Dodaj do ulubionych

Forma a Formularz Do skladajacych wnioski

01.09.14, 14:52
Co watek o benefitach, to 99% pisze, ze wyslali "forme". Pozostaly 1% wyslal "forme" w innej sprawie, nie benefitow. Jak to czytam, to sobie zaraz przypominam opowiesci mojej mamy z emigracji do Chicago w latach 80-tych XX wieku. Obracala sie wylacznie w srodowisku polskich gorali i choc gorale mowili niby po polsku, to czasami nie mogla nic zrozumiec z tej mieszanki polskiego i angielskich slow odmienianych po polsku. Czy taki urok emigracji? Czy to jakis osobowosciowy element, ktory ma wplyw, ze ktos zapomina jezyka po roku a ktos nigdy nie bedzie mieszal?
Tutaj definicja formy ze SJP:
forma
1. «wygląd czegoś»
2. «przejaw czegoś»
3. «układ skoordynowanych elementów»
4. «zespół środków artystycznych użytych przez artystę; też: wyraz zewnętrzny dzieła sztuki»
5. «stan sprawności fizycznej lub psychicznej człowieka»
6. «stan sprawności organizmu osiągnięty na skutek treningu»
7. «sposób postępowania, zachowania się»
8. «szablon, wykrój»
9. «naczynie do pieczenia ciasta»
10. «naczynie nadające kształt roztopionej masie plastycznej»
11. «według Arystotelesa: istota pojęciowa przedmiotu»
12. «według Kanta: wkład umysłu do poznawanego przedmiotu»
13. «budowa wyrazu»
14. «wielomian jednorodny wielu zmiennych»
15. «zespół elementów drukarskich przygotowany do druku»

formularz
1. «blankiet dokumentu z miejscami do wypełnienia»
2. «zbiór odpisów dawnych dokumentów»
Obserwuj wątek
    • ally-t Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 01.09.14, 15:13
      W przypadku ponad polowy z w/w 99% stawialabym na nr 4 (4. ?zespół środków artystycznych użytych przez artystę; ) :D
      • plain-vanilla Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 01.09.14, 15:24
        Nr 12 tez pasuje :-)
    • ilonka45 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 01.09.14, 15:13
      :)
    • karolajna83g Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 01.09.14, 15:28
      Smiej sie smiej, ale jak bylam ze znajomym w lokalnym revenue, prosil o polskiego tlumacza i ten tlumacz sam sie go zapytal, czy ma mu wyslac FORMĘ.
      Osoby biegle wladajace jezykiem angielskim, lub jakimkolwiek jezykiem, moga popelniac takie bledy.
      Moja kolezanka z pracy mowi 'branza' na oddzial naszej firmy w danym miescie. Branza moze bys spozywcza, przemyslowa....a nie np placowka w Birmingham.
      • illegal.alien Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 01.09.14, 15:41
        Ja mam uczulenie na formę w tym kontekście.
        Podobnie jak z aplikowaniem o prace, ale zdaje sie, ze to juz sie przyjęło w normalnej polszczyźnie.
        Jestem z tych, co robią wszystko, co mogą, zeby języków nie mieszać, chyba, ze pisze na szybko, na odwal sie, albo w BARDZO luźniej rozmowie.
      • ilonka45 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 01.09.14, 16:41
        "Osoby biegle wladajace jezykiem angielskim, lub jakimkolwiek jezykiem, moga pop
        > elniac takie bledy"

Moga w sensie, ze maja na to pozwolenie czy moga w sensie, ze im sie zdarza?
        Nie kazdy tlumacz jest profesjonalista.
    • onmytoes Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 01.09.14, 22:31
      :)
      mnie też ta forma mierzi, ale jeszcze bardziej chyba renta za mieszkanie :P
      • ilonka45 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 02.09.14, 12:30
        > mnie też ta forma mierzi, ale jeszcze bardziej chyba renta za mieszkanie :P

Hehehe az ciarki przechodza...
    • jaleo Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 02.09.14, 00:05
      Wiekszosc zycia spedzona poza Polska, jez. polskiego nie uzywam prawie wcale (oprocz pisania na forum) :-)
      Czasem mi sie przeslizgnie gramatyczna kalka jezykowa, ale jesli chodzi o slownictwo, staram sie nie mieszac. Zdarza sie, ze slowa brakuje, i musze sie naglowkowac, ale to w mowieniu przede wszystkim. W pisaniu latwiej, bo mozna sie zastanowic chwile.
      Najsmieszniejsze jest to, ze mnie strasznie denerwuja anglicyzmy w jezyku polskim. Na forum to jeszcze nic, w koncu mowa potoczna, ale w prasie jest tez tego zatrzesienie. I to slowa, ktore maja zupelnie wystarczajce polskie odpowiedniki.

A tak na marginesie, moze sie myle, ale "benefity" to tez raczej nie jest poprawnie po polsku - jest polskie slowo "benefis", ktore zuplenie co innego oznacza. Chyba, ze po 2004 roku, kiedy brytyjskie zasilki staly sie tematem przewodnim dla Polakow tutaj i w kraju, "benefity" weszly do polszczyzny jako pelnoprawny synonim "zasilkow".
      • jaleo Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 02.09.14, 00:16
        Jak juz jestesmy przy tym, co nas wkurza jezykowo, to dodam jeszcze zdrobnianie wszystkiego (pieniazki, ziemniaczki itp itd). To chyba jest jakies stosunkowo nowe zjawisko, bo ja nie pamietam, zeby to wystepowalo na taka skale, a przynajmniej moja rodzina i znajomi tak nie mowili.
        • ilonka45 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 02.09.14, 12:21
          > Jak juz jestesmy przy tym, co nas wkurza jezykowo, to dodam jeszcze zdrobnianie
          > wszystkiego (pieniazki, ziemniaczki itp itd). To chyba jest jakies stosunkowo
          > nowe zjawisko, bo ja nie pamietam, zeby to wystepowalo na taka skale, a przyna
          > jmniej moja rodzina i znajomi tak nie mowili.

Heheh myslalm, ze tylko mnie to wkurza, nikt z moich znajomych tak nie mowil, polozylam to na karb ( jakos dziwnie brzmi jak carbonates czy karp ryba) nowej mody w Polsce. Skojarzenie mam z pania na bazarze.
      • aniaheasley Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 02.09.14, 00:21
        Zaslyszane a raczej slyszane regularnie:
        O taxy sie claimuje, albo sklada claima.
        Taxy sie dostaje ale czasami taxy nam wstrzymuja, i wtedy sie dzwoni do ofisu i sie wyjasnia z konsultantem albo idzie sie do citizena.
        W sprawie obnizenia renty idzie sie do housingu.
        Do childu sie dzwoni jak dziecko konczy edukacje.
        Polak potrafi.
        • jaleo Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 02.09.14, 00:26
          Ale przeciez tax to jest podatek!
          • aniaheasley Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 02.09.14, 08:14
            Oj, kochana, widac, zes malo w kumata w te klocki ;)

'Taxy' to jest potoczna nazwa/skrot od tax credits, czyli pobieram taxy, nie dostalam w tym tygodniu taxow, wstrzymali mi taxy, itp.
        • ilonka45 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 02.09.14, 12:26
          "W sprawie obnizenia renty idzie sie do housingu."
          Slyszalam w sprawei rentu :)
      • illegal.alien Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 02.09.14, 08:18
        Jaleo, jak na kogos, kto nie uzywa prawie w ogole polskiego, to naprawde calkiem niezle sie 'trzymasz' :)
        Ja swiadomie o swoj polski dbam, wkladam wysilek, zeby go nie stracic.
        Mam znajomego, ktory po polsku w zasadzie juz nie mowi, po angielsku nigdy sie nie nauczyl (imigrant z lat '80-tych). Zostal z Ponglishem.
    • muminkowa7 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 10:35
      Ktos kto swoje zycie w UK spedza na zakupach i tylko dbaniu o dzieci, nie pracujac oraz spedzajac czas na forach internetowych z innymi polskimi mamami bedzie mial wyjatkowo duzy zasob slownictwa. Jezeli pani plain-vanilla kiedys swoj czas poswieci na znalezienie pracy to mysle ze i jej jez. ang od 9 do 5 bedzie wywierac wplyw na zastepowanie slow czy wyrazen z jednego jezyka na drugi. Ale co ja mowie, pewnie ona jest bardzo zajeta robiac wpis co na obiad ha ha.
      • illegal.alien Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 10:38
        Bzdura jak mało ktora.
        Mieszkam tu 11 lat (dzis dokładnie :)), zdałam maturę, dwa kierunki studiow zrobiłam i pracowałam (w kancelarii prawnej, umysłowo, intensywnie językowo) i jakoś w formie pięke tylko ciasto na niedziele.
        • illegal.alien Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 10:39
          Piekę oczywiscie, tylko mój iPhone tego nie wie.
        • steph13 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 10:47
          A ja uwazam, ze nie ma z czego dramatu robic. Jednym osobom zalezy na utrzymaniu pieknej polszczyzny, jaka, nawiasem mowiac, nawet polskie media juz sie nie posluguja, a innym zwyczajnie nie zalezy. Glowna funkcja jezyka to komunikacja, I jesli ktos tutaj uzyje slowa 'forma' zamiasta 'formularz' to wszyscy swietnie rozumieja o co chodzi, wiec nie ma o co sie oburzac.
          • plain-vanilla Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 10:57
            steph, ja sie nie oburzam. Forum jest publiczne i wyrazilam swoja opinie na temat tej nieszczesnej "formy". Oczywiscie, ze wszyscy rozumieja o co chodzi, kiedy ktos uzyje "forma" w znaczeniu formularz, ale nie o tym byl moj post. Dla mnie mieszanie jezykow w mowie i pismie to jest po prostu pokraczne i bylo wysmiewane juz kilkaset lat temu. Co innego slowa zaczerpniete z innego jezyka, jakich jest sporo i w polskim i w angielskim, ktore funkcjonuja juz wiele lat. Co innego, gdy osoba po wielu latach emigracji ma problemy z brakujacymi slowami. Nie znajduje usprawiedliwienia dla niechlujstwa i lenistwa jezykowego.
            • steph13 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 11:26
              plain-vanilla napisała:

> steph, ja sie nie oburzam. Forum jest publiczne i wyrazilam swoja opinie na tem
              > at tej nieszczesnej "formy". Oczywiscie, ze wszyscy rozumieja o co chodzi, kied
              > y ktos uzyje "forma" w znaczeniu formularz, ale nie o tym byl moj post. Dla mni
              > e mieszanie jezykow w mowie i pismie to jest po prostu pokraczne i bylo wysmiew
              > ane juz kilkaset lat temu. Co innego slowa zaczerpniete z innego jezyka, jakich
              > jest sporo i w polskim i w angielskim, ktore funkcjonuja juz wiele lat. Co inn
              > ego, gdy osoba po wielu latach emigracji ma problemy z brakujacymi slowami. Nie
              > znajduje usprawiedliwienia dla niechlujstwa i lenistwa jezykowego.

No I fair enough, ze tak powiem. Kilkaset lat temu moze I wysmiewano, dzisiaj jezyk polski jest tak naszpikowany znieksztalcona angielszczyzna, ze sporo wysilku potrzeba aby przebrnac przez caly artykul w prasie I wylapac prawdziwie polskie slownictwo.
              Osobiscie, ani mnie to ziebi ani grzeje stad 'niechlujstwo jezykowe' to dla mnie tylko taki 'shortcut' dla wygody, kiedy okolicznosci, w moim pojeciu, nie wymagaja wielkiej dbalosci czy prezyzji.
              Czyli mozemy sie zgodzic, ze nie zgadzamy sie I jest OK.
              • muminkowa7 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 11:38
                Ja sie z taba zgadzam ! Ale przytaczanie historii matki i obrazanie gorali polskich to juz troche przesada :)
        • nannyjo32 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 17:01
          Illegal mi dzis wybilo 10 lat :)
      • plain-vanilla Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 10:50
        Uderz w stol a nozyce sie odezwa. Ja nikogo nie atakuje personalnie. Widac pani muminkowa wstala dzisiaj lewa noga, odszukala watek i juz musiala komus dowalic, zeby sie lepiej poczuc. Coz, nie ma sensu wiecej sie na ten temat rozwodzic ani tlumaczyc, bo jak wiadomo:
        "Don't argue with idiots. They'll drag you down to their level then beat you with experience".
        • steph13 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 10:56
          Sorry, nie zdawalam sobie sprawy, ze watek prywatny I z zakazem wyrazania opinii niezgodnych z opiniami autorki.
          A o tych idiotach to nie dalo sie pieknie po polsku wyrazic?
          • plain-vanilla Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 11:00
            To bylo do muminkowej, a nie do ciebie. I co innego wyrazac opinie, a co innego atakowac autorke postu osobiscie, wysylac do pracy, ktora to wedlug muminkowej znacznie by ograniczylo moj zasob polskiego slownictwa. Cytat byl po angielsku, w cudzyslowie, wiec zgodnie z zasadami.
            • muminkowa7 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 11:11
              Brawo, naprawde podziwiam za elokwencje, ale nie mam zamiaru prowadzic jakis prywatnych dyskusji, jezyk uzywany wypiera inne i zarowno jak moze smieszne wam sie to wydawac to jest to naukowo udowodnione, google scholar sie klania, pani vanilla moze sprawdzic sobie:)
          • plain-vanilla Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 11:08
            Opinie mozna wyrazac o czym napisalam wyzej. Zalozylam watek odrebny, nikogo nie wytykam palcami ani nie wysmiewam, nie poprawiam. Nie znaczy, ze pozwole na osobiste wycieczki w moja strone, ktore nie maja zadnego zwiazku z watkiem.
      • ilonka45 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 15:06
        "> Ktos kto swoje zycie w UK spedza na zakupach i tylko dbaniu o dzieci, nie pra
        > cujac oraz spedzajac czas na forach internetowych z innymi polskimi mamami bedz
        > ie mial wyjatkowo duzy zasob slownictwa"

Nie widze zwiazku miedzy dbaniem o dzieci a dbaniem o niezasmiecanie jezyka ojczystego.

"Jezeli pani plain-vanilla kiedys swo
        > j czas poswieci na znalezienie pracy"

A co ciebie to obchodzi kto pracuje a kto jest na utrzymaniu meza? Dokladasz sie do jej rachunkow?

"jej jez. ang od 9 do 5 bedzi
        > e wywierac wplyw na zastepowanie slow czy wyrazen z jednego jezyka na drugi"

Po pierwsze od 9 do 17 albo od 9am do 5pm.
        Po drugie dziwnie rozumujesz. Mieszkam tu od ponad 30 lat a przedtem po pare lat w dwoch roznych krajach, przez ponad 20 lat od przyjazdu do UK nie mialam specjalnie kontaktu z jezykiem polskim, w sumie spedzilam poza granicami Polski 3/4 zycia. Pracuje od 8 do 17 i w jestem w biurze (na 40 osob) jedyna Polka, a mimo to bardzo sie staram pisac i mowic poprawnie.
        Po trzecie powinnas chyba przeprosic wanilie za wyjatkowo zlosliwy i nic nie wnoszacy w dyskusje wpis.
        • muminkowa7 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 15:26
          Droga Pani ilonko45! Jezeli co drugi temat na tym forum jest zakladany przez ta sama osobe, opisujaca ze szczegolami swoje zycie, to niestety mozna powiazac fakty i wywnioskowac ze naprawde nic nie jest bardziej facynujacego niz zastanawianie sie nad fomularzem, "forma "czy wnioskiem. Jezyk macierzysty jest wyperany przez ten ktorym sie poslugujemy i jezeli pani sie udalo zachowac czystosc polszczyzny w codziennych kontaktach to naprawde podziwiam, ale nie wszyscy moga sie pochwalic bycia poliglotami i nieraz latwiej jest znalezc slowo nawet te w j. ang. niz zamiennik polski. Bardziej powinno nas ekscytowac jak zachowac jezyk polski u naszych pociech, urodzonych i wychowanych w UK.
          • illegal.alien Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 15:39
            Tylko cieżko dbać o cudza polszczyznę jezeli nasza własna kuleje.
            • muminkowa7 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 16:25
              Nie wierze ze tobie nie zdarza sie przejezyczyc! A czy myslisz ze nad trescia zyczen "milego weekendu" tez ktos pewnie sie rozpisywal posadzajac ludzi o ksenofobie jezykowa?
              • illegal.alien Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 16:37
                Nie mówimy o przejezyczeniach.
                Jak pisałam wyżej - staram sie wkładać wysiłek w utrzymanie języka polskiego na przyzwoitym poziomie. Miedzy innymi dlatego, ze jestem jednym z nielicznych źródeł polskiego dla moich dzieci. Jezeli maja posługiwać sie ponglishem, to lepiej niech nie mówią po polsku wcale.
                • muminkowa7 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 17:52
                  :) Caly czas sie zastanawiam jak powiedziec "W porze lunchu zjadl huggisa" by nie brzmialo obrzydliwie i nieapetycznie w jezyku polskim. To niestety z mojego zycia wziete zdanie :)
                  Milego weekendu! Niestety nie mam czasu na dalsza dyskusje x
          • steph13 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 15:39
            >Bardziej powinno nas ekscytowac jak zachowac jezkyk polski u naszych pociech, urodzonych i wychowanych w UK.

Nie jestes konsekwentna. Skoro ty sama masz luzne podejscie do polszczyzny, (tak jak ja), to dlaczego wymagac jej bedziesz od swoich dzieci, tutaj urodzonych I wychowanych.
            Don't do as I do, do as I tell you?
          • yumemi Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 15:43
            Jezyk macierzysty jest wyperan
            > y przez ten ktorym sie poslugujemy

Swietne :))) W jaki sposob mowienie 'benefity' czy 'taxy' pokazuje ze przejmujemy nowy jezyk? Raczej kaleczac jezyk angielski, i doprowadzajac do przedziwnego spolszczenia takich slow, taki ktos laduje w miejsu w ktorym nie bedzie mowil ani dobrze po angielsku ani po polsku. I mozna tak tkwic cale lata.
            Zadnego poslugiwania angielskim tutaj nie widze.
          • ilonka45 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 16:46
            "> Droga Pani ilonko45! Jezeli co drugi temat na tym forum jest zakladany przez ta
            > sama osobe, opisujaca ze szczegolami swoje zycie, to niestety mozna powiazac f
            > akty i wywnioskowac ze naprawde nic nie jest bardziej facynujacego niz zastanaw
            > ianie sie nad fomularzem, "forma "czy wnioskiem"

Droga Pani Muminkowa7!
            Nie nam oceniac czy zycie tej pani jest fascynujace czy nie i nic nam do tego. Niektorzych takie zastanawianie sie nad poprawna polszczyzna widocznie fascynuje i stad ta dyskusja.
            "
            nieraz latwiej jest znalezc slowo nawet te w
            > j. ang. niz zamiennik polski
            Oczywiscie, ze latwiej, swiadczy to jednak o niechlujnosci(?)lenistwie(?)
            Czy naprawde nei razi pani jak ktos mowi: luknij przez £yndo£ czy stoi tam moj kar na kornerze? (gdzies cos takiego slyszlam) czy inne hydry jezykowe?

Bardziej powinno nas ekscytowac jak zachowac jezy
            > k polski u naszych pociech, urodzonych i wychowanych w UK

Czy wtracajac obce slowka do jezyka polskiego uczymy nasze dzieci poprawnej polszczyzny?

• muminkowa7 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 16:56
              Pani Ilono! Do dzieci mowi sie wyraznie i powoli, jezeli cos dla dziecka nie jest zrozumiale w jednym jezyku to tlumaczy sie w drugim, ja tak robie od 9 lat i moi synowie mowia w jezyku polskim, ale to tylko moja i meza zasluga. Nie wierze ze nie uzywa pani zwrotow angielskich ale jest tak to jeszcze raz Brawa i gratulacje! Milego "weekendu"
              • ilonka45 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 17:38
                > Pani Ilono! Do dzieci mowi sie wyraznie i powoli, jezeli cos dla dziecka nie je
                > st zrozumiale w jednym jezyku to tlumaczy sie w drugim, ja tak robie od 9 lat i
                > moi synowie mowia w jezyku polskim, ale to tylko moja i meza zasluga.

Dziekuje za porade jak mam mowic do syna :) Troszke sie pani spoznila, bo moj synek ma ponad 30 lat i mowi po polsku bardzo dobrze. Troche mojej w tym zaslugi, ale wiecej wakacji w Polsce i obecnej dziewczyny. Nie chodzi chyba o uzywanie czy nieuzywanie zwrotow, ktore nie maja odpowiednika w polskim, takich jak milego weekendu, tylko o spolszczanie angielskich, ktore znacza zupelnie cos innego w polskim (forma, renta etc)
                • muminkowa7 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 17:45
                  Wiec milego weekendu pani Ilono:) Milo bylo pania poznac :)
                  • ilonka45 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 18:18
                    Milego weekendu. Dziekuje.
      • yumemi Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 15:40
        Jezeli pani plain-vanilla kiedys swo
        > j czas poswieci na znalezienie pracy to mysle ze i jej jez. ang od 9 do 5 bedzi
        > e wywierac wplyw na zastepowanie slow czy wyrazen z jednego jezyka na drugi. A
        > le co ja mowie, pewnie ona jest bardzo zajeta robiac wpis co na obiad ha ha.

Jest dokladnie odwrotnie. Mieszkam w UK ponad 20 lat, skonczylam dwa fakuktety tutaj, pracuje w zawodzie ktory wymaga pisania codziennie publikacji ktore ida do prasy, przemawiania na konferencjach, etc - nie uzywam zadnych z tych zwrotow ktore tutaj widze mowiac po polsku.
        Niestety taka jest zaleznosc - im gorzej ktos zna angielski, tym bardziej uzywa slow typu forma, benefity i inne.
        • steph13 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 16:03
          E tam, stara gwardia emigracyjna posluguje sie Old Polish z ubieglego stulecia, kiedy takie slownictwo jak 'benefity' , taksy czy kansile nie byo zrozumiale dla przecietnego Polaka w Polsce. Ba, nawet po angielsku niewielu tutejszych Polakow kojarzylo 'benefit' z 'zasilkiem bo nie mieli z nimi do czynienia. Nowszy narybek przyjechal dobrze przygotowany w tej kwestii a wiec slownictwo traktuja jak swoje rodzime.
          • muminkowa7 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 16:41
            Ja niemam takich problemow jak wy, owszem smieszy mnie rowniez jak polska telewizjia "lansuje"(uwg. tez nie polskie slowo) "celebrytow" i tp. slowa. Prawda jest jednak taka ze wyrazy te wchodza do naszego slownictwa. I chodzby prof. Miodek oczyma przewracal nic na to sie nie poradzi :)
            Znam malzenstwo ze slaska ktore od lat 80-tych mieszka w Niemczech, mowia dalej mocna gwara slaska, ich corka juz 20-letnia prawie nie rozumie nic po polsku, powie kilka slow rowniez gwara, bo wiecej sie w codzinnym zyciu domowym nie nauczyla. To bedzie problem polskich dzieci w UK za pare lat niz kilka przekreconych slow.
            • yumemi Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 18:09
              muminkowa7 napisał(a):

> Ja niemam takich problemow jak wy, owszem smieszy mnie rowniez jak polska telew
              > izjia "lansuje"(uwg. tez nie polskie slowo) "celebrytow" i tp. slowa. Prawda je
              > st jednak taka ze wyrazy te wchodza do naszego slownictwa. I chodzby prof. Mio
              > dek oczyma przewracal nic na to sie nie poradzi :)

W ogole nie o to chodzi.. czyms zupelnie innym jest uzywanie w polskim slow typu komputer (a nie jak kiedys planowano, maszyna do liczenia), czy celebryta, gdzie w polskim ciezko o odpowiednik - wtedy automatycznie wskakuje slowo obcego pochodzenia. Jak z niemieckimi slowami 'angst' czy 'Zeitgeist' uzywanymi rowniez w literaturze angielskiej - ciezko je przetlumaczyc. I wtedy wchodza do uzycia slowa obcego pochodzenia.

Ale nie ma to nic wspolnego z 'wypelnianiem formy i clajmowaniem taksow'. Czy wywalaniem 'rabiszu' i jazdy 'kara' i kupowaniem 'kejka' (az sie dziwnie robi jak sie to pisze) To sie nazywa niechlujstwo jezykowe, i nie ma nic wspolnego z nauka angielskiego czy przejmowaniem tego jezyka :) Wrecz przeciwnie, ludzie ktorzy tak mowia zwykle cienko mowia po angielsku...
          • ilonka45 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 17:24
            steph13 napisała:

> E tam, stara gwardia emigracyjna posluguje sie Old Polish z ubieglego stulecia,
            > kiedy takie slownictwo jak 'benefity' , taksy czy kansile nie byo zrozumiale
            > dla przecietnego Polaka w Polsce. Ba, nawet po angielsku niewielu tutejszych P
            > olakow kojarzylo 'benefit' z 'zasilkiem bo nie mieli z nimi do czynienia. Now
            > szy narybek przyjechal dobrze przygotowany w tej kwestii a wiec slownictwo tra
            > ktuja jak swoje rodzime

Haha dobrze to ujelas.
        • muminkowa7 Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 16:47
          Dlaczego zakladasz ze nie znam angielskiego? Dziwni ludzie jestescie!
    • aniaheasley Re: Forma a Formularz Do skladajacych wnioski 05.09.14, 12:26
      Forma budzi emocje, bo to slowo po prostu co innego oznacza w jezyku polskim, i dlatego uzywanie tego slowa zamiast slowa formularz jest odbierane powszechnie jako niechlujstwo jezykowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka