wiwi1
24.07.20, 15:35
Dziewczyny, doradzcie, czy to juz ten wiek? Do tej pory mialam okres w miare regularnie, raczej krotkie cykle, ok 24 dni. I nagle mialam opoznienie tak 40 dni, potem normalnie okres i teraz znowu opoznienie, prawie 3 miesiace. W ciazy nie jestem, mam 46 lat. Dzwonilam do GP, na badania mnie nie chcial skierowac, bo stwierdzil, ze badania nic nie wykaza i zeby czekac i brac primrose oil. Co jakis czas mam wrazenie ze juz za chwile dostane okres, czuje jak jajniki mi pracuja, takie lekkie pobolewanie, "gniecenie" i nic. Oprocz tego zadnych innych doleglwosci/objawow. Najchetniej bym zrobila badania hormonalne, no chyba da sie okreslic po wysokosci hormonow na jakim co powoduje zatrzymanie okresu czy to menopauza/perimenopauza/ inne wahania hormonalne? Wolalabym wiedziec a tak to sie denerwuje. Moja mama mowi, ze w rodzinie kobiety menopauze milay raczej pozno... I do tego to uczucie jakbym za chwile miala dostac okres. Mam tez wahania nastroju takie same jak przy PMS.
Czy ktoras z Was robila badania hormonalne, kierowal Was GP? Czy to sa objawy wlasciwe dla menopauzy?
Pozdrawiam:)