free-danusia26 21.10.07, 23:29 Witam Dostalam niedawno wyniki krwi okazalo sie ze mam mala anemie czy wiecie jakie lekarstwa dostaje mamusia na to "schorzenie"jesli znacie jakies domowe sposoby to bede wdzieczna pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
azbestowestringi Re: Anemia w ciazy 21.10.07, 23:54 pewnie zelazo dostaniesz. duzo zelaza maja wodorosty - seeweed (sushi nori) Odpowiedz Link
mama5plus Re: Anemia w ciazy 22.10.07, 00:55 jablka nadziewane gwozdziami ;o) zostawia sie srednio na noc. Przed spozyciem gwozdzie sie oczywiscie wyjmuje( i szpikuje nimi kolejne jablko), owoc zjada.:) Albo sok z buraczkow z dodatkiem jablka np. Suszone morele, czerwone mieso.... Odpowiedz Link
eballieu Re: Anemia w ciazy 22.10.07, 08:40 Diete zmodyfikuj, bo wynik, ze w diecie czegos brakuje juz masz. Powodzenia. Zycze ci wyjscia z tego wyniku do konca ciazy, bo jak sie dziecko urodzi, to potrzeba duzo sily i dobrego humoru, dla przezwyciezenia czasami trudnych i stresujacych sytuacji, szczegolnie jak dziecko pierwsze;-) Odpowiedz Link
azbestowestringi Re: Anemia w ciazy 22.10.07, 13:30 :D zabilas mnie tym jablkiem. jablka sa tez dobre do palenia marihuany :D robi sie z jablka fajke, a potem zjada :D Odpowiedz Link
mama5plus Re: Anemia w ciazy 22.10.07, 14:10 :D Ale ja serio serio z tymi jablkami.:) Co prawda w ciazy anemii nigdy nie mialam choc i zelaza dodatkowo nie bralam (wiem, ze w roznych zrodlach pisza, ze zapotrzebowanie na zelazo jest w ciazy wieksze niz dieta moze dostarczyc, ale skoro przy samej diecie wyniki u mnie dobre byly, hemoglobina wzorowa...) Natomiast hemoglobine w dolnej granicy mialam po ostatnim porodzie i przez dluzszy czas sie tak bujalo (utrata krwi przy porodzie a pozniej to nie wiem co dokladnie-pewnie dlugie, obfite @ pomimo karmienia piersia) Zaczelam sie przykladac z buraczkami, morelami (tylko maja byc te mocno brazowe bez siary czy czegos do konserwowania ;-P a nie te mokre takie ) i jablkami kiedy mi sie przypomnialo (acz nie powiem by bosko smakowaly bo jednak to zelazo w czystej formie ;-P ) dopiero kiedy mi wyniki nienajlepsze wyszly i dostalam zelazo do lykania. Zelaza nie wykupilam, za to dieta w/w okazala sie skuteczna (no chyba, ze to niezaleznie do diety ;) ). Czasem jeszcze przy anemii warto pomyslec o czynnikach zaburzajacych wchlanianie zelaza. Zdaje sie nadmiar nabialu(mleko, sery), kofeina nie sprzyjaja, za to wit. C wrecz przeciwnie. Dlatego nawet tabletki zelaza powinno sie popijac sokiem pomaranczowym np a nie kawa czy mlekiem. Jesc produkty bogate w zelazo do spolki z tymi bogatymi w wit C (np robiac sok z buraczkow dodac 1 pomarancze czy jablko) A to jablko z gwozdziami dziala tak, ze przez noc gwozdzie oddaja zelazo (kwas w jablku je uwalnia). Nastepnie zjadane razem z jablkiem przyswaja sie wzorowo bo w jablku wit C. Lekarze w Niemczech kobietom w ciazy to zalecaja ponoc. Wersja hardcore`owa to gwozdzie zalate octem winnym ;) Jest podobno latwo przyswajalne i szybko dziala bez skutkow ubocznych (no oprocz smaku ;) ) O, jeszcze melasa jest w zelazo bogata jesli ktos lubi. Oto jedna z propozycji bardzo zdrowego koktailu ;P Baby Shake Zmiksowac dokladnie: 1/2-1 szkl swiezego soku jablkowego 1 banana 1/2-1 szkl jogurtu 1 surowe jajko(tylko ze sprawdzonej produkcji czyli `z lwem`) 1/2-1 szkl chudego mleka 1-2 lyzki melasy 1-2 lyzeczki drozdzy piekarskich 1 lyzka otrab 1-2 lyzki miodu lub syropu klonowego 1/3 lyzeczki Kelpu Ten Koktajl nalezy dopasowac w skladzie do wlasnych upodoban smakowych. Jesli ktorys ze skladnikow nie odpowiada maszym gustom nalezy go usunac i zastapic innym. Sok jablkowy mozna zastapic np sokiem pomaranczowym albo w ogole wykluczony.Dodatki zapachowe takie jak wanilia,migdaly czy pestki slonecznika lub wiorki kokosowe sie nadaja. Wymieszane razem skladniki sa znacznie lepiej tolerowane przez organizm niz w czystej postaci. Liscie malin i pokrzywa do picia. W diecie mieso(wolowina, wieprzowina, jagniecina, drob), jaja organic (zoltko w szczegolnosci rzecz jasna), sery i inne produkty mleczne w rozsadnych ilosciach, suszone morele, kakao, gorzka (75% i wiecej) czekolada)kapusta, szpinak, buraczki, ciemny ryz, produkty z maki z pelnego przemialu, czeresnie, porzeczki, rodzynki, morele, otreby, kelp, pestki slonecznika, natka pietruszki, soczewica, cykoria, truskawki, jerzyny, czarna porzeczka, lucerna, rzezucha, owoce czarnego bzu, liscie mniszka lekarskiego, watrobka z jablkami ( byle nie w pierwszym trimestrze oczywiscie, losos, drozdze, melasa, suszone sliwki, pieczarki, wiekszosc orzechow, nasion i warzyw. Odpowiedz Link
nuit4 Re: Anemia w ciazy 22.10.07, 09:19 buraki,buraki i jeszcze raz buraki :) do tego szpinak i herbatki z lisci pokrzywy Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: Anemia w ciazy 22.10.07, 10:24 buraki, pietruszka zielona, migdaly, rodzynki , sok warzywny, no i zelazo preparat do lykania. Odpowiedz Link
gypsi Re: Anemia w ciazy 22.10.07, 10:41 Zelazo dostaniesz w tabletkach. A sama oprocz w/w sposobow mozesz jeszcze natke pietruszki. W ilosciach hurtowych:) Odpowiedz Link
basiak36 Re: Anemia w ciazy 22.10.07, 11:45 Zwykle tabletki typu Ferrous to raczej ostatecznosc bo skutki uboczne sa dosc uciazliwe. Ja stosowalam dietke bogata w zelazo, plus preparat Spatone www.spatone.com/en.php?section=home polecony mi przez polozna, zero skutkow ubocznych. Preparat dostepny jest w postaci saszetek z woda zrodlana w Holland&Barrett. Odpowiedz Link
mammamika Re: Anemia w ciazy 09.11.07, 15:53 zgadzam się, że buraki, buraki, buraki - tzn. sok z surowych (można dodac marchew, jabłko, porzeczki) Odpowiedz Link
liley11 Re: Anemia w ciazy 10.11.07, 01:11 Owies,,czyli platki owsiane,,a wszytsko inne juz hcyba wymienione..te jablko z gwozdziami niezle mi pachnie...:) Odpowiedz Link