Dodaj do ulubionych

self-employed

11.02.15, 17:40
Hej
Jakie sa korzysci pracowania dla kogos i bycia self-employed?Czemu firmy chca zeby byc samo zatrudnionym?
Mam oferte pracy part-time i trzeba byc wlasnie self-employed,tylko,ze troche malo godzin i zastanawiam sie czy warte swieczki..z drugiej lepsza ta praca niz zadna,szukam juz troche dlugo..
Obserwuj wątek
    • andgie Re: self-employed 11.02.15, 18:06
      Korzysci z bycia zatrudnionym: Prawo do platnych wakacji , chorobowego, gdy przepracujesz odpowiednio dlugo , teraz to jest chyba dwa lata, nie mozna Cie ot Tak zwolnic.
      Korzysci z bycia samozatrudnionym: sama sobie odbierasz godziny pracy, odpowiadasz Przed Soba I klientami, sama sobie jestes szefem, choc akurat w Twoim przypadku nie mam pewnosci, Czy Tak bedzie.
      Firma chce , zebys byla samozatrudniona, bo w ten sposob nie musi oplacac Ci NI I podatku , nie musi placic za urlop I jesli I'm sie nie spodobasz, to po prostu Ci podziekuja .
      Oczywiscie, jesli juz dlugo szukali, mozesz przyjac oferte, ale chyba nie bedziesz zadowolona. Musisz sobie sama oplacac NI I podatek, ale jesli jest malo godzin, to moze sie nie przekroczysz progu podatkowego.
      • nata2013 Re: self-employed 12.02.15, 10:55
        Hej Andgie
        Dzieki za odpowiedz.
        To w sumie zadnych korzysci z bycia samozadrudnionym dla mnie,to jest tylko 12h i placa ?8.Jakby bylo wiecej godzin to bym byla bardziej chetna
        • andgie Re: self-employed 12.02.15, 17:31
          No, fakt, jak dla Ciebie, to korzysci nie ma. ?96 tygodniowo to jeszcze nie placisz podatku, tylko NI, jakies ?13 na Miesiac.
          Z ciekawosci: Czy zaproponowano Ci prace w firmie sprzatajacej? To bardzo czesta praktyka w tej branzy.
          • nata2013 Re: self-employed 13.02.15, 10:27
            To jest admin job,nie sprzatanie.
            ?13 podatku hmm,jedyna korzysc to ze moge pracowac od 9-12 4 razy w tygodniu tylko,ze za malo godzin zeby utrzymac sie itp.
            • cherrie Re: self-employed 14.02.15, 10:51
              Ja dopisze tylko, ze jako samozatrudniona nie mozesz pracowac tylko dla jrdnego klienta. Ale o tym firma pewnie nie wspomniala:-)
              • nata2013 Re: self-employed 14.02.15, 16:36
                To jest praca w ich biurze.
                Cherrie mozesz wiecej napisac o samozatrudnieniu?
                Dzieki
              • ann.38 Re: self-employed 14.02.15, 16:58
                Nie, no chyba nie jest tak. Przecież ktoś może nie znaleźć więcej klientów albo inni mogą nagle zrezygnować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka