dorotus76 11.04.06, 06:56 Oj, chyba wszystkie Matki Polki pieką mazurki i baby albo robią bigos na swieta, albo wyjechały do Polski i chcą na chwilę zapomnieć o necie bo coś cichutko tutaj... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wyspowamatka Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 08:07 Zaraz,zaraz to ja zawsze pierwsza wstaje :)))) a tu mi konkurencja wyrosla. Hi,hi... Cicho na forum bo wszyscy postu przestrzegaja. Ojciec Rydzyk powiedzial ze spisuje wszystkich co w wielki tydzien sa na forum zamiast w zadumie ogladac telewizje Trwam i sluchac radia Maryja jednoczesnie. Wiec kazdy z obawy przed konsekwencjami szargania wlasnego imienia w rydzykowskiej rozglosni po swietach zaklada nowe tymczasowe "nicki" lub wogole ze strachu nie wlacza komputera. No i dlatego wlasnie taka cisza. No ja to bede sie w Rydzykowskim pikle piekla albo przynajmnie pokute w postaci "direct debit" (czyli stalego przelewu) na mnie nalozy aby wspomagac fundusz odbudowy "Stoczni Gdanskiej". Nie no incjatywa sluszna bo przeciez Ojciec Dyrektor moze Arke Noego zbudowac w tej stoczni i nastepny fundusz budowy Arki zalozyc. No przy tym moze postac nastepny fundusz na pomoc spolki budowlanej ktora bedzie budowac Arke. No i fundusz wspomagania tego funduszu i fudusz wspomagania powyzszych funduszy i fundusz asekuracjny funduszowy i fundusz......... funduszy......... ....... Odpowiedz Link
dorotus76 Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 08:29 Aaaaa, to ja już kapuję, w takim razie wyłączam kompa i idę przed TV, niech i ja dostanę rozgrzeszenie. A widziałaś taką kartkę świąteczną? :-))): www.100lat.pl/kartki/wielkanocne/berecik_wielkanocne/ Odpowiedz Link
wolkam Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 09:06 Bigosu nie gotuję (nie potrafię) ale co do ciast wielkanocnych mam w tym roku ambitne plany.Będzie babka gotowana (specjalnie formę z Polski przywiozłam), mazurek kajmakowy z bakaliami (mniam) i sernik (ale niestetey w tym względzie nie mam doświadczenia i poszukuję jakiegoś fajnego=prostego przepisu). Resztę smakołyków przywiezie mama z Polski więc rozpusta na całego. Święta, święta... Pozdrawiam Agnieszka (również mama dwóch córeczek: Zosi 17.09.2003 i Marysi 19.04.2005) Odpowiedz Link
dorotus76 Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 09:25 Zgadzam się: mazurek kajmakowy mniam,mniam! Ja w tym roku robię sernik z pianką cytrynową, podzielę się przepisem, prosty, tylko tak wygląda skomplikowanie, ale naprawdę pyszny: ciasto kruche:45 dag mąki pszennej, 100g cukru pudru, 250g margaryny, 3 żółtka, 1 łyżka kakao, 2 łżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 600g białego sera, 50g rodzynków, 100g cukru pudru, 4 żółtka, 1 opak. budyniu śmietankowego bez cukru, 5 łyżek oleju, pianka cytrynowa: 4 białka, kisiel cytrynowy bez cukru, 4 łyżki cukru, ponadto:1 słoik powideł (330g). Sposób przyrządzania ciasto kruche: -mąkę przesiać, wsypać proszek,kakao i wymieszać -dodać margarynę i posiekac -żółtka ubić z cukrem,dodać do mąki i zagnieść ciasto -ciasto podzielić na 2 części. Jedną wstawić do lodówki na godzinę, drugą zamrozić. masa serowa: -żółtka ubić z cukrem, dolewać po łyżce oleju, ubijać, -do masy dodawać po łyżce zmielonego sera i ucierać -wsypać budyń, rodzynki i wymieszać pianka cytrynowa: -białka ubić z cukrem -dodać kisiel i ubić Schłodzone ciasto rozwałkować i ułoźyć w blaszce o wym.25 na 35cm. Na cieście rozsmarować powidła. Wyłożyć masę serową, wyrównać, na ser wyłożyć piankę. Na wierzch zetrzeć na tarce z grubymi oczkami zamrożone ciasto, piec w temp.160 st. przez około 1,5 godz. PYCHOTA uff, ale się napisałam. A nie będziesz miała problemu z kupnem twarogu?:) pozdrowienia Odpowiedz Link
wolkam Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 10:52 Dorotus dziękuję za przepis. Spróbuję upiec to cudo, bo uwielbiam serniki. Jeżeli chodzi o twaróg, to myślałam o zastąpieniu tego tradycyjnego takim zmielonym - w dużych kubkach, przeznaczonym do pieczenia. Widziałam taki w Sainsbury's. Myślisz, że się sprawdzi??? Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link
wyspowamatka Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 11:30 dorotus76 napisała: > masa serowa: 600g białego sera, 50g rodzynków, 100g cukru pudru, 4 żółtka, 1 > opak. budyniu śmietankowego bez cukru, 5 łyżek oleju, > pianka cytrynowa: 4 białka, kisiel cytrynowy bez cukru, 4 łyżki cukru, > ponadto:1 słoik powideł (330g). A moze byc 600g sera zoltego?? :))) Bo z bialym to umnie deficyt. Odpowiedz Link
dorotus76 Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 18:13 No, wyspowa, dałaś czadu z tym żółtym. A zamiast powideł może być dżem z biedronki, hi hi. Daj znać jak smakowało:))) Odpowiedz Link
ewmag Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 10:22 Wolkam, a co to jest baba gotowana? Jak sie taka robi? Ja mam w planach babe piaskowa, bede robic z kolezanka, u ktorej mam zamar spedzic Wielkanoc. Co z tego wyjdzie, zobaczymy:-) Odpowiedz Link
wolkam Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 11:02 To taka babka,którą zamiast piec - gotuje się w specjalnej foremce. Ta foremka ma kształt małego wiaderka z pokrywką. Wlewa się w nią ciasto,przykrywa i całość wstawia do garnka z wodą i gotuje na wolnym ogniu ok.godziny. Ciasto wychodzi takie blade ale naprawdę smaczne. Do tego polewa czekoladowa. To staaaary przepis i trudno kupić tą formę. Ja upolowałam w Polsce w takim wiekowym sklepie z żelastwem na podrzędnej łódzkiej ulicy. Ale wiem, że liczne babcie mają takowe pochowane po piwnicach i strychach. Fajnie wrócic czasem do takich tradycyjnych smakołyków. Gdyby ktoś potrzebował przepis to użyczę...no ale z tym wiaderkiem może być problem, chyba,że ktoś z okolic Manchesteru to też mogę. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link
wyspowamatka Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 11:32 Baba gotowana jest naprawde pyszna. Bardzo delikatna w smaku. Mniam,mniam.... Odpowiedz Link
ewmag Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 17:50 A z czego to wiaderko jest? Moze czyms by sie dalo zastapic? Odpowiedz Link
wolkam Re: Pieczecie BABY? 12.04.06, 00:23 NO cóż, po babsku ujmując po prostu z blachy. Ma kominek w srodku (babka wychodzi z dziurką) i szczelne wieczko, czasem na takie zatrzaski. Raczej trudno to czymś zastąpić. Odpowiedz Link
dorotus76 Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 11:15 Taaaaaa, myślę że będzie dobry, a jak jest zmielony to jeszcze lepiej. powodzenia! Odpowiedz Link
ewika-uk to ja poprosze przepis na gotowana Babe:-) 11.04.06, 18:42 i opisz mi jak to wiaderko wyglada,lub czym mozna to zastapic,bede wdzieczna za jakiekolwiek sugestie,kurcze alescie mi apetytu narobily uuuuu Odpowiedz Link
wyspowamatka Wiaderko do baby :) 11.04.06, 19:50 Jezeli mialabys takie prawdziwe z polskiej studni cynkowane to moze by pasowalo ale troche za duze. hi,hi.... Ale tak na powaznie to prawdziwe ma pokrywke i w srodku stozek aby moglo gotowac sie takze od srodka wiec ciezka sparawa aby je zastapic. Ale moze sie myle. Moze by Adama Slodowego zapytac? :)) Odpowiedz Link
wolkam Re: to ja poprosze przepis na gotowana Babe:-) 12.04.06, 00:37 Opis wyspowejmatki odzwierciedla wygląd owego wiaderka: forma z kominkiem plus wieczko szczelne bardzo. Oto przepis (proporcja na małą babkę): kostka masła (lub margaryny), 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 i 1/2 szklanki mąki kartoflanej, 5 jaj, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat rumowy (jak ktoś lubi), 1 łyżkę spirytusu. Masło utrzeć z cukrem, a potem dodawać po jednym żółtku ciagle ucierając, następnie wymieszaną z proszkiem mąkę, aromat, alkohol. Na koniec ubić pianę z białek i całość delikatnie wymieszać. Wlac ciasto do wysmarowanej formy, zamknąć i gotować w garnku z gorącą wodą tak aby forma była zanurzona w 3/4 wysokości. Czas gotowania to ok.1 godziny i 15 minut. Po wyjęciu polać polewą. To jeden z przepisów, bo jest ich wiele różniących się detalami. Można znaleźć w google pod hasłem babka gotowana. Tam tez zdjęcia. Pozdrawiam i dobranoc Agnieszka Odpowiedz Link