Dodaj do ulubionych

plain-Vanillo

15.04.14, 08:14
szukam kontaktu mailiowego, chyba Twoja poczta gazetowa nie działa
na wszelki wypadek zostawię moje pytania i tutaj, będę wdzięczna za pomoc

Czy wiesz może :
-jakie dokumenty potrzebne są do zgłoszenia dziecka w counsilu w celu zapewnienia mu miejsca w przedszkolu? Może mąż mógłby sam pojechać i załatwić to teraz zanim my dotrzemy.
-czy dziecko może zacząć rok przedszkolny z opóźnieniem, czy musi być od 15 sierpnia obecne?
-czy nieobecności w przedszkolu są tak samo rygorystycznie egzekwowane jak te w szkole?
-czy osoba bez pracy, tak jak ja będę na początku, może jakoś założyć konto w banku? znajomi twierdzą że nie ma szans.

Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: plain-Vanillo 15.04.14, 09:46
      Wiadomosc mozesz wyslac mi na priva, klikajac na moj profil, nie na maila.
      1. Jesli maz jest na miejscu, to niech sama zadzwoni do councilu. Kazdy ma swoje zasady. Nie wiem, czy maz placi council tax? Jak nie, bo pomieszkuje u znajomych, to nie mam pojecia, jakie dokumenty (poza formularzem aplikacyjnym) moze chciec council.
      2. Dziecko powinno zaczac przedszkole od dnia wskazanego przez samo przedszkole. Wasze dziecko w sierpniu. To juz chyba nie ma sensu posylac go pozniej niz sierpien, przeciez za rok ma isc do pierwszej klasy SP
      3. Nie tak rygorystyczne. Jesli jednak dziecko bedzie opuszczalo bardzo duzo dni (wyjazdy do Polski po kilka razy w ciagu roku), to council moze zabrac miejsce.
      Dobra wiadomosc to taka, ze wasze dziecko musi dostac miejsce, bo jest preschool. Niestety moze byc daleko od domu.
      4. Nie wiem, zadzwon do kilku bankow I sie dowiedz. Zacznij od tych, ktore maja oddzialy w Falkirk. Jaj sie nie da, to niech maz dopisze cie do swojegi konta. Konto wtedy bedzie joined. Trzeba isc razem do oddzialu. Potem, jak sie bedziesz poslugiwac kontem podajesz tylko swoje imie I nazwiski. Karta platnicza tez bedzie na twoje wylacznie nazwisko. W ogole nikogo nie bedzie inreresowalo, ze to konto laczone. Bedziesz tak sami wlascicielem jak maz.
      • plain-vanilla Re: plain-Vanillo 15.04.14, 09:52
        A w banku mozesz powiedziec, ze bedziesz dostawac child benefit na siebie. Mozliwe, ze to wystarczy do zalozenia konta. Jak nie to wspolnie z mezem.
        • eraz-lilipop Re: plain-Vanillo 15.04.14, 13:06
          Ja zakladalam konto w barclays, powiedzialam ze chce zwykle najzwyklejsze bo szukam pracy i moze sie przydac. Zalozyli bez problemu, konto bylo puste przez wiele miesiecy pomimo tego dostalam karte, czeki i za prowadzenie konta nic nie placilam i nie place.
    • plain-vanilla Re: plain-Vanillo 15.04.14, 14:21
      Zobacz sobie tutaj:
      www.moneysupermarket.com/current-accounts/search/results/?goal=CUR_ALL
      Mozesz konto zalozyc przez internet. Wybierz takie bez "monthly fee" i bez "Minimum monthly funding". Potem kliknij, ze zakladasz i zobaczysz, jakie dane sa potrzebne.
    • plain-vanilla Re: plain-Vanillo 15.04.14, 14:29
      Tu masz banki w Falkirk:
      www.bankofscotland.co.uk/
      www.rbs.co.uk/personal.ashx
      www.cbonline.co.uk/
      www.tsb.co.uk/
      www.santander.co.uk/
      Mozesz zadzwonic i sie spytac o konta bankowe.
    • plain-vanilla Re: plain-Vanillo 15.04.14, 14:33
      Tu masz info ze strony councilu:
      Application forms are available from all Falkirk Council nurseries and primary schools. You can also download an application form (PDF, 1MB) here.
      Completed applications should be taken to your first choice nursery along with the child’s Birth Certificate or Passport. Proof of address (Council Tax Bill, Child Benefit Letter, Bank Statement, Utility Bill) is also required.
      Your first choice nursery will process your application and be in touch at a later stage.
      You can apply anytime after your child's second birthday.

A tu masz linka do wszystkich info:
      www.falkirk.gov.uk/services/education/childcare_and_preschool/pre_school_education.aspx
      Niech tata dziecka ASAP zlozy aplikacje.
      • majka.1970 Re: plain-Vanillo 16.04.14, 05:11
        bardzo bardzo Ci dziękuję
        mąż gdy odwiedza na razie Szkocję, to pomieszkuje u znajomych, czy jeśli jego bank statements przychodzą na ich adres na jego nazwisko, to takie potwierdzenie adresu wystarczy?
        Czy myslisz że mogę poprosić znajomych by złożyli dokumenty? tzn ja wydrukuję i wypełnię ten dokument, dołączę BC syna i wyślę do nich, bo mąż dopiero pojedzie pod koniec maja...?
        czy myślisz że tak się da?

z tym kontem w banku to widzę że jest sporo opcji
        bardzo Ci jestem wdzięczna za pomoc :)
        nabrałam optymizmu, bo jakoś z rezerwą podchodziłam do planów przeprowadzki, głównie dlatego że bałam się spraw organizacyjnych
        fajnie jest dużo wiedzieć zanim sie przeprowadzi, nie będziemy tracić czasu

jeszcze raz dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka