Dodaj do ulubionych

Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK?

03.05.14, 01:39
Dziewczyny chcialabym pojechac w wakacje w jakies fajne miejsce rodzinnie z malymi dziecmi, blisko do plazy koniecznie piaszczystej tutaj w UK. NIgdy nie bylam na takim wyjezdzie, myslalam oze o jakims cottage ale co wtedy z jedzeniem, rozumiem, ze jest kuchnia i samodzilne przygotowywanie posilkow, ale czy po zakupy trzeba jezdzic do jakiegos najblizszego miasteczka? Rozumiem, ze zakupy online nie wchodza w gre?
I gdzie jechac w jakie miejsce, gdzie w sieci szukac ofert? Kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac?
Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami prosze.
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • aleksandrawu Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 03.05.14, 11:12
      My zawsze korzystamy z booking.com. Tam sobie mozesz poogladac jak konkretne miejsca wygladaja: cenowo i opinie uzytkownikow, bo zdjeciami to nie ma co sie sugerowac:)
      My np. na ostatni half-term bylismy tu: www.booking.com/hotel/gb/watermouth-cove-holiday-park.en-gb.html?aid=311076;label=watermouth-cove-holiday-park-zwk2ImjwpXcwO_iHcXgSWQS25863129900%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap1t1%3Aneg;sid=fb94b13e1ea0f1a1b607bebfca8883be;dcid=4;ucfs=1;srfid=3f8cb00251f22bef2f631d0e35b4e52a968109eeX1
      Przepiekne okolice, domek przestronny, szesciosobowy ( my bylismy 2dzieci+3 doroslych). ALe bez samochodu ani rusz. Trzeba sobie samemu zorganizowac wyzywienie, a w zasiegu nog ani zadnej restauracji, ani sklepu nie bylo. Ale w pobliskim Woolacombe jest piekna piaszczysta plaza, a jesli wolisz spacery-tak jak my- to wszystkie sciezki sa w zapierajacych dech miejscach.
      Poszukaj, wiele jest tu pieknych miejsc, zalezy jak daleko ccesz jechac i co konkretnie zobaczyc.
      • szczur.w.sosie Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 03.05.14, 13:31
        My zawsze korzystamy z cottages4you. Nigdy nie byliśmy rozczarowani, dokładne opisy, czego można się spodziewać, róznorodność cenowa, czyli i drogie i tańsze domki. Zawsze jesteśmy samochodem, więc pojechać po zakupy nie problem. I wolę przyrządzać posiłki sama, nie chciałabym mieć nigdzie zapewnionego wyżywienia, stąd zawsze wybieramy self-catering.
        • tisz Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 03.05.14, 18:09
          w Bournemouth jest ladna piaszczysta plaza, szeroka i dluga. Latem jest stosunkowo malo ludzi, szczegolnie w czesci Boscombe, nawet jak jest upal.

https://www.royalexeterhotel.co.uk/wp-content/uploads/2012/05/Bournemouth_Pier_east_cliff_2.jpg

https://www.boscombe.info/pier-a-surf-reef/pier-and-beach-photos/image?format=raw&type=img&id=15
          • aniaheasley Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 05.05.14, 13:42
            Potwierdzam, ze jest piaszczysta plaza, ale z tym 'malo ludzi' to moze byc roznie. Bylam tam kiedys na kilka dni pod koniec lipca, i po prostu dzikie, ale to dzikie tlumy wszedzie, Bournemouth, Poole i okolice. Dopiero w strone Southbourne sie przerzedzalo, wprost proporcjonalnie do wielkosci kamyczkow na plazy ;)
            • tisz Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 05.05.14, 15:02
              Mieszkalam w Bournemouth-Boscombe od kwietnia do wrzesnia, bywalam na plazy z dzieckiem niemal codziennie i bardzo czesto bylo pustawo.. jak na lato i na sloneczna pogode to od falochrodu do falochronu bylo moze z max 10 osob.. Nigdy nie narzekalismy na nadmiar plazowiczow. Wiadomo im blizej molo, czy jakis atrakcji tym wiecej ludzi. No i na pewno w ciagu tygodnia jest mniej osob, bez lokalnych rodzin.
    • mama-123 Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 03.05.14, 18:53
      NIe wiem wprawdzie gdzie mieszkasz, ale ja proponuje Le Touquet. To tylko rzut beretem of Calais. Chyba 75 km. Plaze cudowna, piaszczysta, super czysta. MIasteczko super male, ale tetni zyciem. Zadnych chavs tam nie spotkasz, wszystko normalni ludzie. Zadnego pijactwa. Bliskosc od Calais mysle, tez sporo ulatwia. Jedznie super, zreszta jak tylko przejedzie sie granice, jedzenie pachnie od razu inaczej :-)
      bardzo bardzo polecam ta miejscowosc. Atrakcje dla dzieci/mlodziezy sporo kosztuja, ale jesli pogoda super, to i tak glownie na plazy sie siedzi, a ta jest naprawda cudowna. Ratownicy iscie Baywatch!
      • aga1_o Do mama-123 06.05.14, 12:22
        Sorry ze sie podepne pod ten watek z pytaniem, ale moglabys podpowiedziec skad bookowaliscie wakacje w Le Touguet? i co to bylo - cottage czy cos innego? Szukalam cottage na 4 osoby w Le Touguet ale jakos kiepsko cos moge znalezc, sa w jakies tam okolicy od Le Touguet, ale raczej w dalszej niz blizszej.
        Szukalam z cottages4you i w necie ale jakbys mogla podac link gdzie byliscie lub skad bookowaliscie to bylabym wdzieczna.
        Z gory dziekuje i pozdrawiam
        • mama-123 Re: Do mama-123 06.05.14, 23:10
          Dokladnie nie pamietam, ale mozesz rzucic okiem na Pierre& Vacances. Rowniez homeaway.co.uk. oraz holidaylettings.co.uk czy cos w tym stylu. Na pewno sa tez jakies stricte francuskie strony, ale ich nie znam. Powodzenia i juz Wam zazdroszcze.
    • sophie2202 Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 03.05.14, 23:39
      Ja byłam 2 razy z Haven, ale to camping nie cottage, piękne plaze, wiele atrakcji dla dzieci.
      www.haven.com/
      • benignusia Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 04.05.14, 00:04
        my tak samo :) Uwielbiamy I kazdego roku bukujemy. Dużo atrakcji dla dzieci,zajecia dla starszaków świetne więc właśnie planujemy nastepne wakacje :) My wolimy zostać u siebie więc zostajemy w walii tylko w różnych parkach :)
    • agazat Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 04.05.14, 11:11
      My najczesciej wynajmujemy cottage z Hoseseasons.

Wyzywienie glownie we wlasnym zakresie, ale tu zwykle plan minimum jesli chodzi o gotownie. Zabieramy ze soba troche jedzenia, glownie takie rzeczy jak oliwa czy przyprawy, makaron i sos pesto w sloikach (zawsze mam zapas w domu), mleko (zeby zaraz po przyjezdzie nie szukac sklepu), wino (jak w przypadku mleka ;), itp. Na pierwsze 2 dni wystarczy. Wymyslnych rzeczy nie gotujemy.

Jednego razu zabralismy dodatkowo gar chili con carne i gar gulaszu wolowego ugotowanego w domu, wystarczylo na kilka posilkow, ale tez jechalismy dwoma samochodami i w zimie.

Duzo zalezy od tego, co jest na miejscu. W tym roku jedziemy do Kornwalii i bedziemy miec jeden pub 5 minut od cottage, drugi kilka minut samochodem, na miejscu sa dwie niezbyt drogie kafejki, wiec raz lunch czy obiad zrobimy w domu, raz cos sie chapnie gotowego.
    • sueellen Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 05.05.14, 10:36
      Kornwalia, tylko gdzieś bez stromego zbocza. A jak jest odpływ, plaża staje się szeroka na 300 metrów, ubita i płaska jak stolnica - moja Młoda gdy miała 1,5 roku biegała jak szalona.
      • sueellen Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 05.05.14, 10:39
        np tutaj:
        www.visitcornwall.com/things-to-do/south-cornwall/falmouth/gyllyngvase-beach#.U2dODvmSxMY
    • wiwi1 Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 05.05.14, 23:00
      Znalazlam taki przewodnik po
      plazach w UK:
      www.dailymail.co.uk/travel/article-2357480/Britains-best-beaches-50-nations-stretches-sand.html
      Mi chodzi o to, zeby mozna bylo z malymi dziecmi wypoczac z dala od tlumow raczej.
      Jesli mozecie polecic jeszcze jakies konkretne miejsca bylabym wdzieczna.
      Mam jeszcze jedno pytanie czy sklepy typu tesco, ocado czy sainsbury dowaza zakypy online do takich domkow czy raczej nie? Macie jakies doswiadczenia w tym temacie?
      • murasaki33 Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 05.05.14, 23:25
        To ja konkretnie polecam swietna plaze w Praa Sands w Kornwalii, spedzilismy tam pierwszy tydzien wrzesnia i zero tlumow. Do okolicznych atrakcji rzut beretem. Zakupy na takich wyjazdach robimy zwykle dojezdzajac do celu w najblizszym supermarkecie, lodowka zapelniona na tydzien i z glowy.
      • agazat Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 06.05.14, 14:05
        Informacja o mozliwosci zakupow on line do wynajetego domku moze byc na stronie firmy, przez ktora wynajmujesz, indywidualnie przy danym domku (jestem pewna ze takowe widzialam w ofertach). Zawsze mozna emailowo zapytac. Nie widze powodu, dla ktorego nie mieliby dowozic zakupow w takie miejsca - no chyba ze na odleglych szkockich wyspach. Moze zrob symulacje zakupow z adresem wakacyjnym i zobaczysz co wyjdzie.
      • ta_ruda Joss Bay 08.05.14, 18:48
        jak w temacie, polecam
    • karolina_zet Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 06.05.14, 22:50
      jesli chcesz miec suchy piasek to sprawdzaj amplitude plywow w miejscu ktore rozwazasz. Ja moge wypowiedziec sie co do plaz w Kornwalii - tam niestety roznica miedzy przyplywem a odplywem potrafi byc ogromna - wiec nawet jesli plaza sie odsloni to piasek bedzie mokry. Koca nie rozlozysz, nawet te z folia srednio sie sprawdzaja.
      • wiwi1 Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 07.05.14, 22:27
        Dzieki dziewczyny, przegladam oferty. Z tego co widze co fajniejsze miejsca juz zarezerwowane.
        • espionka Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 08.05.14, 10:29
          a nie odstrasza Was pogoda w UK? Trzy razy bylam tu na dluzszym urlopie i raz nie trafilam z pogoda. Nad oceanem bylo tak zimno ze chodzilismy w rekawiczkach.
          Znajoma Angielka co roku w Walii i 2 lata temu lalo przez 2 tygodnie, za duza loteria i chociaz nie lubie upalow to brak mi cieplych wieczorow.
          • lucasa Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 08.05.14, 14:50
            Espionka masz racje. My tylko raz spedzalismy urlop w UK, pojechalismy do Kornwalii i byl JEDEN dzien gdy mozna bylo wyjsc na spokojny i mily spacer (nie mowiac o kapaniu czy plaxowaniu).
            Ale i tak warto wiedziec gdzie sa piaszczyste plaze nawet aby wyskoczyc na weekend czy jeden dzien (od nas 2.5h jazdy)..
            • wiwi1 Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 09.05.14, 14:20
              Espionka, burzysz mi koncepcje;) Chcialabym wyjechac gdzies z dziecmi o UK myslalam poniewaz latwiej mi tutaj opanowac kwestie zywieniowe. Jesli bym wyjechala gdzies poza granice bylby problem gdzie co kupic, gotowac musze sama. Pamietam dawno temu zaraz po slubie bylismy z mezem w Chorwacji, mielismy fajny domek z kuchnia, ale ciezko bylo kupic produkty, przynajmniej tam gdzie bylismy, miejsce bylo raczej nastawione na bary i restauracje.
              Pogoda jednak jest wazna.
              To w takim razie j jesli nie UK to gdzie?
              Hiszpania? Francja?
              Nie mam nieograniczonych funduszy;)
              Doradzcie cos dobre kobiety:)
              • espionka Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 09.05.14, 22:20
                to moze zaryzykuj ten jeden raz skoro jeszcze nie masz zlych doswiadczen z pogoda :)
                mozna tez pociagiem z Londynu na poludnie Francji, w miasteczkach zawsze sa targi z owocami morza, warzywami itd.
                mozna z onthebeach.co.uk poleciec w cieple miejsce
                Ja w tym roku tez daleko nie chce sie wypuszczac i jade w okolice Vendee-porownywalna ilosc slonecznych dni do Lazurowego wybrzeza ale to jednak nie poludnie Francji :)
                Na wakacjach to nawet rowerem mozna podjechac na jakies male zakupy do Geanta :). I szukac kwatery gdzies blisko centrum a jednak na uboczu. Google pokaza Ci okoliczne markety a to jest zdaje sie jeden z kryteriow wyboru bazy noclegowej.
                • espionka Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 09.05.14, 22:25
                  jesli mialabym Ci polecic jakies konkretne miejsce dla rodziny to mie sie podobal camping Interpals w Hiszpanii costa Brava. Mini domki w lesie, pl zabaw, kids club, basen. Sciezka dochodzi sie do morza i na targ. Sklep mini market tez niedaleko, mozna spacerkiem sie przejsc.
                  • cherrie Re: Gdzie na wakacje? piaszczysta plaza UK? 09.05.14, 23:08
                    a tam jedzenie! jak wakacje, to przyslowiowa bulka z maslem wystarczy. z glodu nie pomrzecie.
                    tym bardziej w upale. slonce prazy, dzieciaki w wodzie, kupa owocow...kto by sie tam jedzeniem przejmowal:-)

ja tak kiedys z mezem miesiac na pd francji przezylam. jedlismy chleb z serem, owoce, warzywa. raz byla pizza, raz hot-dogi, ale za to jakie wspomnienia....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka