Dodaj do ulubionych

Problem z benefitami.

01.09.14, 14:12
Witam.
Mój problem polega na tym, że w marcu tego roku mąż złożył formę o Child Benefit. W czerwcu przyszły pieniążki z wyrównaniem. Następnie złożyliśmy o Working Tax Credit i Child Tax Credit(forma wysłana 1.07.14). W lipcu już nie dostaliśmy ChB, po rozmowie z naczelnikiem HMRC dowiedzieliśmy się, że musimy czekać kolejne 16 tyg, bo coś jeszcze sprawdzają i się cały czas dopytywali o pracę męża. 2 tygodnie temu, ponownie zadzwonil mąż w jakiej pozycji są taxy to, się dowiedzieliśmy, że wstrzymali na 6 tyg bo ja nie mam NINU, to już wyrobiłam czekam na numer a w sobotę dostał mąż list o nich, że nie przyznają nam Taxów ponieważ nie pracuje, a pracuje na kontrakcie. Miał ktoś podobną sytuację z tymi benefitami.
Sami nie wiemy co dalej robić...
Obserwuj wątek
    • aniaheasley Re: Problem z benefitami. 01.09.14, 14:27
      Moze skladaj kolejne formy a potem sprawdzaj pozycje taxow u naczelnika.
      • ilonka45 Re: Problem z benefitami. 01.09.14, 15:10
        Z jednej strony wspolczuje osobie, ktora czuje obowiazek i pewnie przyjemnosc z do..nia komus obcemu w potrzebie a z drugeij strony dziwi mnie takie kopanie dolow pod firma, ktora prosperuje wlasnie "dzieki" takim niewyksztalconym i nie znajacym jezyka Polakom.
        • aniaheasley Re: Problem z benefitami. 01.09.14, 15:17
          Czesto udzielam tutaj wyczerpujacych odpowiedzi na podobne tematy, powiedzialabym ze wrecz do znudzenia, ale no kurcze jakies minimum jezykowe chyba jednak powinno obowiazywac...
          • ilonka45 Re: Problem z benefitami. 01.09.14, 16:27
            Absolutnie sie z Toba zgadzam, dokladnie to samo pomyslalam. Pomyslalam, ale zlosliwie nie skomentowalam. To co dla Ciebie jest minimum jezykowym dla kogos moze byc maximum.
            • aniaheasley Re: Problem z benefitami. 01.09.14, 19:43
              Mowimy tutaj, a przynajmniej ja mowie, o jezyku polskim, zasmiecanym do bolu przez zangielszczanie slowek, i to w dodatku przez emigrantke o stosunkowo niedlugim stazu. Mnie to razi, i denerwuje jako totalne niechlujstwo jezykowe. Totez pozwolilam sobie skomentowac.
    • plain-vanilla Re: Problem z benefitami. 01.09.14, 14:39
      Zadzwoncie jeszcze raz i poproscie o wyjasnienie wszystkiego na infolinii. Jak nie wy, to ktos, to rozmawia na tyle dobrze po angielsku, zeby ta rozmowa miala rece i nogi. Idzcie do CAB, to wam tez pomoga w skontaktowaniu sie z HMRC. Co my mamy wiedziec? Nie wiemy, czy dziecko urodzilo sie w UK, czy ty pracujesz, czy tylko maz. Jak maz, to od kiedy pracuje i czy legalnie? Moze pracodawca nie daje payslipow (jak to sie po polsku nazywa?) i HMRC nie ma w ogole w ewidencji meza, bo nie sa zadne skladki wplacane.
      • profession_mother Re: Problem z benefitami. 01.09.14, 14:44
        Dzis maz bedzie dzwonil. Ja nie pracuje, maz tak na kontrakcie, payslipy mamy wszystkie z kazdego tygodnia. Nawet kontaktowalam sie z kobietą, ktora sie tym zajmuje i sama jest w szoku, bo jak 8 lat w tym siedzi pierwszy raz się spotkala z czyms takim.
        • lucasa Re: Problem z benefitami. 01.09.14, 14:52
          profession_mother napisał(a):

. Nawet kontaktowalam sie z kobietą, ktora sie tym z
          > ajmuje i sama jest w szoku, bo jak 8 lat w tym siedzi pierwszy raz się spotkala
          > z czyms takim.

Ja na forum jestem dluzej niz 8 lat ale pozycje taxow faktycznie pierwszy raz tu wystapily...
          Ta kobieta to Polka czy Angielka? Moze tlumacza potrzebujesz? (w obu przypadkach)

Btw, plain-vanilla, kochana jestes, ze odpisalas ️
          • plain-vanilla Re: Problem z benefitami. 01.09.14, 14:54
            ja to w ogole kochana jestem, ale nawet maz tego nie docenia, ehh ;-)
          • profession_mother Re: Problem z benefitami. 01.09.14, 14:59
            Polka, ale moj maz mowi perfekt po angielsku wiec sam dzwoni :-)
            • londynwarszawaparyz Re: Problem z benefitami. 02.09.14, 21:06
              jak maz perfekt po angielsku mowi to czemu nie dopytal u zrodla? pozmienialo sie z zasilkami, i dobrze.... :) ciecia i dla nowo przybylych tez juz nie daja odrazu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka