Dodaj do ulubionych

CZY można dostać NIN, jak

27.05.07, 14:08
jest się zatrudnionym na stałe w polsce i chwilowo (np.3 lata wychowawczego)
przebywa się w Anglii? oże głupie pytanie, ale ...
Obserwuj wątek
    • tonia2005 Re: CZY można dostać NIN, jak 27.05.07, 16:07
      Jestem dokładnie w takiej sytuacji czyli przebywam obecnie w Anglii będąc
      jednocześnie na niepłatnym urlopie wychowawczym w Polsce, staram się o NIN (mam spotkanie w czwartek) ponieważ chcę założyć sobie tutaj działalność gospodarczą sprzedaż przez internet),z tego co mi wiadomo, to NIN można dostać także starając się o CHB.

• aldik77 tonia2005 27.05.07, 18:01
        Mam do Ciebie pytanko: czy staraliscie sie o CTC ? Ja wyczytałam gdzieś że
        oboje rodzice powinni mieć NIN, żeby dostać Taxy, ale różnie na ten temat mówią
        różni ludzie. Wiesz coś na ten temat?
        • olimpia_b81 Re: tonia2005 27.05.07, 18:42
          Nie musza miec oboje,wystarczy,ze jedno ma a drugiemu w trakcie zalatwaiania umowia wizyte na przyznanie NIN,gdyz w momencie otrzymania taxow oboje musicie miec NIN.
          • senga79 Re: tonia2005 27.05.07, 19:46
            Zeby sie starac o taxy trzeba tez miec juz nr CHB. No i jedno z rodzicow NIN
            jak napisala kolezanka wyzej.
          • aldik77 Re: tonia2005 27.05.07, 22:27
            olimpia_b81 napisała:

> Nie musza miec oboje,wystarczy,ze jedno ma a drugiemu w trakcie zalatwaiania
            um
            > owia wizyte na przyznanie NIN,gdyz w momencie otrzymania taxow oboje musicie
            mi
            > ec NIN.

Czyli wychodzi na to,że tak czy siak będę musiała o NIN się starać i mimo
            tego,że w Polsce będę na wychowawczym dostane go.Dobrze pojęłam?
        • tonia2005 Re: tonia2005 28.05.07, 15:33
          Oprócz CHB nie staralismy się jeszcze o inne benefity, NIN dostane za kilka
          dni, tak, że jakby co będziemy go mieli oboje, z tego co wiem będe musiała
          ściągnąć moje zarobki z Polski za okres 2006-2007 i to chyba tyle. Jesli mogę
          doradzić, to zleć wypełnienie wszystkich form jakiejś dobrej firmie księgowej,
          my tak zrobiliśmy z CHB i dostaliśmy kasę w 2 tygodnie na konto.

• aldik77 Re: tonia2005 28.05.07, 15:54
            Z ta firmą księgową to trudno będzie, bo mąż mieszka w bardzo małej
            miejscowości, tam nawet urzędu pracy nie ma, a czasu na wyjazdy brak. A ile
            zapłaciliscie firmie, jeśli można zapytać?
            • olimpia_b81 Re: tonia2005 28.05.07, 16:14
              Wypelnic wniosek o CHB jest b.prosto,po co za to placic???

Do CHB nie musisz miec NIN,potrzebny dopiero do WTC i CTC.Wiec sadze,ze bedzie wlasnie tak jak mowisz,ze poprosza Cie o stawienie sie na wizyty w odpowiednim urzedzie o przyznanie NIN.Jednak ja tu jestem na stale(ale nie pracuje) i nie dam sobie reki uciac,ze tak samo wyglada sprawa osob, ktore pracja w PL.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka