03.02.14, 16:05
Wesprzyjcie proszę radą.
Nie mieszkamy w GB, ale potrzebujemy załatwić NIN (kwestie bankowo-finansowe).
Jak wygląda w praktyce załatwianie tegoż? Trzeba być na miejscu, czy niekoniecznie? Ile trwają poszczególne etapy i co jest niezbędne (np. wynajęte na własne nazwisko mieszkanie?)
Obserwuj wątek
    • karolajna83g Re: Numer NIN 03.02.14, 16:17
      Musicie pracowac, aby otrzymac NIN.
      Inaczej, to chyba nie dostaniecie.
      Jak juz macie prace, dzwonicie na infolinie Jobcentre Plus, umawiacie sie na spotkanie, tam jest takie krotkie interview, glownie pytaja, gdzie sie pracuje, kiedy sie zaczelo itp.
      Potem w przeciagu 2ch tygodni bodajze, otrzymujecie list z numerem.
      • olena.s Re: Numer NIN 03.02.14, 16:19
        Gdzieś rzuciła mi się w oczy informacja, że można/warto załatwić numer zanim zacznie się pracować/studiować. Stąd pytanie.
        Niemniej dziękuję.
        • karolajna83g Re: Numer NIN 03.02.14, 16:27
          Mojej siostrze nie chcieli wydac tak ot, numeru NIN.
          Powiedzieli, ze musi pracowac.

Moze chodzi o te slynne 'benefity', ktorych nie otrzyma sie, nie pracujac.
          Nie wiem.

Najlepiej napisz o co chodzi....Moze jakies inne wyjscie z sytuacji sie znajdzie.
          • olena.s Re: Numer NIN 03.02.14, 16:35
            Mamy nietypową sytuację: mąż pracuje w firmie brytyjskiej w Zatoce Perskiej (sygnaturka). Ma konto w banku poza GB, a chce otworzyć konto i mieć dostęp do usług finansowych brytyjskich. Niestety, te, które go interesują wymagają podania numeru NIN przy zakładaniu konta.
            Taki bigos międzykontynentalny.
            • xiv Re: Numer NIN 03.02.14, 17:19

> Mamy nietypową sytuację: mąż pracuje w firmie brytyjskiej w Zatoce Perskiej (sy
              > gnaturka). Ma konto w banku poza GB, a chce otworzyć konto i mieć dostęp do usł
              > ug finansowych brytyjskich.

Ale na przykład posiadanie NINu pozwala ci na otworzenie kont ISA, gdzie nie płacisz podatku od dochodów kapitałowych. Jakoś nie widzę powodu dlaczego WB miałaby dawać taką możliwośc ludziom spoza WB - to jest w interesie państwa.
              • olena.s Re: Numer NIN 03.02.14, 17:28
                Cóż, aktualnie pensję płaci mu GB, ale nie ma z tego zysków, bo pieniądze omijają jej system całkowicie. Więc akurat w naszym przypadku by się zdecydowanie opłacało fiskusowi dać nam ten numer.
                A jak się nie da, to się nie da. W mocno mglistych planach mamy przeprowadzkę na wyspy, więc w najgorszym razie poczekamy do tego momentu.
              • karolajna83g Re: Numer NIN 03.02.14, 17:29
                No ale konto to chyba mozna sobie I w Rosji zalozyc, jak sie ma duza kase I chce sie ja gdzies przechowywac...Numer NIN...tu nie powinien miec nic wspolnego.
                • olena.s Re: Numer NIN 03.02.14, 17:33
                  Wiesz, primo, co do wielkości kasy nie sugeruj się adresem :) . Sekundo, różne systemy mają różne oczekiwania - kiedyś np. zażądano od znajomej dodatkowego dowodu, że mieszka, gdzie mieszka i musiała rachunki z gazowni kopiować, i to najświeższe, bo powyżej 4 miesięcybyły za stare. Rozumiem, że dla brytyjskiego systemu jest to dodatkowa indentyfikacja i dlatego się jej domagają.
                  • karolajna83g Re: Numer NIN 03.02.14, 17:46
                    Adresem sie nie sugeruje, ale tak mi przyszlo na mysl, ze chyba kazdy obywatel swiata moze sobie gdziekolwiek trzymac swoja kase.

Z drugiej strony moze I faktycznie jest to dodatkowe zabezpieczenie dla banku- moze chodzi im o to, ze wtedy jak ten numer bedzie, jest mniejsze ryzyko prania brudnych pieniedzy?

Nie wiem...
                    • olena.s Re: Numer NIN 03.02.14, 17:54
                      Zawsze się używa jakichś dodatków. Na przykład pytają o nazwisko panieńskie matki. Im więcej takich kontrolnych punktów tym mniejsze ryzyko, że dojdzie do błędu.
                  • ilonka45 Re: Numer NIN 03.02.14, 17:58
                    Mozliwe, ze sie przepisy nieco zmienily, kiedys dostalam NIN zaraz po wyjsciu za maz za Anglika, a mojego syna NIN przyszedl zaraz po jego 16 urodzinach :)
            • murasaki33 Re: Numer NIN 03.02.14, 20:16
              A czy pracodawca nie moze jakos pomoc w tej kwestii, skoro jest to firma brytyjska?
              • olena.s Re: Numer NIN 03.02.14, 21:13
                Słuszna rada, dowiemy się.
    • kytakytakyta Re: Numer NIN 03.02.14, 18:01
      dzwonisz bodajze do jobcentre z tego co pamietam i umawiasz sie na spotkanie na ktorym musisz byc... po dwóch tygodniaach przzysylaja CI twoj nin... mozesz poprosic o tlumaacza.. musisz miec jakies potwierdzenie na twoje nazwisko z zameldowaniem a i najlepiej jakbys chociaz z tydzien popracowala i bez problemu dostaniesz ;)
      • murasaki33 Re: Numer NIN 03.02.14, 18:46
        Zameldowanie w UK???
        • kytakytakyta Re: Numer NIN 03.02.14, 19:12
          murasaki33 napisała:

> Zameldowanie w UK???

MASZ JAKIS PROBLEM? JEZLI TAK TO Z CHECIA GO PRZEDYSKUTUJE... CHOCIAZ SZKODA MI TROCHE CZASU NA CIEBIE I TWOJE MARNE TEKSTY....
          • murasaki33 Re: Numer NIN 03.02.14, 19:14
            Uuuu juz sie boje tej dyskusji :)))
            • kytakytakyta Re: Numer NIN 03.02.14, 19:18
              murasaki33 napisała:

> Uuuu juz sie boje tej dyskusji :)))

ZEBY MNIE to jeszcz obchodzilo...zal mi ciebie... jak dziecko....podteskty.. no ale tak to jest jak czlowiek juz na prawde nie ma co ze soba zrobic i szuka zaczepek
              • murasaki33 Re: Numer NIN 03.02.14, 19:30
                :)))))))))))))) jakie typowe
                Sprobuj juz nie odpowiadac na moje zaczepki, pokaz mi klase;)
                • kytakytakyta Re: Numer NIN 03.02.14, 19:39
                  masakra zal mi CIe kobieto.. klase to Ty wlasnie teraz pokazujesz daruj sobie w ogole te teksty bo jestes zalosna
    • ssabaudia Re: Numer NIN 03.02.14, 18:04
      na zdrowy rozsądek, musisz mieć w UK adres, bo na niego przychodzi list z numerem...
      Rozmowa w temacie NINu była w odpowiednim oddziale Job Centre (w moim mieście) i z tego co pamiętam musiałam potwierdzić adres zamieszkania i podać numer konta w banku (ale zabij, nie pamiętam dokładnie...)
      • ssabaudia Re: Numer NIN 03.02.14, 18:06
        może tutaj poczytaj
    • plain-vanilla Re: Numer NIN 03.02.14, 18:10
      Prosze:
      wealth.barclays.com/en_gb/home/international-banking/who-we-help/resident-non-doms/non-resident-bank-account.html
      • plain-vanilla Re: Numer NIN 03.02.14, 18:14
        Sprawdz jeszcze Nationwide International
    • beibichek Re: Numer NIN 03.02.14, 20:34
      Jaki to byl bank?Ktory wymaga takich formalnosci jak NIN? moze to HSBC?
      • olena.s Re: Numer NIN 03.02.14, 21:09
        A dopytam, generalnie jakieś byty finansowe od papierów wrtościowych. Szanowny małżonek chciałby mieć swobodny dostęp do różnych instrumentów.
    • yskyerka Re: Numer NIN 03.02.14, 21:28
      Załatwiałam NIN nie mając rachunku bankowego ani stałego adresu (jeszcze). Przyjechałam tu na studia, zatrzymaliśmy się u rodziny i od nich miałam list, że do czasu wynajęcia mieszkania jesteśmy na ich utrzymaniu. Plus potwierdzenie przyjęcia na studia. Jeżeli twój mąż pracuje w firmie brytyjskiej, to raczej nie powinni mu robić problemów. Najlepiej zadzwonić i dowiedzieć się u źródła.

Jest jeszcze inna opcja. Zdaje się, że Citibank otwiera rachunki międzynarodowe, do których ma się dostęp w dowolnym kraju. Nie wiem dokładnie, jak to działa, ale może warto też sprawdzić?
      • londynwarszawaparyz Re: Numer NIN 03.02.14, 22:04
        Dzwoniac na infolinie zostanie zadane pytanie czy przebywasz na terenie UK. Kolezanka zadzwonila z Hiszpanii, i niestety chyba numer im sie wyswietla, bo kazali jej zadzwonic jak w UK bedzie. Zadzwonilam ja z mojego brytyjskiego numeru, ona doleciala w ciagu dwoch dni, trzeciego miala appoitment, zdazyla otworzyc konto w Lloyds Bank dla potwierdzenia adresu, NIN dostala (powiedziala ze szuka pracy, nie chce pobierac zasilkow, jest zdolna do pracy- takie pytania padaja na infolinii- po co ten NIn i w jakim celu, czy masz jakas niepelnosprytnosc,itd). Zadzwon i dopytaj moze.
    • fanny Re: Numer NIN 04.02.14, 08:10
      Oleno, nie wiem do jakich instrumentow finansowych dostep chialby miec Twoj maz, ale moze wystarczyloby miec konto HSBC Premier albo Advance w Katarze i poprzez nie zalozyc sobie konto w angielskim banku. Dziala to w ten sposob, ze jako klient HSBC idziesz do swojego katarskiego oddzialu HSBC i prosisz o zalozenie konta w innym kraju, np. w Anglii. I oni juz sie wszystkim dalej zajmuja. To bardzo fajna opcja dla kogos, kto chce miec dostep do uslug bankowych w roznych krajach, bo dostaje sie Global View, czyli wszystkie rachunki posiadane w roznych krajach sa dostepne w jednym miejscu online, ma sie Global Transfers, czyli za darmo mozna przerzucac pieniadze pomiedzy krajami w praktycznie dowolnej walucie, mozna miec lokalne karty kredytowe mimo, ze nie jest sie rezydentem danego kraju, mozna wyjmowac bezplatnie pieniadze za granica z bankomatow HSBC itd.
      Tak sobie mysle, ze nawet jezeli docelowo chcielibyscie miec konto w jakims innym banku w UK, to majac wczesniej konto HSBC, zaczynacie istniec w systemie, macie brytyjska historie kredytowa i mozliwe, ze NIN przestanie byc wymagany.

f.
      • fanny Re: Numer NIN 04.02.14, 08:14
        I jeszcze jedna mysl, bo doczytalam, ze rozwazacie przeprowadzke do UK.
        Majac konto w HSBC i zmieniac rezydencje wszystkie przywileje, historia kredytowa, limity kart, dostep do kredytow, ubezpieczenie, idzie od pierwszego dnia za wami.
        Bardzo ulatwia to zycie w nowym kraju.

f.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka