Dodaj do ulubionych

szkoly katolickie

23.06.07, 16:28
Powiedzcie mi prosze dlaczego wszystkie polskie mamy zapisuja swoje dzieci do
szkol katolickich.No niby dlatego, ze maja wyzszy poziom. Czy to znaczy, ze
normalne angielskie podstawowki maja niski poziom nauczania? Nie wierze. Nie
wierze tez w to, ze Polki sa tak bardzo wierzace:). Czy to jakas moda czy co?
Czy ja mojemu dziecku zrobie krzywde jesli posle je do normalnej szkoly, czy
bedzie mialo przez to gorszy start? Kiedy ostatnio rozmawialam ze znajomymi
mamami na temat wlasnie szkol i ja powiedzialam ze nie zapisuje mojego dziecka
do katolickiej szkoly, spojrzaly sie na mnie jakos krzywo i z ogromnym
zdziwieniem spytaly:no co ty?!?!dlaczego?? . Poczulam sie jak jakas wyrodna
matka.Wytlumaczcie mi ten fenomen katolickich szkol wsrod Polakow prosze.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kash0303 Re: szkoly katolickie 23.06.07, 18:42
      mamiemi napisała:

> Powiedzcie mi prosze dlaczego wszystkie polskie mamy zapisuja swoje dzieci do
      > szkol katolickich.No niby dlatego, ze maja wyzszy poziom. Czy to znaczy, ze
      > normalne angielskie podstawowki maja niski poziom nauczania? Nie wierze. Nie
      > wierze tez w to, ze Polki sa tak bardzo wierzace:). Czy to jakas moda czy co?
      > Czy ja mojemu dziecku zrobie krzywde jesli posle je do normalnej szkoly, czy
      > bedzie mialo przez to gorszy start? Kiedy ostatnio rozmawialam ze znajomymi
      > mamami na temat wlasnie szkol i ja powiedzialam ze nie zapisuje mojego dziecka
      > do katolickiej szkoly, spojrzaly sie na mnie jakos krzywo i z ogromnym
      > zdziwieniem spytaly:no co ty?!?!dlaczego?? . Poczulam sie jak jakas wyrodna
      > matka.Wytlumaczcie mi ten fenomen katolickich szkol wsrod Polakow prosze.

Nasza chodzi do katolickiej z mojego lenistwa - szkole mamy po drugiej strony
      ulicy, wiec szukac innej juz nam sie nie chcialo;)))

Ale gdybym miala do wyboru zwykla ang i katolicka to wyboru dokonalabym
      wizytujac obie szkoly i czytajac raporty OFSTED na ich temat.
      • aula27 Re: szkoly katolickie 23.06.07, 23:27
        ja zapisałam dziecko do lokalnej katolickiej szkoły, bo czytałam raport OFSTED
        i mają wysoki poziom nauki. Nieznacznie bliżej jest zwykła szkoła, która chwali
        się swoja "wielokulturowoscią". Wielokulturowosc w tym przypadku oznacza
        państwa Afryki, Turcję, Albanię, Pakistan, Afganistan itp. Oczywiscie nie chcę
        nikogo obrazić, ale nie chciałam tam zapisac dziecka.
        • aniaheasley Re: szkoly katolickie 24.06.07, 12:15
          Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w Londynie szkoly katolickie tez moga sie
          pochwalic wielokulturowoscia w postaci wielu krajow Afryki i Ameryki
          Poludniowej i Hindusow z Goa.
    • smag2 Re: szkoly katolickie 23.06.07, 23:42
      witam,
      powiem tak, wybralam katolicka po odwiedzeniu tego forum i zaprzyjaznionych,
      naleze do tych szczegonie 'wierzacych' jak to ujelas, ale nie do tych
      szczegolnie uczeszczajacych. ale to zmienilo sie z momentem wyslania dziecka do
      szkoly katolickiej :) i nie dlateogo ze musze, po prostu kcem :D (po prostu
      glupio czulabym sie idac do ksiedza po jakiekolwiek zaswiadczenie i wpierajac mu
      ze uczeszczam reguralnie do kosciola, nie mowie 'co niedziele', ale czuje
      potrzebe odwiedzenia polskiego kosciola)
      Wybor miedzy szkola publiczna i katolicka zalezy rowniez od miejsca zamieszkania,
      my mieszkamy w londynie, masa kultur i religii,
      dla nasz szkola katolicka byla najblizej naszych pogladow i naszego wychowania.
      wybor tej szkoly nie byl uwarunkowany rasizmem lub czyms podobnym (best friend
      mojego syna jest czarny i pochodzi z ghany).
      i druga sprawa, jezeli to szkola primary to moze i publiczna zdaje egzamin, ale
      obawialabym sie poslac syna do publicznej secondary, nadal mowie o londynie.
      wiadomo sa dzieci mniej i bardziej podatne na wplyw srodowiska, ale ja wole nie
      ryzykowac.
      moj syn spedzil ostatnie 2 lata w katolickiej i od wrzesnia zaczyna secendary
      rowniez katolicka i cieszy mnie to ogromnie.
      nie twierdze ze w katolickich nie ma problemow ale napewno jest ich mniej niz w
      publicznej.

i katolicka nie znaczy 'lepszy' start od publicznej, ale napewno
      bezpieczniejszy, przynajmniej ja tak to widze.

pozdrowka
      • alamala4 Re: szkoly katolickie 23.06.07, 23:58
        U nas jest podobnie. Szkole dla mlodszej trojki wybralismy katolicka glownie
        dlatego, ze jest kilka krokow od naszego domu, ale tez, bo jest niezbyt liczna
        jest tylko po 1 klasie rownorzednej, i znajomi anglicy twierdzili, ze cieszy
        sie bardzo dobra opinia. Ale juz starszy syn jest w secondary nie-katolickiej,
        bo w momencie przyjazdu tu nie bylo w katolickiej juz miejsc, zreszta jest
        spory kawal od domu i musialby dojezdzac pociagiem. Corka od wrzesnia tez idzie
        do secondary nie-katolickiej, poniewaz miala to szczescie i zdala testy 11+. No
        i cieszymy sie bardzo bo to i grammar school i 15 min od domu na piechte.
        • izabelski Re: szkoly katolickie 24.06.07, 02:35
          a gdzie miezsdkacie - bo ja w Surrey, i tez mamy 15 min do dziewczecej Grammar
          School :-)
          • alamala4 Re: szkoly katolickie 24.06.07, 22:44
            a my w Kent :(,
            tylko droga do szkoly sie zgadza - 15min do dziewczecej Grammar School :)
    • basia313 Re: szkoly katolickie 24.06.07, 00:32
      Nie robisz dziecku krzywdy posylajac je do nie - katolickiej szkoly.
    • aniaheasley Re: szkoly katolickie 24.06.07, 12:13
      To naprawde zalezy jaka masz dostepna alternatywe, tzn na jakim poziomie jest
      bezwyznaniona panstwowa szkola w Twojej okolicy. Ja mieszkam akurat w takim
      miejscu ze moja corka mialaby szanse dostac sie do tylko jednej panstwowej
      szkoly, do innych dwoch (bardzo dobrych) nie mielismy szans, bo mieszkamy za
      daleko, czyli poza ich scisle wyznaczonym catchment area, chociaz tylko jakies
      15-20 minut na piechote.
      Szkola panstwowa kolo nas jest bardzo bardzo slaba. Sprawdzilam Ofsted report,
      ale wlasciwie nie musialam. Jak widze matki odprowadzajace dzieci, i poziom
      kultury i dyscypliny samych dzieci to wiem na pewno ze moja corka nie moze sie
      tam znalezc. No i dlatego wybralam szkole katolicka. Nie jestem religijna ale
      dla dobra dziecka jestem w stanie za taka uchodzic. Wiem, ze to obluda, ale
      jezeli to ma pomoc mojej corce w zdobyciu wyksztalcenia to nie waham sie ani
      chwili.
    • lianis Re: szkoly katolickie 25.06.07, 19:24
      Ja wybralam dla dziecka szkole katolicka dlatego ze choc mieszkamy w bardzo dobrej dzielnicy, na dalekich obrzezach miasta to przynalezymy do bardzo slabej szkoly, do ktorej nie chcialam poslac dziecka, a w dobrej anglikanskiej do ktorej mamy blizej (ale to juz wies obok) nie chcieli nas przyjac ze wzgledu na brak miejsc, niemniej jednak zlozylam do niej papiery i moje dziecko zostalo przyjete od nastepnego roku, tak wiec nie bedzie juz chodzic do katolickiej szkoly :)
      Kierowalam i dalej kieruje sie tylko i wylacznie poziomem szkoly.
      • agarem Re: szkoly katolickie 26.06.07, 21:49
        my akurat jestesmy wierzacymi i "praktykujacymi" katolikami i nasza cora byla
        zapisana do katolickiej szkoly ktora tez uchodzi za jedna z lepszych. Nawet
        dostalismy tam miejsce ale koniec koncow nasza corka zacynie reception class w
        szkole anglikanskiej. Powodem bylo to ze corka tam zaczela chodzic do nursery
        zaprzyjaznila sie tam, nauczyla swietnie angielskiego, uwielbia tam chodzic.
        Mielismy dylemat co zrobic ale w koncy przewazyly argumenty, ze skoro juz sie
        tam tak dobrze czuje to niech tam zostanie. Szkola ma takze wysoki poziom,
        podchodze serio do wiary, sa oczywiscie roznice ale na etapie szkoly
        podstawowej nie ma sie czym martwic. Moze utrudnienie jes takie, ze jak bedzie
        przystepowala do pierwszej komunii to trzeba bedzie ja zaprowadzac na specjalne
        zajecie w prafii.Tak to by miala przygotowanie w szkole wiec to jest
        oczywiscie ulatwienie.
        • alamala4 Re: szkoly katolickie 26.06.07, 23:56
          agarem napisala
          'Moze utrudnienie jest takie, ze jak bedzie
          > przystepowala do pierwszej komunii to trzeba bedzie ja zaprowadzac na
          specjalne
          >
          > zajecie w prafii.Tak to by miala przygotowanie w szkole wiec to jest
          > oczywiscie ulatwienie.'

otoz poslanie dziecka do szkoly katolickiej nie zwalnia dziecka z chodzenia na
          zajecia przed komunia. Moje dzieci chodza od 2 lat do szkoly katolickiej i w
          tym roku w maju braly tutaj komunie. Poczawszy od konca wrzesnia lub
          pazdziernika, nie pamietam dobrze,mialy co niedziele !!! spotkania po mszy sw,
          trwaly one godzine. Spotkan nie bylo tylko w czasie gdy szkola ma wolne.
          • basia313 Re: szkoly katolickie 27.06.07, 11:03
            no to jest to roznie w roznych szkolach. W naszej byly przygotowania w szkole,
            a tylko rodzice mieli w sumie 4 spotkania przygotowujace, co by mogli
            uczestniczyc aktywnie w tym, co dzieci robia.
            • alamala4 Re: szkoly katolickie 27.06.07, 14:54
              a no to rzeczywiscie jest roznie z tymi spotkaniami, moze dlatego ze u nas
              tylko ok 30% dzieci bralo komunie.
              U nas rodzice nie brali udzialu w zadnych spotkaniach, chyba ze za wyjatkiem
              ostatniego gdzie byly podawane informacje m.in o przebiegu mszy,party po mszy i
              zdjeciach.
    • 101krotka Re: szkoly katolickie 28.06.07, 22:02
      mamiemi,moze duzo polskich matek po prostu nie wie,ze owszem sa rowniez
      niekatolickie dobre szkoly,nie chce sie im moze szperac po ofsted
      reports,league tables itd-uslyszaly,ze katolicka jest gwarancja jakosci i
      tyle.i nie widze w tym nic zlego,chca po prostu zapewnic swoim dzieciom
      mozliwie najlepsza edukacje na poziomie primary school.dlaczego mialyby robic
      sobie i swoim dziecom na zlosc?wyniki tych szkol mowia same za siebie,a do tego
      jesli sa w stanie udowodnic,ze sa praktykujacymi katolikami to dlaczego nie?

strasznie duzo tych watkow ostatnio o szkolach i edukacji.jedno jest
      pewne,jesli chcesz dobrej szkoly dla dziecka a nie chcesz go dac do
      katolickiej,nie stac cie na prywatna i w okolicy nie ma dobrej niekatolickiej
      to czeka cie przeprowadzka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka