Dodaj do ulubionych

sprawa kolki u 3 tyg dziecka

11.10.06, 22:49
Witam,
moje dziecko ma od 4 dni kolke. Momemntami cierpi strasznie. Piotruś jest
karmiony piersią. Myślicie, że może to mieć wpływ? Czy może mogłaby mu pomóc
zmiana na sztuczne mleko...? Sama nie wiem. Będę wdzięczna za wszytskie sugestie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hanula Re: sprawa kolki u 3 tyg dziecka 12.10.06, 12:06
      Sylwia,
      kolka u malutkich dzieci to norma. Wyrośnie. Odejście od karmienia piersią na rzecz sztucznego mleka prawie na pewno pogorszy sytuację, więc nie rób tego.
      Poszukaj "kolki" w archiwum. Jest na nią kilka sposobów. Osobiście wątpię w ich skuteczność, ale spróbować nie zawadzi. Przede wszystkim kup w aptece Infacol i podawaj przed każdym karmieniem.
    • gosiaz75 Re: sprawa kolki u 3 tyg dziecka 12.10.06, 14:21
      Julia tez miala straszne kolki (calymi godzinami byla noszona na rekach, bo
      darla sie w nieboglosy) i w koncu przeszly jak miala okolo 3 miesiecy. Troche
      pomagal infacol, troche zmiana mojej diety (odstawilam nabial, czekolade,
      cytrusy i soki owocowe, produkty ciezkostrawne itp) az w koncu Julia z tego
      wyrosla. Wiem ze jest ciezko, ale to minie w koncu ;) Pozdrawiam i powodzenia!
      P.S. Sproboj suszyc Piotrusiowi brzuszek suszarka do wlosow - na wiele dzieci
      suszarka dziala wrecz magicznie ;)
    • czokibiki Re: sprawa kolki u 3 tyg dziecka 12.10.06, 14:33
      Sylwia, upewnij sie czy to nie przpuklina pachwinowa. Moj mlodszy synek mial
      cos, cowzielismy poczatkowo za kolki, az pewnogo razu zobaczylam, ze to
      przepuklina. Bardzo cierpial i straszliwie plaka. Skonczylo sie to prostym i
      niegroznym zabiegiem i zdrow jak ryba. Nie strasze Cie, tylko zwracam uwage,
      czasami lekarze tego nawet nie zauwaza, poniewaz tej przepukliny nie zawsze do
      sie wyczuc i zobaczyc przy zwyklym badaniu. Tak bylo u mnie. Babcia-pediatra z
      miejsca zalozyla, ze to kolka wlasnie :-(
      • bobby5 Re: sprawa kolki u 3 tyg dziecka 12.10.06, 15:26
        Stasiowi pomagal infacol,cieple oklady, mam takie zelowe wkladki na piersi,
        ktore mozna ogrzac i sprawdzily sie super na brzuszku maluszka, sprobuj tez
        klasc ja na brzuszku, wtedy gazy latwiej odchodza, powodzenia, to minie, nie
        wiem, czy to Cie pocieszy, ja tez o kolke pytalam siedem miesiecy temu,
        wiekszosc dzieciakow to ma, pozniej beda zeby;-).
    • vincentina2 Re: sprawa kolki u 3 tyg dziecka 12.10.06, 16:37
      Przede wszystkim nie zalamuj sie,na pewno jest sposob,by synkowi troche ulzyc.
      1.sprobuj Infacol,stosuj regularnie, tak jak w instrukcji,efekt powinien byc po
      2 tyg.wielu dzieciom pomaga.choc jest napisane,ze od 1 mca,ja stosowalam od 2
      tyg.
      2.sprobuj Grape water,moze tez zlagodzic wzdecia.
      3.ja kladlam na cieplym termoforze na brzuchu i to byl nasz sposob na
      zlagodzenie
      4.mocno masowalam,w ten sposob,ze kladlam prawa reke na brzuchu,tak,ze na lewa
      strone przypadal kciuk,a na prawa 4 palce i mocnym uciskiem i ruchem okraglym
      do siebie palce,robilam tez tak,jak malutki lezal na brzuszku
      5.sprobuj zmienic diete,u mnie nie dalo to nic
      powodzenia
      • hanula Re: sprawa kolki u 3 tyg dziecka 12.10.06, 21:21
        > 2.sprobuj Grape water

GRIPE water! Żebyś przypadkiem dziecku winogron nie dała! :-) (Po polsku to tzw. woda koperkowa).
    • agnimagni-wroc Re: sprawa kolki u 3 tyg dziecka 14.10.06, 15:55
      Piszesz ze karmisz piersia - twoja dieta ma bardzo duze znaczenie dla tego czy maluch am kolki czy nie. Wiem bo sama swojemu synowi zafundowalam kilka bezsennych nocy jak zjadlam produkty ktorych nie mozna jesc (salata).
      Kazde dziecko reaguje na rozne produkty ale generalna zasada jest taka ze zadncy surowych warzyw i owocow jesc nie mozna, szczegolnie jesli karmisz takiego malucha. Po kilku probach okazlo sie ze moja syn reagowal kolka rowniez na to jak jadlam produkty mleczne (nawet maslo).
      Wiem ze to radyklane ale ja przez pierwszy miesiac jadlam tylko suchy chleb, ale noce mialam przespane spokojnie.
      Rady o cieplych okladach, a nawet cieplych kapilach i Grape Water sa bardzo dobre jesli problemy juz wystapily!
      • hanula Re: sprawa kolki u 3 tyg dziecka 14.10.06, 23:23
        > Kazde dziecko reaguje na rozne produkty ale
        > generalna zasada jest taka ze zadnych
        > surowych warzyw i owocow jesc nie mozna,

Bajki i mity.

> Po kilku probach okazlo sie ze moja syn
        > reagowal kolka rowniez na to jak
        > jadlam produkty mleczne (nawet maslo).

Jak już stosować dietę eliminacyjną, to należałoby wyeliminować w pierwszej kolejności właśnie przetwory mleka, a nie surowe warzywa i owoce!

> Wiem ze to radyklane ale ja przez pierwszy
        > miesiac jadlam tylko suchy chleb, ale noce
        > mialam przespane spokojnie.

To fajnie, że nie nabawiłaś się anemii i wyprodukowałaś tyle pokarmu, żeby dziecka nie zagłodzić, ale nie dawaj takich rad na publicznym forum, bo nawet pod ścisłą kontrolą lekarską nie stosuje się głodówek podczas karmienia piersią.

> Grape Water

GRIPE
    • sylwia.n sprawa kolki u 3 tyg dziecka i nastepny problem 15.10.06, 00:07
      Dziekuje za wszystkie porady. Kolka minela zostaly tylko czasem "malutkie"
      napady wiercenia i placzu podczas prukania. Zaczelam podawac Infacol i
      kontroluje to co jem (jem czasem suszone sliwki - podobno pomagaja na kolki)
      Ale pojawil sie inny problem.
      Otoz moj syn od 2 dni nie zrobil kupki. Nie ma zatwardzen bo ostatnim razem
      kupka byla zolta i luzna. A teraz nic... Poczekam jeszcze do jutra a jak nic sie
      nie poprawi to musze w poniedzialek isc z nim do poloznej. Raz probowalam pomoc
      mu termometrem ale nie chce go calkowicie wyreczac.
      Czy znacie moze jeszcze sposob na ten problem???

pozdrawiam
      • hanula Re: sprawa kolki u 3 tyg dziecka i nastepny probl 15.10.06, 00:53
        Sylwia, zdrowe niemowlę może się nie załatwiać nawet i przez tydzień, przestań dziecko męczyć termometrem!!!
        • sylwia.n Re: sprawa kolki u 3 tyg dziecka i nastepny probl 15.10.06, 10:53
          Nie bede go meczyc termometrem obiecuje a nawiasem mowiac
          to dzis w nocy zrobil kupke i zabral mi 3 godziny snu przez kolke :-(
          On sie umeczyl i ja...
          • hanula Re: sprawa kolki u 3 tyg dziecka i nastepny probl 15.10.06, 12:54
            Sylwia, bardzo ci współczuję, na szczęście moje dzieci nie miały kolki, ale w swoim czasie dużo na ten temat czytałam i wiem, że to może być bardzo poważny problem. Nie tyle dla dziecka, co dla niewyspanych i wykończonych rodziców. Niestety lekarze nie są nawet zgodni co do tego, co to właściwie jest kolka, więc trudno w tej sytuacji o uniwersalne lekarstwo. Jedyna pociecha to że dzieci wyrastają z kolki zazwyczaj po ukończeniu 3 miesięcy, często wcześniej. Jeśli chodzi o sen, to jedyny sposób to spać wtedy, kiedy dziecko śpi, nie tylko w nocy, ale i w dzień.
    • olatshikaya Re: sprawa kolki u 3 tyg dziecka 19.10.06, 23:46
      Witaj Sylwia, ja jestem mama trojki dzieci, najmlodsza ma 13 miesiecy i nadal
      ja karmie, na szczescie nigdy nie miala kolek, ale nie przestawaj karmic, bo
      wszystkie moje znajome ktore karmia sztucznie maja wielki problem z kolkami,ja
      duzo czytam o zywieniu, bo moje starsze dzieci przxez wiele lat byly na diecie
      bezmlecznej i bezglutenowej, wiec mam troche hopla na punkcie zywienia.Przy
      karmieniu piersia zdarza sie to jesli Twoja dieta jest drastyczna,rozne
      produkty moga to powodowac, kapusta groch tluzste mieso, cytrusy, lub jesli
      dzieciatko jeszce nie potrafi spokojnie ssac i polyka duzo powietrza. Zawsze
      musi sie odbic to zlota recepta choc czasem trwa to do 20 minut w pozycji
      pionowej, pomaga delikatne masowanie pleckow, to zaobserwowalam dopiero tu w
      UK, w Polsce tego nie znalam. Pozdrawiam serdecznie,Ola

sylwia.n napisała:

> Witam,
      > moje dziecko ma od 4 dni kolke. Momemntami cierpi strasznie. Piotruś jest
      > karmiony piersią. Myślicie, że może to mieć wpływ? Czy może mogłaby mu pomóc
      > zmiana na sztuczne mleko...? Sama nie wiem. Będę wdzięczna za wszytskie
      sugesti
      > e.
      > Pozdrawiam
      • isabelpriv proste i skuteczne 23.10.06, 09:47
        wyslalam mojej luzynce w UK i polecalam te mamisiom w PL stara receptura czyli
        PROSZEK TROISTY do kupienia w PL za 3 zl opakowanie a starcza na dlugo, bo
        dawkujesz (miarka to na czubku ostrza noza) dodajesz do mleka/soku/glukozy . To
        stary srodek i nie kazda apteka go ma ale skuteczny, ma dzialanie lekko
        przeczyszczajace. U nas za kazdym razem pomaga !!
        powodzenia
        • doriiss1 Re: proste i skuteczne 24.10.06, 19:13
          ja tez uzywalam proszku troistego, jest niezly. Czasami w chwilach desperacji
          tez chcialam przejsc na mleko sztuczne bo myslaam ze to wina mojej diety ale
          ciesze sie ze tego nie zrobilam. Malej kolki same przeszly ok 2-3 miesiaca, a
          ja nadal karmie piersia i jem na co mam ochote.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka