moncik32 29.11.07, 11:35 kto wie o jakiej porze roku przycina sie tutaj drzewka owocowe.trzy lata temu posadzilam jablon-miniaturke.w tym roku pieknie owocowala no i wydaje mi sie,ze powinnam ja troche przyciac ale nie wiem kiedy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucasa Re: jablonka 29.11.07, 12:24 ja nie wiem dokladnie kiedy sie przycina, ale swoja przycinalam na jesien, po owocowaniu. i tak sie zastanawiam, czy to ja zle przycielam, czy zly byl czas, czy takie drzewko :) my mamy jablonke, ktora owocowala (raz jak sie przeprowadzilismy). jablek bylo kilkanascie, ale byly wielkosci malego melona. slodkie, chrupiace, soczyste. REWELACYJNE. wiec przycielam dosyc sporo, powycinalam wszystkie cieniutkie galazki, zostawilam grubsze i silne. i w nastepnym roku jablonka puscila nowe pedy (nowe zielone galazki), ALE: wszystkie nowe galazki rosna pionowo. doslownie. jak na bacznosc do gory. no i w tym roku nie bylo ZADNEGO jablka. czy jest jakis specjalista od jablonek? A Odpowiedz Link
moncik32 Re: jablonka 29.11.07, 12:44 bo na tych nowych pedach owoce beda dopiero na drugi rok.tak mi sie cos kojarzy ale pewna nie jestem. Odpowiedz Link
dorotus76 Re: jablonka 29.11.07, 13:53 hej, hej :) Mój Małż jest specjalistą, a na jabłonkach pisał magisterke, jak wróci z pracy to się zapytam, kiedy się przycina :) pzdr Odpowiedz Link
robespierra Re: jablonka 29.11.07, 16:22 z tego co wiem to te pionowe i krzyżujące się wycina. moim zdaniem zbyt ostro potraktowałaś tę jabłonkę. myślę, że teraz jest za póżno na cięcia, ale kolejny okres jest wiosną, zanim pojawią się liście ( gdy są tylko pączki). wycina się te suche i właśnie dzikie- pionowe Odpowiedz Link
mama5plus Re: jablonka 29.11.07, 17:57 Znajomi sadownicy wlasnie teraz zaczynaja drzewa przycinac. Specjalnie sie zainteresowalam bo my jablon do wedzarni potrzebujemy i wlasnie czekalismy na przycinanie. Grusze na tapecie obecnie(juz przyciete wlasciwie), jablonie w nastepnej kolejnosci. Odpowiedz Link
velvet35 Re: jablonka 29.11.07, 19:33 Tylko na wiosne! Teraz jest za zimno. Obcinaj wiosna, kiedy nie ma jeszcze lisci, kiedy drzewko jeszcze spi. Odpowiedz Link
dorotus76 Re: jablonka 30.11.07, 10:47 Małż powiedział: teraz jest juz za zimno. Powinno się przycinac po zbiorze owoców, jeśli nie to luty/marzec. W tym kraju szybciej niz w PL, wiec raczej w lutym. Odpowiedz Link
lucasa Re: jablonka 30.11.07, 12:24 a co z moimi dzikimi galazkami? wycinac je znowu czy czekac i zobaczyc co z tego bedzie w tym roku? A Odpowiedz Link
dorotus76 Re: jablonka 30.11.07, 18:28 lucasa napisała: > a co z moimi dzikimi galazkami? wycinac je znowu czy czekac i > zobaczyc co z tego bedzie w tym roku? > A Cytuję Małża: tzw 'wilki'-dzikie gałązki, powinny być przycięte najpóźniej na jesieni (prawie wszystkie), z nich nic nie będzie, 0 owoców, będa tylko zacieniały i przyszłe jabłka na jabłoni beda niedostatecznie wybarwione. Przyciąć je w lutym/marcu. Jak 'wilki' bedą znów na wiosnę nowe, to w maju się je wyłamuje, a później wycina się sekatorem jak najbliżej pnia.Starsze jabłonki sie 'przeswietla', a młodsze nie przycina się zbyt mocno, bo późno wchodza w owocowanie. Gałęzie na młodych drzewkach (do 2 roku) się przygina, by rosły prosto, a nie pod kątem do góry, później tylko przeswietlanie. Są różne formy kształtowania koron drzew, z 8 rodzajów, ale sobie wygooglujcie, nie będę Wam przynudzać ;) Odpowiedz Link
ewmag Re: jablonka 30.11.07, 15:36 Czy tak samo jest z wisnia? Rosnie mi przed domem taka zdziczala (okazala sie wisnia, jak w lecie pojawily sie 2 owocki) i zastanawiam sie, czy da sie cos z nia jeszcze zrobic;-) Odpowiedz Link
dorotus76 Re: jablonka 30.11.07, 18:32 ewmag napisała: > Czy tak samo jest z wisnia? Rosnie mi przed domem taka zdziczala > (okazala sie wisnia, jak w lecie pojawily sie 2 owocki) i > zastanawiam sie, czy da sie cos z nia jeszcze zrobic;-) Ewa, zamiast pokazać ją nam , jak byliśmy u Was... ;)), ale chyba nie wiedziałas że Robert po ogrodnictwie? ;) Wisnie też się po zbiorze tnie, w lipcu. Na wiosnę się nie przycina, ale jesli musisz, to w lutym. Napisz przynajmniej czy jest młoda, czy stara, jak wygląda, choć sr. pnia, cokolwiek, bo wiśnia też temat - rzeka ;) Odpowiedz Link
ewmag Re: jablonka 01.12.07, 16:22 No qurcze, chyba cos nie dotarlo;-) Przyjrze sie, jak nie bedzie lalo, bo dzis burzowo i gradowo strasznie, albo zrobie zdjecie i wysle maila najlepiej, bo to drzewko tak troche dziwnie wyglada;-o) Odpowiedz Link
mama5plus Re: jablonka 30.11.07, 20:40 To moze tez zalezy w ktorej czesci UK bo u nas na pdn-wschodzie klimat zwykle cieplejszy. M dzis specjalnie zasiegnal jezyka-sadownicy tutejsi przycinaja ciurkiem od teraz mniej wiecej do lutego. Odpowiedz Link