UK moze aplikowac o obywatelstwo na formularzu AN (aplikacja pod sekcja 6.1).

CO NALEZY ZROBIC KROK PO KROKU:
1. Sprawdzic koszt aplikowania:
www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/documents/britishcitizenship/nationality-fees.pdf
2. Zapoznac sie z ta strona pt. How do I apply for naturalisation as a British citizen?:
www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/applying/applicationtypes/naturalisation/
3. Sciagnac ze strony UKBA formularz AN i zapoznac sie z nim szczegolowo:
www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/nationality/form_an.pdf
4. Przeczytac Guide AN:
www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/nationality/guide_an.pdf
5. Przeczytac Booklet AN:
www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/nationality/booklet_an.pdf
6. Wypozyczyc z biblioteki lub kupic samemu ksiazki wymagane do przygotowania sie do testu Life in the UK. Ksiazka, na ktorej oparty jest test to: Life in the United Kingdom: a guide to new residents Handbook (3rd Edition). Jest rowniez dostepna ksiazka zawierajaca pytania testowe: Life in the United Kingdom: Official Practice Questions and Answers, 2013 edition.

7. Zabukowac test Life in the UK tutaj:
www.lituktestbooking.co.uk/eass/whatYouNeed.action
8. Nalezy rowniez posiadac certyfikat jezykowy na poziomie CEFR B1, ESOL entry 3. Tutaj info, jakie testy sa akceptowane przez UKBA:
www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/new-approved-english-tests.pdf
Nalezy pamietac, ze fakt, ze w tym dokumencie pdf wymieniony jest jakis test i podany poziom np. A1 lub A2, nie znaczy, ze ten test bedzie zaakceptowany. MINIMALNY POZIOM TO B1 I TYLKO TESTY NA TYM POZIOMIE (LUB WYZEJ) BEDA AKCEPTOWANE.
Niektore testy maja wymieniony czas waznosci. PODOBNO UKBA akceptuje testy, ktorym juz teoretycznie minela waznosc, np. IELTS sprzed wiecej niz 2 lat. O tym jednal nalezy sie upewnic, piszac email bezposrednio do UKBA. Mozna rowniez skontaktowac sie z NCS, ktory powinien to potwierdzic.

Tutaj dodatkowo, jak sie zmienily wymagania jezykowe:
www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/documents/britishcitizenship/kol-uk
Dokumenty, o ktorych nalezy pamietac, to:
- P60 za 6 lat lub inna forma potwierdzajaca nieprzerwane zatrudnienie przez okres 6 lat.
- Studenci zobowiazani sa posiadac Comprehensive Sickness Insurance (ubezpieczenie na zdrowie) na czas trwania studiow, jesli w tym czasie nie pracowali.
- WRS jest niezbedny (chyba, ze ktos byl samozatrudniony).
- Paszport.

Referenci, ktorzy podpisuja aplikacje, musza sie znajdowac na liscie akceptowanych zawodow. To info znajduje sie w Booklet AN i Guide AN. Sa tam rowniez wymienione wszystkie potrzebne dokumenty, jakie nalezy dolaczyc do wniosku.

9. Aplikacje mozna wyslac samemu poczta (rekomendowane Special Delivery) lub skorzystac z uslug NCS, ktore nie tylko sprawdza poprawnosc wypelnienia aplikacje, ale rowniez kopiuje wszystkie dokumenty i oddaje oryginaly:
www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/applying/checkingservice/checkingservicelocations/
Nalezy pamietec, ze NCS nie sprawdza, czy osoba aplikujaca spelnia wymogi do tego, by otrzymac obywatelstwo.

Aplikacje odrzucone, najpowszechniejsze powody:
- Osoba aplikujaca nie miala WRS, nigdy sie nie zarejestrowala (choc powinna) lub zrobila to o wiele pozniej. Czas legalnej pracy 6 lat liczy sie od momentu zarejestrowania w WRS.
- Osoba aplikowala po 5 latach, zamiast odczekac jeszcze rok.
- W Sekcji 3 aplikacji AN osoba aplikujaca zataila wyroki sadowe.
- Aplikacja zostala zlozona w dniu, kiedy 5 lub 6 lat wstecz osoba aplikujaca nie byla obecna fizycznie w UK.

Wszystkie podane informacje odnosza sie do nieskomplikowanych przypadkow osob pochodzacych z krajow UE, zatrudnionych nieprzerwanie przez 6 lat, ktore nie wyjezdzaly z UK na dluzej niz podane na stronach UKBA limity, zarejestrowaly sie w WRS (tylko kraje A8) i nie mialy zadnych wyrokow sadowych.
Powyzsze informacje nie moga zastapic porady prawnej. Kazda osoba aplikujaca jest sama odpowiedzialna za skladana aplikacje.
Powyzsze informacje nie dotycza rejestracji dzieci ani aplikacji o naturalizacje jako zona/maz brytyjskiego obywatela (sekcja 6.2).
Obserwuj wątek
    • karolina_zet Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 15.01.14, 22:01
      dzieki za poswiecony czas i checi!
      • kalpa Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 15.01.14, 22:53
        Dzięki Vanilia :)
        Ja ze swojej strony mogę powierdzić, że czas magicznych 6 lat zaczyna się od daty na WRS... bo ja policzyłam wlasnie 6 lat od momentu podjęcia pierwszej pracy, a nie daty pierwszego WRS... I te pare miesięcy zadecydowało, że mi odmówiono :(
    • krebisz5 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 16.01.14, 01:20
      Dziękuje bardzo za post I informację.
      Chciałbym sie dowiedzieć jaki test z języka angielskiego trzeba zdac?
      Gdzie się trzeba zapisac na egzamin?
      Jak nalezy to zorganizowac!
      Z gory bardzo dziękuję za informację!
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 16.01.14, 10:49
        W punkcie 8 w pierwszym linku sa testy oraz podane sa strony interentowe, gdzie mozna poszukac info gdzie i jak zdac testy, trzeba tylko, niestety, przeczytac zamieszczone informacje.
      • joe.13 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 20.01.14, 23:49
        POLECAM!!! ja tu zdawalam englishexamcentres.co.uk/b1-esol-entry-level-3.html
    • yumemi Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 16.01.14, 09:40
      Dodalabym informacje o tym gdzie dzwonić jesli np nie mozemy znaleść P60, albo tak jak mój maz który miał P60 z 4 lat ale wcześniej był self employed - musiał wykonać pare telefonów aby przysłali mu podsumowanie 6 lat ze płacić NI oraz ze płacił podatki. Numery telefonów do tych instytucji by sie przydały niejednemu.
    • whitediamond Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 16.01.14, 10:53
      do plain-vanilla
      zarejestrowalam sie WRS zaraz jak polska weszla do unii, z tym ze potem po 2 latach zalozylam wlasna firme Ltd i zatrudnilam sie jako dyrektor ;)
      nigdy nic nie zmienialam w moim WRS, nic im nie wysylalam - myslisz ze moga o to robic problemy???
      wlasnie chce aplikowac o paszport
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 16.01.14, 11:03
        Jesli sie zarejestrowalas w WRS i przepracowalas pelne 12 miesiecy u tego samego pracodawcy, to nie ma zadnego znaczenia, ile razy po tych 12 miesiacach zmienialas prace. W WRS trzeba sie bylo rejestrowac od nowa, kiedy sie zmienilo pracodawce w ciagu 12 miesiecy.
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 16.01.14, 11:10
        The nationals of eight member states (A8 nationals) are required to have been registered under the Worker Registration Scheme (WRS) for 12 months if exercising Treaty rights in the UK as a worker.
        Only when an A8 national has completed the necessary 12 months employment under the
        WRS will they be considered to be in the UK andexercising their treaty rights. However,
        time spent as a registered worker on the Workers Registration Scheme will count towards
        the five year qualifying period for permanent residence.
        A8 nationals who are here in another capacity, e.g. Student / self-sufficient / self-employed,
        have a right of residence here without registering under the Scheme.
        • whitediamond Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 16.01.14, 11:35
          kurcze, bede musiala to sprawdzic bo wiem ze zmienialam prace ale czy to bylo przed czy po 12 miesiacach to jak bozie kocham nie pamietam
          normalnie starosc
          • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 16.01.14, 13:02
            Dla mnie nie jest to do konca jasne. Od poczatku bylam przekonana, ze jak sie zmienilo pracodawce w ciagu tych 12 miesiecy, to trzeba bylo sie rejestrowac. ALE...
            Tutaj cytat:
            A worker from one of the A8 countries who worked legally for a period of 12 months or more without interruption (i.e. periods of unemployment must not total more than 30 days in any 12 month period) was entitled to full free movement rights under the treaty of Accession and no longer required to register their employment.
            Interpretacje pozostawiam zainteresowanym. Mozna jeszcze szukac w Google i pytac na forach.
            • plain-vanilla WRS 16.01.14, 13:16
              Ok, tutaj nieco jasniej jest to wytlumaczone. Wyglada na to, ze trzebe bylo rejestrowac nowego pracodawce nieodplatnie:
              giolegal.co.uk/Docs/Immigration_Forms/Forms/englishwrs.pdf
              If you change employer or take up additional employment you should apply to the WRS team and a new certificate authorising you to work for your new employer will be issued. Please note that there will be no charge for a change of employment application.

The scheme is based on continuity of employment – there is no restriction on the number of employers you can have at any one time.

For how long will I be required to register my work with the WRS?

After 12 months’ work without interruption of more than 30 days in total, you will acquire full worker Treaty rights and will be free from the requirement to register. You will be able to apply for an EEA residence permit to confirm your right to reside as a worker. Evidence of 12 months uninterrupted employment includes the worker registration card and supporting registration certificates for each of the employers you have worked for, letters from employers, and payslips.
              • clonek13 Re: WRS 16.01.14, 14:04
                Bardzo ci dziekuje za taki szczegolowy opis i instrukcje , jedyna rzecz jaka mi trudno znalezc to egzamin jezykowy, a to dlatego ze wchodze na college i mam liste kursow jezykowych,nigdzie nie widze oznaczenie B1 ani B2, i nie wiem ktowy egzamin pod takowy podchodzi.
                • plain-vanilla Kurs angielskiego 16.01.14, 14:09
                  Zobacz punkt 8, pierwszy link, gdzie w dokumencie pdf masz liste akceptowanych certyfikatow jezykowych oraz liste instytucji, ktore te egzaminy organizuja. College moze tylko przygotowywac, ale sam nie przeprowadza egzaminu. Ja tak wlasnie skonczylam w collegu kurs zaawansowany jezyka angielskiego, ale egzamin organizowalam sobie sama.
                • whitediamond egzamin 16.01.14, 14:43
                  ja zdaje tutaj - sam egzamin
                  Tuition House
                  27-37 St. George's Road
                  London SW19 4EU
                  Tel. 020 8971 9342 (Cambridge English exams)
                  Tel. 020 8971 9348 (IELTS)
                  www.londonexams.co.uk
                  • clonek13 Re: egzamin 16.01.14, 18:52
                    Wielkie dzieki, nie chce chodzic na kurs, chcialabym zdawac od reki egzamin ,nie wiedzialam ze w college tego nie zrobie, dzieki jeszcze raz.
                    • ksarama Re: egzamin 22.01.14, 22:58
                      Jesli posiadam certyfikat FCE ktory zdalam na ocene C to znaczy ze ten egzamin jest uznany jak egzamin na pozimie entry3 ESOL ???
                      Czyli nie musze zdawac zadnych innych egzaminow?

Dziekuje bardzo za informacje!
                      • plain-vanilla Re: egzamin 22.01.14, 23:10
                        Na certyfikacie masz napisany poziom. Napisz jaki masz poziom na ceryfikacie. Do tego jeszcze potrzebne sa wyniki ze Statemant of Result. Wtedy ci napisze, czy twoj certyfikat zostanie uznany jako spelniajacy warunki.
                        • ksarama Re: egzamin 23.01.14, 12:17
                          Ja posiadam certyfikat FCE poziomie B2 ocena C. Nie posiadam wynikow statement of rezult. Nie wiem skad go wziac?

Moj maz nie posiada zadnego certyfikatu dlatego sie zastanawiamy jaki egzamin ma zdac?
                          Czy wystarczyl by egzamin ESOL Cambridge English: Preliminary na poziomie B1?
                          Nie wiesz jaki egzamin byłby nie trudny do zdania?

Chciałam się skontaktować z Home office UK border agency w tej sprawie ale nie posiadają zadnej lini telefonicznej tylko "pisze" przeczytaj strone.

Bardzo Ci dziękuję za udzielone informację!
                          • plain-vanilla Re: egzamin 23.01.14, 12:35
                            Tu masz info:
                            Cambridge English: First (also known as First Certificate in English)
                            Level B2
                            Pass at Grade B OR Pass at Grade C And:
                            Listening – Borderline
                            Speaking – Borderline
                            Reading – Borderline
                            Writing – Borderline

Statement of Result musisz miec jesli zdawalas FCE przed 6 kwietnia 2013 - skontaktuj sie ze swoim centrum egzaminacyjnym, zeby dostac kopie.
                            Jesli zdawalas po 6 kwietnia 2013 to:
                            For tests taken on or after 6 April 2013:
                            no documents required (Scores must be verified using the Cambridge English online system
                            using name, date of birth and passport number)

Co do egzaminow, to przeczytaj caly watek i bedziesz miala odpowiedz - pisaly juz inne osoby, jakie testy robia. Wszystkie akceptowane certyfikaty RAZEM ZE STRONAMI WWW centrow egzaminacyjnych sa w moim poscie w pukncie 8, pierwszy link.
                            • whitediamond Re: egzamin 28.01.14, 14:44
                              ja tutaj zrobie maly update
                              juz po egzaminie PET (odbyl sie w zeszla sobote). Egzamin byl mega latwy. Wprawdzie na wyniki trzeba czekac 2 tygodnie ale jak jakims cudem nie zdam to dobrowolnie skazuje sie na wygnanie ;)))
                              a tak w ogole to ponad polowa ludzi na egzaminie - native speakers z Irlandii, NZ czy Australii
                              • under.fire Re: egzamin 21.02.14, 22:05
                                hej whitediamond, i jak tam egzamin, zdałaś? Przy okazji zapytam czy to był egzamin KET bo chyba pomyłkowo napisałaś PET? Pytam bo właśnie szukam takowego na najbliższy termin w moim mieście (są tańsze niż B1 w English exams centres)
                              • mcdalenach Re: egzamin 25.04.14, 21:15
                                Ile kosztowal cie sam egzamin?
                                • plain-vanilla Re: egzamin 26.04.14, 12:52
                                  Skontaktuj sie z centrum egzaminacyjnym. Linka masz w dokumencie pdf, w ktorym sa wymienione egzaminy akceptowane przez UKBA. Zgaduje, ze egzamin to okolo £100.
                          • joe.13 Re: egzamin 30.01.14, 23:06
                            wystarczy zdac B1 Entry3 grade5 speaking&listening, uznawany przez Home Office egzamin trwa ok 10-15 min, podaje link gdzie znajdziesz wiecej nt. englishexamcentres.co.uk/b1-esol-entry-level-3.html.
    • zyczliwy0 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 17.01.14, 20:09
      Luv ya ;)
    • joe.13 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 20.01.14, 23:08
      w AN referencje Section 5 u dolu strony referant sklada podpis i date. czy referencje moga stracic waznosc np po uplywie jakiegos tam czasu. ktos wie?
    • karolajna83g Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 21.01.14, 16:14
      Mam glupie pytanie odnosnie kosztu-
      chcac miec obywatelstwo brytyjskie placi sie za 'naturalization' I za rejestracje?
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 22.01.14, 13:18
        Mozna sie naturalizowac, mozna sie zarejestrowac, zalezy pod ktora sekcja sie aplikuje. Polacy bez przodkow pochodzenia brytyjskiego naturalizuja sie pod sekcja 6.1 na formularzu AN i wtedy placa za naturalizacje kwote podana w cenniku. Koszt ceremonii zaprzysiezenia jest juz wliczony.
    • edzior1 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 28.01.14, 12:51
      plain-vanilla, dzieki za zkomponowanie calego przewodnika, mam pytanie: nigdy nie rejestrowalam sie w home office (wrs) poniewaz bylam samozatrudniona przez pare lat- juz przed 2004, ale pozniej bylam juz zatrudniona, obawiam sie ze popelnilam blad nie rejestrujac sie pozniej, co o tym myslisz? dziekuje Edyta
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 28.01.14, 13:45
        Tutaj masz info:
        giolegal.co.uk/Docs/Immigration_Forms/Forms/englishwrs.pdf
        Jak nie jest to jasno wytlumaczone, to:
        - Sprobuj Google na wlasna reke
        - zadaj pytanie na Immigration Boards
        - napisz email lub list tradycyjny do UKBA z opisem twojej sytuacji
        • edzior1 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 28.01.14, 16:14
          dzieki, twoj link wyjasnil wszystko
    • nusiap121 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 04.02.14, 16:01
      Bardzo dobry przewodnik. Te informacje są bardzo rzeczowe. Mam jedno pytanko do autora ponieważ mam już wszystko wypełnione i przygotowane ale jestem przerażona co do dat wyjazdu i powrotów. Nie wszystkie pamietam i cieżko mi jest je odtworzyć. Czy to może znacząco wpłynąć na rozpatrzenie mojej aplikacji???
      • yuka12 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 05.02.14, 23:03
        Radze jednak przewertowac poczte i inne zrodla, bo oprocz dat trzeba tez podac ogolna liczbe dni pobytu poza granicami UK. Jezeli lecialas samolotem czy plynelas promem i bukowalas online, to pewnie masz gdzies slady w postaci potwierdzen. Moze tez gdzies masz wydrukowane i niezkoszowane karty pokladowe lub jakies daty w poczcie do kogos czy w jakims starym kalendarzyku. Choc nie wiem, na ile wazna jest tutaj dokladnosc.
    • glasscraft Podbijam 12.02.14, 20:32
      Jak w sasiednim watku.
    • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 22.02.14, 12:50
      Wlasnie dzisiaj dostalam list (aplikowalam 29 pazdziernika 2013), ze moja aplikacja zostala rozpatrzona pozytywnie. Hurraa! Aplikowalam jako zona pod sekcja 6(2).
    • edytaroger29 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 03.03.14, 12:12
      witam a co jesli chodzi o brytyjskie obywatelstwo tylko dla dziecka jest na to szansa? , jestesmy w angli od lipca 2005r dziecko ma 5lat prosze o konkretne informacje bo powiem szczerze ze im wiecej czytam postow od ludzi tym mniej wiem, super sprecyzowane bylo jesli chodzi o obywatelstwo dla osoby doroslej ale co z dzieckiem? kolezanki przychodza i kazda mowi cos innego moze znajdzie sie tutaj osoba ktora dokladnie wie co i jak.pozdrawiam
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 03.03.14, 13:52
        Zobacz na 2 albo 3 stronie forum.Jest przewodnik o obywatelatwie dla dzieci.Nie zaszkosziloby tez skorzyatac z wyszukiwarki na forum.Jakies pytania, pytaj, odpowiem jesli nie ma tego w przewodniku.
        • edytaroger29 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 04.03.14, 10:21
          witam, kochana nie za bardzo wiem gdzie tutaj moge znalesc jakies strony piszesz 2 lub 3 ale nie za bardzo wiem jak to znalesc mam tylko pod skodem wszystkie stare posty i to wszystko.:)
          • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 04.03.14, 11:13
            To jakis zart???
            Na pierwszej stronie forum, ktore nazywa sie Matki Polski w UK masz post pod tytulem:
            BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK

Mam ci podac, ktory liczac od gory czy od dolu? Przeciez napisalam, ze ktos juz podbil i jest na PIERWSZEJ STRONIE FORUM. Jak juz tego nie umiesz znalezc, to nie wiem, jak wypelnisz aplikacje dla dziecka.
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 03.03.14, 13:55
        Masz podbite na gorze strony.
    • hgduijn Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 27.03.14, 17:10
      Z gory przepraszam jesli to juz bylo gdzies wspomniane, ale przejzalam AN booklet i Guide i nie wiedze nigdzie tej sekcji gdzie jest napisane, ze podczas okresu 5 lat trzeba bylo pracowac? Z tego co widzialam jest tylko napisane, ze trzeba bylo przebywac w UK ( niekoniecznie pracujac?)

U mnie sytuacja jest taka, ze przez pierwszy rok pracowalam ale pozniej poszlam na studia podczas ktorych pracowalm tylko rok. Po studiach pracowalam jakies dwa lata wiec napewno nie mam 6 lat przepracowanych w UK. Wczesniej bylam prezkonana, ze moge aplkowac o obywatelstwo, ale po tym wpisie nie jestem juz pewna...Z gory dziekuje za pomoc.
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 27.03.14, 17:53
        Zeby aplikowac o obywatelstwo, trzeba wczesniej cytuje: Exercise treaty rights. Pod tym termin kryje sie wiele mozliwosci (studia, emerytura, praca, osoba niezalezna finansowo zyjaca z oszczednosci i inne). Podstawa jest dla obywateli UE, ze aplikowac mozna po 6 latach pobytu (pracy, studiow). Nie trzeba pracowac 6 lat, ja np. tyle nie przepracowalam, ale aplikowalam jako zona pod sekcja 6.2 do ktorej ten przewodnik sie nie odnosi. Jak nie masz 6 lat przepracowanych ani nie studiowalas, tak zeby lacznie bylo 6 lat, to moim zdaniem nie mozesz aplikowac, chyba ze masz meza, ktory pracowal te 6 lat i mozecie wtedy razem skladac aplikacje, on na siebie, ty jako zona. Do tego miej na uwadze, ze na czas studiow, jesli maja sie liczyc, nalezalo miec comprehensive sickness insurance. Mozesz tez opisac swoja sytuacje na www.immigrationboards.com/british-citizenship/
        Mysle, ze potwiedza to, co ja pisze.
        • hgduijn Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 27.03.14, 21:05
          Dziekuje za szybka odpowiedz. Teraz to juz nie wiem, łącznie miedzy praca a studiami mam prawie 8 lat. Żadnego ubezpieczenia na czas studiów nie wykupywalam. Jeszcze poczytam
          • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 28.03.14, 10:16
            Jak dla mnie, to bardzo niejasno opisalas swoja sytuacje. Kiedy przyjechalas, ile lat przepracowalas, ile lat studiowalas. Wszystkie przerwy w zatrudnieniu. Gdybys doczytala sam formularz AN, to bys znalazla takie info tam (w czesci, jakie dokumenty sa wymagane):
            "Evidence of funds and comprehensive sickness insurance for self sufficient persons and students"

Jesli wylacznie studiowalas (a w tym samym czasie nie pracowalas), do tego nie mialas na ten czas karty EKUZ z Polski, to znaczy, ze nia mialas ubezpieczenia. Znam przypadki studentow, ktorzy aplikowali o obywatelstwo i aplikacja zostala odrzucona, bo nie mogli udowodnic, ze nie byli w tym czasie ubezpieczeni. Zamiast szukac sama, mozesz swoja sytuacje (ze szczegolami) opisac na forum, do ktorego podalam ci link. Siedza tam genialni ludzie, ktorzy znaja sie na wszystkim i na pewno ci odpisza.
            • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 28.03.14, 10:17
              poprawka:
              nie mogli udowodnic, ze byli w tym czasie ubezpieczeni.
              • illegal.alien Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 28.03.14, 12:44
                Wydaje mi sie, ze wystarczy pokazac, ze bylo sie dopisanym do ZUSu rodzicow - ale to obowiazuje chyba tylko do 25. czy 26. urodzin - mi to uznali jak skladalam podanie o paszport mojej corki.
                • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 28.03.14, 13:12
                  O, cenne info. Moze autorce postu pomoze.
            • hgduijn Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 08.04.14, 16:53
              Znalazlam jeszcze cos:

- okazuje sie ze jakies 5 lat temu aplikowalam o karte EHIC- czyli taki odpowiednik UKUZ ale wydany przez UK ( karta jest caly czas wazna do przyszlego roku)
              - i ten punkt ktory wspomniala plain-vanila Evidence of funds and comprehensive sickness insurance for self sufficient persons and students tyczy sie osob ktore nie sa w stanie przedstawic tych dokumentow wedlug paragrafu:

SECTION 4 Evidence of settlement for applicants from Switzerland or the European Economic Area or their non-EEA direct family members:
              • Your valid passport or valid EEA national identity card as evidence of your nationality; AND
              • A document certifying permanent residence or a permanent residence card issued by UKVI

Z tym drugim jest chyba problem bo sam "rezydent" nie jest wystarczajacy.

To jest pelna tresc paragrafu cytowanego wczesniej:

SECTION 4 Evidence of settlement for applicants from Switzerland or the European Economic Area or their non-EEA direct family members see page 9 – 10 of the Booklet AN
              • Your valid passport or valid EEA national identity card as evidence of your nationality; AND
              • A document certifying permanent residence or a permanent residence card issued by UKVI

Further information on how to apply for a document certifying permanent residence or a permanent residence card, and the current fee for such documents can be found on the Gov.uk website, at this link: www.gov.uk/browse/visas-immigration/eu-eea-commonwealth Please PLEASE NOTE: The Knowledge of Language and Life in the UK (KOLL) requirement is changing on 28 October 2013. From this date, applicants will be required to pass the Life in the UK test AND have a speaking and listening qualification in English at B1 CEFR or higher, or an equivalent level qualification. Further details can be found on our website.
              Note: Whilst the submission of a document certifying permanent residence or a permanent residence card is not mandatory, failure to submit one may lead to delays in reaching a decision on your application. If you do not provide a document certifying permanent residence or a permanent residence card then you must provide the following for consideration
              • Evidence of exercising Treaty Rights for 5 years for the relevant EEA national. This may include:
              o Confirmation of tax payment for individuals who are self-employed / business person
              o Confirmation of payslips/P60 for workers
              o Confirmation of enrolment and attendance of an accredited course for Students
              o Evidence of funds and comprehensive sickness insurance for self sufficient persons and students
              o Evidence of state pension (not occupational pension) for retired person.
              o Medical report if permanently incapacitated
              • Evidence of five years continuous residence in the UK

CZyli jak mam EHIC to znaczy, ze spelniam ten warunek dotyczacy ubezpieczenia?

Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam
        • hgduijn Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 08.04.14, 15:22
          Przepraszam za zawracanie glowy, ale dalej nie moge dojsc do ladu z tym ubezpieczeniem. Oczywiscie tez napisze post na tym drugim forum co mi podalas plain- vanila ale chce sie jeszcze o jedna rzecz zapytac bo Wy tez jestescie bardzo pomocni.

Moja sytuacja "pracowa" wyglada tak:
          Miesiace przepracowane
          Praca 1 (Full Time) Jun-06 Sep-07 15
          Studia (Full Time) 2007 2008 0
          Studia (Full Time) 2008 2009 0
          Praca 2 (Full Time) Sep-09 Aug-10 12
          Studia (Full Time) 2010 2011 0
          Praca 3( Full Time) Sep-11 Aug-12 12
          Praca 4 (Full Time) Sep-12 Apr-14 20
          TOTAL 59 (prawie 5 lat)
          Po roku pobytu w UK dostalam tzw rezydenta.

Przez caly czas, w razie potrzeby korzystalam z NHS bo wydawalo mi sie, ze przez to, ze jestesmy w Uni to nalezy mi sie opieka zdrowotna- a domyslam sie, ze to jest cel ubezpieczenia o ktorym mowisz?

Znalazlam tez cos takiego na stronie NHS:

[i]If your course of study is for six months or more and you are studying in England, Wales or Northern Ireland, OR if your course is of any duration and you are studying in Scotland:

■you will qualify for NHS treatment from the beginning of your stay on the same basis as anyone who is ordinarily resident in the UK.

Ja studiowalam w Szkocji i na studiach utrzymywal mnie moj partner, teraz juz moj maz ktory caly czas pracowal full time.

Moj maz pracowal przez ponad 6 lat w UK i rowniez bedzie sie staral o obywatlestwo.

I teraz pytanie czy moge aplikowac czy nie moge....

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam

• plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 08.04.14, 19:53
            Mialas prawo korzystac z opieki zdrowotnej bez specjalnego ubezpieczenia. Niestety do aplikowania o obywatelstwo brak ubezpieczenia cie dyskwalifikuje. To moja opinia I moge sie mylic. Pytanie, czy chcesz ryzykowac 900f I sie przekonac.
            Jesluimaz ma jasna sytuacje, tzn. Przepracowane nieprzerwanie 6 lat, koniecznie 6, rejesteacje w WRS, niebecnosci w UK zgodne z wytycznymi, to powinnas aplikowac z mezem jako zona pod sekcja 6.2. Musisz udowodnic pobyt w UK 6 lat, rejestracje w WRS I bedziesz miec obywatelstwo jako zona, a nie na siebie indywidualnie. Maz moze pierwszy aplikowac, a ty pozniej. Ja tak aplikowalam, nie pracowalam 6 lat, tylko 2. Mialam WRS I tax returns oraz inne dokumenty dowodzace, ze mieszkalam 6 lat w UK. Aplikowalam 1 rok po tym, jak maz dostsl obywatelstwo.
            • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 08.04.14, 20:02
              W swojej aplikacji musisz wpisac nieobecnosci za 6 lat, nie mozesz przekroczyc limitu. W dniu, w ktorym aplikujesz musialas byc fizycznie obecna w UK 6 I 5 I 3 lata wstecz. Pisze az tyle, bo sama nie jestem pewna, ktore oni speawdzaja. Jesli cie niw bylo wtedy w UK, to aplikacja jest odrzucona, pieniadze stracone. Maz aplikujac na siebie dostanie obywatelstwo pod sekcja 6.1. Maz czy zona pod sekcja 6.2.
              • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 08.04.14, 20:05
                Maz lub zona OBYWTELA BRYTYJSKIEGO maja obywatelstwo pod sekcja 6.2.
            • hgduijn Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 10.04.14, 16:49
              Poczytalam jeszcze i chyba masz racje z tym ubezpieczeniem plain-vanila. Chociaz to jest troche dziwne, skoro studenci sa pokryci NHS ( ja nawet UK EHIC mialam) to jaki jest cel ubezpieczenia z innego kraju?

Mozliwe ze latwiej bedzie mi aplikowac jako zona. Moj maz teraz dopiero sie stara o obywatelstwo. A dlaczego czekalas az rok od momentu kiedy Twoj maz dostal? Trzeba odczekac taka ilosc czasu czy mozna wczesniej?
              • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 10.04.14, 17:46
                Rok oszczedzalam na aplikacje.
                Mozesz aplikowac razem z mezem. Jak macie watpliwosci, to niech najpierw maz, a ty mozesz na drugi dzien, po tym, jak maz zlozy przysiege i odbierze certyfikat.
    • biedronka-77 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 09.04.14, 16:02
      Nie moge sie dodzwonic do HO wiec tutaj zapytam. Jestem zona Anglika od prawie 7 lat, mieszkam i pracuje tu od 9 lat (wszystko udokumentowane). Z tego co rozumie moge ubiegac sie o obywatelstwo z dwoch roznych paragrafow. Moje pytanie dotyczy stalego adresu zamieszkania. Oboje z mezem poslugujemy sie innym adresem zamieszkania ( nie bede to wchodzic w szczegoly dlaczego tak jest bo nie jest to istotne dla sprawy). Moje pytanie jest czy to ma jakies znaczenie i moze miec wplyw na odrzucenie mojgo wniosku?

• plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 09.04.14, 17:23
        Jesli aplikujesz na siebie, nie ma to zadnego zwiazku.
        Jesli aplikujesz jako zona Anglika potrzebny jest akt slubu poza innymi dokumentami potwierdzajacymi minimum 6 lat. Nie wiem, jak jest z adresami i czy to ma znaczenie?
        Spytaj na immigrationboards, predzej dostaniesz odpowiedz, niz probujac sie dodzwonic. A jak faktycznie masz watpliwosci, to aplikuj na siebie, wtedy nikogo nie bedzie interesowalo, gdzie mieszka maz. Przeczytaj przewodnik, jakies pytania, pytaj.
        • biedronka-77 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 09.04.14, 22:07
          Wielkie dzieki, tez mi sie wydaje, ze jeśli aplikuje na siebie to ryzyko jest mniejsze, ze sie mogą "przyczepić" Pamietam, ze ktoś na forum pytał o to czy małżonkowie mogą mieć oddzielne adresy ( nie był to wątek związany z ubieganiem sie o obywatelstwo) ale wątek sie chyba zarchiwizowal bo nie mogę go znaleść.
          Co do dokumentów na siebie to mam wszystkie P60 od 2005 roku - wysyłać wszystkie czy tylko te z ostatnich 5iciu lat?
          Mam list z mojej firmy z potwierdzeniem ze pracuje u nich od 2007
          Potwierdzenie o zdaniu egzaminu Life in UK
          FCE z 2006 roku wszystkie oceny powyżej bordeline- wg tabelki test validity - no expiry wiec chyba nie muszę zdawać dodatkowego egzaminu?
          Mam Registration Card z HO z 2005 i NI
          Przestudiowalam przewodnik i wydaje mi sie ze wszystko mam ale tak dla pewności czy coś pominelam?
          • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 09.04.14, 22:50
            Nie wiem czy czegos nie pominelas. Przewodnik jest dosc szczegolowy wlacznie ze wszystkimi linkami. Dokumenty musza byc za 6 lat wstecz. Pamietaj o limitach nieobecnosci I o byciu fuzycznie 5 lub 6 lat wstecz od daty aplikowania. Reszte rzeczy sprawdzi ci NCS. A ten FCE sorawdzilas w tabelce dokladnie level, grade I results? 2006 r. Jest ok.
            • biedronka-77 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO PRZEWODNIK 09.04.14, 23:35
              OK wszystko jeszcze dokładnie poczytam. Ma travel log i wszystkie wyjazdy z datami spisane generalnie nigdy nie opuszczałam UK na dłużej niż 30-40 dni w roku wiec mieszczę sie w limicie. Bardzo dziękuje za pomoc.
              • alamala4 Re: Esol 3 10.04.14, 00:17
                A jeszcze o egzaminie jezykowym...

przejrzalam dokladnie wszystkie dokumenty bo uczylam sie angielskiego kilka lat w pobliskim College I musze przyznac ze zglupialam troche,bo wszedzie pisze ze tzreba miec teraz zdany egz na poziomie B1
                no I zerknelaM na swoje certyfikaty I nic tam nie ma takiego :
                2010r Entry3 certificate in Esol Skills for life ...... and was successful in the following three units: speaking and listening - Entry 3
                writing - Entry 3
                Reading - entry 3
                Drugi podobny certyfikat a napisem THE HOLDER HAS A NUMBER OF FORMAL UNIT CREDITS BY WHICH THIS AWARD WAS ACHIEVED
                wydany przez CITY &GUILDS of London institute,

ale nigdzie wzmianki o jakis A1 A2 czy B ... nie ma

jeszcze mam Level 1 i Level2 certificate in Adult Literacy wydane tez przez CITY & GUILDS
                ale tez zadnej wzmianki o A czy B nie ma.

czy to znaczy ze nic sa nie warte i musze jeszce raz go robic? az mi sie plakac chce, ze nie strachu bo po kilku latach pracy w szkole tutaj Esol 3 to drobiazg tylko z niepotrzebnego zamieszania :(

• plain-vanilla Re: Esol 3 10.04.14, 00:24
                  Rece opadaja po prostu. Przeczytalas w ogole przewodnik? Widzialas, co jest napisane w punkcie nr 8? Sprawdzilas link do dokumentu w formacie pdf, w ktorym sa podane testy jezykowe? Ten link tez jest w punkcie nr 8, tak gwoli scislosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka