Dodaj do ulubionych

Witamina D

03.10.15, 22:52
Z racji tego, że jestem obciążona genetycznie chorobami na które ma wpływ niedobór witaminy D, zrobiłam sobie niedawno będąc w Polsce pierwszy raz badanie jej poziomu.No i niestety jest b nieskie więc muszę zadbać teraz porządnie o suplementację. Muszę przyjmować nawet 2000 j.m jednostek dziennie - to są jednostki podawane w Polsce.
Chciałam kupić wit D tutaj w Uk ale tu jednostki są zupełnie inne i zgłupiałam..np takie:
www.amazon.co.uk/Swanson-Potency-Vitamin-000IU-Softgels/dp/B004H57BKG/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1443904831&sr=8-1&keywords=witamin+d3
Czy orientujecie się w tutejszych jednostkach? 5000IU to ile to jednostek j.m (tak jak podają w Polsce) ?

A może polecicie też jakąś dobrą wit D
Obserwuj wątek
    • sunflowerin Re: Witamina D 03.10.15, 23:37
      Jesli masz duzy niedobor 2000jm to jest kropla w morzu. Zacznij od 5000 albo nawet 10000iu. Co wazne witamine D powinno sie przyjmowac z witamina K (K2 z Natto). W necie jest sporo informacji na ten temat, szczegolnie na amerykanskich stronach.

Moja mama wyszla z ogromnego niedoboru i w koncu normalnie funkcjonuje. Kupilam jej ponizsze suplementy, ale na amazonie jest mnostwo innych brandow.

www.amazon.co.uk/Strength-Cholecalciferol-Supplement-Suitable-Vegetarians/dp/B009HACL7O/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1443907971&sr=8-4&keywords=purenature
      www.amazon.co.uk/manufactured-standards-Vegetarian-allergen-free-fermentation/dp/B00CYS5920/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1443907971&sr=8-2&keywords=purenature
      • robak.rawback Re: Witamina D 04.10.15, 01:52
        mnie jakas gp zapisal na recepte o duzej sile - tabletki - pisalam kiedys o tym na jakims forum, moze nawet tu, jak ci sie bardzo chce to poszukaj. to jest taka chyba z 20 tysiecy na tabletke ale tez nie wiem jakie jednostki i przyjmuje sie jedna na tydzien. szczerze powiedziawszy baaaaaaaaaardzo wolno mi sie podnosi jej poziom - idzie jak po grudzie i nadal mam ponizej normy, a chce dociagnac co najmniej do polowy tego co podawane jest jako zakres u ludzi zdrowych, wiec mi pewnie ze dwadziescia lat zajmie.

tez pamietam ze na forach gazety o chorobach tarczycy dziewczyny dosc duzo mowily o suplementacji wit d - i tez chyba te mocniejsze dawki byly w zastrzykach bo tabletki byly za slabe. nie pamietam szczegolow wiec podaje kierunek ewentualnych poszukiwan gdyby cie interesowalo.

zaciekawilo mnie co sunflowerin powiedzialas o wit k - nigdy o tym nie slyszalam wiec chetnie poczytam. masz jakis odbry sprawdzony link? i czy twoja mama wlasnie uzywala te suplementy ktore podalas?
    • turmalinka Re: Witamina D 08.10.15, 10:20
      idz z wynikami do gp, ja mam niedobor i najpierw bralam konskie dawki na recepte, a teraz juz normalna, ale jednostek nie pamietam
      • cherrie Re: Witamina D 08.10.15, 19:01
        2000j.m to przeciez to samo co 2000IU ( International Units)
        • under.fire Re: Witamina D 09.10.15, 08:08
          No właśnie z tymi jednostkami to zorientowałam się już po napisaniu posta że to jest to samo ;) Ale dzięki temu, że poruszyłam temat wit D to dowiedziałam się tego co sunflowerin napisała o wit K bo nigdy o tym nie słyszałam poza może faktem, że wit D podaje się niemowlakom z wit K...

Robak.rawback - ja znalazłam taki arytkuł o wit D który o tym wspomina, choć nie jest to jakaś naukowa publikacja
          blog.ekozakupy.pl/2015/10/witamina-slonca/
          Ważny jest dodatkowo bilans kwasowo - zasadowy naszego organizmu bo jesli bedzie zakwaszony to nawet wit D nie pomoze bo to co przyswoisz zostanie ci brutalnie odebrane. Organizm aby zneutralizowac (rozpuścić) kwasy bedzie pobierałwapń z kości i chrząstek stawowych
          • espionka Re: Witamina D 09.10.15, 10:28
            kupowalam swego czasu firmy Solgar, maja bardzo dobre suplementy.
            FREE OF: Gluten, Wheat, Dairy, Soya, Yeast, Preservatives, Sweeteners, Artificial Flavours or Colours
            Polskie normy roznia sie od angielskich, czy pokazalas wynik badania GP?
    • lianis Re: Witamina D 09.10.15, 13:13
      Jakie konkretnie badanie zrobilas? Ile kosztowalo? Jak ostatnio bedac w pl zapytalam w lab to sie dowiedzialam ze badanie kosztuje 300zl i w sumie to chyba trzeba zrobic dwa rozne, pani nie byla pewna co trzeba zrobic, bo oni nie wykonuja tych badan za czesto :(
      • under.fire Re: Witamina D 11.10.15, 23:48
        Robiłam takie badanie:
        www.diag.pl/Badanie-Witamina-D3-metabolit-1-25-OH-2.85+M5ae6ab440b1.0.html
        Płaciłam ok 40 zł bo akurat była promocja, normalnie w niektórych lab kosztuje nawet 100zł. O cenie 300zł nigdy nie słyszałam i nie wiem co za informacji ta pani Ci udzieliła bo przecież bad wit D jest dosyć znane i nie jakieś skomplikowane
      • botu Re: Witamina D 13.10.15, 12:25
        28 funtow, wysyłkowo.
        Wynik (dostajesz na maila plik pdf) i podaje zarówno poziom 25-hydroxyvitamin D3 jak i 25-hydroxyvitamin D2.

www.vitamindtest.org.uk/
        • liley11 Re: Witamina D 14.10.15, 22:49
          Chodzi o witamine K2 MK7 najczesciej z natto, ale nie koniecznie. Dostepne sa suplementy w sklepach online. Trzeba poczytac opisy i wybrac te z naturalnych skladnikow. Syntetyczne witaminy sa szkodliwe. Wiecej o szkodliwosci (jakie sa szkodliwe) i o dobroczynnosci wspaniale napisal dr Jerzy Zieba w "Ukryte terapie. Czego lekarz Ci nie powie". I tak, nie kazda witamina A, D, C, E czy K jest dobroczynna. Tylko ich szczegolne postacie sa zbawienne dla zdrowia a inne moga szkodzic.
      • turmalinka Re: Witamina D 16.10.15, 00:42
        idz do gp i zrobisz co trzeba za darmo, btw pomysl badania poziomu wit d byl gp, nie moj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka