madziorek23 11.08.07, 14:20 jeszcze zapytam o polecane pzez polskie mamy w anglii kosmetyki do pielegnacji dzidziusia jakie najlepsze i mam pytanie dot. majtek jednorazowych po porodzie gdzie mozna zakupic i jak sie nazywaja dokladnie?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moncik32 Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 11.08.07, 15:30 oj madziorek widze,ze przygotoania ruszyly pelna para. ja uzywalam kosmetyki simple baby i infacare.jonhson uczyla. majtki mozesz kupic w tesco czy mothercare. ja mialam z tesco.Disposable maternity briefs tak sie nazywaja. Odpowiedz Link
migotka_bober Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 11.08.07, 16:16 Disposable maternity briefs sa w Toys r us, Mother care, Boots(chyba taniej bo bylo ich wiecej w op) we wszystkich ceny zblizone tak samo wklady poporodowe, maternity towels ok 1 funta za paczke 10 lub 12 szt Odpowiedz Link
madziorek23 Re: do migotki_bober 11.08.07, 16:47 migotka_bober widze ze ty tez niedlugo bedziesz miec dzidziusia:), uczestniczysz czynnie w jakims innym forum niz to?? bo ja jestem na wrzesniowkach. a tak wogole to jak przygotowania do przyjscia na swiat malego??wszystko juz przygotowane?? Odpowiedz Link
migotka_bober Re: do migotki_bober 12.08.07, 20:03 hejka! ja jestem na forum Pazdziernik :) nieraz bywalam na waszym dopoki nie zostalo zamkniete :) zaczelam niedawno kupowac rzeczy dla dzidziorka i dla siebie do szpitala, duzo juz mam, ale jeszcze duzo brakuje:) z ciuszkow kupilam tylko na szpital i dwa cieple kompleciki na wyjscie ze szpitala... kosmetykow nie mam wogole,posciel przyjedzie z Pl we wrzesniu... u Ciebie to juz chyba wszystko gotowe?na kiedy masz termin? jesli nie masz jeszcze biustonosza do karmienia to polecam ladne sa w mother care-poprzeceniali kilka egzemplarzy z 26 funtow na 12,50 funta za 2szt pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link
agg3 Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 12.08.07, 22:18 No wlasnie z tymi kosmetykami to tu troche ciezko. Maly wybor i wszedzie tylko Johnson. Ja mam z polski nivea. Bo tu nawet Oilatum nie ma takiego asortymentu jak w Polsce :( mimo, ze marka brytyjska. Odpowiedz Link
basiak36 Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 12.08.07, 23:42 Ja poza Sudocremem w razie czego, baby wipes i oliwka nic nie kupuje, dla maluszka najlepsza jest woda, im mniej chemii tym lepiej. Zreszta z pierwszym dzieckiem tez nie uzywalismy plynow ani mydel, dopoki nie zaczal sie jakos widocznie brudzic np wlazac w dziwne miejsca ;-) Odpowiedz Link
pyza_uk Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 13.08.07, 09:49 Jesli chodzi o gatki to ja polecam TENA Pants Discreet. Wprawdzie teoretyczne zastosowanie maja nieco inne, ale moja polozna mnie do nich przekonala i nie wyobrazam sobie, jak bym bez nich przezyla!! Do kupienia w wiekszosci supermarketow (boots ma je w ofercie teraz), w 3 rozmiarach chyba. www.boots.com/guidedsearch/newsearch.jsp?searchArea=1&searchTerm=TENA+Pants+Discreet+&uri=%2Fguidedsearch% 2Fnewsearch.jsp&classificationId=&contentId=&articleId=&N=0&Ntk=all&N ty=1 Odpowiedz Link
dzikarooza Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 13.08.07, 10:08 Zanim moja Mala sie urodzila zrobilam zapas Nivea Baby z Polski, i z Aventu tutaj(pediatrzy polecaja!!!). Szczerze odradzam Johnsona. Niestety zapas musialam rozdac, bo cora jak juz gdzies pisalam alergiczka na mleko, w 3 tyg dostala silnej wysypki i tylko Oilatum moglam uzywac, plyn da kapieli(duza niebieska butla) i krem(w tubce lub wiekszym pojemniku z pompka), zreszta do teraz tylko tego uzywamy. Super sprawa. Nie tylko dla alergicznej skory, swietne tez dla suchej skory. Odpowiedz Link
basiak36 Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 13.08.07, 18:37 Ale to chyba nie tutaj w UK polecaja, bo tutaj zaleca sie aby maksymalnie ograniczac kosmetyki i chemie dla dzieci? Miedzy innymi dlatego jest mniejszy wybor niz w Polsce. Odpowiedz Link
dzikarooza Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 13.08.07, 18:52 To chyba normalne i jasne jak slonce, ze dla maluszka uzywa sie kosmetykow w ilosci mini. Nam akurat pediatra polecil Avent, a absolutnie odradzil Johnsona, natomiast w szpitalu Pani, ktora prowadzila instruktaz mycia bobasa przed wyjsciem do domu zachwalala ile pary w plucach Johnsona, absolutnie wszystko - nic dziwnego, skoro tylko ich ich promocyjne probki mieli... a co zachwalaja w Polsce nie wiem, bo mnie tam nie ma... Odpowiedz Link
potega_18 Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 13.08.07, 17:38 hej bratowa jak miło sie spotka ć hihihihi Odpowiedz Link
abri Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 14.08.07, 12:36 Witam Madziorek. Chetnie "podczytuje" Twoje watki, bo spodziewamy sie dziecka w styczniu. A Ty zadajesz pytania, ktore mnie juz przemknely przez glowe. Skrzetnie wszystko zapisuje, zeby pozniej nie dublowac watkow. A jak z wozkiem? Czy wybralas ten ktory pokazalas na forum? Temat wozkow zaczal mnie interesowac dopiero od paru dni i jestem przerazona, bo nie mam pojecia jaki wybrac. Pozdrawiam Cie bardzo cieplo :) Odpowiedz Link
madziorek23 Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 14.08.07, 19:57 wozek wybralam z mamas and papas bordowy pliko p3 mod+, narazie stoi zlozony w pokoju i czeka na maluszka, wczesniej zastanawialismy sie nad innym, ktory nie posiadal gondolki, tylko foteik i nie rozkladal sie na plasko, po radach znajomych zdecydowalismy sie na pliko p3 ktory ma gondole, fotellik co prawda nie do kompletu bo akurat nie bylo w tym kolorze ale dzieki temu kupilismy go po promocyjnej cenie:), do wozka mamy torbe parasolke oslone przeciwdeszczowa dodatkowa oslonka na nogi na cieplejsze dni, nie jestem jeszcze calkiem przekonana do tego wozka, ale jak sie dzidzius urodzi to napewno ci napisze czy jest praktyczny. Postaram sie wkleic link z naszym wozkiem Odpowiedz Link
abri Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 15.08.07, 18:33 Dzieki za linka. Dla nas tez obowiazkowo wozek z gondola. A czy kupowaliscie wlascie przez te strone? Czy moze w sklepie? Ja to jednal chyba najpierw bede musiala sobie wozki pomacac i zobaczyc jak sie prowadza. Zaczelam zagladac na forum "wozki dzieciece" i sie przerazilam ile jest rzeczy na ktore trzeba zwrocic uwage. Czy kupujesz elektryczna nianie? Wiadomo, na poczatku czlowiek nie odrywa oczu od dzidzi, ale potem moze sie przydac. Zaczelam szukac w necie i wiadomo im drozsze tym fajniejsze. Znalazlam cudo Angelcare - elektryczna niania+monitor oddechu. Alarm wlacza sie po 20 sek. bezdechu. Cudenko! O kosmetykach dla maluszkow, moge doradzic Ci niewiele. Wiem tylko ze gdy znajoma kupila Johnsona, to polozna kazala jej wszystko wyrzucic. Ze bodobno to sama chemia. Ale co polecila uzywac, to juz nie pamietam. A moje zdrowko...Coz, bywalo roznie. Dwa krwawienia, po pierwszym wyladowalam na pogotowiu. Po paru dniach (myslalam ze zwariuje) zrobili mi usg, ktore nie wykazalo zadnych nieprawidlowosci. Po drugim krwawieniu juz nigdzie tego nie zglaszalam, mialam dac znac jak krwawienie bedzie heavy. Ale w poniedzialek bylam u midwife (16tc) i slyszalam serduszko i to najwazniejsze. Chociaz dlugo nie mogla znalezc i juz sie zrobilam blada... A jak Wasze zdrowko? Na kiedy masz termin? Bede trzymala kciuki. A czy decydujesz sie na znieczulenie? Jesli chcesz mozesz pisac na priv. Pozdrawiam Odpowiedz Link
liley11 Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 15.08.07, 18:50 Hej, dziewczyny. Termin mam wg usg na 4 listopada, a bebzol juz wielki jak gora! Po przesledzeniu forow roznych, zakupilam Oilatum do kapieli i oliwke. Zadnego mydelka. Sporo masci i innych specyfikow (np czysta lanoline do cyckow) mam z Polski. W Polsce duzo jest dostepnych preparatow ziolowych, ktorych tutaj sie niestety nie uswiadczy. Za to johnson& Johnson kruluje na polkach....ciekawe kto to kupuje? Sama smaruje sie oliwka (Johnsona niestety, ale na mnei dziala OK) i czystym olejem kokosowym. Tak mi jaos to najbardziej odpowiada. Wszelkie kremy na rozstepy dostaniete od babci i mamy leza na polce. Na kiedy dokladnie macie terminy? Kupilam tu jeszcze Bepanthen, Sudokrem, Gripe Water i Infacol. Otstnio byla promocja w boots 20% znizki na dzieciece i mamine produkty i jak sie kto zapisze do parent club - ten dostaje changing bag warta ponoc 29.99 za darmo. Calkiem fajna ta torba:) Pozdrawiam. Liley Odpowiedz Link
madziorek23 Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 15.08.07, 19:47 termin mam na 20 wrzesnia taze juz tuz tuz. Wlasnie ja kupilam plyn do kąpieli z jonsona i niewiem czy nie kupic czegos innego, a tak poza tym to pewnie zaopatrzre sie w serie simply baby jak mi polecano bo to sa chyba bezzapachowe kosmetyki... a doabri napisalam na priva:)pozdrawiam was dziewczynki i trzymajcie sie cieplutko ze swoimi maluszkami, bo u nie to tez juz ciezko chodzic i wogole dzis na miescie ludzie na mnie zwracali strasznie uwage..czyzby moj brzuch juz straszyl swym ogromem???wlasnie do bootsa to ja sie musze wybrac koniecznie... Odpowiedz Link
dzikarooza Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 15.08.07, 20:41 Dziewczyny, jak moge Wam jeszcze cos doradzic, to dobra do smarowania bobasa jest parafina ciekla, ja mialam z Polski. Przydaja sie tez kropelki do noska, zeby nawilzac sluzowke, my od urodzenia uzywamy wode morska Sterimar, Homeopatyczne Euphorbium - dla noworodka nawet lepsze, bo psika pod mniejszym cisnieniem. A dla po porodzie ok jest Tee tree oil, antyseptyczny, do podmywania,dodaje sie kilka kropelek do wody, ja uzywalam po kazdym uzyciu toalety, chyba ze macie inne specyfiki z Polski - o, Rivanol - super, tez uzywalam (Rodzilam silami natury, mialam niewielkie pekniecie). A do cycow uzywalam Bepanthen, wlasciwie przy kazdym karmieniu na poczatku, bo mialam troche popekane brodawki, super sie wygoily dzieki temu. Choc tutejsza polozna bardzo sie zdziwila, bo myslala, ze bepanthen tylko do dzidziowej pupy jest...hehe Zycze milego kompletowania wyprawki, ja swoja ogladalam min. 3 razy dziennie zanim Mala sie urodzila...hehe I zdrowka dla Was i Waszych Malenstw:) Odpowiedz Link
basiak36 Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 16.08.07, 00:19 Bepanthen nie jest zalecany na piersi, generalnie doradcy laktacyjni polecaja wylacznie kremy na bazie lanoliny (dostepny w Boots krem Lansinoh). A ta parafina ciekla ma jakas nazwe? Odpowiedz Link
dzikarooza Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 16.08.07, 09:54 O, o tym, ze bepanthen nie jest zalecany na piersi nie wiedzialam... pomagal mi wiec uzywalam, a na ulotce nawet napisane, ze nie trzeba zmywac przed karmieniem... ja tylko scieralam krem wacikiem. Ale na przyszlosc dopytam sie o szczegoly:) A ta parafina to po prostu "parafina ciekla", ja mialam w takich plastikowych buteleczkach 100g, takich jak z woda utleniona, tutaj nie szukalam, bo mialam przywieziona z Polski, ale moze byc jako "parrafinum liquidum" po prostu. Odpowiedz Link
basiak36 Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 16.08.07, 09:55 Dziekuje za info! Slyszalam juz gdzies o tej parafinie, postaram sie to jakos zdobyc. Odpowiedz Link
dzikarooza Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 16.08.07, 13:13 Moge dac Ci butelke, zostala mi 1 sztuka jeszcze nie otwierana. A ja juz nie uzywam, bo moja corcia juz "wyrosla", a poza tym odkad pojawila sie wysypka mleczno-jajeczna tylko Oilatum stosujemy. Zreszta emolienty tez na bazie parafiny sa, ale przy okazji lecza, no i lagodza swedzenie... Jezeli chcesz daj znac na maila, moze poczta przeslac, chyba ze blisko mieszkasz:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
basiak36 Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 16.08.07, 13:39 Napisalam na pw, moze sie okaze ze faktycznie blisko mieszkasz:))) Odpowiedz Link
dzikarooza Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 16.08.07, 14:27 Tez napisalam, a parafine przesle:) Odpowiedz Link
monikaj Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 16.08.07, 22:05 Moja mala wlasnie dzisiaj skonczyla 3 tygodnie a ja jeszcze nie uzywalam dla niej zadnych kosmetykow ani baby wipes. Jak polecono mi w szpitalu do mycia uzywam waty i wody z kranu a do twarzy wody przegotowanej. Kapana jest w wodzie bez mydla, szamponu czy plynu do kapieli - 2-3 razy w tygodniu. Baby wipe uzywam do wycierania wlasnych rak, kiedy akurat nie moge ich natychmiast umyc. W tym tygodniu niestety pojawil nappy rash (jak to jest po polsku?) - Sudocream nie zadzialal wiec przerzucilam sie na Bepanthen. Co do majtek jednorazowych to polecam zaopatrzenie sie w majtki bawelniane w Primarku - o ile pamietam to 2 funty za 5 par - nie drozej jesli nie taniej niz opakowanie jednorazowych a napewno wygodniej. Pozdr Odpowiedz Link
madziorek23 Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 16.08.07, 22:13 dzieki za porady monikaj...sprobuje tak jak ty z sama wodą, byc moze to bedzie najzdrowsze, jak sie czujesz po porodzie, czy juz wszystko masz opanowane przy maluszku??a jeszcze mam takie pytanie związane z health visiting, bo mi wlasnie przyszedl list ze niebawem mnie ktos odwiedzi w domu. jestem ciekawa na czym polegaja takie odwiedziny i jak mam sie do nich przygotowac??pozdrawiam i czekam na odpowiedz Odpowiedz Link
monikaj Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 17.08.07, 19:39 Madziorek niestety nie moge Ci odpowiedziec odnosnie wizyty health visitor przed porodem bo takowej nie mialam. Mialam tylko rutynowe spotkania z polozna w szpitalu lub GP w przychodni. Po porodzie przychodzila do nas polozna srodowiskowa (community midwife - chyba tak bedzie w tlumaczniu) i musze przyznac ze to jest super rozwiazanie NHS. Ze szpitala wyszlam ok 24h po porodzie a wiele pytan odnosnie opieki nad dzieckiem (co jest normalne a co nie) pojawilo sie duzo pozniej i wlasnie polozna, ktora przyszla pierwszy raz nastepnego dnia po naszym powrocie ze szpitala odpowiedziala na nie. Nauczyla mnie jak karmic piersia (zapomnijcie ze naucza Was tego w szpitalu na post-natal przynajmniej nie w Chelesea and Westminster Hospital - nie maja czasu), jak becikowac (??? swadle) i duzo innych. Przychodzila w sumie 5 razy w ciagu pierwszych 10 dni po porodzie i oczywiscie sprawdzala i mnie (cisnienie, szwy, ogolne samopoczucie) i coreczke (waga, wyglad, etc). Pobrala tez krew na badanie w kierunku chorob genetycznych. W najblizszy poniedzialek ma przyjsc health visitor wiec wtedy bede mogla powiedziec wiecej. Z tego co mi powiedziano to jest to wykwalifikowana pielegniarka, ktora nadzoruje dziecko dopoki nie pojdzie do szkoly. Dostalam numer telefonu i jesli mam jakies pytania to moge zawsze do nich zadzwonic i mi pomoga. Jest to bardzo wygodne szczegolnie jesli ma sie jakies nagle pytania (co przy noworodku zdarza sie prawie kazdego dnia) a na wizyte u lekarza trzeba czekac. Co do mnie to czuje sie lepiej kazdego dnia :). Najgorszy jest pierwszy tydzien bo jest sie obolalym, zmeczonym a dziecko nie moze czekac. Wtedy naprawde przydaje sie pomoc. Raczej poproscie przyjaciol i rodzine aby odwiedzali Was dopiero w kolejnych tygodniach. Ah a dziecko zaskakuje cie w zasadzie kazdego dnia wiec nie wiem czy bede w stanie powiedziec ze mam opanowane wszystko przez co najmniej kilka najblizszych lat. Pozdrawiam i zycze powodzenia :) Odpowiedz Link
trisamama Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 16.08.07, 22:31 Ja myje maluszka mojego w Ojlatum, jest badzo dobry i nie trzeba oliwkowac po nim skory! Rewelacja! Mozesz go kupic w aptece, widzialam tez w Tesco. Odpowiedz Link
dzikarooza Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 17.08.07, 09:17 Jeszcze sie wtrace, pisalam juz co nieco, ale dopowiem odnosnie baby wipes - przez pierwsze 6 miesiecy nie uzywalam wcale dla Malej, pupe mylam woda i wacikami, po kupce woda z odrobina Oilatum. Buzie tyko czysta przegotowana woda. A do wanienki jak juz wspominalam Oilatum - ok.pol nakretki. Jeszcze raz polecam! Nie pieni sie, absolutnie nie wolno splukiwac, bo jego zadaniem jest tworzenie na skorze filtra chroniacego przed utrata wilgoci. Najlepszy efekt jezeli do kilku min po kapieli nalozy sie krem Oilatum. Drogawe te kosmetyki, ale warto. Poczatkowo przepisala mi go HV, pozniej juz sama kupowalam na wlasna reke. Jest w aptekach i kazdym wiekszym markecie. Odpowiedz Link
mama5plus Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 17.08.07, 09:40 trisamama napisała: > Ja myje maluszka mojego w Ojlatum, jest badzo dobry i nie trzeba oliwkowac po > nim skory! Hehe, a ja nigdy zadnego dziecka nie oliwkowalam rutynowo. ;) I oilatum zadnych tez nie stosowalam. Sporadycznie, w razie potrzeby owszem. Oliwa z oliwek ;P albo olejkiem migdalowym (bo naturalne) Przy rutynowym oliwieniu skora sie rozleniwia bo odbiera to jako dostateczna ilosc/nadmiar substancji oleistych i sama zaczyna mniej produkowac... oliwi sie jeszcze wiecej...skora produkuje jeszcze mniej i bledne kolo. Dlatego oliwienia rutynowego tu sie juz od lat nie zaleca. Odpowiedz Link
dzikarooza Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 17.08.07, 09:58 Ale Oilatum nie ma nic wspolnego z oliwka. To emolient. Srodek leczniczy dla skory alergicznej, choc moze byc uzywany profilaktycznie. Oprocz funkcji myjacej lagodzi podraznienia i lagodzi swedzenie. Chroni skore w ten sposob, ze tworzy ochronna warstwe lipidowa i w ten sposob chroni przed utrata wilgoci:))) Wiem cos o tym bo mam dziecko z alergia pokarmowa, niestety. A oliwki osobiscie niecierpie... Odpowiedz Link
liley11 Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 17.08.07, 10:06 hmm.. dziekuje za porade odnosnie oliwienia. Wyglada na to, ze sama sie bede oliwic a nie maluszka. Oilatum tez jest w Boots. Co do health visitor - ja mialam pierwsza wizyte poloznej wlasnie w domu - jesli o to chodzi? Mysle, ze "ukrytym" celem jest wybadanie warunkow domowych. Pozniej milismy jeszcze wizyte health visitor odnosnie ubezpieczenia na zycie i od Critical Ilnesses. Obie wizyty polegaly na pobraniu probek krwi, zmierzeniu cisnienia, zwazeniu, nasikaniu do probowki (w laznience eheh) i ogolnym wywiadzie zdrowotnym, jakie choroby u nas i w rodzinie. Poza tym zawsze wkradnie sie jakas prywatna rozmowa, np o wakacjach...:) Ja przygotowywalam jescze lekka przekaske - zwlaszcza dla poloznej - polska goscinnosc - i obowiazkowo herbata lub kawa. Plozna wypila az 3 dzbanki herbaty! Tak jej smakowala. Nie mialam tych angielskich herbat w torebkach, ktore kupuje sie na worki, tylko dobra sypana, ktora zostala jescze po wizycie mojego taty. My raczej herbaty nie pijemy. Odpowiedz Link
mama5plus Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 17.08.07, 10:07 Dzikarooza :), ja po prostu stwierdzam tylko fakt, ze nie uzywalismy. W odpowiedzi do poprzedniczki, ktora napisala, ze dzieki oilatum nie musiala oliwic dziecka. Ja nie stosowalam oilatum i tez nie musialam oliwic. :) My nie mielismy tez problemow alergicznych wiec nie bylo potrzeby stosowania specyfikow lagodzaco-ochronnych. Odpowiedz Link
dzikarooza Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 17.08.07, 10:46 Mamo5plus:))) nie gniewaj sie, ja tylko radze jak moge:) Zanm mamy, ktore dla "dobra dziecka" wykupuja i pozniej wsmarowuja wszystko, co tylko nowego pojawi sie w reklamach, bo wszystko przeciez "takie swietne" i polecane przez medialne twarze... Ja tez na pewno gdyby nie konkretna potrzeba nie uzywalabym tego co uzywam, zreszta zanim u cory powstalo alergiczne zapalenie skory kapalam ja w czystej wodzie, choc mialam zakupione kosmetyki z Aventu na "zas". No i dzieki straszliwej mojej diecie i Oilatum po 2 tygodniach skora jak nowa:))) Ale tak to juz jest, ze przy sklonnosci do wysypek profilaktycznie wciaz stosujemy. I tyle. Oj, zmykam wreszcie z Mala na swieze powietrze, Pozdrawiam goraco:-D Odpowiedz Link
dzikarooza Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 17.08.07, 11:04 A tak w ogoele to jestem dzis troche zdolowana... Corka ma 13 miesiecy i mialam przetestowac jak reaguje po takim czasie na mleko krowie. Najlepiej, zeby zjadla cos mlecznego, bo piersia juz tylko na noc karmie... absolutnie nie chciala, liznela tylko jogurtu wiec ja zjadlam... no i dzis rano budzi sie, a tu dookola oczu i cala skora za uszami wysypana... a mialam nadzieje, ze organizm choc male ilosci bedzie juz tolerowal, ehhh. Wiem, ze to nie na temat, ale tak tylko chcialam sie przy okazji wyzalic... sorki. Odpowiedz Link
mama5plus Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 17.08.07, 11:10 Wiem, ze to nie na temat, ale tak tylko chcialam sie przy okazji > wyzalic... Przykro mi i szkoda Was obu. Moze jednak troche czasu jeszcze i stopniowo z tego wyjdzie. Za co mocno trzymam kciuki. PS Ja dzis zdolowana z innego powodu ale to nie temat na watek dla oczekujacych mam. :( Odpowiedz Link
basiak36 Do dzikarooza-kosmetyki i nie tylko 17.08.07, 12:20 Wiesz, z problemem nietolerancji pokarmowych borykalismy sie dlugo, w koncu wyladowalismy prywatnie pod opieka pediatry alergologa i pediatry dietetyka, moj synek 2.5 roku reagowal koszmarna biegunka na nabial. Z czasem z tego wyrosl, jak wiekszosc dzieci. Nawet jesli mala wysypalo, za jakis czas probuj znow, za 1-2 tyg. Ale najlepiej naturalne jogurty, nie te dla dzieci. Dodaj do nich swiezych owocow i bedzie w sam raz. Co do kosmetykow mam takie samo zdanie jak Dzikarooza i Mama5plus, oliwka tylko jesli skora jest np sucha, poza tym sama woda. Maly ma 4.5 lat i nadal kapiel z mydlem ma tylko 2 razy w tyg - i nie smierdzi:)) Rece wiadomo ze myje mydlem kilka razy dziennie. Odpowiedz Link
dzikarooza Re: Do dzikarooza-kosmetyki i nie tylko 17.08.07, 13:18 U nas jedyna reakcja to wysypka. Ale napisalam Ci maila jak to u nas bylo... Odpowiedz Link
mama5plus Re: Kosmetyki dla niemowlaczka i nie tylko... 17.08.07, 11:06 dzikarooza napisała: > Mamo5plus:))) nie gniewaj sie. Ej tam, bardzo daleka jestem od tego. :) Ja z drugiej strony nie mam doswiadczenia z problemami alergicznymi u dzieci, poza epizodami typu przesuszona skora u przeterminowanego ;) noworodka czy w sezonie grzewczym czasem (ale to tez nie alergie) wiec zupelnie nie wiem co wtedy. Z pewnoscia jakas pomoc tej skorze jest w takich przypadkach potrzebna. Natomiast wlasnie do rutynowej pielegnacji przy braku problemow, zgadzam sie jak najbardziej, ze lepiej ograniczyc smarowidla do calkowicie niezbednego minimum. I w temacie chusteczek tez sie z Toba zgadzam. Zreszta tez od lat polozne i lekarze przestrzegaja przed ich uzywaniem w miare mozliwosci czy przed uzywaniem kosmetykow w pierwszych miesiacach zycia, zanim sie skora zaadaptuje do nowego srodowiska i nabierze nieco odpornosci. A co producenci tychze usiluja nam udowodnic to juz inna kwestia. :) Nam mysle, ze jeszcze pomoglo pozostawienie mazi plodowej i unikanie kapieli przez pierwszy tydzien (zanim sie ta maz wchlonela a z nia cala dobroc) Swietnie wlasnie zabezpiecza skore przed ew. problemami. Nie bez powodu produkcja kosmetykow na bazie lozyska kwitnie nieustannie. :) Odpowiedz Link