Dodaj do ulubionych

50p-a-week housing benefit

05.04.17, 09:07
www.bbc.co.uk/news/uk-39484897
"Neither of them have worked for almost nine years. Under the rules, the Carmichaels could get their full benefits back if they worked 24 hours a week between them.
Mr Carmichael said he was looking for work, but he has not been able to find a job in the four months since the family was capped"

Wydaje sie, ze stosuja jeden model dla calego UK, a przeciez duzo zalezy od tego gdzie kto mieszka.
To czego nie rozumiem, to dlaczego nie wprowadza w UK efektywnej pomocy w job centre w szukaniu pracy. W takich wielomiesiecznych przypadkach szukania pracy powinni jakos kontrolowac czy dany czlek faktycznie aplikuje i czy faktycznie byla odmowa, jak rowniez zabierajac HB powinni brac pod uwage bezrobocie w danym regionie. Jesli Mr Carmichael mieszka w w okolicach Londynu to jest to zwykly wymigiwacz od pracy i leser bo naprawde da sie cos znalezc tutaj dosc latwo, jesli zas mieszka na "na dalekiej prowincji" gdzie pracy jest niewiele to powinni do kwestii zasilkow tez podejsc rozsadniej bo miejsc pracy tam zbyt wielu nie ma.

Tez uwazacie ze rozdawnictwo HB i innych zasilkow jest to zbyt rozsadnie pomyslane w UK?
Obserwuj wątek
    • alannda Re: 50p-a-week housing benefit 05.04.17, 09:27
      Moim zdaniem jak kogos nie stac na czworke dzieci to nie powinien ich miec. Rozumiem, ze dzieci niczemu nie sa winne w takich rodzinach, ale niestety system zbyt hojnych zasilkow zacheca do rozmnazania sie nie te grupy spoleczne ktore powinien. Utrzymywanie rodzin wielodzietnych z zasilkow (nie mowie o tych dla ktorych jest to tylko forma wsparcia tylko o tych dla ktorych jest to jedyne zrodlo utrzymania) nie sprawi ze te liczne dzieci za kilkanascie lat zaczna placic podatki, wiekszosc niestety powieli styl zycia rodzicow i kolo sie zamyka. Ciekawe jak dlugo jeszcze system bedzie w stanie to utrzymac.
    • lianis Re: 50p-a-week housing benefit 05.04.17, 09:42
      20k rocznie za nic nie robienie to jest kupa pieniedzy, hca w nhs, ta w szkolach czy nawet zwykly p&p w fabryce tyle na pelen etat nie zarabia.
      Nie bardzo wierze w 9 lat aktywnego poszukiwania pracy
    • andgie Re: 50p-a-week housing benefit 05.04.17, 10:21
      Pomoc w poszukiwaniu pracy? A na czym mialaby ona polegac? Jak ktos chce pracowac, to pracuje. 24 godziny miedzy nimi, kazde po 12, to nic.
      Inna rzecz, ze pracodawcy patrza podejrzliwie na kogos, kto nie pracowal przez lata, a teraz zaczyna, bo zasilki obcieli.
      Sama mam mala firme sprzatajaca I czytam podania o prace. Cala masa jest napisana z bledami, niechlujnie, mylone stanowiska pracy, przyjdzie taki na jeden dzien i na drugi juz nie, bo mu sie nie spodobalo. No, ale aplikowal, czyli benefity nietkniete.
      • princesswhitewolf Re: 50p-a-week housing benefit 05.04.17, 10:28
        >Pomoc w poszukiwaniu pracy? A na czym mialaby ona polegac?

Juz tlumacze. problem w tym, ze wielu osobnikow moze sie wykrecac jak piskorz, ze nie moga znalezc pracy tak jak ten pan. Po pewnym czasie poszukiwania samemu takie osoby powinny otrzymac aktywnie pomoc tzn byc wysylane na spotkania, i kursy przystosowawcze, zwlaszcza w regionach gdzie pracy jest malo i trzeba sie przekwalifikowac. Potrzebne sa zaklady pracy ktore beda przyjmowac nawet takich z ogromnymi lukami w CV. Jesli to nie pomoze bo ow czlek nie chce sie podjac pracy takiej czy owakiej to nalezy obciac zasilki.
        • yadrall Re: 50p-a-week housing benefit 05.04.17, 12:30
          Z wlasnego doswiadczenia wiem,ze w Uk trzeba sie mocno nagimnastykowac by byc bezrobotnym. Ja mialam spotkania co 2 tyg i przedstawiac pisemne sprawozdanie z poszukiwania pracy. Z adresami i numerami tel potencjalnych pracodawcow,a job centre sprawdzal dlaczego danej pracy mi nie dano! Prace przez job centre znalazlam po 3miesiacach i chocbym chciala to nie daloby sie dluzej migac.
          • julek_i_ja Re: 50p-a-week housing benefit 05.04.17, 13:27
            Dokladnie, moja przyjaciolka tez tak miala, musiala sie niezle nagimnastykowac, udowadniac ze wysylala odpowiedzi na ogloszenia i inne takie rzeczy. I to wszystko zeby dostac Ł70 tygodniowo, mi by sie chyba nie chcialo, ale tez nigdy nie bylam w takiej sytuacji.
            A wracajac do tematu wydaje mi sie, ze akurat jobseekers allowance jest dobrze sprawdzany przy przyznawaniu. Z artykulu nie wynika, ze bezrobotny od 9 lat Carmichael pobieral akurat ten zasilek, wiec raczej dostal cap z powodu innych zasilkow (child tax credits, income support, child benefit etc).
            Moze jestem bez serca i bede plakac, jak mi sie noga podwinie, ale ja jestem za cieciem zasilkow dla zdrowych i dlugotrwale bezrobotnych.
          • yadrall Re: 50p-a-week housing benefit 05.04.17, 20:59
            A ja jeszcze dodam,ze w tamtym czasie bylam na tej czesci zasilku dla bezrobotnych,ktora sie "nalezy" ze wzgledu na wieloletnie odprowadzanie podatkow i skladek na IN (contribution based JSA,a nie income based),a pomimo tego maglowali mnie w tym job centre regularnie co 2 tyg plus dodatkowo musialam sie stawiac na rozne rozmowy o prace/pisania CV/prezentacji itp. w job centre. I gwarantuje,ze zajmowalo to znacznie wiecej niz 5 min co 2 tyg.
            I gdyby nie to,ze my tych pieniedzy naprawde potrzebowalismy (stracilam prace po macierzynskim, meza firma ledwo przedla, byla recesja,a my mielismy mortgage) to faktycznie bylabym sobie dala spokoj. Ale wtedy nie mielibysmy na jedzenie dla nas i dla pierworodnego.
            No i dzieki job centre znalazlam prace :) wiec u nas w miescie to oni naprawde pomagaja znalezc prace i to taka w ktorej sie przekwalifikowalam i ktora polubilam bardzo,wiec nie wcisneli mi pierwszej lepszej ofery na sile! Chyba dokladnie tak to powinno dzialac,co?
            • princesswhitewolf Re: 50p-a-week housing benefit 05.04.17, 21:31
              > Chyba dokladnie tak to powinno dzialac,co?

dokladnie o to mi chodzilo. Ciekawe jak temu facetowi sie udaje..
              • julek_i_ja Re: 50p-a-week housing benefit 06.04.17, 00:05
                Ale nigdzie nie jest napisane ze pobiera ten akurat zasilek. Ponadto nie wydaje mi sie zeby mu przyslugiwal.
    • lucasa Re: 50p-a-week housing benefit 05.04.17, 20:26
      To jeszcze nie koniec ciec bo ma wejsc LHA cap wiec Ci ktorzy dostaja sporo housing benefit moga miec uciete wg lokalnej stawki.

£20k na reke to prawie £30k brutto. Ci, ktorzy pracuja na caly etat maja niecale £16k. Bedzie sprawiedliwie tylko wtedy gdy suma benefitow bedzie nizsza niz najnizsza placa a do tego jest baaardzo daleko.

Na przykladzie tego watku widac jak job centre roznie dziala w roznych czesciach kraju. U nas daje sie ksiazeczke do podpisu i do widzenia za 2 tyg. £70 tyg nie jest duzo. Ale za 5 min pokazania sie w job centre to stawka nie jest zla.
      • princesswhitewolf Re: 50p-a-week housing benefit 06.04.17, 11:56
        >To jeszcze nie koniec ciec bo ma wejsc LHA cap

i slusznie moim zdaniem. Okres bezrobocia to czas na zasniecie pasa okresowo i szukanie pracy a nie wprowadzanie sie do oplacanego przez panstwo 4 pokojowego domu na bog wie jak dlugo.

Powinni te benefity ograniczyc a poszerzyc dla ludzi naprawde potrzebujacych czyli ludzi chorych, inwalidow, emerytow itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka