Dodaj do ulubionych

Gotowanie na parze

17.06.15, 16:28
Mozecie polecic jakies sprytne urzadzenie do gotowania na parze? Obecnie uzywam poprostu garnka z sitliem,ale juz kilka razy zdarzylo sie,ze woda sie wygotowala i garnek przyaplil. Troche szkoda mi garka... Potrzebuje urzadzenia,ktore mozna ustawic na czas i nie spali mi chalupy jak zabraknie wody. Do tego chcialabym,zeby zajmowal malo miejsca w czasie przechowywania.
Cos sprawdzonego?
Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: Gotowanie na parze 17.06.15, 20:25
      Ja uzywam tego:
      www.amazon.co.uk/Kitchen-Craft-Clearview-Stainless-Steamer/dp/B0001IWY9Q/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1434565101&sr=8-1&keywords=kitchen+craft+steamer
      Ale to jest wlasnie garnek z wkladami, jak dla mnie jest super:), ale nie o taki Ci chodzi.
      Wczesniej uzywalam takiego:
      www.amazon.co.uk/Morphy-Richards-Intellisteam-48781-Steamer/dp/B0031RG4XQ
      Bardzo go lubilam, mozna ustawic rozny czas parowania w roznych przegrodkach, wstawiasz warzywa, ziemniaki i mieso czy rybe ustawiasz dla kazdego z nich inny czas gotowania tak, ze wszystko konczy sie parowac w tym samym czasie i masz obiad gotowy o niczym juz myslec nie musisz, samo sie wlaczy i samo wylaczy. Bardzo go lubilam, ale zajmuje sporo miejsca. Ja wymienilam na garnek, bo nie chcialam jedzenia gotowac w plastiku (plastikowym steamerze), ale sam w sobie steamer na prawde swietny.
      Pozdrawiam:)
      • szczur.w.sosie Re: Gotowanie na parze 17.06.15, 22:12
        www.johnlewis.com/magimix-11581-multifunction-steamer/p1991658?sku=234387394&kpid=234387394&s_kenid=4027c714-a74f-4217-8331-f5aa08934f66&s_kwcid=402x26540&tmad=c&tmcampid=73&kpid=234387394
        Taki, tylko model inny, starszy, bo mamy go kilka lat. Jest OK.
        • ktosia.0 Re: Gotowanie na parze 18.06.15, 15:50
          No fajny ten magimix. Zadowolona jestes z niego? Ja na okraglo na parze gotuje, wlasne w garnkach i juz dobre pare razy chalupe wietrzylam.....Chyba musze sobie cos takiego sprawic.
          • szczur.w.sosie Re: Gotowanie na parze 19.06.15, 19:53
            Nie narzekam i sporo tam się mieści.
            Ale jedna półka na drugiej jak staje, to jest to trochę chybotliwe. Nie wiem, czemu nie jest to jakoś mocniej osadzone.

Jak się woda wygotuje, bo się za mało wleje, to wydaje dźwięk taki chrobotliwy.

• maciejkrz85 Re: Gotowanie na parze 23.06.15, 01:32
          Mam bardzo podobny sprzęt, polecam! :)
          Jedyna wada- mycie, bo jak chwilę postoi i zacznie schnąć, to mogą być problemy... Ale ogólnie fajna sprawa, bo jest zdrowe jedzonko, a przygotowanie jest dosyć łatwe :)
    • lovage2 Re: Gotowanie na parze 17.06.15, 23:37
      My gotujemy na parze - praktycznie wszystkie warzywa - w 6l nierdzewnym szybkowarze (Fagor). Jak go kupiliśmy, to miał w środku specjalne sitko, ale używamy takie zwykłe z Ikei. Od kilku lat nie jadłam warzyw ugotowanych w wodzie - chyba, że u kogoś. Żeby się woda nie wygotowała, a zwłaszcza, by nie rozgotowało się na miazgę, nastawiam zawsze głośny minutnik (np. ziemniaki w ćwiartkach 4-5 minut, brokuły, szparagi, fasolka, kalafior 1-2 minuty, itd.). Czasem też coś w nim na tej parze sterylizuję. No i używam jako zwykły szybkowar - do strączków i brązowego ryżu niezastąpiony:-)

A tak jako ciekawostkę napisałam:-) bo chyba bardziej Ci chodzi o takie urządzenia, jak dziewczyny wymieniły.
    • liley11 Re: Gotowanie na parze 19.06.15, 00:35
      Gotuje w bambusowych naczyniach do gotowania na parze, ktore ustawiam na garnek. Zawsze mozna sobie minutnik ustawic.
      Smak jest niesamowity! Warzywa sa po prostu pyszne z tego bambusowego naczynia.
      • ktosia.0 Re: Gotowanie na parze 19.06.15, 02:00
        Cos takiego?

www.amazon.co.uk/Swift-Spice-8-inch-Bamboo-Steamer/dp/B000P5RK4Y/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1434671911&sr=8-6&keywords=bamboo+steamer
        • liley11 Re: Gotowanie na parze 19.06.15, 19:30
          Tak
          Mozna za £10 kupic w Range
    • 1anna81 Re: Gotowanie na parze 24.06.15, 15:42
      Witam.Ja uwielbiam gotowac na parze.Szybkie,proste i zdrowe.Kupilam garnek do got. na parze w argosie.Najtanszy jaki byl.Jestem zadowolona i jeszcze nic nie przypalilam;)Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka