Dodaj do ulubionych

odpieluchowanie

28.11.14, 15:02
Dziewcze moje za chwile dwa latka konczy, kilka tygodni temu biegajac nago po domu siadla na nocnik i zrobila siusiu (kilka razy) i od tamtej pory niet :/ Pomyslalam o lalce siusiajacej do nocnika coby ja zachecic, ale nie wiem czy to ma sens :/
Mozecie jakas lalke polecic? Oraz wszelkie rady w temacie odpieluchowania mile widziane
Obserwuj wątek
    • nannyjo32 Re: odpieluchowanie 28.11.14, 15:04
      Relaks kobieto ja moje blizniaki odpieluchowalam jak mialy 2.5 roku nie ma sie co spieszyc to samo przyjdzie i sama usiadzie. Moim sie tak spodobalo ze same lataly i na nocnik siadaly bo byly oklaski i nagrody.
      • turmalinka Re: odpieluchowanie 28.11.14, 15:11
        Nie no, cisnienia to ja jakiegos wielkiego nie mam w tym temacie, wczesniej rozwazalam poczekanie do lata coby z golym zadkiem mogla biegac, tylko tak poczytalam o tych znakach, ze juz gotowe no i sie zastanawiac zaczelam czy juz pora...
        • nannyjo32 Re: odpieluchowanie 28.11.14, 15:15
          ja to zrobilam latem bo polecialam do PL a mama ma drewniane podlogi wiec jak sie zesikaly na podloge to latwo bylo utrzymac pozadek. Mialysmy kubel ze szmatami juz przygotowany;) pozatym przepralo sie wszytko szybo i wyschnelo, bylo mi latwiej robic to z kims niz samej bo z 2 dzieci to masakra. Lataly cale dnie z golymi tylkami bo bylo po 30 C i luz.
          • turmalinka Re: odpieluchowanie 28.11.14, 15:45
            Dzieki dziewczyny, widze, ze spokojnie moge do wakacji poczekac (bedzie 2,5 roku miala) :)
    • lili76 Re: odpieluchowanie 28.11.14, 15:19
      moja od dawna tak sika, czasem zrobi i no2, ale wciaz w pieluche wali jedno i drugie; po prostu czasem jej sie zechce na nocnik, a czasem ma to gdzies.... czekam wiec dalej :-)
    • plain-vanilla Re: odpieluchowanie 28.11.14, 15:36
      Ja odpieluchowalam synka w wakacje. Mial 2 lata i 5 miesiecy. Zajelo to okolo 4 tygodni. Uprzedzajac krytyke, dodam ze synek byl gotowy i umial utrzymac siusiu i kupe, po prostu nie chcial wolac, bo wygodniej bylo w pieluche. Noce mial suche juz dlugo przedtem. Caly wysilek sie oplacil, bo od sierpnia mial dwa wypadki.
      • turmalinka Re: odpieluchowanie 28.11.14, 15:42
        a dlaczego krytyki sie spodziewasz?
        • nannyjo32 Re: odpieluchowanie 28.11.14, 15:45
          turmalinka :) bo prawdziwa matka Polak juz powinna to zrobic od 9 miesiaca zycia ;) ;) ;)
          • turmalinka Re: odpieluchowanie 28.11.14, 15:54
            :D wiesz, gdzies mi sie o oczy obilo cos o wychowaniu bezpieluszkowym, ze matka powinna symptomy od noworodkowego wieku umiec rozpoznawac i 'wysikiwac' dziecko nad umywalka :D
            Dobrze, zem matka wyrodna, bo bym sie jeszcze kompleksow nabawila :D
            • nannyjo32 Re: odpieluchowanie 28.11.14, 16:03
              tak :))))ah Ty matko zla :)
              • nannyjo32 Re: odpieluchowanie 28.11.14, 16:06
                jaki byl szok na twins club jak przyszlam z moimi dziecmi 2.5 roku, a one juz bez pieluch, a mamy z 3 latkami w pieluszkach patrzyly na mnie jak na dziwolaga ze juz to zrobilam.
              • turmalinka Re: odpieluchowanie 28.11.14, 16:07
                <shame on me> sama sie ukaram :P
              • bisiek10 Re: odpieluchowanie 28.11.14, 16:11
                My sie odpieluchowalysmy jak mala miala rok i 9 mies.Tak poprostu wyszlo :) Zupelnie spontanicznie.Bylo lato i biegala w samych majtach.Latem latwiej bo i na dworze bezpieczniej ze tylka nie przewieje jak sie wysadzi.Ciezko bylo jej sie przemoc do sikania na dworze na placu zabaw np.Ale po pierwszym siknieciu na dworze juz poszlo.Jesli mam radzic to kazdemu poradze zeby jednak czekal na lato :) I bez cisnienia ;)
                • bisiek10 Re: odpieluchowanie 28.11.14, 16:13
                  Aaaa I my bez nocnika.Kupilam nakladke na kibelek.No i noce poki co jeszcze z pielucha.
                  • nannyjo32 Re: odpieluchowanie 28.11.14, 16:15
                    u mnie nocnik byl od czerwca do wrzesnia potem kibelek. Nakladki nie chcialy bo chcialy jak mama sikac:) tylek im w dziure do tej pory wpada ale sa mocne ;)
                    • turmalinka Re: odpieluchowanie 28.11.14, 16:17
                      a moja panna na nakladce siada pieknie, odrywa sobie kawalek papieru, tylek podciera, wyrzuca, odrywa kolejny i tak potrafi cala rolke zuzyc, a wysikac sie niet :D
                      • nannyjo32 Re: odpieluchowanie 28.11.14, 16:23
                        moja jedna do tej pory zurzywa tyle papieru ze prawie kibel idzie zatkac, a kulki niezle z niego robi :)
                      • bisiek10 Re: odpieluchowanie 28.11.14, 16:24
                        He he ja tez ostatnimi czasy majatek na papier wydaje bo czasami rolka na jedno posiedzenie szla :) Ale ostatnio przewiesilam papierek na holderze wyzej wiec nie siega juz latwo :P Z nakladka poszlo latwo bo mogla siedziec na kibelku i np zeby szorowac :D
                        • turmalinka Re: odpieluchowanie 28.11.14, 16:28
                          ale wasze przynajmniej sikaja do tego kibelka :)
        • plain-vanilla Re: odpieluchowanie 28.11.14, 17:05
          Bo czytalam gdzie tam, ze jak po tygodniu dziecko nie zaskoczy, to trzeba dac spokoj. A ja moje "torturowalam" cale lato.
          • turmalinka Re: odpieluchowanie 28.11.14, 17:10
            to ty tez wyrodna, ukaraj sie sama ;)

• e-vil Re: odpieluchowanie 28.11.14, 17:26
              ja wysadzam moją (2 lata i 2 tygodnie) na kibelek przed kąpielą i rano po wstaniu.. w ciągu dnia nie chce mi się latać z nią na órę co chwile i spędzać całe dnie w łazience czekając na cud. Kupkę na kibelek zrobiła tylko raz. Nocnika nawet nie kupuję, bo wiem, że to u nas nie przejdzie..
              Nie mam ciśnienia - poczekam aż sama zacznie kominkować, że chce siku czy kupkę - bo póki co - nawet jak w pieluchę zrobi to nie zawsze się przyzna. Jak się pytam "jest kupka?" to macha głową, że nie ma :P a czuć na kilka metrów :P W lato spróbuję puszczać ją na ogród i po domu bez pieluchy - zobaczymy jak wtedy pójdzie - może do tej pory nawet zacznie się jakaś komunikacja :)
              • bisiek10 Re: odpieluchowanie 28.11.14, 18:54
                Moja jak miala pieluche na tylku tez nie komunikowala.Dopiero jak zaczelysmy kibelkowanie to zaczela .Nie od razu ale zalapala szybko.Teraz nawet wieczorem jak jej zaloze pieluche do spania a jeszcze baraszkuje na lozku to tez nie komunikuje a zrobi w pieluche Gdy tej pieluchy nie ma zawsze powie "mama siku ":)
                • turmalinka Re: odpieluchowanie 28.11.14, 21:24
                  Moja Gwiazda jak ma pieluche pelna (czy to kupa czy nasikane) to sie rozbiera. Do naga. Raz mi sie nawet zdarzylo guano zmywac z podlogi bo 'wypadlo'. Dobrze, ze w salonie panele, a nie carpet ;)
                  • bisiek10 Re: odpieluchowanie 29.11.14, 00:03
                    No tak :) Ilez mozna z kilogramami na pupie chodzic ;)
                    • yourdoubt Re: odpieluchowanie 29.11.14, 16:16
                      Ja odpieluchowalam synka jak miał 3 lata. Próbowałam wcześniej, ale nie był chętny więc odpuscilam. Nie mialam ochoty naciskać. W ten to sposób Zajęło nam to kilka dni i poszło gładko. :-)
    • monika_i Re: odpieluchowanie 30.11.14, 00:51
      Znam prawie czterolatka który nadal robi w pieluchy i dwulatka który biega w majtkach.
      Nie pamiętam kiedy mój się odpieluchował, ale miał chyba ok 2 lata bo pamiętam ze latem latał z gołym tylkiem
      --
      @monika_i
    • andgie Re: odpieluchowanie 04.12.14, 19:55
      A ja sie bardzo ciesze, bo moj synek 29 miesiecy wlasnie po raz pierwszy zrobil kupke do nocnika :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka