Dodaj do ulubionych

imieniny w PRL-u - Menu

11.12.15, 19:40
Prośba do nieco starszych uczestniczek forum, tych co jeszcze pamiętają te czasy.
Urządzam jubileuszowe przyjęcie, które musi być trochę z jajem. Więc w ramach żartu chcemy zapodać gościom klasyki epoki, jakoże jubilat to 40-latek, Polak.

Towarzystwo będzie bardzo zróżnicowane (Polacy, Anglicy, Francuzi, ale wyluzowani, kilku hipsterów i lewaków z dużym poczuciem humoru więc bez żadnego zadęcia i ąą ęę.
Będą wszystkożercy, wegetarianie i jedna weganka) więc mam trochę wyzwanie, szczególnie z weganką.

Poradźcie dobre kobiety, co pamiętacie z typowych imienin u cioci, lub może co Wasze matki szykowały na takie domowe party w tamtych czasach? I to coś to moża zrobić ze składników dostępnych tutaj. Dania mają być takie raczej które można podać w formie bufetu, nie będzie żadnego siedzenia za stołem.

Póki co na honorowym miejscu mam oczywiście klasyczną sałatkę warzywną.
Myślałam o jakiś pasztecikach z barszczem. Akcentem humorystycznym będa szklanki z paluszkami (klasyka z Kogla Mogla).
Na deser planuję szarlotkę własnej roboty.
Pamiętam, że u mnie w domu robiło się na takie okazje jajka faszerowane których szczerze nieznosiłam. Były też zawsze zimne galaretki, ale gdzie to cholerstwo zdobyć to nie wiem.
Ktoś jeszcze coś pamięta?
Help!
Obserwuj wątek
    • andgie Re: imieniny w PRL-u - Menu 11.12.15, 20:15
      Hartleys Jelly, w kazdym Tesco , Asdzie I tak dalej.
    • aniaheasley Re: imieniny w PRL-u - Menu 11.12.15, 20:23
      Moja mama robila zawsze danie glowne jakis bigos czy gulasz z chlebem na goraco, do tego cale mnostwo jakichs bardzo pracochlonnych salatek warzywnych, z pieczarek, z pora, ryba po grecku, jajka faszerowane jak najbardziej, bagietka pokrojona ukosnie na kromki zapiekana z pieczarkami i startym serem, do tego chrzan, cwikla (nie wiem dokladnie co to bylo, nazwe pamietam), na deser obowiazkowo ciasto ze sliwkami i sernik.

Szklanki ze slonymi paluszkami beda potraktowane jako najzwyklejsze w swiecie snacks, jak crisps z dips. Kupuje czasami paluszki, rozchodza sie jak woda, kazdy siega po wiecej.
      • sirrach Re: imieniny w PRL-u - Menu 11.12.15, 20:57
        Hmm podstawa to wódka, plus zagrycha. Ogórki kiszone, korniszony, śledzik(obowiązkowo), kabanosy, kiełbasa swojska , wędlina. Koreczki z serem żółtym. Na ciepło udko z kurczaka
        • mama-123 Re: imieniny w PRL-u - Menu 11.12.15, 23:35
          Dokladnie, wodka plus dobra zagrycha. Moj znajomy Francuz kiedys mi powiedzial, ze tak Polacy nauczyli go pic wodki z dobra zagrycha, tak nikt nie potrafi i byl to naprawde komplement, bo on na jedzeniu sie zna.
          • robak.rawback Re: imieniny w PRL-u - Menu 12.12.15, 02:09

zawsze myslalam ze mi moja poranna jajecznica smakuje, ale teraz sobie uswiadomilam ze sie nigdy o opinie nie pytalam zadnego francuza ... ;b

mama-123 napisała:

> Dokladnie, wodka plus dobra zagrycha. Moj znajomy Francuz kiedys mi powiedzial,
            > ze tak Polacy nauczyli go pic wodki z dobra zagrycha, tak nikt nie potrafi i b
            > yl to naprawde komplement, bo on na jedzeniu sie zna.
            • mama-123 Re: imieniny w PRL-u - Menu 12.12.15, 05:50
              Tak, Francuzi sie znaja na dobrym jedzeniu, a on do tego jest kucharzem; smialo zatem zna sie na jedzeniu.
              • robak.rawback Re: imieniny w PRL-u - Menu 17.12.15, 22:32
                no tak, a my sie nie znamy.
                opieralam sie latami, ale chyba sie trzeba zmusic do tej wodki, bo bedzie kicha jak sie francuz dowie, ze nie smakuje, kiedy powinna.
                (desolee, nie moglam sie powstrzymac ;b )

mama-123 napisała:

> Tak, Francuzi sie znaja na dobrym jedzeniu, a on do tego jest kucharzem; smialo
                > zatem zna sie na jedzeniu.
                • mama-123 Re: imieniny w PRL-u - Menu 17.12.15, 23:23
                  Mam wrazenie, ze juz sie nie opierasz (wodce znaczy sie). :-)
    • plain-vanilla Re: imieniny w PRL-u - Menu 11.12.15, 21:09
      Piesni biesiadne obowiazkowo. Pije Kuba do Jakuba, Hej Sokoly, Sto lat w roznych wersjach i wodeczka :-)
      • szczepka75 Re: imieniny w PRL-u - Menu 11.12.15, 21:25
        veganka nic do jedzenia nie bedzia miala
        moze tu jakies inspiracje znajdziesz co jej podac

www.kierunekzdrowie.com/search/label/Przystawki
        • murasaki33 Re: imieniny w PRL-u - Menu 12.12.15, 18:16
          Veganka i inni spokojnie moga kieliszeczek wodki zagryzac ogorem kiszonym lub korniszonem , obowiazkowo na party w PRL;)
      • marninor Re: imieniny w PRL-u - Menu 11.12.15, 21:25
        Ogoreczki, sledzie, rolmopsy , talerz wedlin , chleb w koszyczku, herbata w szklankach z metalowym koszyczkiem-uchwytem, salatka jarzynowa , jajka z majonezem i na odchodne kazdemu butelka kefiru :) i aspiryna ;)
        • marninor Re: imieniny w PRL-u - Menu 11.12.15, 21:27
          A wegance powiedz ze za komuny takich cudow nie bylo :) i wszyscy jedli co bylo :) czym chata bogata
          • salsa.lover Re: imieniny w PRL-u - Menu 11.12.15, 21:55
            haha! no weganka to chyba tylko czysty barszczyk i wódka ;)
    • hazyblue Re: imieniny w PRL-u - Menu 11.12.15, 22:03
      Na wegańsko możesz zrobić chleb ze smalcem z fasoli i korniszonem. Przepis znajdziesz na tej stronie: www.jadlonomia.com
      Fasolkę po bretońsku da się zrobić na wegańsko, bigos też, barszcz jest wegański, a jak ci się chce pomęczyć to i naleśniki do krokietów z kapustą usmażyć się da na mleku roślinnym i bez jajek. Przepisy są na jadlonomii - zazwyczaj wychodzą.
      A swoją drogą jak PRLowskie imieniny to tylko za stołem:) Goście ściśnięci za stołem - część na krzesłach, a część na wersalce, wódka z kielichów (to też wegański napój:) i zagrycha. Bufet nie odda tego klimatu.
      • robak.rawback Re: imieniny w PRL-u - Menu 11.12.15, 22:15
        dobry chleb z dobrym smalcem ze skwarkami,
        chalka,
        dobre polskie paczki - nie ma juz chyba teraz takich, albo normaly rozmiar albo te malutkie?
        faworki.
        kiedys sie jadlo dobra zupe jablkowa z grzankami - ale to bylo dobre

dokladnie mialam to samo co marninor powiedziec - powiedz ze w prlu nie bylo weganow i wszyscy dozyli dlugiej starosci jedzac cleb skwarki i kielbase. ewentualnie zapodaj jej musztarde sarepska z pumperniklem ahhaha
        • robak.rawback Re: imieniny w PRL-u - Menu 11.12.15, 22:17
          ptasie mleczka jeszcze - tylko dobre jakies
    • ann.38 Re: imieniny w PRL-u - Menu 11.12.15, 22:30
      U nas to co juz wymienione, ale myślę, ze te dania są ciągle aktualne, tyle, ze uzupełniane innymi. Chyba tylko te szklanki z uchwytami przeminęły.
      Bywały tez u nas wafle przekładane kremem z mleka w proszku, ale nie pamiętam, czy to na imieniny czy tylko do niedzielnej kawy. No i kawa fusiasta oczywiście, (ja akurat nadal taką pije).
      Salatkę jarzynową robię wegańską, rozdzielam na dwie miski przed dodaniem jajek i majonzeu. Do wegańskiej mam majonez beznabiałowy z tesco. Czasem robię taką dla wszystkich jak nie chce mi się rozdzielać. Majonez nie rózni się w smaku. Mozna tez kupić ser zółty wegański, smarowidła do chleba, słodycze, jogurty, desery, lody w wafelku, podrabiane wędliny wegetariańskie (one mają zazwyczaj jajka) itp. Coś tam wykombinujesz dla wege. No i potwierdzam, co powyzej, krokiety tez mogą byc naleśnikach wegańskich- bez jajka.
      • robak.rawback Re: imieniny w PRL-u - Menu 11.12.15, 23:04
        jeszcze mi sie przypomnialy dwie rzeczy - placki ziemniaczane ale to jest staly hit polski.
        i jeszcze ten serek - Rolmlecz Serek O Smaku Waniliowym - link ponizej
        jestem prawie pewna ze ktos mowil ze to bylo dostepne za prlu - nawet wyglad ma w sumie na taki - i ze w smaku sie nie zmienil nic od dekad - a smak ma rewelacyjny jak dla mnie. najlepszy serek homogenizwoany waniliowy jaki jadlam.

www.google.co.uk/search?q=Rolmlecz+Serek+O+Smaku+Waniliowym&rlz=1C1DSGQ_enGB493GB493&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjv7Ly149TJAhUHvRoKHUJgCGsQ_AUIBygB&biw=1777&bih=861&dpr=0.9
        • marninor Re: imieniny w PRL-u - Menu 11.12.15, 23:06
          Wiesz co robak ja nie pije ale wodka serek homogenizowany i chalka to w parze nie idzie.
          • zielona_magnolia Re: imieniny w PRL-u - Menu 11.12.15, 23:25
            a co powiesz na rolade z sera zoltego ? www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=rolada+z+sera+%C5%BC%C3%B3%C5%82tego dodatki jakie sie chce :)
          • robak.rawback Re: imieniny w PRL-u - Menu 11.12.15, 23:31
            eheh nie, przeciez to nie na jedno posiedzenie ha ha
            propozycje daje - wiadomo przeciez ze wszystkiego nie wykorzytsa tylko wybierze pare

marninor napisała:

> Wiesz co robak ja nie pije ale wodka serek homogenizowany i chalka to w parze n
            > ie idzie.
            • liley11 Re: imieniny w PRL-u - Menu 12.12.15, 00:27
              Sledz i ogorek!
              Ryba po grecku
              Strogonow
              Salatka warzywna
              Jaja faszerowane
              Sliwki i gruszki w occie (?)
              Talerz wedlin
              youtu.be/RH44nVDsxsU
              :)))
    • andgie Re: imieniny w PRL-u - Menu 12.12.15, 08:05
      A swoja droga , jesli jubilat ma 40 Lat , to w 1989 mial 14, to sie duzo PRLu nie naogladal.
      • tisz Re: imieniny w PRL-u - Menu 12.12.15, 12:56
        - pasztet weganski www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/fasolka/pasztet_z_fasoli/przepis.html

- pasztet wegetarianski www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/marchewka/pasztet_wegetarianski/przepis.html

- szynka konserwowa
        - placki ziemniaczane
        - obowiazkowo Wuzetka ciasto www.mojewypieki.com/post/wuzetka
        - klopsy z jajek
        - pyzy, kopytka, leniwe
        - czerwona kapusta
        - ogorki kiszone i konserwowe
        - paszteciki
        - zimne nozki
        - sledz w smietanie z ziemniakami w mundurkach
        - blok czekoladowy
        - jajka faszerowane
        - kaszanka (black pudding)
        - woda gazowana
        - mleko (mozna podac w malych butelkach/sloikach ze slomka)
        - zapiekanki z pieczarkami
        - paprykarz szczecinski

wiecej:
        weganie.blogspot.co.uk/
        • 00zuza00 Re: imieniny w PRL-u - Menu 12.12.15, 13:13
          forum.gazeta.pl/forum/w,77,105329728,105329728,Impreza_w_stylu_PRL.html
      • salsa.lover Re: imieniny w PRL-u - Menu 13.12.15, 17:09
        urodzony w 1975 więc całe dzieciństwo w PRL jak najbardziej pamięta ;) takich rzeczy się nie zapomina haha!

Dziękuje wszystkim serdecznie za porady. Impreza odbyła się wczoraj i udało się jak najbardziej.
        Hitem była sałatka warzywna, do której zrobiłam własnoręcznie chleb.
        Koreczki w wersjach przeróżnych cieszyły się również powodzeniem i wbrew oczekiwaniom zeszły również jajka w majonezie faszerowane grzybami.
        No i barszcz z pasztecikami zrobił świetny podkład ;)
        Śledziami wzgardzono, były więc symboliczną, aromatyczną ozdobą stołu :P
        • andgie Re: imieniny w PRL-u - Menu 13.12.15, 19:11
          No pewnie, pewnie, jak moglby zapomniec, ze nie bylo Teleranka, a pan w telewizji nosil mundur.
          • salsa.lover Re: imieniny w PRL-u - Menu 13.12.15, 20:16
            ee?
            • andgie Re: imieniny w PRL-u - Menu 13.12.15, 20:57
              Jak byl stan wojenny , zawieszono nadawanie programu dla dzieci i mlodziezy Teleranek , a prowadzacy "Dziennik Telewizyjny" byl zawodowym zolnierzem i mial mundur.
              • andgie Re: imieniny w PRL-u - Menu 13.12.15, 20:58
                Dzisiaj jest dwudziesta czwarta rocznica wprowadzenia stanu wojennego.
                • ann.38 Re: imieniny w PRL-u - Menu 13.12.15, 21:21
                  andgie napisała:

> Dzisiaj jest dwudziesta czwarta rocznica wprowadzenia stanu wojennego.

trzydziesta czwarta
                  • andgie Re: imieniny w PRL-u - Menu 13.12.15, 21:50
                    Przepraszam, masz racje, trzydziesta czwarta.
    • karolina_zet Re: imieniny w PRL-u - Menu 13.12.15, 22:57
      u cioci na imieninach zawsze byly grzybki z octu oraz jajka z majonezem
      • ssabaudia Re: imieniny w PRL-u - Menu 15.12.15, 23:17
        własnie o grzybkach chciałam napisać - albo pieczarki marynowane alb grzyby leśne marynowane, te takie ciągnące - "w glicerynie" jak je nazywałam... mmmm... ale mi smaka narobiłyście....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka