Dodaj do ulubionych

szczepienia przed operacja

24.04.14, 12:33
jakie sie robi szczepienia przed operacja?

przychodzi mi do glowy zoltaczka - czyli przeciwko wirusowemu zapaleniu watroby B? sa chyba jeszcze A i C - ale nie pamietam czy na to tez sie szczepi.
o ile pamietam, mialam juz szczepionke nba zoltaczke wiec sbie pojde teraz zrobic badanie czy mam odpowiednie przeciwciala bo moze juz nie musze sie na to dalej szczepic.

macie jeszcze jakies pomysly co do innych szczepien?
Obserwuj wątek
    • yumemi Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 14:12
      Mialam dwie operacje i zadnych szczepien przed operacjami nie mialam..
      • 3-mamuska Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 16:58
        Na wzw c nie ma szczepienie.
        Tu nie robią szczepień przed operacja.
        • robak.rawback Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 19:34
          balabym sie pojsc na operacje nie zaszczepiona. lubie dmuchac na zimne.
          przypomial mi sie jeszcze tezec...
          • steph13 Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 20:02
            Nie ma zadnych szczepien, bo niby na co mieliby szczepic przed kazda operacja?
            Moze ksiedza ze swiecona woda mozna zawolac dla zabezpieczenia ????
            • robak.rawback Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 20:43
              nie przed kazda operacja - zaleznie od szczepionki takie szczepienia robi sie raz na okolo 10 lat lub jedna serie na cale zycie etc
            • ampiltuda Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 21:10
              steph13 napisała:

> Nie ma zadnych szczepien, bo niby na co mieliby szczepic przed kazda operacja?
              Są, ale pacjent musi się sam o to martwić. Szczepi się przeciwko żółtaczce.
              Nie jest to obowiązkowe, ale zalecane.

> Moze ksiedza ze swiecona woda mozna zawolac dla zabezpieczenia ????
              Ty profilaktycznie idź do kościoła i pomódl się o zdrowie nóg, bo na główkę to nawet święcona woda już nie pomoże...
              • steph13 Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 21:50

> Ty profilaktycznie idź do kościoła i pomódl się o zdrowie nóg, bo na główkę to
                > nawet święcona woda już nie pomoże...

Po tak wielkim wysilku intelektualnym powinnas odpoczac w ciemnym pokoju. I moze jakas szczepionka przy okazji na wiosenne wyczerpanie umyslowe?
                Jak zwykle odczuwasz potrzebe przypieprzyc sie dla zasady, dlaczego mnie to nie zaskakuje.OLEWAM.

Ustawienia Wyloguj

steph13

Ulubione fora
                Ulubione wątki
                .

.

Dodaj zdjęcia Twoje: Posty Zdjęcia

.

Forum Na emigracji

Praca w Wielkiej Brytanii i Irlandii
                Życie na Wyspach
                Irlandia
                Z dzieckiem na Wyspach
                TESCO w Anglii
                Matki Polki w UK
                Diaspora Polska w Niemczech
                Polonia ☼ 2 ☼
                Lady Grey w UK
                AUSTRALIA
                .
                więcej » Załóż forum .

..

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności
                • ampiltuda Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 22:17
                  steph13 napisała:
                  >OLEWAM.
                  … ale odpisuję…
                  Poziom wpisu dostosowany do poziomu odbiorcy, polecam się :))
              • yumemi Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 22:13
                Szczepi się przeciwko żółtaczce.
                > Nie jest to obowiązkowe, ale zalecane.

A gdzie zalecane?
              • glasscraft Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 22:22
                Bzdura, ze szczepienia sa zalecane. Przeszlam przez kilka operacji I zadnych sczepien nie mialam przed w zwiazku z nimi, nikt mi szczepien nie "zalecal" ani nie sugerowal. Operacje zarowno w ramach NHS I prywatnych szpitali.
          • yumemi Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 22:12
            robak.rawback napisała:

> balabym sie pojsc na operacje nie zaszczepiona. lubie dmuchac na zimne.
            > przypomial mi sie jeszcze tezec...

Jesli jedziesz na operacje do Bangladeszu, to tak.
            Ale szczepi sie na to w danym kraju co Ci konkretnie grozi. Tutaj nie grozi Ci ani zoltaczka ani tezec podczas operacji. Chyba ze np jakies zwierzaki tam beda atakowac, na przyklad.
            Rownie dobrze powinnas sie zaszczepic na malarie, bo a nuz gdzies ktos.
            • ampiltuda Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 22:23
              yumemi napisała:

> Jesli jedziesz na operacje do Bangladeszu, to tak.
              > Ale szczepi sie na to w danym kraju co Ci konkretnie grozi. Tutaj nie grozi Ci
              > ani zoltaczka
              Tzn, że żółtaczka w Anglii nie występuje?

ani tezec podczas operacji.
              Tężec "szczepi się" profilaktycznie przy zaopatrywaniu ran, nie przed operacjami.

Chyba ze np jakies zwierzaki tam beda
              > atakowac, na przyklad.
              nie wiadomo czy jaki szczur się nie przedostanie...
              > Rownie dobrze powinnas sie zaszczepic na malarie, bo a nuz gdzies ktos.
              No jak lekarz wrócił z tropików, to może warto byłoby przemyśleć…

• glasscraft Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 22:30
                No przeciez wiadomo, ze szczury lataja w szpitalach I gryza pacjentow w czasie operacji. Ty na powaznie? Moze do siebie zastosuj rade, ktora dawalas steph?
                • ampiltuda Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 23:31
                  Zajrzyj do encyklopedii i sprawdź hasło "sarkazm".
                  Dotyczy to również lekarza wracającego z tropików, jakbyś miała wątpliwości.
                  I już więcej pytań mi nie zadawaj, bo wiesz…, mogę cię zanudzić :D
                  • glasscraft Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 23:35
                    Aaa.... sakrazm.... ta wieczna podcieraczka, po tym jak sie boo boo na forum puscilo I nie wiadomo, jak z tego wybrac. Yntelygencje sie wtedy z lamusa wyciaga... masz racje, wiecej pytan nie musze zadawac. Podobnie jak twoja ulubiona kolezanka londyn wiesz bardzo malutko, ale musisz sie odezwac, glupio czy nie.
                    Jakbys nie wiedziala, co pisze, to sprawdz sarkazm.
                    • ampiltuda Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 23:41
                      No cóż, zgadzam się w 100%, wiem bardzo malutko, i pewnie najmądrzejasza na świecie nie będę…, w przeciwieństwie do ciebie…
              • yumemi Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 22:32
                > Tzn, że żółtaczka w Anglii nie występuje?

UWaga, cytuje sama siebie :)))
                "Tutaj nie grozi Ci ani zoltaczka ani tezec podczas operacji." Nie w znaczeniu ze w kraju nie wystepuje of course :)

> Rownie dobrze powinnas sie zaszczepic na malarie, bo a nuz gdzies ktos.
                > No jak lekarz wrócił z tropików, to może warto byłoby przemyśleć…
                Jesli ktos dmucha na zimne, tak jak autorka watku, to zdecydowanie warto o tym pomyslec:)
                • glasscraft Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 22:38
                  yumemi napisała:

>Jesli ktos dmucha na zimne, tak jak autorka watku, to zdecydowanie warto o tym pomyslec:)

W ramach dmuchania na zimne, ja rowniez zaszczepilabym sie na ospe, dzume, cholere, rozyczke I zaczela brac tabletki na malaria na miesiac przed operacja. Strzezonego pan bog strzeze. Szkoda, ze nie ma szczepionek na hipochondrie.
                  • yumemi Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 23:13
                    > W ramach dmuchania na zimne, ja rowniez zaszczepilabym sie na ospe, dzume, chol
                    > ere, rozyczke I zaczela brac tabletki na malaria na miesiac przed operacja. Str
                    > zezonego pan bog strzeze. Szkoda, ze nie ma szczepionek na hipochondrie.
                    >

Swoja droga ciekawe jakby bylo z ludzmi ktorzy potrzebuja operacji nagle (np po wypadkach) - czasu na szczepienia raczej brak.
                    • glasscraft Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 23:19
                      Moze takich z wypadkow w szpitalu okladaja kapusta kiszona I gorczyca? Lepsze niz szczepienia chyba :-P
                      • yumemi Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 23:24
                        glasscraft napisała:

> Moze takich z wypadkow w szpitalu okladaja kapusta kiszona I gorczyca? Lepsze n
                        > iz szczepienia chyba :-P

To by wyjasnialo skad by sie te szczury mogly wziac w szpitalach NHS :))
                        • steph13 Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 23:27
                          yumemi napisała:

> glasscraft napisała:
                          >
                          > > Moze takich z wypadkow w szpitalu okladaja kapusta kiszona I gorczyca? Le
                          > psze n
                          > > iz szczepienia chyba :-P
                          >
                          > To by wyjasnialo skad by sie te szczury mogly wziac w szpitalach NHS :))
                          >
                          HAHAHAHAHA! Ale sie usmialam na dobranoc! Teraz dopiero gromy na Was poleca!
                    • robak.rawback Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 02:25
                      bo musisz miec dobrych kilka tygodni na wytworzenie przeciwcial przeciw zoltaczce po szczepieniach wiec raczej nikt nie bedzie odkladal operacji na 45 dni jak sie wlasnie wykrwawiasz.

yumemi napisała:

> Swoja droga ciekawe jakby bylo z ludzmi ktorzy potrzebuja operacji nagle (np po
                      > wypadkach) - czasu na szczepienia raczej brak.
                • murasaki33 Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 23:54
                  Yumemi, zawsze myslalam,ze zoltaczka mozna sie zarazic w czasie operacji...
                  • yumemi Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 00:10
                    murasaki33 napisała:

> Yumemi, zawsze myslalam,ze zoltaczka mozna sie zarazic w czasie operacji...

Ale od kogo?
                    Ryzyko jest dla lekarzy - bo operuja ludzi i moze sie zdarzyc ze pacjent ma hep C na przyklad. Ale pacjentowi jako takiemu co mialoby grozic? Zarazenie nastepuje przez krew - lekarze sa szczepieni. Wiec jak? Nawet jak robi sie transfuzje, krew jest wczesniej badana.
                    Wiec jak mialby sie ktos moc zarazic?
                    • botu Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 01:16

> > Yumemi, zawsze myslalam,ze zoltaczka mozna sie zarazic w czasie operacji.
                      > ..
                      >
                      > Ale od kogo?
                      > Ryzyko jest dla lekarzy - bo operuja ludzi i moze sie zdarzyc ze pacjent ma hep
                      > C na przyklad. Ale pacjentowi jako takiemu co mialoby grozic? Zarazenie naste
                      > puje przez krew - lekarze sa szczepieni. Wiec jak? Nawet jak robi sie transfuzj
                      > e, krew jest wczesniej badana.
                      > Wiec jak mialby sie ktos moc zarazic?

Przez narzędzia, nawet u dentysty, fryzjera czy manikiurzystki, a więc tym bardziej w czasie operacji. Także przez igły u narkomanów. Nie bez powodu WZW typu B nazywa się potocznie żółtaczką wszczepienną
                      www.zdrowie.med.pl/wzw/wzw6
                      "w Polsce do 60-80% zakażeń dochodzi w placówkach służby zdrowia"

W Polsce szczepienia przedoperacyjne na WZW typu B są szeroko zalecane, choć nie wszyscy mają je za darmo
                      portal.abczdrowie.pl/szczepienie-przed-operacja
                      A nawę organizują Żółte tygodnie i zachęcają do szczepienia wszystkich, nie tylko planujących zabiegi z przerwaniem ciągłości tkanek
                      www.zoltytydzien.pl/czym_jest_zolty_tydzien.aspx
                      I nie piszę, że popieram - tylko stwierdzam fakty.

Tutaj nie ma żadnych zaleceń na ten temat, wręcz przeciwnie - zamiast szczepić przed operacjami robią odwrotnie i badają wszystkich. Czy na żółtaczkę to nie wiem (robią badania krwi ale nie chce mi się o tej porze szukać na co dokładnie) ale na pewno na nosicielstwo MRSA, czyli gronkowca. Żeby nosicieli najpierw przeleczyć zanim się ich dopuści na salę operacyjną.

Też nie piszę, że popieram - tylko stwierdzam fakty.
                      • yumemi Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 12:09
                        > Przez narzędzia, nawet u dentysty, fryzjera czy manikiurzystki, a więc tym bard
                        > ziej w czasie operacji. Także przez igły u narkomanów.

Ale Ty chyba teraz nie porownujesz do obslugiwania sie inststrumentami przy operacji do igly u narkomanow?
                        • bisiek10 Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 12:30
                          Ja w takim razie nie rozumiem czemu pacjeci w PL byli/sa szczepieni przynajmniej dwiema dawkami przed planowanymi zabiegami skoro wg Ciebie zagrozenia dla nich nie ma/nie bylo.No przeciez sluzba medyczna zabezpieczona a narzedzia to nie igla narkomana.
                          • yumemi Re: szczepienia przed operacja 26.04.14, 00:12
                            bisiek10 napisała:

> Ja w takim razie nie rozumiem czemu pacjeci w PL byli/sa szczepieni przynajmnie
                            > j dwiema dawkami przed planowanymi zabiegami skoro wg Ciebie zagrozenia dla nic
                            > h nie ma/nie bylo.No przeciez sluzba medyczna zabezpieczona a narzedzia to nie
                            > igla narkomana.

Widac mieli problem z zakazaniem pacjentow - wiec musieli szczepic. Jesli takiego problemu nie ma, nie szczepi sie. Szczepienia i decyzje o nich sa uwzgledane biorac pod uwage ryzyko zachorowania itp.
                            • bisiek10 Re: szczepienia przed operacja 26.04.14, 00:36
                              No dobra.Ale.Skoro w szpitalu ponoc wszystko sterylne, medycy pozabezpieczani (no bo w grupie ryzyka itp wiec rozumiem ze nie zlapali tego i owego i sprzedac nie moga) krew do transfuzji przebadana, pacjetow raczej masowo nie operuja na jednej sali, to skad problem z zakazaniem?
                              • moccabristol Re: szczepienia przed operacja 26.04.14, 01:00
                                bisiek10 napisała:

> No dobra.Ale.Skoro w szpitalu ponoc wszystko sterylne, medycy pozabezpieczani (
                                > no bo w grupie ryzyka itp wiec rozumiem ze nie zlapali tego i owego i sprzedac
                                > nie moga) krew do transfuzji przebadana, pacjetow raczej masowo nie operuja na
                                > jednej sali, to skad problem z zakazaniem?

W szpitalach dochodzi do zakażeń najczęściej ale zakażenie następuje nie tylko w placówkach zdrowia poprzez zakażone igły, strzykawki, narzędzia chirurgiczne i stomatologiczne, przetaczanie krwi, wirusa też dostajemy przez wydzieliny organizmu: spermę, śluz szyjkowy np. przy kontaktach seksualnych, chociaż to rzadziej.
                                Tak samo można się zarazić w salonach tatuaży, przy przekłuwaniu uszu i innych części ciała, i przy drobnych zabiegach kosmetycznych- manicure, pedicure czy wizycie u fryzjera. Ryzykowna jest także akupunktura.
                                Wirusowe zapalenie wątroby typu B (WZW B) jest najpowszechniej występującą na świecie chorobą zakaźną. Najczęściej przebiega ona bezobjawowo, przez wiele lat znajduje się w fazie ukrytej. Chorzy dowiadują się o niej zwykle przez przypadek – u 70 proc. osób nie ma specyficznych objawów wskazujących na zakażenie wirusem HBV, i często nie wiedzą, że przebyły w przeszłości ostre zapalenie wątroby lub że cierpią na przewlekłe zapalenie wątroby.
                                Ocenia się, że z HBV zetknęło się 2 miliardy ludzi na całym świecie. Około 350 milionów osób jest przewlekłymi nosicielami tego wirusa, a powikłania WZW typu B są co roku przyczyną 1,2 miliona zgonów. Oblicza się, że 25% bezobjawowych nosicieli wirusa HBV umrze z powodu przewlekłego aktywnego zapalenia wątroby, marskości lub pierwotnego raka wątroby.
                                Każdy robi jak tam uważa ale warto się zaszczepić. Ja w każdym bądź razie ze względu na rodzaj pracy jestem zaszczepiona.
                                • bisiek10 Re: szczepienia przed operacja 26.04.14, 05:48
                                  Tak ja wiem ale przed zakazeniem z salonu tatuazy czy stomatologa musimy sami sie bronic podejmujac decyzje o szczepieniu na wlasna reke.Mnie chodzi o placowki szpitalne.Rozumiem ze tu przed zabiegami nie szczepia bo wg nich nie ma ryzyka (no bo co grozi pacjentowi jak to niektore pisza) ale w PL juz tak mimo ze sa zachowane wszelakie srodki ostroznosci ze strony placowki (jak pisalam zabezp personel itp).Wiec chyba jakies ryzyko mimo zabezpeczen jest skoro przed zabiegami szczepia.
                                  • botu Re: szczepienia przed operacja 26.04.14, 08:27

> Wiec chyba jakies ryzyko mimo zabezpeczen jest skoro przed zabieg
                                    > ami szczepia.

Na ryzyko wpływa nie tylko niedoczyszczone narzędzie, musi jeszcze zdarzyć się wcześniejszy pacjent/klient z wirusem.
                                    Ja myślę, że zarówno polska decyzja, aby szczepić, i brytyjska, aby nie szxczepić, wynikają z ocen częstotliwości występowania choroby w danym społeczeństwie.

NHS pisze na swojej stronie, że
                                    "Hepatitis B is uncommon in England and cases are largely confined to certain groups such as drug users, men who have sex with men and certain ethnic communities (such as South Asian, African and Chinese)."
                                    oraz że
                                    "Because of the relative rarity of hepatitis B in England, the vaccine is not given as part of the routine childhood vaccination schedule."

A ponieważ rutynowe badania krwi u GP zazwyczaj obejmują funkcje wątroby (enzymy wątrobowe) to zaburzenia jej pracy powinny być w ten sposób wykrywane - więc może rzeczywiście WZW są tu na tyle rzadkie, że szczepienie nie ma sensu.

Jednak pojawiają mi się też dwie inne refleksje - przy tej liczbie imigrantów, w tym z Polski, gdzie zakażenia są znaczącym problemem, co wynika z polskiej decyzji o szczepieniach - tutejsza "rzadkość" staje się dość problematyczna. Ale dostrzeżenie tego na pewno zajmie więcej niż 10 lat jakie upłynęły od naszej akcesji.
                                    Poza tym ten cytat ze strony NHS nieodparcie kojarzy mi się z pierwszymi opisami HIV: że to dotyczy tylko gejów i Afrykanów, "normalnego" białego nie może spotkać. Co później okazało się tragicznie nieprawdziwe.
                                    • bisiek10 Re: szczepienia przed operacja 26.04.14, 08:39
                                      O migracji wlasnie tez mi sie nasunelo.Tutaj jest taki mix ze tak powiem ze mimo iz statystyki mowia ze ryzyka nie ma, mysl zaszczepienia sie przed zabiegiem nie jest wcale glupia..
                                      • robak.rawback Re: szczepienia przed operacja 27.04.14, 11:40
                                        men who have sex with men & certain communities ... - (bo men who have sex with men nigdy nie maja sex with women, i dzieje sie to tylko w biednych gettach a nie na sex parties u traderow w city, a communities inne niz 'certain' sa naturalnie odporne)

zgadzam sie, taki ten opis troche jak z poczatkow lat 80 ale na pewno jest to 'evidence based' wiec nie bede na nich polegac. zreszta zanam siebie, lapie kazdy wirus wiec nie mam powodow ryzykowac jesli w latwy sposob moge sobie zapobiec czemukolwiek.
                        • botu Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 16:27

> Ale Ty chyba teraz nie porownujesz do obslugiwania sie inststrumentami przy ope
                          > racji do igly u narkomanow?

Nie porownuje, odnosze sie do zacytowanego juz fragmentu
                          "w Polsce do 60-80% zakażeń dochodzi w placówkach służby zdrowia".

Twierdzisz, ze w tych wszystkich placowkach sluzby zdrowia glownym zajeciem jest dawanie sobie i pacjentom w zyle, w miare mozliwosci tymi samymi iglami?
    • a74-7 Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 22:25
      robak.rawback napisała:

> jakie sie robi szczepienia przed operacja?
      A ta operacja to niby na co ma byc ?
      >
      A w Poolandii robi sie szczepienia przed operacja ?
      Napisz przed jaka?please
      • dorcian Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 22:35
        Nie wiem jak teraz ale 20 lat temu jak mi migdaly mieli wycinac to najpierw kazali sie na wzw B zaszczepic. Szczepionke kupowalam sama, bez szczepionki powiedzieli, ze nie wytna.
        Czasami zalecaja szczepionki tutaj a nawet je funduja - w szkole, gdzie pracuje wszystkich pracownikow zaszczepili na wzw b na koszt NHS.
        • glasscraft Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 22:40
          dorcian napisała:

> Czasami zalecaja szczepionki tutaj a nawet je funduja - w szkole, gdzie pracuje
          wszystkich pracownikow zaszczepili na wzw b na koszt NHS.

U mnie co rok szczepia na grype na koszt szkoly. Bo szczepionki kosztuja mniej niz zastepstwo z agencji.
          • bisiek10 Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 23:00
            Z tego co wiem w PL przynajmniej dwie dawki szczepionki na zoltaczke trzeba bylo przyjac przed zabiegiem.Pracownicy szpitala tez byli szczepieni i sa chyba nadal.Ja swojego czasu tez musialam sie zaszczepic bedac w szkole medycznej i zaczynajac praktyki.
        • steph13 Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 23:00
          dorcian napisała:

> Czasami zalecaja szczepionki tutaj a nawet je funduja - w szkole, gdzie pracuje
          > wszystkich pracownikow zaszczepili na wzw b na koszt NHS.

No ale nie w przygotowaniu na sezon operacyjny dla calej kadry chyba?
          • ampiltuda Re: szczepienia przed operacja 24.04.14, 23:39
            Szczepią personel bo jest w grupie wysokiego ryzyka…
            Jakby to powiedział gimnazjalista: ŻAAAALLLLL
            Dziewczynki, nie wszystko, czego nie znacie lub nie rozumiecie jest złe.
            Gdybyś nie była tak ograniczona nikt by się na ciebie "uwzinał". Jesteś wrednym typem i tyle. Nie wszyscy takich tolerują...
            • yumemi Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 00:12
              ampiltuda napisała:

> Szczepią personel bo jest w grupie wysokiego ryzyka…
              No ale wlasnie o tym mowa:)) Ze nie szczepia przez to ze maja sie wszyscy operowac - jako podsumowanie tematu ze nie szczepi sie na zoltaczke dlatego ze ktos ma miec operacje:)
              • botu Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 01:33

> jako podsumowanie tematu ze nie szczepi sie na zoltaczke dlatego ze ktos
                > ma miec operacje:)

Owszem, w Polsce się szczepi a przynajmniej mocno zaleca.
                Nie tylko przed operacjami, ale zwłaszcza. Bo 60-80% zakażeń WZW typu B następuje w placówkach służby zdrowia, a jak wiadomo przenosi się ono przez naruszenie ciągłości tkanek czy to igłą czy skalpelem.
                Linki podałam wyżej.

Tutaj rzeczywiście się nie szczepi ani nie zaleca.
                Strona NHS wyjaśnia
                "Hepatitis B is uncommon in England and cases are largely confined to certain groups such as drug users, men who have sex with men and certain ethnic communities (such as South Asian, African and Chinese)."
              • robak.rawback Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 01:52
                tu i uwdzie lekko mi zalatuje kompleksem polskosci, nawet w watku o szczepionkach to wychodzi na wierzch.
                kompleks kapusciany - jakby kate middleton albo prince charles oficjalnie przypomnieli lub zachwalili wlasciwosci probiotyczne kapusty kiszonej i postanowili ja sprzedawac poprzez duchy originals produkujac w drewnianych beczkach w kornwalli,
                to nagle by sie uposhowilo i juz by zaden osobnik kojrzony w jakikolwiek sposob z polskoscia nie mial wypiekow wstydu przy kupnie organic sauerkraut. ameryka by oszalala, brangelina zalozylaby farme z kapusta w bosni, a kamien by z serca spadl bo nareszcie mozna by sie oficjalnie pochwalic znajomoscia czegos hip, raw and trendy.

smiem twierdzic ze byloby tez odczuwalne lekkie podniecenie ocieraniem sie o elite, placac za kapuche 15GBP za 100 gram w waitrose.
                ale jak na razie wiadomo ze kapusta kiszona to drewniana beczka na polskim bazarku wiec niestety za 3gbp za kilogram to nie jest sexy. wiec kapusta siedzi i czeka na wylansowanie.
                • 3-mamuska Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 02:14
                  No bo najłatwiej wyśmiać jak sie czegoś nie wie.

Mi kazali sie zadzwonić na wzw a i b.
                  I moja rodzina tez w UK.
                  Gdyż przeszłam wzw c .

Przed operacja tym bardziej, bo moja wątroba nie dałaby rady z następna żółtaczka .
                  Najmłodszego na wzw b zaszczepili w juana sali porodowej, tuż po narodzinach.
                  Wlasnie ze względu zeby zmniejszyć ryzyko.

Mozna sie zarazić w dentysty kosmetyczki, i mnie przyjmują jako ostatnia danego dnia bo sa inne procedury po takim pacjecie, czyli nie jestesmy do końca bezpieczni.
                  Dlatego jesli ktos ma możliwość powinen zaszczepić sie na wzw a i b.
                • glasscraft Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 08:07
                  Akurat zadnych kompleksow zwiazanych z kapusta kiszona nie mam. Lubie, czesto kupuje ale - uwaga - JEM, a nie okladam sie nia :-P
                  • robak.rawback Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 22:01
                    wiem ze sie nie okladasz bo to moj osobisty patent i wklad w medycyne naturalna

glasscraft napisała:

> Akurat zadnych kompleksow zwiazanych z kapusta kiszona nie mam. Lubie, czesto k
                    > upuje ale - uwaga - JEM, a nie okladam sie nia :-P
                    • glasscraft Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 22:04
                      A pomoglo chociaz?
                      • robak.rawback Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 22:25
                        pomysl juz jest ale nie chcialo mi sie wyprobowac jeszcze ;b
                        ostatnio usnelam z mrozonka z marchewki (to akurat jako krioterapia) pekla torebka w nocy i mi zasmrodzilo przescieradlo wiec sie troche ociagam z kapiaca kapusta.
                        musze przmyslec sposob aplikacji ;b

glasscraft napisała:

> A pomoglo chociaz?
                        • glasscraft Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 22:32
                          hehe.... moze wanna z kostami lodu z wywarem z kapusty kiszonej na noc? Z poduszka wypelniona gorczyca oczywiscie :-P

Cos mi sie tam placze, ze wiktorianskie pieknosci spaly w pokojach bez ogrzewania (to akurat u nas stosuje - nie cierpie ogrzewania w sypialni) na mokrych przescieradlach I jak mialy lat 45 to wygladaly tylko na 44 :-)
                        • steph13 Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 22:33
                          robak.rawback napisała:

> pomysl juz jest ale nie chcialo mi sie wyprobowac jeszcze ;b
                          > ostatnio usnelam z mrozonka z marchewki (to akurat jako krioterapia) pekla tore
                          > bka w nocy i mi zasmrodzilo przescieradlo wiec sie troche ociagam z kapiaca kap
                          > usta.
                          > musze przmyslec sposob aplikacji ;b

Robaku, a na co maja te mrozone warzywa pomagac - sporo przedatowanych zalega mi w zamrazalniku.

A swoja droga, twoje wczorajsze, nocne rozmyslania o kapuscie sa wspaniale! Z takim poczuciem humour powinnas pisac dla Private Eye.
                • murasaki33 Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 23:02
                  Robak, piekne!!! I like it!
                  • robak.rawback Re: szczepienia przed operacja 27.04.14, 11:52
                    hehe ciesze sie ze sie podobalo
                    a na powaznie - przykladanie mrozonek (nie ma znaczenia czy marchewki czy zamrozonego sera) to jest po prostu sposob na obnizenie stanu zapalnego w danym miejscu - czyli to samo co fizykoterapeuta robi jak aplikuje krioterapie tylko temperatura przy mrozonce nie jest tak niska jak na profesjonalnym sprzecie.

nawet jesli tylko czasowo, to redukuje bol i zapalenie i pomaga goic - dlatego np po wyrwaniu zeba dobrze jest przykladac mrozonki.

kazdy juz to sam stosuje jak np palec po oparzeniu szybko wsadzi sie do bardzo zimnej wody i dlugo potrzyma to wtedy mniejszy bedzie bol, mniejsza rozleglosc i szybciej sie zgoi.
                    w jakichs innych terapiach przyklada sie cieple oklady aby jakies inne rezultaty osiagnac
      • robak.rawback Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 02:09
        w polandii o ile kojarze juz chyba nie ma zadnych wymagan na nic przed operacja - ale moze sie myle.
        na pewno lekarz ci nie powie z wyprzedzeniem jak cie na ta operacje kieruje bo ich to nie obchodzi - ewentualnie moga sie spytac pewnie czy sie na to szczepilas jak juz przyjdziesz w dzien operacji. wiec jak sie samemu skads nie dowiesz to juz mozesz nie byc swiadoma.

glupoty jaki tu czytam na temat zoltaczki troche mie przrastaja, szczegolnie co do trudnosci zarazenia sie zoltaczka. wystarczy sie przespac z niewlasciwa osoba, nie trzeba sie zaraz ciac i mozna zlapac i hiv i zoltaczke i co tam jeszcze.

a74-7 napisał:

> robak.rawback napisała:
        >
        > > jakie sie robi szczepienia przed operacja?
        > A ta operacja to niby na co ma byc ?
        > >
        > A w Poolandii robi sie szczepienia przed operacja ?
        > Napisz przed jaka?please
        • ampiltuda Re: szczepienia przed operacja 25.04.14, 09:46
          Botu, robak.rawback i 3mamuśka, podziwiam Was za cierpliwość! Nie pojmę tez jak takie obyte, wykształcone i elokwentne dziewczęcia jak steph i glass :)) moga mieć tak ograniczoną podstawową wiedzę… :( Oczywiście na przyznanie się do błędu nie co liczyć, angielska duma nie pozwala...
          • moccabristol robak.rawback 25.04.14, 10:55
            nie wiem ile masz lat ale sprawdź , bo może byłaś już szczepiona z Programu:
            Stosowanie szczepień przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B (wzw B) w Polsce

1981 r. – opracowanie pierwszej szczepionki przeciwko wzw B w USA.
            1989 r. – wprowadzenie obowiązkowych szczepień przeciwko wzw B u
            noworodków urodzonych przez matki zakażone HBV i osób
            narażonych na zakażenia HBV w związku z wykonywaną pracą
            zawodową (schemat 0-1-2-12 miesięcy)
            1990 r. – objęcie obowiązkowymi szczepieniami przeciwko wzw B uczniów
            średnich szkół medycznych i studentów wyższych szkół medycznych,
            a także personelu medycznego narażonego na zakażenie HBV
            (schemat 0-1-6 miesięcy)
            1993 r. – objęcie obowiązkowymi szczepieniami osób z otoczenia chorych na
            wzw B i nosicieli HBV, osób przewlekle chorych oraz osób przygotowywanych
            do planowego zabiegu operacyjnego (schemat 0-1-6 miesięcy).
            1996 r. – objęcie obowiązkowymi szczepieniami przeciwko wzw B wszystkich
            noworodków i niemowląt (schemat 0-1-2-12 miesięcy).
            2000 r. – wprowadzenie szczepienia przeciwko wzw B u młodzieży w wieku
            14 lat (schemat 0-1-6 miesięcy).

do teraz jest to szczepienie obowiązkowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka