Dodaj do ulubionych

Czytanie- Primary

29.01.18, 23:05
Doswiadczone w temacie czytania w primary school.

Dlaczego jest jakis blok i w panstwowych infant& primary dziecko nawet jesli czyta duzo lepiej jest ograniczone tylko do mozliwosci czytania ksiazeczek na pewnym poziomie okreslonym przez system szkolny czy widzimisie Pani ( kie wie) i nie wyzszym? Mowie o czytaniu w grupach, czy ksiazeczkach ktore przynosza do domu czy w interaktywnym w necie czytaniu zadanym ze szkoly.

Odnosze wrazenie ze wiecej uwagi sie poswieca dzieciom " w ogonie" ponizej oczekiwanej sredniej, niz dzieciom wykraczajacym poza program.
Obserwuj wątek
    • lucasa Re: Czytanie- Primary 29.01.18, 23:35
      Nie jest ograniczone odgórnie. Moje starszaki zawsze czytały powyżej średniej klasowej. Nie było problemu aby przeskakiwać szybko z poziomu na poziom.

Teraz też nie ma. Córkę nauczyciel przeniósł o kilka stopnii wyżej mimo że wiem że są dzieci co dopiero zaczynają składać literki. A dla młodszej (w pre school) nauczyciel otworzyl konto z książeczkami. Czytać nie czyta ale omawiamy obrazki, ona zdobywa naklejki no i ma swoje "zadanie domowe" jak rodzeństwo.

Z tym że poświęca się czas ogonowi to masz rację. To wynik reformy sprzed kilku lat. Z tego szkoła jest rozliczana. Zresztą już tu kiedyś była rozmowa o klasyfikacji poziomu uczniów.
      • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 30.01.18, 00:03
        Potomek jest w Reception ( 2nd semestr oczywiscie). Pani powiedziala, ze nie moze przeniesc go dalej niz Year 1 trzeci semestr w czytaniu ( no i tu jest ) mimo ze czyta jak poczatek Year 2. Sa ponoc jakies reguly co mozna a co nie mozna kie wie o co jej chodzi...
        • lucasa Re: Czytanie- Primary 30.01.18, 00:39
          A potrzebne Ci jest zaliczanie poziomów w szkole? Pójdzcie do biblioteki i wybierzcie co Wam odpowiada?

Mam pytanie - jak zaczynałaś czytać z 3 - latkiem?
          • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 30.01.18, 22:39
            >Pójdzcie do biblioteki i wybierzcie co Wam odpowiada?

patrz nie wpadlam na to. Sam z siebie zaczal czytac lepiej bez ksiazek:)))))))

>Mam pytanie - jak zaczynałaś czytać z 3 - latkiem?

zgadnij. Oczywiscie, ze od czytania Heideggera w oryginale i Poszukiwania Straconego czasu Prousta

Sorry ale nie potrafie odpowiadac na tak bzdurne teksty inaczej niz bzdura.
            • lucasa Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 20:08
              Wyluzuj trochę bo niepotrzebnie się nakrecasz.

Zadalas dwa pytania i odpowiedziałam na nie.

Natomiast Ty nie odpowiedziałaś dlaczego Ci zależy na zaliczaniu poziomów.
              Mam 3 łatkę na stanie która rwie się do czytania dlatego pytam. W twojej ironicznej odpowiedzi mało jest informacji niestety.

• princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 20:20
                wybacz. Raczej nie pytalam o to gdzie szukac ksiazek:)) To nie o tym byl watek

Jesli sie rwie to nie powinno byc problemow. Normalnie zaczynasz od zabaw z literkami i oswajaniem sie, potem skladaniem magnetycznych CAT HAT MAT itd. A tak szczerze mowiac to jest cos co uczynilo wielka roznice wlasnie kolo 3 roku zycia: Leapfrog. LeapTV gry, LeapPad, LeapReadee z ksiazeczkami uczacymi cie czytac , a przede wszystkim GENIALNY LeapStart. Leapfrog LeapStart seria jest po prostu najlepsza metoda nauczania jaka widzialam.
    • plain-vanilla Re: Czytanie- Primary 30.01.18, 00:06
      U nas w szkole są książeczki Storyworlds (Pearson). One mają 12 poziomów z tego, co widzę na stronie www.
      Mój starszy syn czytał płynnie w pierwszej klasie i nauczycielka przeskakiwała poziomy i dostawał inne książeczki do domu, nawet bez konieczności przerobienia wszystkich 4 z jednego poziomu.
      Możliwe, że w grupie w szkole czytali jakiś niższy poziom.
      Co do dzieci wykraczających poza normę, to niestety, raczej nie są jakoś specjalnie "stymulowane". Chyba większy nacisk i wsparcie mają dzieci, które sobie nie radzą. Dużo jednak zależy od nauczycielki.
      A co u was w szkole dzieci czytają?
      • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 30.01.18, 00:14
        Read Inc. metoda Ruth Miskin oraz Pearson's Active Bug Club ( interactive) no i ksiazeczki wypozyczane do domu.

Ona tlumaczy to, ze w Y2 juz wchodza ksiazeczki z zagadnieniami i slownictwem o faunie florze i takie ze nie rozumialby co czyta pomimo ze czyta na tym poziomie. Sek w tym ze on sie nieco nudzi bo jego koledzy ucza sie skladac literki dopiero a co czyta z przydzielonego mu poziomu to czytalismy gdzies pol roku temu. Duzo czytalismy 45 min codziennie przez ostatnie 2 lata ( zaczelismy tuz po 3 cich urodzinach od literek) nie odpuszczajajac ani jednego dnia w roku, czasem dluzej.
        • alannda Re: Czytanie- Primary 30.01.18, 10:16
          Co to znaczy ze nie zrozumie o faunie i florze? Glupie tlumaczenie. Kindle mu kup to jak bedzie jakies trudne slowo to tam od razu jest slownik i moze sobie sprawdzic. Na amazonie sa tysiace ksiazek do wyboru i mozna do nich najpierw zajrzec zeby sprawdzic czy bedzie odpowiednia.

• princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 30.01.18, 22:42
            >Co to znaczy ze nie zrozumie o faunie i florze? Glupie tlumaczenie.

tez tak uwazam

>Kindle mu kup to jak bedzie jakies trudne slowo to tam od razu jest slownik i moze sobie sprawdzic.

Poza normalnymi ksiazkami uzywamy Active Primary, Leapfrog Academy ( tez Spellodrome) i tam trudniejsze slowa maja tlumaczenie jak sie na nie kliknie. Nie mamy problemu ze znalezieniem ksiazek i zrodel. Nie o to chodzilo w pytaniu
            • leyre2 Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 08:39
              princesswhitewolf napisała:

Nie o to chodzilo w pytaniu

A o co ci wlasciwie chodzi?
              • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 20:22
                Juz na pytanie dziewczyny odpowiedzialy. DLa przypomnienia bylo nastepujace

"Dlaczego jest jakis blok i w panstwowych infant& primary dziecko nawet jesli czyta duzo lepiej jest ograniczone tylko do mozliwosci czytania ksiazeczek na pewnym poziomie okreslonym przez system szkolny czy widzimisie Pani ( kie wie) i nie wyzszym? Mowie o czytaniu w grupach, czy ksiazeczkach ktore przynosza do domu czy w interaktywnym w necie czytaniu zadanym ze szkoly."
            • alannda Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 10:16

> Poza normalnymi ksiazkami uzywamy Active Primary, Leapfrog Academy ( tez Spello
              > drome) i tam trudniejsze slowa maja tlumaczenie jak sie na nie kliknie. Nie mam
              > y problemu ze znalezieniem ksiazek i zrodel. Nie o to chodzilo w pytaniu

To o co chodzilo? Na to co nauczycielka w szkole zadaje do czytania nie masz wplywu. Na to czy sie dziecko nudzi tez nie. W domu mozesz mu dawac do czytania co chcesz:)
              • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 20:24
                >To o co chodzilo? Na to co nauczycielka w szkole zadaje do czytania nie masz wplywu.

to zauwazylam co widac po watku zalozycielskim

chodzilo o uzasadnienie tejze nauczycielskiej logiki ( moze jakas sensowna strategia czy cos sie za tym kryje) i dziewczyny juz w tym temacie sie wypowiedzialy. No ale to chyba bylo jasne z postu startowego...
        • leyre2 Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 08:35

Sek w tym ze on sie nieco nudzi bo jego koledzy ucza sie skladac literki do piero a co czyta z przydzielonego mu poziomu to czytalismy gdzies pol roku temu.

Ale gdzie sie nudzi, w szkole? Dzieci nie czytaja ksiazek przez 6h dziennie, a w domu niech czyta to co go nie nudzi. Widze tu szukanie problemu ma sile.
          • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 20:25
            >Ale gdzie sie nudzi, w szkole? Dzieci nie czytaja ksiazek przez 6h dziennie, a w domu niech czyta to co go nie nudzi. Widze tu szukanie problemu ma sile.

chodzi o stymulowanie dziecka na odpowiednim dla niego poziomie. W szkole jest sie dla rozwoju a nie czekaniem az sie inni naucza. Powaznie rozwazam decyzje o przeniesienie do public.
            • leyre2 Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 21:58

>
              > chodzi o stymulowanie dziecka na odpowiednim dla niego poziomie.

Trzeba uwazac zeby nieprzestymulowac ale wam nie grozi bo jak sama napisalas sa areas jak np rysowanie ktore potrzebuja improvemnet.
              • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 22:18
                mam 46 lat i niestety bardzo kiepsko rysuje i nawet wiem po kim to mam... po mojej matce . Jakos dalam rade w zyciu:)) Serio, nie kazdemu jest to potrzebne jesli nie umie i nie chce.

Szukasz problemow. Przestymulowanie zas jest tam gdy cos sie dzieje na sile a nie gdy dzieciak sam ma checi.Wrecz sie dopomina " mama czyyyyytac... no choooodz..." jak jestem zajeta. Lazi za mna albo siada z ksiazka i na glos czyta jak nie mam czasu.
                btw Ja tez czytalam plynnie jak mialam 5 lat.
                • leyre2 Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 22:30

> mam 46 lat i niestety bardzo kiepsko rysuje i nawet wiem po kim to mam... po mo
                  > jej matce . Jakos dalam rade w zyciu:)) Serio, nie kazdemu jest to potrzebne je sli nie umie i nie chce.

Tyle ze w szkole (w prywtanej tez) bedzie jest potrzebne i nie ma ze nie chce.

> Szukasz problemow.

Ja?😂

Przestymulowanie zas jest tam gdy cos sie dzieje na sile a n
                  > ie gdy dzieciak sam ma checi.Wrecz sie dopomina " mama czyyyyytac... no chooood
                  > z..." jak jestem zajeta. Lazi za mna albo siada z ksiazka i na glos czyta jak n
                  > ie mam czasu.

No i w czym problem? Niech czyta. Biblioteki i ksiegarnie sa pelne ksiazek, nikt wam nie zabrania czytac tego co chcecie.

> btw Ja tez czytalam plynnie jak mialam 5 lat.

Ja tez i co z tego?
                  • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 22:57
                    >Tyle ze w szkole (w prywtanej tez) bedzie jest potrzebne i nie ma ze nie chce

przeciez ja nie napisalam o rysunku jako powodzie do moich zmartwien. Mam gdzies czy dobrze czy zle rysuje dokladnie tak samo jak mialam gdzies swoje osiagniecia w dziedzinie rysunku. Zadania sie odrabia z rysunku jak kto umie i tyle.
                    chodzi o to ze
                    W szkolach prywatnych nie skupiaja sie tylko na tych w ogonie, ale maja tez specjalny program dla tych w przodzie z danej dziedziny.

>Niech czyta. Biblioteki i ksiegarnie sa pelne ksiazek, nikt wam nie zabrania czytac tego co chcecie.

Wolalabym w szkole jednak mial dobrany program do jego poziomu. To jednak wiele godzin z jego zycia

>Ja tez i co z tego?
                    A to ze nie padlam z przestymulowania jako 5 latka.
                    • leyre2 Re: Czytanie- Primary 01.02.18, 06:56

> Wolalabym w szkole jednak mial dobrany program do jego poziomu. To jednak wiele
                      > godzin z jego zycia

Oh, ta state school jeszcze sie nie poznala na geniuszu malego prince.

> >Ja tez i co z tego?
                      > A to ze nie padlam z przestymulowania jako 5 latka.

Jednak zdecydowanie cos u ciebie uleglo przestymulowaniu i teraz sa tego efekty (nie, niezbyt pozytywne)
                      • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 01.02.18, 09:13
                        >Oh, ta state school jeszcze sie nie poznala na geniuszu malego prince.
                        Poznala i potwierdzila- tu sie mylisz i nie przeczytalas co napisalam. Nic nie moga jednak zrobic z tym ze wzgl na program edukacyjny ktory nie przewiduje indywidualnego toku nauczania.

Po to pisalam o rysowaniu by nie bylo bredzenia o geniuszu.

>Jednak zdecydowanie cos u ciebie uleglo przestymulowaniu i teraz sa tego efekty (nie, niezbyt pozytywne)

W necie ludzie zawsze maja diagnoze jaka im pasuje wobec obcych osob. Nigdy bym nie napisala tego o osobie ktora znam na podstawie wpisow w necie bo poznalam dostatecznie duzo osob z netu w realu by widziec jak bardzo mozna sie pomylic. Ponadto skoro nauczylas sie czytac w wieku 5 lat tez uleglas przestymulowaniu. Strzelasz sobie w stope.
      • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 30.01.18, 00:19
        o tu www.pearsonschoolsandfecolleges.co.uk/AssetsLibrary/SECTORS/PRIMARYASSETSNEW/Literacy/BugClub/CompCharts/U109-Bug-Club-iPDF---Comp-chart.pdf

Blue C poziom nas przydzielila.

Malo tych ksiazeczek bo on z 2 - 3 jednego wieczoru czyta ( cienkie toto)... kupuje w second handzie mu wiecej
      • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 30.01.18, 00:21
        a macie tez cos interaktywnego? bo chcialabym go prywatnie tez zapisac gdzies. On bardzo lubi to czytanie i odpowiadanie na pytania po przeczytaniu.
        • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 30.01.18, 00:22
          (P.S. i zeby nie bylo ze jakis geniusz czy cos to chcialam powiedziec ze rysuje tak jak 3 latki... a ma 5 lat skonczone pare dni temu. Malarza artysty z niego nie bedzie. Rysowanie z nim to koszmar bo tak nie lubi a ciagle cos zadaja zwlaszcza w polskiej szkole bo ponoc dzieci lubia)
          • plain-vanilla Re: Czytanie- Primary 30.01.18, 00:48
            Wypożyczaj książki z biblioteki albo kup encyklopedie. Mój syn uwielbial czytać wieczorami encyklopedie, bo nie znosił fikcji i do dzisiaj nie czyta powiesci.
            Albo kup mu 50 książeczek z serii Usborne. Tam jest 15 poziomów do samodzielnego czytania + materiały do wydruku z internetu. 25 książeczek z historiami z różnych kultur (legendy) i na końcu są różne zadania.
            • panixx Re: Czytanie- Primary 30.01.18, 15:05
              Z jednej strony rozumiem dlaczego nauczycielka nie poswieca wiecej uwagi bardzo rozwinietemu dziecku, skoro ma inne dzieci, ktore potrzebuja pomocy.
              Moj syn nudzi sie na matematyce i jak pytalam nayczycielke, czy moze dac mu cos trudniejszego, to na poczekaniu wymysla, ze syn ma pracowac nad ladnym prezentowaniem "workings", albo ze nie rozumie polecen, bo (RAZ !!!) pomylil slowo increasing z decreasing. Sama cos probuje szukac.
              Ja nie kupowalam nigdy ksiazeczek do czytania, tylko masowo z biblioteki zamawialam, cale serie Oxford reading (Chip and Kipper, moje dzieci bardzo lubily te serie).
            • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 30.01.18, 22:44
              w sumie to swietna mysl... musze mu kupic wizualna encyklopedie gdzie jest napisane szto eto i rysunek obok

ja tez fikcji nie lubie, ale basnie lubilam jako dziecko.
          • leyre2 Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 08:38

Rysowanie z nim to koszmar bo tak nie lubi a ciagle cos zadaja zwlaszcza w polskiej szkole bo ponoc dzieci lubia)

Wszyscy robimy rzeczy ktorych nie lubimy, a nie tylko te ktore lubimy life.

A polska szkola nie jest obowiazkowa.
            • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 22:10
              niesamowite. nie wiedzialam. naprawde? <zart>

on bardzo lubi chodzic do polskiej szkoly ktora nie polega tylko na rysowaniu na szczescie. I zapewne bedzie ja kontynulowal z tego powodu.
    • mama-123 Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 01:00
      Czasem jest tak, ze dziecko owszem umie przeczytac, ale nie do konca rozumie. Ponadto pisanie musi isc w parze z czytaniem.
      Czasem jest tak, ze dziecko plynnie czyta, ale tak naprawde to, co czyta nie przyswaja. Znam wiele takich dzieci, ktore maja ambicjonalnych rodzicow, ktorzy naciskaja na nauczycieli zeby trudniejsze ksiazki dziecku dawac, ale czasem nie jest to wskazane.
      Zeby to sprawdzic, najlepiej jest zapytac dziecko o takie mniej oczywiste fakty, albo jeszcze lepiej zadac pytanie, na ktore dziecko musi odpowoedziec czytajac miedzy wierszami.
      • leyre2 Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 07:50
        Otoz to. W parimary school syna (corka tez tam chodzila) nie ma ograniczen i dzieci czytaja na roznych poziomach, w secondary school takze. Jednak dzieciom zadaje sie pytania dotyczyce ksiazki (secondary schools maja specialne produkty komputerowe z quizz) zeby sprawdzic czy rozumieja co czytaja, wiele dzieci nie ma pojecia, poprostu czyta, a nie tylko o plynnosc czytania chodzi, wlasciwie to jest drugorzedne. W secondary schools tez sprawdza sie w y7 rozumienie tekstu, robi sie to poprzez sluchanie i zadawanie pytan i tresc a takze znaczenie pojedynczych wyrazow, oczywiscie tych mniej oczywistych. Sa szkoly ktore sprawdzaja na biezaco za pomoca specjalnych programow
      • yuka12 Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 15:07
        Tez potwierdzam. Syn czyta szybko i dobrze nawet trudne ksiazki w kazdym z 3 jezykow (polski, angielski, walijski), ale nie skupia sie na tresci. Wiec nauczyciele zamiast dawac mu hiper super wypasione ksiazki, daja mu cienkie broszurki, ale za to dokladnie wypytuja z tekstu, lacznie z pojedynczymi, wyrwanymi z kontekstu wyrazami. Wlasnie po to, zeby zamiast przec do konca, zatrzymywal sie na tym, co aktualnie ma przed soba.
        • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 23:01
          musi sie skupiac, nie ma wyjscia bo od samego poczatku 1. sam pyta " co to jest xxx". 2. omawiamy co przeczytal

Od 3 roku zycia nie czytam z nim bezmyslnie ale omawiam. Zreszta ma nawyk po Leapfrogu gdzie kazde nowe slowo jest wyjasniane w specjalnych obloczkach i jest odpytywany. Genialna metoda nauki
    • leyre2 Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 09:46

> Odnosze wrazenie ze wiecej uwagi sie poswieca dzieciom " w ogonie" ponizej oczekiwanej sredniej, niz dzieciom wykraczajacym poza program.

Poza program? Twoj syn ledwo co zaczal edukacje i jak sama napisalas ma problemy z rysowaniem wiec moze dobrze byloby skupic sie na zbalezieniu metody zrobil zeby byl jakis improvemnet bo rysowanie bedzie sie przewijac przez wiele lat w szkole.
      A dzieci jak to nazywsz w ogonie byc moze wcale w nie nie sa, a nawet jesli jakies sa to chyba dobrze ze poswieca I'm sie wiecej uwagi zeby ten dystans zmniejszyc.
      • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 23:02
        >eby byl jakis improvemnet bo rysowanie bedzie sie przewijac przez wiele lat w szkole

tak teraz urzadze terror dziecku z zycia zmuszajac do rysunku. Na pewno zaowocuje to byciem artysta malarzem. Van Gogha wychowam ha ha....
        on lubi wycinanki i przyklejanki itd. Rysowac nie lubi. Taki facet
        • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 23:06
          tzn zadania z rysunku odrabiamy tyle ile wymagane czyli tzw bare minimum. Jestem czlowiekiem obowiazkowym wiec odrabiamy. Ale naklaniac do polubienia albo do spedzania na tym czasu- sorry nie jestem masochistka.

Ostatnio wciagnal sie tez w mathletics spellodrome programy ( matematyka i spelling). Kazdy typ cos ma.
          W przeciwienstwie do innych dzieci nie szaleje za dinosaurami i samochodami. Lubi zas klocki. Kazdy typ jest inny
        • leyre2 Re: Czytanie- Primary 01.02.18, 06:52
          > tak teraz urzadze terror dziecku z zycia zmuszajac do rysunku. Na pewno zaowocu
          > je to byciem artysta malarzem. Van Gogha wychowam ha ha....
          > on lubi wycinanki i przyklejanki itd. Rysowac nie lubi. Taki facet

Calm down princess, nie musi zostac artysta malarzem , ale mozna z nim pracowac nie tylko nad polepszeniem umiejetnisci rysowania ale tez i nad polubieniem a przynajmniej and neutralnym podejsciem do tego.
          Nie tylko czyta sie w szkole, zapewniam. Skupiasz sie przesadnie nad czytaniem, piejesz z zachwytu nad roznymi leapfrog i uczeniem czytania od 3-go roku zycia, wywolujesz usmiech politowania w szkole jesli faktycznie mowisz to co napisalas tu a sa rzeczy ktorych twoje dziecko kuleje i jest na duzo nizszym poziomie.
          • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 01.02.18, 09:21
            > ale mozna z nim pracowac nie tylko nad polepszeniem umiejetnisci rysowania ale tez i nad polubieniem a przynajmniej and neutralnym podejsciem do tego.

ale po co? Czy kazdy musi byc taki sam. Jakis socjalistyczno komunistyczny wzorzec zmieniania ludzi na sile pod pasujacy walec? Robi zadania z rysunku ktore sa zadane i to wystarczy.

>wywolujesz usmiech politowania w szkole

tworzysz chyba na podstawie swoich doswiadczen ze szkol gdzie panie nauczycielki to pogardliwe wyniosle kwoki bo inaczej nie zrozumiem tego typu aluzji. Nie jest jedyny w szkole w ktorej jest. Jest jeszcze jeden chlopiec. W kazdym roczniku na 100 dzieci jest takich 1-3. Dla nich to nie nowosc.

>to co napisalas tu a sa rzeczy ktorych twoje dziecko kuleje i jest na duzo nizszym poziomie.

no ja tez kulalam w rysunku. i co z tego? Mam to serdecznie gdzies i powiem wiecej, nauczycielka tez nie widzi problemu bo takich jak on jest wiecej w rysunku i od swojej grupy nie odbiega. Zadania domowe robimy i tyle wystarczy. Nie nie mam zamiaru poswiecac tej dziedzinie wiecej czasu niz tyle ile wymaga szkola jedna i druga przez zadania. Do Social Services mnie podasz ha ha?

>Skupiasz sie przesadnie nad czytaniem, piejesz z zachwytu nad roznymi leapfrog i uczeniem czytania od 3-go roku zycia
            dziedzinie zbyt wiele czasu.

O pomylka tu z Twojej strony. Nad spellingiem ( wynika to z czytania) i matematyka tez w ktorej tez jest o rok wyzej.
            To straszne, prawda? A przeciez powinnam go gwalcic by zostal chocby Andrzejem Mleczko jesli nie Monetem.
    • lianis Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 10:19
      Syn w y2 gdzies po polowie roku zaczal czytac harrego pottera, byly dzieci ktore ciagle jeszcze nie wyszly z tych poziomowych ksiazeczek, ale bylo ich niewiele. Ja juz nie pamietam jak te kolory w kolejnosci szly, ale zanim mlody doszedl do free readres to pryz okazji kazdego czytania z pania, byly w zeszycie uwagi czy czyta ze zrozumieniem, potrafi odpowiedziec na pytania zwiazane z tekstem, pociagnac historyjke dalej samodzielnie, czy czyta uzywajac znakow interpunkcyjnych, czy moduluje glos czytajac z podzialem na role itp
      • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 31.01.18, 23:03
        no i na pewno nie jest ani przestymulowany ani nie oszalal z tego powodu. Pewno z moim potomkiem tez tak bedzie...
        • steph13 Re: Czytanie- Primary 01.02.18, 13:53
          Princess, sama zapędziłas siebie i dziecko w kozi róg zaczynajac jego edukacje w domu od wieku 3 lat. Nic dziwnego, ze jest do przodu w porównaniu z innymi dziećmi, którym pozwolono mieć najpierw dzieciństwo. Najwyraźniej sprawia ci wielka przyjemność jego obecna dominacja ale daj rok czy dwa i reszta dzieci nadgoni i roznice sie zatrą. Prywatna szkoła, z mojego doświadczenia, tez nie będzie koncentrować sie na indywidualnym dziecku bo inni rodzice płaca tak samo jak ty i raczej nie byliby zadowoleni. W domu moze czytać Szekspira w wieku lat 5 ale w szkole podlega systemowi dla całej grupy wiekowej. Przerośnięte ambicje rodziców nie maja na to wpływu. So relaks i pozwól dziecku identyfikować sie z rówieśnikami.
          • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 01.02.18, 16:46
            >ale daj rok czy dwa i reszta dzieci nadgoni i roznice sie zatrą.

no to co? Czytamy dla wlasnych korzysci.

>Najwyraźniej sprawia ci wielka przyjemność jego obecna dominacja

a to juz tobie <chyba> juz tlumaczylam. Moj syn mial i czesciowo nadal niedosluch spowodowany dolegliwoscia zwana otitis media, ktora utrzymywac sie moze i do 8 roku zycia i na przyklad zaczal pozniej mowic niz inne dzieci ( w obu jezykach). Konieczna i wskazana przez specjalistow byla praca w domu wlasnie czytajac tzn na poczatku czytajac jemu siedzacemu na kolanach potem razem z nim co bardzo polubil.

>So relaks i pozwól dziecku identyfikować sie z rówieśnikami.

ciekawe co mowisz bo na pierwszym Parents Evening Pani go chwalila wlasnie za excellent Social Skills i adaptation jako nr 1. Nie zakladaj ze jesli w czyms wyprzedza to od razu jakis antysocjalny przypadek. Tu wrecz odwrotnie jest. Ludzie to nie powtarzalne monolity

Tak dalej idac tym tropem
            Poza tym tez jestes zwolennikiem likwidacji Grammar Schools i socjalizmowi w szkole czyli dorownaj do sredniej od dolu czy gory? Likwidacja tez Oxbridge by usrednic?<zart>

>Przerośnięte ambicje rodziców nie maja na to wpływu.

Gdybym tak myslala pracowalabym na zmywaku bo zakonczylabym edukacje na podstawowce bo przeciesz wszystko sie zrowna. Nie zrownuje sie jesli nie ogarnie dzieciaka lenistwo samoistne lub zachecane. Tak istnieja i ludzie ambitni oraz tym ktorym sie chce. Ja pochodze z takiej rodziny. Masz rozne rodziny: ludzi co podstawowki nie koncza bo same lenie, a takze ludzi gdzie nie ma nikogo ponizej magistra a wielu ma 2 magisterki i doktoraty. Dla wszystkich znajdzie sie miejsce na tym bozym swiecie. Nikt mnie w dziecinstwie nie katowal bym sie uczyla i ja nie katuje dzieciaka tym co nie lubi czyli rysunkiem poza bare minimum odrabiania zadania.

Moja GP przeniosla wlasnie do prywatnej szkoly swojego syna z bardzo podobnego powodu owodu tego, ze nie mial mozliwosci rozwoju na swojej szkole. Uczyla go w Reception co ciekawe ta sama nauczycielka jak jej wspomnialam o owym chlopcu powiedziala, ze to podobna sytuacja. Byc moze to ta wlasnie szkola panstwowa jest kluczem, nie wiem.
            • polkawuk Re: Czytanie- Primary 01.02.18, 19:10
              Ciekawie się rozwija ta dyskusja. Zastanawia mnie jedno, takie niesamowite parcie i stres związany z 4 czy 5 latkiem. Dzieci w szkole zajmują się nie tylko czytaniem, skoro w domu ma dostęp do trudniejszych tekstów i zadań, to o co chodzi? Każda rozsądną uwaga jest przez autorkę wątku wyszydzana. A ja się dołączę, pozwól dziecku być dzieckiem.
              • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 01.02.18, 19:52
                Wcale nie ciekawie tylko narzucajaco osadziajaco i chamsko. A ktos zapytal o zdanie w tym temacie? Mnie nie obchodzi twoja wizja wychowania i to na inny watek temat: prosze zakladaj i tam sie produkuj

>takie niesamowite parcie i stres związany z 4 czy 5 latkiem

potwormy stres. Wiesz po nocach nie spie z tego powodu, apetyt stracilam, schudlam, robote zawalilam.... wszystko przez czytanie. Nie mam zycia, kariery tylko dylemat czytania.

>A ja się dołączę, pozwól dziecku być dzieckiem.

dobrze zabronie mu czytac. Jak bedzie krzyk ze dzis nie czytamy to powiem ABSOLUTNIE NIE bo Panie w necie powiedzialy ze nie wolno bo masz byc dzieckiem i chocbys chcial czytac masz przestac. A wszak one wiedza co najlepsze dla tego danego nieznajomego im dziecka bo maja monopol na prawde.

Sorry ale czy gdzies ktos pytal kogokolwiek o porady zyciowe? Wez swoje rady zatrzymaj dla siebie i twojej wizji idealnego wychowania i wychowuj dzieci na swoja modle. Dla mnie naklanianie czlowieka z netu do swojej JEDYNEJ WLASCIWEJ lini zyciowej swiadczy o totalnym odrealnieniu.
                Gdzie w tym watku prosze o uwagi i rady w kwestii wychowania dziecka? Pytalam o to jak to jest w szkole i tylko pare rozsadniejszych dziewczyn sie wypowiedzialo jak zwykle na temat. Czasami mam z nimi inne zdanie o czyms ale akurat te osoby wypowiadaja sie w temacie a nie narzucaja swoje wizje swiata..Z tych nie chcianych porad nie da sie nie smiac. Na sile mam dzieciaka zatrzymywac, odganiac od ksiazek by sie czase za szybko nie rozwijal edukacyjnie hahah. Boze co za stek glupot

• polkawuk Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 00:08
                  'A ktos zapytal o zdanie w tym temacie? Mnie nie obchodzi twoja wizja wychowania i to na inny watek temat: prosze zakladaj i tam sie produkuj'

Masz rację: narzucająco, osądzająco i chamsko. Do tego niegramatycznie, jak większość twoich postów. Słabiutko jak na kogoś, kto czyta płynnie od piątego roku życia.
                  • leyre2 Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 07:25
                    polkawuk napisał(a):

> 'A ktos zapytal o zdanie w tym temacie? Mnie nie obchodzi twoja wizja wychowani
                    > a i to na inny watek temat: prosze zakladaj i tam sie produkuj'
                    >
                    > Masz rację: narzucająco, osądzająco i chamsko. Do tego niegramatycznie, jak wię
                    > kszość twoich postów. Słabiutko jak na kogoś, kto czyta płynnie od piątego roku
                    > życia.

😊 w sedno.
                    A po co powstal ten watek czyli 'o co chodzi' to raczej wiadomo z wpisow autorki chocby tylko w tym watku, na forum jest tego duzo wiecej.

Masz rację: narzucająco, osądzająco i chamsko. Do tego niegramatycznie, jak wię
                    > kszość twoich postów. Słabiutko jak na kogoś, kto czyta płynnie od piątego roku
                    > życia.

W dodatku nieustannie przypomina, ze ukonczyl historie sztuki w Polsce czyli wczesniej zdal mature. Widocznie jakas sfera zostala przestymulowana a innej nie poswiecono minimum uwagi.
                    • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 09:12
                      ...trudno bym jako osoba ktora to skonczyla i zna te co skonczyly nie wypowiedziala sie w watku w ktorym berga sprowadza przydatnosc studiow hist sztuki do swietnego zamazpojscia nie wypowiedziala jako osoba ktora to ukonczyla... no przeciez tego typu myslenie obraza kazda kobiete: jedynym celem edukacji kobiety jest...zlapanie bogatego meza.

Najma wybacz ale odpusc bo znamy sie nie 1wszy dzien a ja po prostu nie chce w odwecie robic personalnych wycieczek w twoim kierunku i rozprawiac o twoich komplikacjach zyciowych bo staram sie normalnie tego nie robic bo to zwyczajnie chamskie zwlaszcza ze nie znamy sie osobiscie pomimo iz ci to wielokrotnie proponowalam. Wtedy sobie sprawdzisz na LinkedIn czy na Facebooku czy nie mowie prawdy. Zycze milego dnia.

Tak, nauka u mnie zawsze byla wynikiem wychowania, podobnie moja matka i babka systematycznie codziennie uczyly sie z dzieciakami.
                      • leyre2 Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 14:32

> Najma wybacz ale odpusc bo znamy sie nie 1wszy dzien a ja po prostu nie chce wodwecie robic personalnych wycieczek w twoim kierunku i rozprawiac o twoich komplikacjach zyciowych bo staram sie normalnie tego nie robic bo to zwyczajnie
                        > chamskie zwlaszcza ze nie znamy sie osobiscie pomimo iz ci to wielokrotnie prop
                        > onowalam.

To sie w koncu znamy czy nie? O moim zyciu i ewentualnych komplikacjach to ty nie masz pojecia.
                        I skoncz z ta dziwna maniera zwracania sie do mnie w postach moim starym nickiem, ktorego od dawna nie uzywam.

Wtedy sobie sprawdzisz na LinkedIn czy na Facebooku czy nie mowie prwdy.

Znowu to samo, po raz 1001 opowiesci o rodzinie lekarzy, farmaceutow, propozycje sprawdzania na FB, super pracy, czego to ja nie mam, listy produktow leapfrog, rozkminiania o edukacji na podstwie kilku miesiecy w reception, ilez to lat jestem w uk, studia w US itd. Nudne i zenujace wywody.
                        Tak, wiekszosci nawet nie czytam.

• princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 09:27
                    PolkoWUK.
                    T, ty nie wpadlas tu by rozmawiac na temat, ty wpadlas by kiwac paluszkiem aby sie dowartosciowac jako "lepsza matka" ktora " wie lepiej". WIekszosc toleruje i olewa takie wycieczki ale ja nazywam rzeczy po imieniu i dlatego teraz juz walisz na oslep swoja argumentacja byle sie przyczepic.
                    Moje wpisy sa wynikiem niedbalosci, traktowania forum troche na " pol gwizdka" bo duzo naraz wykonuje w kompie, a nie braku umiejetnosci pisania. Ale aby to spostrzec trzeba samemu miec doswiadczenie w czytaniu ze zrozumieniem. Jak na osobe ktora spedzila ponad polowe juz zycia z minimalnym kontaktem z j. polskim pisze swietnie wlasnie dzieki temu forum i wielu na moim miejscu lacznie z Toba uwsteczniloby sie calkowicie. Byly lata w zach USA kiedy nie mialam kontaktu wcale poza sporadycznymi telefonami do rodziny ktore kosztowaly mnie studentke wtedy majatek,. Zreszta szkoda czasu usprawiedliwiac sie komus kto nie dosc ze pisze nie na temat to wali na oslep teraz juz niby o sposobie pisania.

>Masz rację: narzucająco, osądzająco i chamsko.

Aha czyli jesli ty przychodzisz ustawiac ludzi jak maja wychowywac dzieci to nie jest to osadzajace ale super, wszak ty masz prawa i nie jest to narzucanie czy chamstwo. Chamskie jest wg Ciebie powiedzenie twardo NIE wszelakim probom na nieproszone oceny poza tematem watku, i mowienia NIE Twoim probom doswartosciowania sie cudzym kosztem a po cichu racjonalizujac sobie swoje wybory wychowawcze gdy okazuje sie ze bywaja i dzieci z lepszymi efektami niz nasze. Kompleksy przez ciebie przemawiaja polkawUK i proba odwracania kota ogonem bo to ty tu narzucasz mi co jest be a co wlasciwe. Zatrzymaj rady dla siebie i zbieraj z tego owoce.

Naprawde nikt nie prosil cie o zdanie na temat wychowania. Proponuje bys zalozyla osobny watek pt" Wiem najlepiej jak wychowywac dzieci, oraz nie moge przelknac ze ktos to robi inaczej" Powodzenia.
          • yumemi Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 20:45
            Princess, ja jestem jak najbardziej za grammar schools, mam dziecko w prywatnej secondary - ale duzo prawdy w tym co pisze Steph. Wez pod rozwage i tyle.
            Przypomina mi sie zawsze jak moje dzieci byly male i w szkole i wszedzie bylo gadanie kiedy co i ile ktore czyta :) I nie bardzo wiedzialam po co bo w pewnym wieku roznice sie zacieraja na tyle ze nikt nie pamieta poza pewnie mama i tata, kiedy kto zaczal czytac i jak to w ogole nie ma znaczenia.
            Niech sobie dzieciak czyta co chce, najlepiej im bardziej dziecinne rzeczy tym lepiej. Najprostsze bajki z krotkimi zdaniami i masa obrazkow. Ja z moja 10 latka uwielbiamy bajki Julie Donaldson ktore czytamy w 5 min :) Innych z nia nie czytam. A w swoim czasie ona polyka mase ksiazek, typu 'Swallows and amazons' etc,
            Z synem bylo to samo, dobrze ze mam madra mame ktora przez to ze uczyla lata w szkole powiedziala mi ze im dziecinnej ksiazkowo tym lepiej. Dzisiaj syn 15 lat sam siega po filozofie i ksiazki dokumentalne o zimnej wojnie - znam paru jego kolegow gdzie rodzice byli 'ambitni' i teraz nie czytaja w ogole.
            Jak najbardziej ograniczaj dziecko do czytania tych pelno obazkowych ksiazeczek. Jak najdluzej - wlasnie po to aby sie mu fajnie rozwijalo. Jeszcze zdarzy sie naczytac calej masy ambitnych ksiazek :)
            Szkola ma racje dajac dzieciom ksiazki dla dzieci, po prostu. Podanie mu ksiazek z wyzszej polki nic mu nie da, w zyciu dalej go nie zapedzi niz ma.
            • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 08:55
              yumemi czy ty dokladnie przeczytalas moje wypowiedzi w ogole? skad pomysl ze ja cokolwiek wybieram? Chyba 2 razy juz napisalam ze moj syn sam decyduje co bedzie czytal i sam wybiera w programach oraz w bibliorece, Jego rowiesnicy dopiero literek sie ucza i skladania pierwszych slow bo taki jest program w Reception. On juz czyta ksiazeczki dla dzieci a nie Michaela Prousta czy Heideggera, a co zes myslala? Przeciez w Y 3 nawet to sa kolorowe ksiazki dla dzieci z obrazkami nawet a on nie czyta na poziomie Y3 przeciez. O czym ty w ogole mowisz?

>Jak najbardziej ograniczaj dziecko do czytania tych pelno obazkowych ksiazeczek. Jak najdluzej - wlasnie po to aby sie mu fajnie rozwijalo. Jeszcze zdarzy sie naczytac calej masy ambitnych ksiazek :)

tzn mam go torturowac nauka literek jak on czyta plynnie wszystkie te ksiazeczki jak w Y2? Przeciez w tym wieku nie czyta sie kryminalow ani romansow tylko ksiazeczki z obrazkami

Nie, sorry ale nie bede ograniczac dziecka w jego rozwoju i zmuszac do czytania tego co wlasnie jego rocznik robi czyli najpierw A A A A A ZZZZZ a ostatnio czytaja "A L A M A KOTA", Przeciez jego rocznik w ogole nie czyta jeszcze albo ledwo co.

skoro on swobodnie plynnie czyta na glos :"ALa ma kota ktory lubi gonic myszy. Pewnego dnia znalazl mysz ktora potrafila mowic w ludzkim jezyku. Miala rude futerko i blekitne oczy. Opowiedziala mu nastepujaca historie o zaczarowanym zamku w ktorym mieszkala"

Nie no sorry ale pomyslu z ograniczaniem az rozwoju i namawianiem do w kolko to nawet nauczycielka nie ma ha ha ha. Alez wymyslilas. No ale skoro dla ciebie to sa ambitne ksiazki o tych zaczarowanych myszach lol

yumemi alez zes historie stworzyla lol
            • aniaheasley Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 10:02
              Yumemi, brew unioslam wysoko czytajac Twoj wpis ;)
              10-letnie dziecko bajki 5 minutowe? Why?
              To jak sie rozwina gusta i upodobania czytelnicze, to chyba zalezy od mnostwa czynnikow, to jakie ksiazki dziecko czytalo w wieku 6-10 lat wedlug mnie ma znikomy wplyw. Moja srednia corka nie jest jakas wielka pasjonatka czytania, obecnie czyta tomiska typu Game of Thrones, Divergent, wczesniej Maze Runner, czyli ksiazki pewnego tylko typu, a najmlodsza pozera wszystko co spotka na drodze, zarowno lekkie i przyjemne ksiazki typu Holly Bourne, czyta ja dla odprezenia, ale sama wie, ze to nie sa ksiazki z najwyzszej polki prozy, czyta je, jak sama twierdzi, z pewna doza autoironii, jak i 'ciezka' klasyke literatury, miesza je i czyta zwykle po 2-3 ksiazki na raz. W wieku wszesnopodstawowkowym obie czytaly ten sam zestaw tzw. lektur, Secret Garden, Ania z Zielonego Wzgorza (najgorsza ksiazka ever written - zgodna opinia obu).
              Zachecajac do czytania ksiazek jak najbardziej dziecinnych jak najdluzej mozna przegapic moment, kiedy dziecko jest gotowe do powazniejszych pozycji. Bardzo dziwny ten Twoj wpis, zwlaszcza ze Twoj :)
              • yumemi Re: Czytanie- Primary 04.02.18, 17:15
                Aniu, Ty chyba czytasz wybiórczo, co mnie dość zaskoczyło :-)
                Napisałam wyraźnie ze RAZEM lubimy czytać proste bajki - na co dzien córka czyta książki typu ‚Swallows and Amazons’ etc - chyba ze nie znasz tej pozycji? Czyta niesamowicie dużo i podsuwam jej różne ciekawe książki, ale jestem pewna ze to dlatego ze nie pędziłam z kolejnymi etapami w pierwszych latach.
                Proste bajki to super ważna cześć czytania - na długo. Niestety widzę jak wielu rodziców uważa to za ‚cofanie’ się, później bardzo zaskoczeni ze nastolatek nie lubi czytać.
                • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 04.02.18, 17:33
                  yumemi, nadal uwazam ze nie przeczytalas. To dziecko z reception. Jego rowiesnicy w ogole nie czytaja jeszcze albo pojedyncze 3 literowe slowa. Oczywiscie ze czytamy bajki ( bo niby co innego mialabym czytac z 4-5 latkiem) i przez najblizsze 2-3 lata bedziemy czytac.
    • illegal.alien Re: Czytanie- Primary 01.02.18, 21:22
      Taki blok jest właśnie po to, żeby dziecko doszło do pewnego poziomu, a dalej skupiło się na innych dziecinach. Bo nie wierze, ze Twój syn ze wszystkiego jest tak do przodu - wiec może fakt, ze doszedł 'do końca' z czytania jest sygnałem, ze pora popracować nad reszta umiejętności, żeby dziecko sie rozwijało harmonijnie?
      W zerówce rzeczywiście można odnieść wrażenie, ze dzieci nic nie robią tylko czytają, ale potem w starszych klasach czytanie schodzi na bok, a na przód wysuwa się matematyka i przyroda - moja córka obecnie jest w drugiej klasie i już dawno tak nie prują z czytaniem, tylko jest ono dla nich narzędziem do uczenia się innych przedmiotów.
      Myśmy ten pozorny 'przestój' wykorzystali nad podciągnięcie polskiego (w tym czytania po polsku). Z różnymi efektami, ale przynajmniej miałyśmy taka okazje :)
      • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 01.02.18, 22:16
        oczywiscie ze nie jest z wszystkim co juz mowilam wyzej ale przeoczylam. Jest wyjatkowo do przodu z czytania i rozumienia, jest dalej z matematyki i spellingu. Jak mowilam juz wyzej np nie jest wielkim rysownikiem i jest jednym z gorszych w klasie al e nie bede go torturowac ponadprogramowo.
        Po polsku tez czyta bo wbrew pozorom czytanie po polsku jest latwiejsze po opanowaniu paru regul niz czesto totalnie nieregularnie angielski ( ale to pewno wiesz:)). Cwiczymy wymowe R.
        • plain-vanilla Re: Czytanie- Primary 01.02.18, 23:03
          Mnie się wydaje, że wybitnie zdolne dzieci będą się zawsze nudzić w państwowej szkole, która nie ma żadnych programów dla wybitnych uczniów.
          Dlatego właśnie rodzice zabierają dzieci i edukują sami w domu, żeby ukierunkować i stymulować dziecko tak, jak sami chcą i w takich dziedzinach, które interesują dzieci. Są jeszcze prywatne zajęcia z tutors itd. Chyba HE w UK jest o wiele łatwiejsza, bo nie ma obowiązku "zaliczania" każdej klasy egzaminem, tak jak w Polsce. Znam jedną rodzinę, gdzie dziecko zostało zabrane z liceum, bo się nudziło a nauczyciele tylko proponowali pomoc słabszym uczniom w tym czasie, a nie poszerzanie materiału dla tego jednego zdolnego ucznia.
          Mnie się nie podoba, jak mój syn był prowadzony w szkole, dla mnie to równanie do średniej. Trudno oczekiwać indywidualnego podejścia od państwowej placówki. Do tego szkoły w UK a przynajmniej w Szkocji nie mają kultury konkurowania. W polskich szkołach są olimpiady, konkursy wojewodzkie, ogolnopolskie, kangurki matematyczne. Ci zdolni mają okazję się wykazać. Tutaj tego nie ma. A przynajmniej nie w naszej szkole. Są jakieś dojo points, nagrody itp. ale moje dzieci jakoś się na nie nie zalapują.
          • plain-vanilla Re: Czytanie- Primary 01.02.18, 23:12
            Mój syn pewnie też był "przestymulowany" (lol) kiedy zaczynal pierwszą klasę. Bardzo dużo robiliśmy w domu bez zmuszania, bo moje dziecko miało parcie na wiedzę i fakty. Wszystko bylo łatwe dla niego w szkole. Na początku zbierał dyplomy i nagrody, potem nastąpił kryzys. Teraz widzę, jak bardzo opadły mu skrzydełka entuzjazmu po kilku latach. Nie lubi szkoly.
            Nie jestem w stanie zapewnić mu HE, na prywatną szkołę nas nie stać, więc musi zostać tak, jak jest.
            • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 01.02.18, 23:41
              no wlasnie, bo w zasadzie to taki indywidualny i dostosowany tok nauczania przydaje sie nie tylko w czyms przodujacym ale w ogole kazdemu dziecko by wydobyc z nich co najlepsze i pomoc tam gdzie gorzej idzie.

• alannda Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 00:25

> no wlasnie, bo w zasadzie to taki indywidualny i dostosowany tok nauczania przy
                > daje sie nie tylko w czyms przodujacym ale w ogole kazdemu dziecko by wydobyc z
                > nich co najlepsze i pomoc tam gdzie gorzej idzie.

Wszystko pieknie, ale ile by taka zindywidualizowana szkola kosztowala gdyby miala byc panstwowa? To chyba logiczne ze szkola panstwowa jest nastawiona na dzieci przecietne, ktorych jest nie ukrywajmy zdecydowana wiekszosc. Szkoly prywatne sa zdecydowanie lepsze pod tym wzgledem, zawsze mozna szkole zmienic.
                • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 00:35
                  ja mysle ze fajnie by istnialy szkoly fundowane przez state z finansowa pomoca rodzicow tzn. Koszta nie bylyby 1200 funtow za miesiac dla Infant School ale np 500 funtow od rodzicow jako dodatkowa pomoc.

Z pewnoscia w secondary school pojdzie prywatnie. A rozwazamy i juniors. W naszej okolicy szkoly to koszt 1100-1400 miesiecznie czyli tyle ile placilismy za przedszkole. Oczywiscie nie jest to malo, ale oboje mamy dobre stanowiska zawodowe. Od tego mozna odjac 20% sumy jesli zaplaci sie przez Taxfree childcare account bo rocznie tam mozna wplacic az do 10 tys funtow a panstwo doda 2000 funtow do tej sumy albo pomniejszej ( ale zawsze jest to 20% on the top of what you pay)
                  • alannda Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 00:58

Od tego mozna odjac 20% sumy jesli zaplaci sie przez Taxfree childcare acco
                    > unt bo rocznie tam mozna wplacic az do 10 tys funtow a panstwo doda 2000 funto
                    > w do tej sumy albo pomniejszej ( ale zawsze jest to 20% on the top of what you
                    > pay)

A od kiedy to tak mozna? Mozesz podac jakis link? Childcare vouchers mozna uzywac tylko w nursery albo w breakfast/after school clubach, childminders i tym podobne, nie mozna nimi bylo placic school fees. Cos sie zmienilo w tej kwestii?
                    • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 09:41
                      juz sluze pomoca. Chyba wprowadzili to ogolnie od stycznia tego roku ( ja dopiero od tego miesiaca sie przenioslam), ale wiem ze wczesniej jacys ludzie uczestniczyli w pilotazu tez i byly to duze grupy.

W prasie od jakiegos czasu pisali o tym, ze Childcare Vouchers zostaja powoli phased out I zastepowane nowym scheme. Tu jest link punkt 2. Tam tez mozna zalozyc konto:

childcare-support.tax.service.gov.uk/par/app/eligibility

Rzad wplaca rocznie do 2000 funtow maksymalnie czyli 20 procent z tego co ty wplacisz czyli do 10 tys ( 12 tys lacznie ) Ale oczywiscie mozna mniej I zapewne wiekszosc rodzicow mniej wplaca. Rowniez wplata nie moze byc cala naraz np na koniec roku, ale miesiecznie lub kwartalnie. No I dla dzieci z disabilities jest to wyzszy percentage niz 20 procent
                      Polega to na tym ze wypelniasz tam aplikacje I zakladaja ci specjalne konto w banku, podaja numery. Ty tam wplacasz a oni dodaja te 20%.
                      Wydac te pieniadze mozna tylko w placowkach edukacyjnych za szkolne fee czy clubs, childminders czyli wszedzie tam gdzie honorowali Childcare Vouchers. Tam jest lista I praktycznie wszystkie placowki juz sa albo co leniwsze ktore jeszcze sie nie zapisaly, beda.
                      Childcare Vouchers sa tez w zaleznosci od dochodow a tu jest jedno flat rozwiazanie.
                      Dla mnie to dobre rozwiazanie, bo Childcare Vouchers od roku juz mi sie nie nalezalo, a wczesniej okrojone. Zas z Taxfree Childcare rodzic moze dostawac na dziecko te dodatkowe 20% jesli nie zarabia az 100,000 rocznie a takich ludzi jest bardzo malo I ja do nich nie naleze oczywiscie.

Jak co to pytaj i chetnie odpowiem

• alannda Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 10:02

> Wydac te pieniadze mozna tylko w placowkach edukacyjnych za szkolne fee

>
                        > Jak co to pytaj i chetnie odpowiem

Nie tlumacz mi co to jest tax free childcare co to wiem tylko pokaz mi linka gdzie jest napisane ze mozna tym placic za czesne w prywatnej szkole. Bo Childcare Vouchers nie mozna. Wytyczne HMRC.
                        • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 10:56
                          A masz link ktory swiadczy inaczej?

ja nie mam dziecka w prywatej szkole a taxFree jest nowa opcja i nie znajdziesz jeszcze informacji na ten temat w necie. Moja logika polega na doswiadczeniu z prywatnymi zlobkami i przedszkolami

Dotychczas rodzice uzywali Childcare Vouchers jako czesc oplaty za nurseries. Teraz z Taxfree childcare rodzice placa fees za przedszkola.
                          www.yourmoney.com/saving-banking/paying-private-school-fees/

Poza tym w prywatnych szkolach maja praktykowane tzw "Fees in advance scheme", ktore pozniej sa odciagane od podatku i wychodzi nizsza suma, a to dokladnie podobny scheme a tax free childcare zostal rozwiniety m.in po to by wszyscy na tym korzystali a nie tylko prywatny sektor.
                          www.independent.co.uk/news/education/schools/private-school-fees-scheme-allows-wealthy-parents-to-save-thousands-of-pounds-in-tax-9145380.html

• alannda Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 11:11

> A masz link ktory swiadczy inaczej?
                            >
                            > ja nie mam dziecka w prywatej szkole a taxFree jest nowa opcja i nie znajdziesz
                            > jeszcze informacji na ten temat w necie.

Moze nie umiesz szukac:

www.gov.uk/help-with-childcare-costs
                            Moja logika polega na doswiadczeniu z
                            > prywatnymi zlobkami i przedszkolami
                            >
                            > Dotychczas rodzice uzywali Childcare Vouchers jako czesc oplaty za nurseries. T
                            > eraz z Taxfree childcare rodzice placa fees za przedszkola.

Tak za przedszkola, i za after school club ktory jest PRZED lub PO godzinach szkolnych. A to nawet w prywatnej szkole nie bedzie 10 tysiecy rocznie raczej, zeby sie to oplacalo.

> Poza tym w prywatnych szkolach maja praktykowane tzw "Fees in advance scheme",
                            > ktore pozniej sa odciagane od podatku i wychodzi nizsza suma, a to dokladnie po
                            > dobny scheme a tax free childcare zostal rozwiniety m.in po to by wszyscy na ty
                            > m korzystali a nie tylko prywatny sektor.

Przeczytalas to dokladnie? To tyczy sie tych co siedza na milionach i moga zaplacic za cala szkole z gory, zeby uniknac placenia podatku od oszczednosci.
                            • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 11:18
                              to moze pokaz gdzie na tej stronie ktora umiesz wyszukac (a ktora wkleilam powyzej przeciez w 1 wypowiedzi mojej objasniajac co to jest Tax Free childcare ...Eureka) pisze ze nie dotyczy School fees bo o tym mowimy chyba. Jest tylko "registered schools" wymienione. Poza tym po co pytasz mnie o linka jesli sama potrafisz lepiej znalezc...:)

>. A to nawet w prywatnej szkole nie bedzie 10 tysiecy rocznie raczej, zeby sie to oplacalo.

i za boarding itd. Ale skoro ci sie nie oplaca to nie plac, przeciez nie ma przymusu. Mi juz sie oplaca bo place za to za Breakfast Club, Holiday Clubs etc.i mam wyzsza korzysc z tego niz z Vouchers ktore mi nie przysluguja a ojcu marne kilkadziesiat funtow.
                              >To tyczy sie tych co siedza na milionach i moga zaplacic za cala szkole z gory, zeby uniknac placenia podatku od oszczednosci.
                              Niekoniecznie. Ja nie siedze na milionach i jestem zwyklym czlowiekiem, ale od urodzenia dziecka odkladam £300 miesiecznie na przyszla edukacje dziecka.
                              • alannda Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 11:33

> to moze pokaz gdzie na tej stronie ktora umiesz wyszukac (a ktora wkleilam powy
                                > zej przeciez w 1 wypowiedzi mojej objasniajac co to jest Tax Free childcare ...
                                > Eureka) pisze ze nie dotyczy School fees bo o tym mowimy chyba. Jest tylko "reg
                                > istered schools" wymienione. Poza tym po co pytasz mnie o linka jesli sama potr
                                > afisz lepiej znalezc...:)

Tak, potrafie znalezc. Potrafie tez zrozumiec, ze school fees to nie childcare, a tego dotyczy caly scheme... Wiec moze nie wprowadzaj ludzi w blad skoro sama nie jestes pewna.

> >To tyczy sie tych co siedza na milionach i moga zaplacic za cala szkole z
                                > gory, zeby uniknac placenia podatku od oszczednosci.
                                > Niekoniecznie. Ja nie siedze na milionach i jestem zwyklym czlowiekiem, ale od
                                > urodzenia dziecka odkladam £300 miesiecznie na przyszla edukacje dziecka.

To idzze zapisz go do prywatnej szkoly a przestan narzekac;-)

• princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 11:47
                                  z pewnoscia uczynie co uwazam za stosowne co juz napisalam. Watek nie byl narzekalny tylko dlaczego tak jest w szkolach pytanie czy to wszedzie tak.
                  • alannda Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 01:12

> ja mysle ze fajnie by istnialy szkoly fundowane przez state z finansowa pomoca
                    > rodzicow tzn. Koszta nie bylyby 1200 funtow za miesiac dla Infant School ale np
                    > 500 funtow od rodzicow jako dodatkowa pomoc.

Oj kobieto, ty jak cos powiesz... Ile ludzi stac zeby placic te £500 miesiecznie za dziecko? A ilu ludzi z tych ktorych stac nie zaplaci, bo po co skoro jest za darmo i im pasuje tak jak jest? Wiec panstwo powinno w kazdej dzielnicy fundowac dwie szkoly? Jedna dla tych co chca za darmo i nie przeszkadza im usrednianie poziomu i druga dla tych co chcieliby cos lepszego ale nie chca zaplacic cen rynkowych w szkole prywatnej? Malo to realistyczne.
                    • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 09:49
                      ale ja nie napisalam, ze to mialoby zastapic darmowa edukacje. No cos ty. Chodzi o to by takie szkoly byly tez dostepne jako opcja. Tu i tam ja oferowac a nie masowo i popyt by pokazal czy jest potrzeba by bylo ich wiecej.
                      To bylaby alternatywa tu i tam, Tzw szkola wspomagana

W Polsce sa szkoly prywatne ( wysokie czesne), panstwowe ( za darmo) i szkoly spoleczne ( fundowane przez kombinacje rodzic/panstwo)

jestem przekonana ze skoro ludzi stac na zlobki to i znalezliby sie tacy zainteresowani takim rozwiazaniem. Pol miliona dzieci chodzi w UK do prywatnych szkol gdzie czesne jest powyzej £1200 miesiecznie wiec niektorych i stac na wiecej. Podrasowana panstwowa, czyli spoleczna cieszylaby sie wielkim powodzeniem, uwazam.

W Londynie jest szkola anglo- francuska wlasnie tak dzialajaca. Gdzies w okolicach Kensington.Koszt dla rodzica to ok £500 funtow miesiecznie. Reszte placi UK i Francja. Sa tam dluuugie kolejki oczekujacych na wolne miejsce. Dla nas nie opcja bo za daleko i niech sie dzieciak nauczy tego polskiego najpierw, ale samo rozwiazanie szkoly spolecznej jest swietne

• steph13 Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 10:28
                        Jak sobie wyobrazasz w rzeczywistosci istnienie takich szkol? Jest duzo protestors przeciwko Grammars bo selekcjonuje on academic ability. Szkoly spoleczne selekcjonowalyby on ability to pay powiedzmy tych £500 miesiecznie. Prywatny sektor nie bylby zainteresowany bo mala szansa na profit making, oraz unwelcome state interference. GOvernment Assisted Places to byl popularny system dla dzieci wyjatkowo zdolnych z rodzin o niskich dochodach ale socialist bleeding hearts nie mogły tego strawić i system obalono w imię equality.
                        • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 10:38
                          >Jest duzo protestors przeciwko Grammars bo selekcjonuje on academic ability.

Przeciez ten temat juz jest ustalony w marcu zeszlego roku i zadecydowany, bedzie wiecej grammar:
                          www.theguardian.com/uk-news/2017/mar/06/theresa-may-paves-way-for-new-generation-of-grammar-schools

Kazda opcja zawsze wywoluje jakies zachwyty i negacje na poczatku. To brutalny swiat i nie socjalizm. Nikt nie mowi o likwidacji panstwowych darmowych szkol przeciez, ale o opcji tu i tam szkol spolecznych

> Szkoly spoleczne selekcjonowalyby on ability to pay powiedzmy tych £500 miesiecznie.

tak dokladnie. Tak jak teraz selekcjonuja prywatne on ability to pay £1200 minimum a sa i takie co w tysiacahc kosztuja za miesiac.

Nie martwilabym sie prywatnym sektorem tak jak nikt nie przejmuje sie tym ze firmy powstaja i upadaja. Prywatne szkoly sa czescia wolnego rynku i musza sie dostosowywac do zmieniajacej rzeczywistosci a nie liczyc na monopol na cale lata

Jakos nikt nie placze z powodu ze zlobki kosztuja £1400 srednio w Londynie za miesiac i ludzie placa:/ Coz wiec to jest £500

Mysle ze gminy by sie ucieszyly bo szkoly duzo narzekaja im i listy pisza aktualnie o braku funduszy wraz z ich obcieciem.
                          • alannda Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 10:55

> Jakos nikt nie placze z powodu ze zlobki kosztuja £1400 srednio w Londynie za m
                            > iesiac i ludzie placa:/ Coz wiec to jest £500
                            >
                            >
                            >
                            > Mysle ze gminy by sie ucieszyly bo szkoly duzo narzekaja im i listy pisza aktua
                            > lnie o braku funduszy wraz z ich obcieciem.

wiec z braku funduszy otworza kolejna szkole? Zeby tym dla ktorych "coz to jest £500" bylo lepiej? Chyba sobie nie zdajesz sprawy ile utrzymanie szkoly kosztuje.
                            • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 11:09
                              ...tak sie nie tworzy nowych instytucji tego typu przeciez. To sie robi jako staged process.
                              Ja bym sie nie martwila jak szkoly sa otwierane bo specjalisci od szkolnictwa ktorzy dokladnie wiedza jak to robic

Wezmy przyklad Grammar Schools ktore Theresa M bedzie otwierac. Liczba potencjalnych chetnych zalezy od danej populacji dzieci na danym terenie. Nagle nie stworzy sie wiecej dzieci bo liczba populacji jest wiadoma na danym terenie i wypelnienie nowego Grammar. Robi sie to ze startowym budzetem dla jednego rocznika I w miare jak rodzice beda przenosic dzieci do nowo otwartej Grammar ze zwyklych high Schools nastepuje stopniowe phasing out jednej zwyklej high school szkoly ze wzgl na nizsza ilosc zapotrzebowania.
                              Budzetowo to wyglada tak, ze szkola spoleczna otrzymuje dotacje ze szkoly ale mniejsze srodki niz panstwowa. I tak na tym wychodzi ta szkola lepiej, a budzet panstwowy jest do zagospodarowania dla innych szkol
                              Na poczatku jest tez tzw pilot program. Zreszta… podobny process jest przeciez przy otwieraniu nowej panstwowej szkoly. Pare lat temu otworzyli 2 nowe high school w okolicy gdzie mieszkam I tez byl staged entry, tylko 1 rocznik najpierw I two form, potem rozszerzyli a powoli zmniejszali ilosc “forms” w przepelnionych szkolach

W Polsce gdzie fundusze na szkole sa duzo mniejsze szkoly spoleczne istnieja i funkcjonuja i nie ma tego typu dylematow bo to w efekcie jest oszczednosc kilkunastoprocentowa dla panstwa,

Zreszta nie ma co mi marzyc I hipotetyzowac, takich szkol nie ma I nie zapowiada sie, ze beda. Co natomiast bedzie otwierane to wiecej Grammar Schools.
                            • steph13 Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 11:13
                              Proncess, patrzysz na to z twojego li tylko punktu widzenia. I widzisz to tak:
                              Prywatne szkoły dla tych zamożnych
                              Społeczne, dla tych co moga płacić troche, praktycznie circa 25 procent
                              w sumie niewiele, ale nie pasuje im mizerny kudos state school
                              Szkoły państwowe, dla biedaków, którzy nie maja wyboru.
                              Ciekawe jaka byłaby twoja opinia gdybys znalazła sie w tej trzeciej kategorii

Mówię z pozycji matki, której dwoje dzieci chodziło do prywatnej primary, co stanowiło duuuzy wysiłek finansowy i masę wyrzeczeń dla rodziny.

• princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 11:22
                                Chodzi ci o to ze maja byc zlikwidowane prywatne szkoly tez i zapanowac socjalizm w edukacji czy w ogole w UK? Nie rozumiem tego co mowisz steph i mowie to nie sarkastycznie ale z cala zyczliwoscia.
                                No moge sie denerwowac ze mamy tu takiego jednego co zarabia 100 tys i robi niewiele w pracy a dzieci w super szkole, ale badzmy realistyczni to nie socjalizm i place sa rozne: kwestia mieszanki procentowej good luck, zdolnosci do negocjacji pensji, edukacji, doswiadczenia i znajomosci.Jako ze mamy kapitalizm nie wystepuje o zrownanie plac to jakichs widelkowych
                                • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 11:24
                                  >Mówię z pozycji matki, której dwoje dzieci chodziło do prywatnej primary, co stanowiło duuuzy wysiłek finansowy i masę wyrzeczeń dla rodziny

a nie wolalabys placic 50% tej ceny w rownie dobrej szkole spolecznej co prywatna?. Nie rozumiem co sugerujesz

• alannda Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 00:32
            W szkole mojego syna sa ciagle jakies konkursy i dzieci sa zachecane zeby brac udzial, moze nie typowe konkursy przedmiotowe jak w Polsce, gdzie wystarczy wklepac wiedze, ktora sie srednio potem w zyciu przydaje, ale sa. Do rozwijania talentow to chyba bardziej zajecia poza szkolne sa niz sama szkola, tam sie mozna bardziej wykazac.
            • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 00:37
              poza szkola chodzi do polskiej szkoly i na karate 3 razy w tygodniu ktore bardzo lubi. Jeszcze nie ma mozliwosci zapisania na te kluby poszkolne bo u nas dopiero od Y1 przyjmuja ale na pewno zapiszemy go na spiewy i tance bo bardzo lubi
              • alannda Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 01:03
                A zobacz tu, moze jest jakas grupa dla dzieci w twojej okolicy
                readingagency.org.uk/children/
        • illegal.alien Re: Czytanie- Primary 01.02.18, 23:50
          No to się cieszcie i wykorzystajcie czas na coś innego :)
          Moja córka w szkole nie ma problemow, wiec w weekend możemy sobie pozwolic na rugby, tenisa i gimnastykę :) zamiast siedzieć nad zadaniami domowymi :)
          • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 00:37
            no i to jest pozytywne podejscie do tematu.
    • steph13 Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 11:39
      Princess, co sugeruje to fakt, ze to co byłoby dla mnie osobiście pomocne i dobre , widziane byłoby jako social injustice, nie tylko przez lewackich socjalistów ale przez normalnych rodziców, którzy maja aspiracje dla dzieci nie poparte w £££££,
      Ja ,mam te problemy dawno za sobą ale byłam wczoraj nieco zaszokowana, kiedy córka powiedziała mi, ze poszli z mężem zapisać synka, który dzisiaj kończy 2 tygodnie, na listę do szkoły prywatnej. Nie wiadomo co los moze spłatać,czy za 4 lata bedzie ich stać na szkole, która dzisiaj kosztuje £5.5K za term no ale jak nie zapiszą teraz to napewno miejsca nie dostaną. Świat zwariował.
      • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 12:00
        Na pewno byloby I wiele takich glosow.. jak z wszystkim. W mniej zamoznym kraju takim jak Polska takie szkoly istnieja przeciez I nie slychac jakichs powszechnych buntow i one ponoc swietnie funkcjonuja. Wiesz, ale tego typu szkoly w Uk nie sa w planach wiec moge sobie pogadac I pomarzyc tylko. Takie tam fikcje i hipotezy

>Nie wiadomo co los moze spłatać,czy za 4 lata bedzie ich stać na szkole, która dzisiaj kosztuje £5.5K za term no ale jak nie zapiszą teraz to napewno miejsca nie dostaną. Świat zwariował.

Cennik calkiem podobny do okolicznych szkol , tylko tu w tych szkolach infants I juniors raczej sa miejsca od razu bo panstwowe primary sa uwazane za dobre tu. Do prywatnej szkoly sredniej The Mall czy LEH czy Hampton for Boys juz sie ciezko dostac. Czyli placisz + ciezko sie dostac jesli nie wyprzedza innych dzieci. Wiec podejscie mamy systematyczne do nauki I skladania pieniedzy na szkole, acz rysunkiem go nie bede torturowac.
        • alannda Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 12:07

> Cennik calkiem podobny do okolicznych szkol , tylko tu w tych szkolach infants
          > I juniors raczej sa miejsca od razu bo panstwowe primary sa uwazane za dobre tu

Tak dobre, ze juz po pierwszym semestrze jestes niezadowolona?;-)
          • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 12:42
            a ta znowu sie czepia...

princess napisala " sa uwazane za dobre" bo sa uwazane lacznie z OFSTED, a nie " princess uwaza"

Prawdopodobnie szkola dla wiekszosci przecietnych uczniow jest swietnia. I jak sie dowiedzialam z tego watku od rzeczowo odpowiadajacych, to ze nie skupiaja sie na uczniach w panstwowych w czyms tam wybiegajacych jest strategia w wiekszosci szkol. O to tylko pytalam a nie cudze rozkimy co ja robie a czego nie, i co powinnam czego nie.
    • aniaheasley Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 12:10
      Odpowiadam na pytanie w pierwszym poscie tego watku, a co, taki dziwak jestem :)

Trojka dzieci przeszla przez padol rozpaczy rodzicielskiej jakim jest wiekszosc szkol state primary.
      Glownie z powodu szalonych ambicji ich rodzicow i dziadkow, ale glownie mamy, dzieci czytaly w domu, i na wakacjach ksiazki daleko wychodzace poza repertuar szkolny, zwlaszcza najmlodsza corka, ktora, patrzac na to z perspektywy paru lat, czytala mamie na glos w samochodzie w czasie school run ksiazki zupelnie nieodpowiednie do jej wieku, ksiazki, ktorych nie miala szans zrozumiec w calosci, i ktorych trudniejsze watki mama radosnie dziecku tlumaczyla w czasie tegoz samego school run.
      W szkole natomiast ta sama corka z wielka przyjemnoscia czytala ksiazeczki o Biff, Chip and Kipper, a pozniej troche trudniejsze, ale nadal banalne i w tresci i w stylu, bo jak mowila, mam 9 lat i mam czasami prawo do dziecinstwa.
      Od najmlodszych lat moje dzieci przyzwyczaily sie i uznaly za norme te dwutorowosc edukacji. W szkole robimy to co pani kaze, a w domu czytamy, ogladamy i dyskutujemy troche inaczej. Czasami tylko najmlodsza corka wprawiala nauczycieli w oslupienies swoimi komentarzami, kiedy rozmawiali o tym ze byc moze kiedys meteoryt uderzy w ziemie, i ludzie wygina jak dinozary i przezyja tylko owady, wtedy corka potrafila rzucic komentarz, ze this is taking a dystopian vision of the future to an extreme, isn't it.
      Natomiast corka, ciagle ta sama, nie miala i nie ma zdolnosci plastycznych, jej prace reczne byly zawsze 'w ogonie' i nie robilismy absolutnie nic zeby ja w tym podciagnac do sredniej, bo po co?

Zycie towarzyskie zawsze miala bogate, byla i jest lubiana, popularna, teraz w Y8 jest w school council, ma solidna friendship group, zero friendship dramas, z lektur domowych to skonczyla wlasnie The Picture of Dorian Gray, w szkole robia poezje pierwszej wojny swiatowej, czyli w szkole sredniej jak w tym obrazku, mysle ze przyjdzie walec i wyrowna.

A co do poswiecania wiecej czasu ogonom, no coz, to chyba dobrze, ze szkola stara sie zeby kazdy skonczyl szkole z jakimkolwiek minimum, zeby umial obliczyc czy napiwek jaki dostaje to juz 10% czy tylko 7%.
      • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 12:21
        no ja mysle wlasnie ze jestes normalna skoro odpowiadasz na pytanie startowe a nie jakies osadzania cudzych wyborow.
        U nas dzieciak sam wybiera ksiazeczki ktore bedziemy czytac. Wczoraj wybral jakas niepozorna niby dla dzieci ksiazeczke o malpkach, ale chyba dla nieco starszych dzieci bo ze zgroza zobaczylam tam opis baboona goniacego baby antylope by ja pozrec wiec szybko zmienilam ksiazeczke zanim wszedl w temat. Chyba za wczesnie na takie horrory

A znasz moze kogos kto jest w primary independent/ provate school I jak to tam wyglada? Zapewne duzo zalezy od samej szkoly, ale zastanawiam sie czy jest taka znaczaca roznica faktycznie w indywidualnym podejsciu do dziecka I stosownego dla niego programu. Jak to wyglada w praktyce?

Tez nie bede torturowac go ponadprogramowo rysowaniem skoro sie tak broni rekoma I nogami.

>A co do poswiecania wiecej czasu ogonom, no coz, to chyba dobrze, ze szkola stara sie zeby kazdy skonczyl szkole z jakimkolwiek minimum, zeby umial obliczyc czy napiwek jaki dostaje to juz 10% czy tylko 7%.

zgadzam sie i szkoda ze "przodom" tez nie poswieca czasu ale to chyba wynika z finansowych ograniczen.
        • aniaheasley Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 12:44
          Znam troche dzieci w prywatnych podstawowkach, z tego co widze, to przede wszystkim mniejsze klasy, wiecej czasu na dziecko, poza tym szerszy o wiele wachlarz przedmiotow, jezyk obcy, wiecej czasu na historie, geografie, wycieczki jednodniowe, wiecej o wiele sportu, drama jako przedmiot a nie tylko jako kolko pozalekcyjne, muzyka na poziomie, instrument, spiew, czytanie nut, czyli ogolnie szkola taka wypuszcza w wieku 11 lat dziecko w stanie pieknie well rounded :)
          Ale z drugiej strony....

Ryzykujac zejscie z tematu ;) uwazalam zawsze, ze prywatna primary to nie tylko roche przerost ambicji rodzicielskich, ale tez pozbawienie dziecka mozliwosci spedzenia paru lat in the real world. Moj syn po panstwowej primary poszedl do prywatnej secondary i potem na uniwersytet z gornej polki. Gdyby nie ta podstawowka panstwowa, to on nigdy w zyciu nie widzialby od srodka council flat, albo nie byl w domu u kolegi,ktorego rodzice nie mowia po angielsku, w domu swiezoprzybylych emigrantow z Afryki, albo w domu tak niesamowicie biednym, ze rodzine stac tylko na najwiekszy na swiecie telewizor, ale juz na chociazby jedna ksiazke nie starcza. Teraz w wieku 23 lat mowi na to z brutalnoscia mlodego czlowieka, ze to bylo takie exercise in social outreach, ale nie uwaza tego za zle doswiadczenie. Jezeli kiedys mialby pelnic jakies funkcje ogolnie mowiac publiczne, to ma przynajmniej jakies tam pojecie o tym z pierwszej reki.
          • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 13:34
            no wlasnie, w tym podejsciu tez jest wiele racji. Z jednej strony chcemy dla dziecka jak najlepiej w sensie edukacji ale tez nie chcemy by zylo w zlotej klatce.
            • aniaheasley Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 13:45
              Pisalam juz o tym kiedys. Jezeli juz to zalecalabym prywatna secondary, bo tam roznice we wszystkim robia sie ogromne, to jest zupelnie inny swiat, ogonow nie ma, bo rodzice takich ogonow nie cenia sobie na tyle edukacji, zeby grube tysiace na nia wydawac, nie ma problemow z dyscyplina, a jak sa, i nie ustaja, to rodzice sa proszeni o usuniecie dziecka ze szkoly. Peer pressure w prywatnych jest rownaj do najlepszych, resources sa nieporownywalne, wszyscy chca sie dostac albo do Cambridge, albo na Harvard, albo co najmniej do England Rugby team, no nie ma o czym rozmawiac w ogole. Fakt, ze dla szaraczkow z dolnej strefy finansowo-spolecznej (czytaj moj syn chociazby ;) moze to byc czasami trudne srodowisko. Moj syn akurat czul sie tam dobrze, ale wiem, ze niektore dzieci/mlodziez dotkliwie odczuwa fakt, ze nie jezdza na narty do Aspen, na wakacje na Madagaskar pingwiny ogladac, nie maja boxu w ROH, itp, itd. Deprymujaco moze tez dzialac to, ze sporo dzieci tzw. elit dostaje unconditional offers z uniwersytetow, bo i tak wiadomo, ze syn czy corka baronowej X i tak sie dostanie na Oxford, niezaleznie od tego jakie oceny wyskrobie na A level ;)
          • derka1 Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 15:19
            aniaheasley napisała:

> Znam troche dzieci w prywatnych podstawowkach, z tego co widze, to przede wszys
            > tkim mniejsze klasy, wiecej czasu na dziecko, poza tym szerszy o wiele wachlarz
            > przedmiotow, jezyk obcy, wiecej czasu na historie, geografie, wycieczki jednod
            > niowe, wiecej o wiele sportu, drama jako przedmiot a nie tylko jako kolko pozal
            > ekcyjne, muzyka na poziomie, instrument, spiew, czytanie nut, czyli ogolnie szk
            > ola taka wypuszcza w wieku 11 lat dziecko w stanie pieknie well rounded :)
            > Ale z drugiej strony....
            >
            > Ryzykujac zejscie z tematu ;) uwazalam zawsze, ze prywatna primary to nie tylko
            > roche przerost ambicji rodzicielskich, ale tez pozbawienie dziecka mozliwosci
            > spedzenia paru lat in the real world.

Moje dziecko jest w prywatnej podstawowce wiec potwierdzam informacje z pierwszego akapitu. Nie trzymam go pod kloszem, poza szkola chodzi m.in na futbol, do polskiej szkoly, na basen czy dodatkowy francuski a tam spotyka sie z dziecmi, ktore niekoniecznie ucza sie prywatnie wiec zakladam, ze kontakt ze "zwyklym" :-) swiatem ma wystarczajacy. Zreszta szczesliwie nasza prywatna wydaje sie bardzo normalna w porownaniu z innymi znanymi mi prywatnymi, a rodzice, z ktorymi "plotkuje" na szkolnym boisku przed czy po szkole tez charakteryzuja sie niezwykle zdrowym i normalnym podejsciem do zycia i swiata :-).
            Gdyby bylo inaczej nie zapisalibysmy go do tej szkoly.

• princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 19:31
              wynika z tego ze prywatna szkola innej prywatej szkole nie rowna i po prostu trzeba wyczuc jaka jest ktora konkretnie. Najblizsza swietna szkola prywatna niestety ma jedna powazna wade: nie jest koedukacyjna. I choc na poziomie szkoly sredniej juz jest obok prywatna zenska szkola i wiele zajec maja razem, to jednak ta dla najmlodszych jest tylko dla chlopcow
              • derka1 Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 20:10

> wynika z tego ze prywatna szkola innej prywatej szkole nie rowna i po prostu tr
                > zeba wyczuc jaka jest ktora konkretnie. Najblizsza swietna szkola prywatna nies
                > tety ma jedna powazna wade: nie jest koedukacyjna. I choc na poziomie szkoly sr
                > edniej juz jest obok prywatna zenska szkola i wiele zajec maja razem, to jedna
                > k ta dla najmlodszych jest tylko dla chlopcow

Jezeli powaznie rozwazasz przenosiny potomka do prywatnej szkoly to moze zacznij je odwiedzac, im szybciej tym pewnie lepiej - wiem, ze w naszym roczniku sa dzieci, ktorych rodzice zrezygnowali z poslania ich n.p. do Hampton Boys czy do The Mall, bo w trakcie wizyty cos tam nie zaskoczylo i intuicja zasugerowala inne rozwiazanie.
                • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 08:58
                  no wlasnie o tych mowie. Hampton Boys ma oddzial dla mlodszych dzieci ktory sie nazywal Deanmead czy jakos tak, teraz chyba te dwie byly merged. No i tam wlasnie nie jest koedukacyjnie. jest The mall i jeszcze jest Twickenham preparatory. Rozwazalam przeniesienie go po Y3 czyli jak skonczy pierwsza czesc primary. Byc moze bedzie to wczesniej.
                  Tak masz racje powinnam zaczac te szkoly odwiedzac co podczas urlopu bede czynic
                  • aniaheasley Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 09:52
                    Princess, a co Ci sie nie podoba w szkolach nie-koedukacyjnych?
                    • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 16:46
                      >Princess, a co Ci sie nie podoba w szkolach nie-koedukacyjnych?

moze nie tyle co az niepodoba, co mam pewne obawy, ze moze "zdziczec" w sensie stosunku do plci przeciwnej z ktora w tym wieku nie mialby kontaktu. ALe jesli juz jest to tak jak Hampton Boys & LEH, ze maja niektore imprezy i zajecia razem, to jest ok
                • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 09:09
                  w sumie to mam obawy nastepujacego typu:

Na prywatna szkole nas stac tak jak bylo stac na zlobek itd 1400 funtow miesiecznie. Nie bylo to jakos szczegolnie obciazajace dla dwojga pracujacych i zarabiajacych dwa razy srednia krajowa kazdy.
                  Ale, w prywatnych szkolach sa wycieczki ( a to na Narty ze sprzetem, a to do Indii) i te podobno to koszt nawet i 20 tys funtow rocznie. I jesli to dodamy do czesnego to byloby dla nas juz duze obciazenie kosztem wyrzeczen, a choc pewno wycieczki nie sa obowiazkowe nie chcialabym by moj syn czul sie gorszy
                  pewno duzo zalezy od szkoly tez i tego musze sie dokladnie dowiedziec w kazdej szkole
                  • aniaheasley Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 09:38
                    O matko, w jakich szkolach takie wycieczki sa? U mojego syna przez cala szkole srednia byly kilkudniowe wycieczki do: Brecon Beacons integracyjna w Y7, do Barcelony i do Madrytu w ramach Spanish enrichment czy jakos tak, do Berlina z niemieckiego 5 dniowa, do Francji pola bitewne WWI, do ... Brighton z geografii cos tam w nocy na plazy obserwowac ;) . Szkola majaca ambicje do elitarnej, nie do konca niesprawdzajace sie w zyciu moim zdaniem.
                    • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 16:50
                      >O matko, w jakich szkolach takie wycieczki sa?

szef moj z jednej firm w ktorej pracowalam biadolil, ze zona nie pracuje a oni sie wladowali w St Pauls jakas tam w centralnym Londynie ( szczegolow gdzie nie pamietam ale to ponoc dosc znana szkola) i okazalo sie ze poza czesnym na ktore ich stac jeszcze dzieciaki jezdza na wycieczki typu Objazdowa po Indiach, albo opowiadal jak to musial kupowac sprzet narciarski bo lecieli w Alpy. I mowil ze to ok 20 tys rocznie w dodatku do czesnego na same wyjazdy.
                      Ja nie mam jak wiadomo doswiadczenia z prywatna edukacja na poziomie szkolnym w UK, wiec mowie na podstawie tego co slyszalam, ale zapewne warto mi bedzie poweszyc wokol konkretnych szkol
                      • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 16:51
                        (no i oczywiscie wymienione przez ciebie wyjazdy nie bylyby jakims wielkim finansowym ciezarem dla nas majacych 1 dziecko do ogarniecia )
                • aniaheasley Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 10:14
                  Potwierdzam. Po odwiedzinach w kilku szkolach prywatnych odrzucilismy jedna, ktora na papierze wygladala super, ale nie wylapalam przed wizyta ze jest bardzo mocno sprofilowana na sport, co akurat dla mojego syna nie byloby dobre. Inna z kolei w ogole totalnie mu sie nie spodobala od pierwszego wrazenia.
      • robak.rawback Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 11:27
        aniaheasley napisała:
        sporo dzieci tzw. elit dostaje unconditional offers z uniwersytetow, bo i tak wiadomo, ze syn czy corka baronowej X i tak sie dostanie na Oxford, niezaleznie od tego jakie oceny wyskrobie na A level ;)

o jakich uniwerkach mowisz?
        • aniaheasley Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 11:46
          Mowie o Oxbridge of course. Unconditional offers sa dawane na podstawie predicted grades. Jest mlodziez ktora wie na dzien dobry ze bedzie studiowala na jednym z tych uni, niezaleznie od tego jak im w szkole pojdzie. Ja tu chyba zadnej Ameryki nie odkrywam...?
          • robak.rawback Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 11:53
            myslalam ze mowisz ze np imperial czy warwick im daje unconditional offer bo wiedza ze candydat i tak sie dostanie na oxbridge??
          • steph13 Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 12:26
            Aniu, to niezupelnie musi byc tak. Moja córka dostała unconditional offer z Oxford, na podstawie interview i candidate assessment, proces który trwał dwa dni. Informal chats, formal interviews, rożne testy pisemne. Po takich dwóch dniach maja jakieś pojęcie na ile kandydat im sie podoba i pasuje do ich college i stad wyniki ALevels mogą byc mniej istotne.
            W Southampton miała godzinny interview i po paru dniach dostała EEE offer. Uczelnie, które nie zapraszają kandydatów na interviews opierają swoje oferty na podstawie predicted ALevels.
            • aniaheasley Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 12:28
              Steph, ale with all due respect ;) Twoja corka nie jest corka bylego czy bylej cabinet minister czy innej szychy :) Ja nie mowie, ze osoby wybitnie zdolne nie dostaja unconditional, ale dostaja je tez zdecydowanie mniej wybitne.
    • emka_uk Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 13:02
      W naszej szkole dziecko dostaje książki dostosowane do poziomu na jakim czyta.
      • gabez1 Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 17:59
        Napisze Ci, jak to bylo na Naszym przykladzie: dziecko od poczatku bardzo glodne ksiazek, dzieki Naszemu wspolnemu czytaniu. Szybko stalo sie jasne, ze szkolne ksiazki to za malo, wiec do kilku lat regularnie chodzimy do biblioteki. W miedzyczasie zaczal Nie nadazac z matematyka, wiec skupilismy sie bardziej na niej, z efektem takin, ze od 2-och lat chodzi na matematyke rok wyzej. Uwazam, ze mozna samemu pracowac z dzieckiem, jesli tylko ono tego chc. Szkola tez szybko sie zorientuje, ze dziecko potrzebuje wiecej, wiec bedzie sie starala go symulowac. Kwestia tego, czy wystarczajoco? Coz, jesli byloby mnie stac, na pewno wybralabym edukacje prywatna dla dziecka, to Nie chodzi tylko o poziom nauczania, ale np. o wszelkie wycieczki edukacyjne, itp.
        • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 02.02.18, 19:32
          dzieki gabez.
          • robak.rawback Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 11:48
            przeczytalam mniej wiecej jedna trzecia postow na wiecej nie mialam czasu wiec moze juz ktos cos o tym wspomnial:
            moze nie szalec z pchaniem w gore wjednej dziedzinie - ze musi czytac kafke juz w wieku 5 lat, tylko w boki na inne rzeczy zeby zoferowac urozmaicenie -jest wiele learning resources ktore jak dziecko zainteresujesz to moga zaowocowac kariera w przyszlosci tu czy tam -
            jak jest kumaty i cie stac to mu kup jakies np anatomical models / science kits - np model szkieletu - im bardzie zblizony do wielkosci doroslego tym lepszy - zabawa i podjar na nastepne 10 lat - przynajmniej sie dowie z czego czlowiek zbudowany, albo mniejsze roznorodne - www.amazon.com/Learning-Resources-Anatomy-Models-Bundle/dp/B0012WF7LW/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1517653753&sr=8-3&keywords=anatomical+models

albo brain model - to wszystko jest dla studentow medycyny (lub dzieci) zaleznie co sobie wybierzesz.
            www.amazon.com/s/ref=nb_sb_ss_i_7_11?url=search-alias%3Dtoys-and-games&field-keywords=brain+model&rh=n%3A165793011%2Ck%3Abrain+model
            razem z kolorowankami czy atlasami wlasnie anatomii zeby sobie mogl i poczytac ksiazke i szkieletora / brain na kawalki rozebrac.
            sa rozne science models/kits na rozne przedmioty
            albo jak cie stac to wez opiekunke native speaker - spanish czy german czy french niech przychodzi na pare godzin na zabawe w danym jezyku - to niech sie nauczy podstaw innego jezyka etc.
            albo zapisz go do jakiejs bilingual school na jakies zajecia.
            albo zajecia teatralne - to jest swietne przygotowanie z soft skills od malego - confidence, public speaking/ performance etc - na wszystko sie przyda - prezentacje, job interviews what not - ilu ludzi doroslych cierpi z tego powodu ze nie sa oswojeni z tym.
            • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 16:45
              Kafke?? robak... to jest dziecko z Reception. Tu mowa o A A A ALA na poziomie w jego klasie versus jego czytanie na pozniomie "Ala ma kota ktory zlapal mysz. ktora mowi ludzkim jezykiem." Niechze sie nauczy dobrze slownictwa angielskiego i polskiego a nie budowy mozgu w wieku 4-5 lat...
              zajecia poszkolne typu teatr itd sa od Y1 dopiero wtedy bedziemy ogladac co bedzie w ofercie. Chodzi 3 razy w tygodniu
              • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 16:52
                na karate.

( sorry zostalo polkniete na co chodzi.)
                • robak.rawback Re: Czytanie- Primary 03.02.18, 18:22
                  kafke = m e t a f o r a
                  teatr = jak sie domyslasz sa i zajecia dla dzieci na ich pozomie
                  juz od ciebie zalezy na co mu exposure zrobisz, nie doceniasz chyba rozwijania zainteresowan w roznym kierunku w tym wieku.
                  osobiscie znam 3 ex-piecio/szescio-latki ktore lubily szkielet i zabawe modelami autonomicznymi, a teraz sie szykuja na medycyne, wiec nie wiem czemu sie dziwisz? chyba na serio nie zakladasz ze sie uczyly roli hypothalamusa w wieku 5 lat. - skladaly i rozkladaly, mialay zabawe jak klocki, i mialy ogolne pojecie z czego im sie glowa sklada
                  fakt, ze jedna kotu sekcje zwlok chciala zrobic w ktoryms momencie heheh

piszesz o prywatnych szkolach itp itd a w tle te wszystkie nienadazajace dzieci innych rodzicow ktore spowalniaja twoje dziecko. piszesz tak jakbys chciala dodatkowe cognitive i developmental stimulation zeby poszedl do przodu.
                  wiec na bank dostaniesz propozycje dodatkowych edukacyjnych bodzcow.
                  w takim razie juz ci wczesniej odpowiedzialy dziewczyny - idz do biblioteki i wyporzycz ksiazke - jesli ci chodzi o dodatkowe trzy zdania do przeczytania / a non-issue
                  • princesswhitewolf Re: Czytanie- Primary 04.02.18, 00:52
                    >wyporzycz

lol serio?? lol
                    nie wiedzialam o istnieniu bibliotek, zajec po szkole zreszta o bibliotece wyzej nie pisalam lol...

>nienadazajace dzieci innych rodzicow

gdzie ja pisalam, ze nie nadazaja? One w wiekszosci ida swoim jak najbardziejwlasciwym tempem jedni wykraczajacym nieco ponad program a inni nie. Po prostu on w czyms jest lepszy i tyle. Inni sa np w rysunku lepsi

>w takim razie juz ci wczesniej odpowiedzialy dziewczyny - idz do biblioteki i wyporzycz ksiazke - jesli ci chodzi o dodatkowe trzy zdania do przeczytania / a non-issue

Pare tych co zwykle zreszta odpowiedzialo na temat czyli jak jest w szkolach panstwowych bo o tym bylo pytanie a nie o porady, fajna dyskusja o szkolach prywatnych i masa nieproszonych bredni i belkotu jakby moj watek pytal o rade w stylu " co robic, nie wiem i mam wielki dramat bo dzieci sa glupsze i nienadazajace a moj syn cud miod a ja nie wiem co to biblioteka, zajecia poszkolne i urodzilam sie wczoraj i jestem przyglupem wiec trzeba mi klepac banaly co robic". Jezu... ludzie czytajcie pytanie ze zrozumieniem a nie piszcie co wam do glowy przyjdzie byle sie pomadrzyc

• robak.rawback Re: Czytanie- Primary 04.02.18, 23:42

> >wyporzycz

media.giphy.com/media/F8nD8ql8CcbeM/giphy.gif
                      • robak.rawback Re: Czytanie- Primary 05.02.18, 22:16
                        czytajac o tattooarzach wpadlam na to i nieee moge sie powstrzymac....
                        www.blogrebellen.de/wp-content/uploads/2015/03/epicfail-1.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka