Dodaj do ulubionych

Dziewczyny! ortodonta pilnie potrzebny -plz...

13.02.08, 21:31
Normalnie się załamię za chwilę :(( Mój syn nosi aparat
ortodontyczny założony 2 lata temu w Polsce. W grudniu pękła
sprężynka - pojechalismy do Polski i wszystko grało. Dzisiaj znowu
pękła sprężyna...Drut na wierzchu...Nie mogę co dwa miesiące latać
do kraju z powodu aparatu ortodontycznego...Byłam u najbliższego
ortodonty i dowiedziałam się, że nie zajmą się moim dzieckiem (!) bo
aparat nie został założony u nich - to po pierwsze - a po wtóre -
klamry, czy jak to się tam nazywa, są niestandardowe i nawet takich
nie mają!!!Pani ortodonta poradziła mi że w Londynie jest gdzieś
specjalista ogólnodostępny..GDZIE???Proszę Was, może ktoś
wie...Jakieś namiary, czy coś ..błagam, pomóżcie...
Obserwuj wątek
    • carmelaxxx Re: Dziewczyny! ortodonta pilnie potrzebny -plz.. 14.02.08, 09:32
      powiem ci z wlasnego doswiadzcenia ze trudno jest o obsluge aparatu ort u
      innego specjalisty niz ten ktory zakladal. ja zeby tylko zdjac aparat u innego
      specjalisty musialam podpisac tone papierow ze robie to na swoja odpowiedzialnosc.
      • anca03 Re: Dziewczyny! ortodonta pilnie potrzebny -plz.. 14.02.08, 12:00
        :(( załamka..nie chciałabym mu tego aparatu ściągać, tylko
        naprawić..przecież to niemożliwe, że nikt nie może mi pomóc..to jest
        aparat leczniczy, nie kosmetyczny - dziecię ma 12 lat..A gdzie
        chodzisz do ortodonty? W okolicach Londynu? Pozdrawiam..
        • moncik32 Re: Dziewczyny! ortodonta pilnie potrzebny -plz.. 14.02.08, 12:13
          podzwon po dentystach. kiedys przyjechal do nas kolega z Polski i wlasnie jakas
          gumka czy sprezynka mu pekla w aparacie .obdzwonil okolo 7 dentystow(nie
          ortodontow) i jeden z nich mu to naprawil.
          • carmelaxxx Re: Dziewczyny! ortodonta pilnie potrzebny -plz.. 14.02.08, 13:09
            ja juz nie chodze, sprawe zlaatwilam w pl. Gumke wymienic od paparatu to pryszcz
            ale juz konkretna czesc to moze byc problem poniewaz do kazdego typu czesci
            ortodonta ma odpowiednie narzedzia. W dodatku wlasnie ortrononci nie chca sie
            brac za wczesniej wykonana przez kogos robote. Zycze powodzenia w poszykiwaniach
            specjalisty.
            • jacinda Re: Dziewczyny! ortodonta pilnie potrzebny -plz.. 14.02.08, 15:04
              A ja bym pojechala do Polski i zapytala tego 'ortodonte' co on za
              g... zaklada Twojemu dziecku. Aparat staly nosilam 3,5 roku (bardzo
              powazna wada), jadlam doslownie wszystko (marchew, orzechy, jablka,
              itd itp), w ogole sie nie 'cackalam' i nigdy nic mi sie nie
              odkleilo, ani zlamalo. Ostatnio kolezanka tez miala rozne 'przeboje'
              z odklejajacymi zamkami, powiedziala lekarzowi co sobie na ten temat
              mysli i po poprawce 'nagle' wszystko sie trzymalo jak nalezy. A za
              kazda 'naprawe' wczesniej musiala oczywiscie placic.
              Te zamki NIE POWINNY sie odklejac!!!
              • carmelaxxx Re: Dziewczyny! ortodonta pilnie potrzebny -plz.. 14.02.08, 15:43
                jacinda w sumie masz racje , mi sie tez nic nie odkjlaejalo kompletnie,
                aczkolwiek znajomej syn mial robiony aparat to mi czasem zamki peklay ale to
                szklane byly i taka ich jest urpoda nie widac ale czasem cos peka. Badz co badz
                dziewczyna musi na pewno jak najszybciej dla dziecka kogos znalezc. Poszukaj
                jakiegos gabinetu chociazby stomatologicznego gdzie polski dentysta przyjmuje
                moze tam jakas rade dostaniesz !
                • gabwert Re: Dziewczyny! ortodonta pilnie potrzebny -plz.. 14.02.08, 20:52
                  adres znalazlam w polskim tygodniku,pisza ze wizyty ortodontyczne
                  tez sa sprawdz www.bakerstreetdental.com
                  • anca03 Re: Dziewczyny! ortodonta pilnie potrzebny -plz.. 15.02.08, 01:02
                    Dziękuję Wam za wszelką pomoc..Mój syn ten aparat nosi już 2,5
                    roku..I dopiero w ostatnim czasie ciągle się coś psuje..W grudniu
                    strzeliła sprężyna, teraz - najpierw sprężyna z jednej strony a w
                    końcu cały ten drut przy zamku z drugiej strony(to sie chyba nazywa
                    mostek???) Nasza polska pani orotodonta wie, że nie mamy możliwości
                    przychodzenia z każdą, że tak powiem duperelą..Nigdy nie mogłam sie
                    uskarżać na złe wykonanie aparatu..Może to wina dziecka..??Byłam
                    dzisiaj w kilku gabinetach dentystycznych..Nie robią...Ale w jednym
                    z gabinetów przemiła pani zadzwoniła do swojego ortodonty :) W
                    Greenwich...Chyba nas przyjmą w poniedziałek - jeszcze się z nami
                    skontaktują..Ech...
                    • jacinda Re: Dziewczyny! ortodonta pilnie potrzebny -plz.. 15.02.08, 12:57
                      Zgadza sie, Carmela. Te szklane, czy ceramiczne czy jak im tak, sa
                      ponoc baaardzo slabo i poleca sie je tylko tym, co maja jakies
                      minimalne zmiany do zrobienia...
                      W kazdym razie, Anca03 - zycze powodzenia!
                      PS. Czy ja dobrze pamietam, ze Twoj syn ma 12 lat? Czyli staly
                      aparat nosi od 9-go roku zycia? Nie za wczesnie troche na staly?
                      • anca03 do:Jacinda 16.02.08, 00:15
                        Zgadza się :) Mój syn ma 12 lat i prawie 2,5 roku nosi stały aparat,
                        ponieważ przednie zęby stałe tak się szeroko umiejscowiły, że nie
                        było już miejsca na kły..Ortodonta wybrała opcję "ustawiania" zębów,
                        które wyszły - na swoje miejsca z jednoczesnym "robieniem" miejsca
                        na kły..miejsce już jest :) tylko kłów jeszcze nie ma..I boję się,
                        że teraz, kiedy aparat się zepsuł, zęby zsuną się z powrotem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka