Dodaj do ulubionych

Pytanie o wode

27.03.07, 14:25
Niedlugo jedziemy do Polski na urlop. Coreczka, i my tez, pijemy wode
przefiltrowana Brita, aczkolwiek wiem, ze tutejsza woda jest dobrej jakosci.
Zastanawiam sie jak to bedzie w Polsce. Czy kupic jakos mineralna dla malej,
czy to przesada? Jesli tak to jaka, bo nie mam pojecia. Kiedys czytalam, ze
woda butelkowana wcale nie jest lepsza od kranowki. Mala jest alergikiem
dlatego wole byc ostrozniejsza. Napiszcie co myslicie.
Obserwuj wątek
    • novela30 Re: Pytanie o wode 28.03.07, 09:22
      Witam, powiem odrazu mimo, iż moja córeczka ma juz 18 miesiecy a jestem obecnie
      w Polsce to i tak kupuję wode niegazowana butelkowana z zywca zdrój i moje
      koleżanki mamy również tymbardziej, ze córka równiez jest alergikiem, ale mam
      równiez pytanie do Ciebie jak odżywiasz swoje dziecko, jakie mleko i gdzie
      kupujesz produkty dla alergików zasile Wasze grono w Uk już za kilka dni i
      ogromnie sie boję czy poradzę sobie tam z alergią.pozdrawiam
      • mama5plus Re: Pytanie o wode 28.03.07, 11:07
        O Zywcu wlasnie byl w Polsce artykul. :)
        Mianowicie o tym, ze ta woda w/g badania laboratoryjnego nie nadaje sie do
        spozycia w ogole, o niemowletach juz nie mowiac ;)
        Nie mam teraz czasu szukac linku. Byl tu juz chyba w jakims watku na forum
        zreszta.
        • fanny Re: Pytanie o wode 28.03.07, 11:50
          mama5plus napisała:

> O Zywcu wlasnie byl w Polsce artykul. :)
          > Mianowicie o tym, ze ta woda w/g badania laboratoryjnego nie nadaje sie do
          > spozycia w ogole, o niemowletach juz nie mowiac ;)
          > Nie mam teraz czasu szukac linku. Byl tu juz chyba w jakims watku na forum
          > zreszta.
          >

No z drugiej strony, nie siejmy defetyzmu.
          To, ze kiedys w badaniach tej wody, wyszlo, ze nie nadawala sie do spozycia,
          nie oznacza jeszcze, ze wciaz tak jest!
          Sa raczej duze szanse, ze jest dokladnie odwrotnie :P
          Czyli, ze obecnie to b. dobra woda.

f.
          • mama5plus Re: Pytanie o wode 28.03.07, 12:45
            fanny napisała:

> No z drugiej strony, nie siejmy defetyzmu.
            > To, ze kiedys w badaniach tej wody, wyszlo, ze nie nadawala sie do spozycia,
            > nie oznacza jeszcze, ze wciaz tak jest!
            > Sa raczej duze szanse, ze jest dokladnie odwrotnie :P
            > Czyli, ze obecnie to b. dobra woda.

Albo i nie.;-P
            Bo po co poprawiac, skoro i tak sie sprzedaje? ;)
            I jakimis tam `rekomendacjami` sie legitymuje.;)
            Jesli poprawili to powinni to naglosnic zeby sie pochwalic i dobre imie nabyc
            ( w ich interesie w koncu)a nic takiego nie mialo miejsca zdaje sie.
            Ja tam jej nie pije wiec mi rybka czy juz czysta czy jeszcze nie.
            I jesli ktos zamierza na sobie czy na wlasnym dziecku to sprawdzac.
        • paola_k2 Re: Pytanie o wode 28.03.07, 11:52
          Tez mi sie obilo o uszy o nienajlepszych wynikach wody Zywiec Zdroj. Jaka w
          takim razie woda jest dobra dla dziecka?
          Co do zywienia alergika to nie jest tak zle. Kupuje produkty w farm shopie tzw.
          organic, czyli ekologiczne (warzywa, owoce, mieso z krolika, indyka,
          jagniecine, od niedawna kurczaka). Jest tez spory wybor w jedzenie sloiczkowym,
          aczkolwiek smaki inne niz w Polsce. Trzeba czytac etykiety i naprawde latwo
          jest wybrac co sie dla danego dziecka nadaje. Co do mleka to mala pije
          Nutramigen, ktory sprowadzam z Polski. Mialam ''roznice zdan'' z GP, a raczej
          HV i po prostu dalam sobie z nimi spokoj.
          • novela30 Re: Pytanie o wode 28.03.07, 14:55
            Dzięki za odpowiedź, jesli chodzi o wodę to tak naprawdę nie wiem czy cos jest
            w 100% dobre, wole podac taka niż z wodociagu nawet po przegotowaniu ciagle
            niestety w Polsce pojawia się zjadliwa bakteria coli, co ostatnio jest dość
            glosne poza tym w wodzie sa górne granice azotanów, manganu i innych świństw.
            Moje dziecko tez jest na Nutramigenie ale dlaczego sprowadzasz z Polski czy tam
            nie ma takiego mleka??? Paola Twój bobas tez ma problemy ze skórą?
            • novela30 Re: Pytanie o wode 28.03.07, 15:10
              novela30 napisała:

> Dzięki za odpowiedź, jesli chodzi o wodę to tak naprawdę nie wiem czy cos
              jest
              > w 100% dobre, wole podac taka niż z wodociagu nawet po przegotowaniu ciagle
              > niestety w Polsce pojawia się zjadliwa bakteria coli, co ostatnio jest dość
              > glosne poza tym w wodzie sa górne granice azotanów, manganu i innych świństw.
              > Moje dziecko tez jest na Nutramigenie ale dlaczego sprowadzasz z Polski czy
              tam
              >
              > nie ma takiego mleka??? Paola Twój bobas tez ma problemy ze skórą?
              o zapomniałam jeszcze dodać każda wode nawet mineralną powinno sie gotować
              przynajmniej 1 min.
            • mama5plus Re: Pytanie o wode 28.03.07, 15:11
              A nie lepiej filtrowac dla dziecka?
              Zywiec mial wlasnie wieksza zawartosc bakterii niz woda z kranu(polska).
              Podobnie w UK woda, ktora rodzice kupowali do rozrabiania mleka w proszku,
              okazala sie miec b duze ilosci uranu (niebezpieczne dla rozwijajacego sie
              organizmu)

www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/health/healthmain.html?in_article_id=366212&in_page_id=1774
              W UK akurat woda z kranu jest jedna z najczystszych na swiecie i
              niejednokrotnie lepsza niz te w butelkach.
              My dodatkowo filtrujemy.
              • mamumilu Re: Pytanie o wode 28.03.07, 16:44
                W Polsce dla dzieci najlepsza jest Nałęczowianka albo ew. Cisowianka - Żywca
                raczej nie podawajcie a juz na pewno nie bez przegotowania. Mama5plus ma rację -
                w kilku nastepnych badaniach Żywiec nadal nie wypadał dobrze, więc raczej nie
                bardzo im zależy na poprawie jakości.
              • ginger_bee Re: Pytanie o wode 28.03.07, 20:08
                mama5plus napisała:

> W UK akurat woda z kranu jest jedna z najczystszych na swiecie i
                > niejednokrotnie lepsza niz te w butelkach.
                > My dodatkowo filtrujemy.

juz wielokrotnie o tym czytalam i zastanawiam sie, czy to dotyczy jakichs
                regionow UK, czy generalnie?
                pytam, bo moim zdaniem to co jest w naszym kranie to paskudztwo...
                zastanawialismy sie nawet z mezem, czy nie dac jej do analizy, a na razie tez
                filtrujemy.
                • mama5plus Re: Pytanie o wode 29.03.07, 12:56
                  ginger_bee napisała:

> mama5plus napisała:

> juz wielokrotnie o tym czytalam i zastanawiam sie, czy to dotyczy jakichs
                  > regionow UK, czy generalnie?

Mysle, ze to chodzi o caloksztalt. Pewnie sa regiony gdzie jest bardzo zla woda
                  i takie gdzie wyjatkowo dobra.
            • paola_k2 Re: Pytanie o wode 29.03.07, 00:41
              Moja Maya ma problemy ze skora odkad skonczyla 3 tygodnie. Mialam wiele przejsc
              z lekarzem i HV, ktorzy w wielkim skrocie uwazaja, ze mala z tego wyrosnie i
              zmiana mleka jest niewskazana. W kazdym razie przeszlam na Nutramigen po
              konsultacji z kilkoma pediatrami z Polski. Jest lepiej niz bylo, aczkolwiek jej
              problemy skorne nie minely calkiem.
              • novela30 Re: Pytanie o wode 29.03.07, 01:20
                Moja corka rowniez jest na nutramigenie ale problemy skórne mamy caly czas,
                czasami zastanawiam sie i dociekam od czego tym razem i w zasadzie nic z tego
                nie wynika. ostatnio zmienilam proszek i wydaje mi się, ze to była przyczyna
                wysypki. mam nadzieję, ze mala z tego wyrosnie teraz ma 1,5 roku.
                Pisalam o wodzie dlatego, ze mój mąż do niedawna był kier. wodociągów i on jako
                tata dopóki mial wszystko pod kontrola pozwalal malej ta wode pic, odkąd
                zmienil prace przeszlismy na mineralną.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka