aldik77 27.05.07, 14:08 jest się zatrudnionym na stałe w polsce i chwilowo (np.3 lata wychowawczego) przebywa się w Anglii? oże głupie pytanie, ale ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tonia2005 Re: CZY można dostać NIN, jak 27.05.07, 16:07 Jestem dokładnie w takiej sytuacji czyli przebywam obecnie w Anglii będąc jednocześnie na niepłatnym urlopie wychowawczym w Polsce, staram się o NIN (mam spotkanie w czwartek) ponieważ chcę założyć sobie tutaj działalność gospodarczą sprzedaż przez internet),z tego co mi wiadomo, to NIN można dostać także starając się o CHB. Odpowiedz Link
aldik77 tonia2005 27.05.07, 18:01 Mam do Ciebie pytanko: czy staraliscie sie o CTC ? Ja wyczytałam gdzieś że oboje rodzice powinni mieć NIN, żeby dostać Taxy, ale różnie na ten temat mówią różni ludzie. Wiesz coś na ten temat? Odpowiedz Link
olimpia_b81 Re: tonia2005 27.05.07, 18:42 Nie musza miec oboje,wystarczy,ze jedno ma a drugiemu w trakcie zalatwaiania umowia wizyte na przyznanie NIN,gdyz w momencie otrzymania taxow oboje musicie miec NIN. Odpowiedz Link
senga79 Re: tonia2005 27.05.07, 19:46 Zeby sie starac o taxy trzeba tez miec juz nr CHB. No i jedno z rodzicow NIN jak napisala kolezanka wyzej. Odpowiedz Link
aldik77 Re: tonia2005 27.05.07, 22:27 olimpia_b81 napisała: > Nie musza miec oboje,wystarczy,ze jedno ma a drugiemu w trakcie zalatwaiania um > owia wizyte na przyznanie NIN,gdyz w momencie otrzymania taxow oboje musicie mi > ec NIN. Czyli wychodzi na to,że tak czy siak będę musiała o NIN się starać i mimo tego,że w Polsce będę na wychowawczym dostane go.Dobrze pojęłam? Odpowiedz Link
tonia2005 Re: tonia2005 28.05.07, 15:33 Oprócz CHB nie staralismy się jeszcze o inne benefity, NIN dostane za kilka dni, tak, że jakby co będziemy go mieli oboje, z tego co wiem będe musiała ściągnąć moje zarobki z Polski za okres 2006-2007 i to chyba tyle. Jesli mogę doradzić, to zleć wypełnienie wszystkich form jakiejś dobrej firmie księgowej, my tak zrobiliśmy z CHB i dostaliśmy kasę w 2 tygodnie na konto. Odpowiedz Link
aldik77 Re: tonia2005 28.05.07, 15:54 Z ta firmą księgową to trudno będzie, bo mąż mieszka w bardzo małej miejscowości, tam nawet urzędu pracy nie ma, a czasu na wyjazdy brak. A ile zapłaciliscie firmie, jeśli można zapytać? Odpowiedz Link
olimpia_b81 Re: tonia2005 28.05.07, 16:14 Wypelnic wniosek o CHB jest b.prosto,po co za to placic??? Do CHB nie musisz miec NIN,potrzebny dopiero do WTC i CTC.Wiec sadze,ze bedzie wlasnie tak jak mowisz,ze poprosza Cie o stawienie sie na wizyty w odpowiednim urzedzie o przyznanie NIN.Jednak ja tu jestem na stale(ale nie pracuje) i nie dam sobie reki uciac,ze tak samo wyglada sprawa osob, ktore pracja w PL. Odpowiedz Link