pyza_uk Re: Quinoa - co to jest w j.polskim? 07.10.08, 16:11 www.google.pl/search?hl=pl&q=Quinoa&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl :) Odpowiedz Link
cobaea76 Re: Quinoa - co to jest w j.polskim? 07.10.08, 16:15 pl.foodlexicon.org/q0000050.php komosa, ale jak chcesz kupic w Polsce to pytaj o quinoa. Jest pyszna! Sa dwa rodzaje, czerwona i biala. Czerwona jest wg mnie smaczniejsza, ma taki fajny ochechowy posmak. I nie zapomnij o amarantusie, tez zdrowy, chociaz juz nie taki smaczny:) Odpowiedz Link
panixx Re: Quinoa - co to jest w j.polskim? 07.10.08, 16:18 Ake jazda :) Nie wiedzialam, ze ta sama nazwa jest uzywana w j.polskim. To w takim razie jak jest amarantus w j.ang? Odpowiedz Link
cobaea76 Re: Quinoa - co to jest w j.polskim? 07.10.08, 16:27 Amaranth. proste, nie? W pl uzywa sie tez okreslenia szarlat - pieknie bowiem kwitnie na czerwono, amarantusowo wlasnie:) Odpowiedz Link
panixx jeszcze jedno pytanko 07.10.08, 16:46 A jak przetlumaczyc na polski ang 'millet' Odpowiedz Link
panixx Re: jeszcze jedno pytanko 07.10.08, 17:00 Swietnie! Jak mi sie skoncza wielokilogramowe zapasy kaszy jaglanej z Polski, to bede wiedziala czego szukac :) Odpowiedz Link
syso Re: Quinoa - co to jest w j.polskim? 07.10.08, 17:20 Ja jadlam biala i moim zdaniem byla okropna. Jak jestem kaszo i ryzolubna, to chyba jest jedyna, ktora ani mi ani moim domownikom nie smakowala. Moze sprobuje jeszcze czerwonej. Normalnie objadamy sie kaszami i na szczescie nawet moje dzieci lubia.:-) Odpowiedz Link
abri Re: Quinoa - co to jest w j.polskim? 07.10.08, 18:09 Panixx polecam Ci Four grain super porridge www.plum-baby.co.uk/baby-food-range/#Four%20grain%20super%20porridgeTitle Ingredients Organic quinoa flour (42.1%) Organic whole grain rice flour (42.1%) Organic whole grain millet flour (10.5%) Organic amaranth flour (5.3%) Thiamin (Vitamin B1**) Jest pyszna! Odpowiedz Link
panixx abri 07.10.08, 23:47 Tak, mamy to w domu, jemy, jak gdzies wyjezdzamy, albo jak sie nam spieszy. Jak jestem w domu wole sama ugotowac jakas kasze i zmiksowac z owocami. Ostatnio coraz mniej miksuje i zostawiam wieksze kawalki i w ten sposob przyuczam malucha do zucia. Zapasy przywiezione z polski koncza mi sie i wybieram sie na zakupy, czesc dla doroslych, czesc dla bobasa. Stad tyle pytan o tlumaczenia :) Odpowiedz Link
abri Re: panixx 08.10.08, 00:03 Ja tez chetnie zaczelabym gotowac rozne kasze, ale nie mam za bardzo czasu zeby stac i mieszac. Jak Ty sobie z tym radzisz? Gotujesz wieczorem na sniadanie? Odpowiedz Link
panixx Re: panixx 08.10.08, 09:16 Tak, czasami zdarza sie, ze przygotowuje jedzonko wieczorem, np gotuje pelnoziarnisty ryz doroslym na kolacje i rano miksuje go z lekko podgotowanymi owocami dla dziecka. Poza tym gotowanie nie zajmuje az tak duzo czasu, wstaje, kaszke nastawiam do gotowania (juz mniej wiecej wiem, ile wody dodac i nie mieszam tego non stop w garnku) pod koniec wrzucam np jablko i morele suszone, bzyk bzyk mikserem, przekladam do plaskiej miseczki, by szybko sie studzilo i potem do buzi :) W czasie gotowania maluch albo jeszcze dojrzewa w lozeczku, albo bawi sie na kocu w przedpokoju. Z samego rana potrafi zajac sie zabawka przez dluzszy czas i mi nie ucieka. Odpowiedz Link