Dodaj do ulubionych

Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne!

25.08.09, 15:34
Drogie mamy,
Potrzebujemy wszelkich praktycznych porad, ktore mozecie udzielic mlodym mamom
oraz tym dopiero spodziewajacym sie dziecka na Wyspach.

Wszystko na temat ciazy, porodu, szpitali, pierwszych miesiecy dziecka czy tez
formalnosci.

Nasz tygodnik Panorama rusza 10 wrzesnia z 12 odcinkowym poradnikiem dla
polskich mam mieszkajacych w Wieliej Brytanii, w ktorym rowniez chcielibysmy
zamiescic rady uzielane przez inne mamy.

Wiecej o tym projekcie tutaj:
www.panorama24.co.uk/inf,ciaza_i_dziecko_w_uk_dodatek_tygodnika_panorama,278.html

Porady mozna wpisywac na tym watku lub wysylac emailem na
redackja@panorama24.co.uk

Dziekujemy za pomoc!
Obserwuj wątek
    • gypsi Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 25.08.09, 15:57
      Tygodnik jest bezplatny?
      • panoramka24 Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 11:52
        W wiekszosci tygodnik jest bezplatny (w calym Londynie), mala czesc nakladu poza
        Londynem jest platna, bo inaczej nie bylibysmy w stanie tam dotrzec.
        Na naszej stronie w dziale dystrybucja jest wiecej informacji o tym.

Porady dla mam beda jako niewielki dodatek do calego poradnika. To ma byc cos
        czego w inny sposob kobiety moga sie nie dowiedziec, cos z praktyki co inne
        mamy-Polki w UK moga im doradzic, a co moze byc przydatne.
    • gypsi Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 25.08.09, 16:01
      Hmmm... na stronie na okladkach widac cene, czyli nie bezplatny.
      I prenumerata wydan papierowych i inernetowych tez platna.
      Czyli co - chcesz tu zbierac darmowe porady od mam, a potem innym je sprzedawac?
      • panoramka24 Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 11:57
        gypsi napisała:

> Hmmm... na stronie na okladkach widac cene, czyli nie bezplatny.
        > I prenumerata wydan papierowych i inernetowych tez platna.
        > Czyli co - chcesz tu zbierac darmowe porady od mam, a potem innym je sprzedawac
        > ?

ja te porady zbieram wszedzie, nie tylko tutaj. sama zostalam mama na wyspach i
        tez duzo rzeczy moge doradzic, ale wiadomo im wiecej przypadkow tym wiecej
        waznych informacji moze sie pojawic.

tak jak napisalam ci powyzej tygodnik w wiekszosci jest bezplatny, a poradnik
        jest jego czescia a nie osobna publikacja. nikt nie zamierza tu nazbierac
        darmowych porad i ich sprzedawac.
        • zurekgirl Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 12:06
          Bardzo enigmatyczne pojecie te "porady dla mam". Moim zdaniem
          niewiele osob bedzie zainteresowanych pisaniem tutaj na nie wiadomo
          jaki temat tak naprawde. Proponowalabym zakladac osobne watki na
          tematy cie interesujace z zaznaczeniem, ze niektore odpowiedzi i
          porady moga ukazac sie w gazecie i jesli ktos sobie nie zyczy, to
          zeby nie odpowiadal.
          • panoramka24 Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 12:12
            nie chcialabym zasmiecac forum wieloma watkami i pytaniami, bo tego mogloby byc
            naprawde duzo, dlatego zalozylam jeden pytajac o wszelkie porady dot. ciazy,
            porodu, itd.
            Pozdrawiam,
            • edytataraszkiewicz Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 12:21
              Mamy tysiace watkow,wystarczy poczytac interesujace Cie tematy...
              • maleczytaniecouk Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 12:28
                moim zdaniem to co napisala zurekgirl to bardzo dobry pomysl. trudno cos napisac
                nie wiedzac o co konkretnie chodzi. jak nie znajdziesz w wyszukiwarce to zadaj
                pytanie. jak napisalas ze szukasz w roznych miejscach to raz zadaj pytanie tu
                raz tam...
              • panoramka24 Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 12:35
                tak wiem, ale nie chcialabym kopiowac porad udzielanych innym mamom przez osoby,
                ktore moglyby sobie nie zyczyc, zeby je cytowano.
                • mama5plus Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 12:54
                  Zawsze mozna sie z nimi skontaktowac z prosba o autoryzacje. Tak wiem, ze to
                  wiecej pracy dla Ciebie, ale troche chyba nie fair oczekiwac jej od innych.
                  Zwlaszcza ze to Twoja praca wlasnie.
                  Dla mnie istnieje znaczaca roznica pomiedzy udzieleniem komus drobnej porady,
                  pomocy, podzieleniem sie jakas informacja w wolnej chwili i na bardzo konkretny
                  temat, konkretna sytuacja a wypisywaniem sie abstrakcyjnie i niejako na zlecenie.
                  Jak juz ktos napisal ( i podpisze sie pod tym) na tym forum, i podejrzewam ze
                  na innych, jest taki ogrom informacji ze bedzie z czego wybierac. Jesli
                  poczynisz wysilek i to przejrzysz, a nastepnie skontaktujesz sie z autorkami i
                  poprosisz o autoryzacje to w sumie i tak niewielkim nakladem pracy masz gotowe
                  materialy.

Szczerze mowiac ja nadal nie za bardzo rozumiem idee. Czy to ma sie pojawiac
                  regularnie i np danego tygodnia taki i taki temat poroszany i rozne opinie? Czy
                  jakis misz-masz cotygodniowy badz jednorazowy?
                  • panoramka24 Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 13:09
                    to jest 12 tygodniowy cykl.
                    nie szukam tu tekstow, bo teksty sa napisane przez ekspertow. nie szkam tu
                    materialow. szukam tu porad mam, ktore beda dodatkiem do rzetelnej wiedzy
                    przekazywanej w poradniku.
                    to nie porady mam stanowia ten poradnik. poradnik zawiera tresci juz napisane, a
                    porady od mam Polek beda stanowic niewielkie uzupelnienie, krotkie cytaty.
                    jezeli ich nie bedzie to trudno - poradnik i tak bedzie istnial i przekazywal
                    wiedze. nie opiera sie on na wiedzy z forum.

ja nie chce zeby ktokolwiek tutaj wykonywal za mnie prace. tak jak pisalam
                    powyzej, chodzi wlasnie o te drobne porady a nie rozpisywanie sie.

chodzi o pomoc innym osobom, ktore sa tutaj zagubione i pomimo ze jest
                    powszechny dostep do wiedzy i internetu i tak maja wiele pytan - wlasnie z tych
                    pytan wysylanych do nas od Polek w ciazy i mam narodzil sie pomysl tego
                    poradnika. jezeli ktos chce pomoc i cos doradzic to super.
                  • zurekgirl Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 13:11
                    Nie chce za bardzo krytykowac, ale jakas komedia mi zalatuje pomysl
                    Pani Redaktor. Przepraszam, nie moglam sie powstrzymac.
                    • panoramka24 Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 13:18
                      nie rozumiem, co ci zalatuje komedia? to ze chcemy pomoc i opublikowac cos co
                      sie przyda tysiacom Polek tutaj? czy to ze kobiety w ciazy maja pytania?

bo dla mnie ani jedno ani drugie smieszne nie jest?
                      • zurekgirl Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 13:26
                        Juz wyjasniam. Jak sama widzisz, kilka osob zainteresowalo sie Twoim
                        watkiem. Wchodzimy na forum, bo lubimy sobie pomagac/udzielac
                        rad/dyskutowac. Moim zdaniem, zle sie zabralas za szukanie
                        swoich "porad" i kilka osob poparlo moj pomysl na to, jak moglabys
                        zebrac wiele istotnych, ciekawych a moze i nietypowych informacji.
                        Ty na wszystkie posty uprzejmie odpisujesz, ale my wciaz nie wiemy,
                        czego tak naprawde chcesz, na jaki temat. Mamy pisac krotko, ale o
                        czym? Porada na temat porodu? Przyj kobieto jak sie da najmocniej.
                        Chyba nie o to Ci chodzi, prawda? Aby o czyms napisac, badz
                        rzeczywiscie udzielic porady, potrzebny jest KONKRETNY temat/problem.
                        • drosophila.melanogaster Re:Panoramka 26.08.09, 13:47
                          Caly pomysl poradnika mi sie podoba.Gdybym znala konkretne pytania to chetnie odpowiem w wolnej chwili.Moze napisz nam pytania,ktore najczesciej padaly w listach do Was?O co dokladnie przyszle mamy pytaly?
                          • panoramka24 Re:Panoramka 26.08.09, 15:06
                            dzieki za odpowiedz. najczesciej pytano o:

o to czy Polki placa za prowadzenie ciazy, za porod.
                            o to jak tu wyglada opieka nad ciezarna, czy rzeczywiscie nie chodzi sie do
                            lekarza, tylko do poloznej.
                            o to czy sa tlumacze w szpitalach/na spotkaniach z polozna - duzo osob ma obawy
                            ze podczas porodu nie porozumie sie z lekarzem lub nie zrozumie czegos.
                            o to co zabrac o szpitala/w czym sie rodzi.
                            o znieczulenia jakie tu sa dostepne, czy sie placi za nie.
                            o dodatkowe badania, skany, jakie robic, czy mozna dostac skierowania, czy
                            prywatnie czy do Polski lepiej jechac.
                            o pomoc jaka moze otrzymac mloda matka - finansowa i inna.
                            o opieke nad dzieckiem. czy sa tu zlobki/przedszkola, platne czy darmowe.
                            bardzo duzo pytan o angielski system edukacji: jak wyglada.
                            • drosophila.melanogaster Re:Panoramka 26.08.09, 16:24
                              Nie potrafie odpowiedziec na wszystkie pytania ale chociaz na czesc moge:)

Prowadzenie ciazy oraz porod sa calkowicie bezplatne,chyba ze ktos zdecyduje sie
                              chodzic do lekarza lub rodzic prywatnie.Wiele przyszlych mam przechodzi lekki
                              szok gdy dowiedza sie jak wyglada tutaj opieka nad ciezarna porownujac do PL(ja
                              rowniez bylam zdziwiona)Ale oni stosuja ten system od lat i sprawdza
                              sie.Osobiscie rowniez uwazam,ze jest dobry.Na pierwszej wizycie idzie sie do
                              lekarza GP czyli ogolnego na rutynowe badanie.Zazwyczaj jest to tylko krotki
                              wywiad na temat chorob i dolegliwosci oraz zmierzenie cisnienia.Reszta wizyt
                              jest juz tylko z polozna,ktora dzwoni do nas kilka tygodni pozniej i umawia sie
                              na spotkanie.Na pierwszej wizycie zaklada ona karte tzw Maternity record.W tej
                              karcie zapisuje sie wyniki wszystkich badan i z nia jedzie sie do porodu.Jezeli
                              tylko polozna ma podstawy przypuszczac,ze sa jakis komplikacje to odsyla do
                              lekarza.Nie ma wiec obaw,ze cos zostanie zaniedbane.W ciagu calej ciazy wykonuje
                              sie 2 USG chyba,ze sa wskazania do zrobienia wiekszej ilosci.
                              Co do tlumaczy to nie wiem,slyszalam ze jest taka mozliwosc ale sama nie
                              korzystalam.Poza tym z mojego doswiadczenia-nawet gdy czegos nie doslyszalam czy
                              nie zrozumialam to starano mi sie to na spokojnie wyjasnic.
                              Spis rzeczy jakie zabrac do szpitala dostalam od poloznej wraz ze sterta roznych
                              ulotek nt karmienia piersia,porodu,rodzajow znieczulen itp.Wiele z tych rzeczy
                              oni i tak posiadaja w szpitalu wiec jak sie czegos zapomni to nie ma tragedii.Do
                              rodzenia najlepiej wziac jakis luzny Tshirt.
                              Znieczulen jest sporo do wyboru i wszystkie sa darmowe.Dostaje sie od poloznej
                              ulotke,ktora dokladnie opisuje wszystkie za i przeciw kazdego z nich.M in
                              dostepne sa:gas&air,leki przeciwbolowe-Diamorphine,Pethidine i Meptazinol oraz
                              zzo Epidural.Ja wybralam to ostatnie i bylam bardzo zadowolona.
                              Co do dodatkowych badan i skanow to nie wykonuja oni ich na prosbe pacjentki(nie
                              daja skierowan),chyba ze sa ku temu wskazania ale o tym decyduje polozna lub
                              lekarz.Niektore dziewczyny dodatkowo chodza na wizty do polskich klinik ale moim
                              zdaniem jest to zbedne.Rozne opinie kraza na temat takich gabinetow.Jak dla mnie
                              to wyrzucanie pieniedzy w bloto.Wolalam to przeznaczyc na wyprawke dla dziecka.
                              Co do reszty to nie umiem odpowiedziec.Mam nadzieje,ze chociaz troch
                              pomoglam.Pozdrawiam:)
                        • panoramka24 Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 13:55
                          napisalam od razu w pierwszym watku o czym jest poradnik, bo sadzilam ze to
                          bedzie jasne i wystarczajace. nie moge napisac konkretnego problemu, bo ich sa
                          miliony a i odpowiedzi beda skomplikowane i mozliwe ze zbyt szczegolowe i przez
                          to nieprzydatne, ale moge napisac pytania, ktore moze naprowadza Was na to o co
                          mi chodzi:

Co doradzilabys Polce w ciazy w UK? O czym najwazniejszym powinna pamietac
                          wybierajac szpital/przygotoowujac sie do porodu? Co Cie zaskoczylo w opiece nad
                          kobieta w ciazy w UK w porownaniu z opieka w Polsce? Czy sa jakies szczepienia
                          niemowlece, ktorych nie wykonuje sie w UK i warto je wykonac w Polsce? itd.

Poniewaz dostalam duzo fajnych emaili z poradami w odpowiedzi na watki na forum,
                          wiec chyba nie jest tak ze nie wiadomo o co chodzi.

a odpowiadam uprzejmie na Wasze watki, bo jestem bardzo uprzejma osoba:)
                      • golfstrom Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 13:49
                        Ja mam bardzo konkretna i bardzo dobra porade dotyczaca porodu:
                        Kiedy idziesz pierwszy raz sikac po porodzie, wez ze soba dzbanek cieplej (nie goracej) wody do polewana krocza. Przynosi to ulge i usmierza bol.
                        I mowie to calkiem na serio, bo pomoglo mnie i paru innym osobom.

No ale jak napisala zurek: nie wiadomo, czy o takie porady chodzi.

Panoramka24, komedia nie jest to, ze chcecie stworzyc poradnik. Ale przyznam Ci sie szczerze, ze Twoje posty w tym watku raz po raz chybiaja celu i odnosze wrazenie, ze jest to problem sposobu, w jaki sie komunikujesz, a nie zlej woli uczestniczek forum, bo osob, ktore bezinteresownie udzielaja tu porady i wsparcia jest dosc sporo. Jak widze "Poradnik juz mamy wiec Wasza wiedza do niczego nam nie jest potrzebna" to dla mnie to znaczy "Piszesz czy nie? I wez mi nie zawracaj glowy bzdurami". Nie wiem ja Ty, ale ja np. doceniam w UK sposob komunikacji, ktory nie polega na warczeniu lub wyrazaniu prosb przez zacisniete zeby.

Moja pierwsza reakcja na Twoj watek byla podobna jak dziewczyn powyzej - przeciez jest wyszukiwarka, to forum to kopalnia porad.
                        Dlaczego mam odwalac robote za kogos innego?

Uwazam, ze to jest calkiem dobra rada - odpal wyszukiwarke, znajdz, co Cie interesuje i popros o autoryzacje osoby, ktore to napisaly.
                        • panoramka24 Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 14:44
                          dzieki! tak wlasnie o takie porady. praktyczne. ktos mi napisal, zeby sie
                          zarejestrowac na stronie pampersa, bo przysylaja do domu kupony znizkowe na
                          pieluchy i mozna zaoszczedzic. a ktos ze mozna szpital wybrac jaki sie chce, a
                          nie koniecznie ten z rejonu, ktory proponuje polozna.

to ze napisalam ze poradnik juz mamy bylo w odpowiedzi na zarzut ze wyciagne od
                          was informacje za darmo i je sprzedam.

fajnie ze piszecie mi jak zdobyc porady i radzicie, zeby przegrzebac forumi
                          kontaktowac sie z ludzmi, co tez robie. sama nieraz szukalam tu informacji na
                          moj problem - z takich konkretnych odpowiedzi w wiekszosci jest to forum
                          zbudowane. malo kto pyta ogolnie: jestem w ciazy, doradzcie mi. dlatego sadzilam
                          ze jeden watek zbiorczy o przeznaczeniu do tygodnika jest dobrym pomyslem i
                          absolutnie to nie jest zwalanie roboty na was, bo grzebanie na forum nalezy do
                          przyjemnosci.

dziki i pozdrawiam,
                          • mama5plus Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 15:01
                            > to ze napisalam ze poradnik juz mamy bylo w odpowiedzi na zarzut ze wyciagne od
                            > was informacje za darmo i je sprzedam.

Niedokladnie taki zarzut.
                            Dziwi mnie po prostu ze zamiast sie pofatygowac przeszukujac archiwum i proszac
                            na priv o autoryzacje,
                            prosisz iles tam (nascie, dziesiat) osob o poswiecenie ich czasu na pisanie
                            rzeczy, ktore juz prawdopodobnie gdzies tam, kiedys napisaly badz takich ktore
                            teoretycznie moga byc przydatne ( bo przeciez ktoz to wie czy i co podejdzie)

No ale pozostawmy to w obecnym stanie i jesli znajda sie tacy ktorzy ten czas
                            poswieca i informacje wysla to good for you! :)
                            Ja przyznam ze nie mam ani zdolnosci jasnowidzkich ( w celu przewidywania co ew
                            moze sie okazac pomocne) ani czasu na tego typu eksperymenty( jasnowidzkie
                            konkretnie), ani tym bardziej ambicji by sie moje ew porady drukiem ukazaly ;)
                            Pomoc - chetnie, pod warunkiem ze szukajacy pomocy wykaze sie tez dobra wola i
                            chocby sprecyzuje swa prosbe. ;)
                            No ale to ja. :)
                            • panoramka24 Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 15:44
                              mama5plus! juz mi pare osob napisalo na meila, w tym facet:) pytania
                              sprecyzowalam powyzej w odpowiedzi na pytanie drosophila.melanogaster, ale
                              chetnie napisze jeszcze raz albo dodam nowe lub inne - daj znac.

nie chodzi o jakies dluuuugie teksty, krociotkie porady jak ta od golfstrom.
                              albo jak te co wpisalam powyzej, ktore mi przyslano.

wierz mi ja sie pofatygowalam szukac i kontaktowac z osobami z roznych for i
                              rowniez dyskutuje tu z wami, wiec to nie lenistwo mnie sklonilo do napiania tego
                              watku:)

pozdrawiam,
                          • gypsi Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 15:55
                            To nie byl zarzut, to bylo pytanie.
                            • maleczytaniecouk Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 16:34
                              a ja myślę, że ważne aby wszystkie początkujace mamy wiedziąły, że sa playgrupy,
                              nawet takie dla maluszków do 1 roku. Bardzo często polskie mamy zamykają sie w
                              domu bo dziecko jest małe, bo nie znam języka itp.
                              Warto zapytac położną lub poszukac najbliższego sure start.
                              • panoramka24 Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 16:57
                                dzieki!
    • 7oz Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 16:53
      A czy "Gazeta" nie ma nic przeciw wykorzystywaniu ich forum do
      komercyjnych artykułów w innej prasie? Generalnie wydawało mi się,
      że rynek mediów prowadzi zażarte waliki o czytelnika i o
      reklamodawców, tak, że i nawet w tym przypadku doszukają się
      konkurencji :)
      • panoramka24 Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 16:59
        podejrzewam że pół polskiej prasy się tu zaopatruje w wiadomości, tylko się nie
        przyznają. My z Gazetą nie walczymy, bo bo to inny rynek (Polska a Anglia).
        Pozdrawiam,
        • zurekgirl Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 26.08.09, 17:22
          Jesli panoramka24 rzetelnie poda zrodla, z ktorych czerpala
          informacje, to zrobi dodatkowa reklame gazecie i forum, wiec chyba
          nie bedzie problemu ;)
    • panoramka24 Re: Anglia: porady dla mam pilnie potrzebne! 28.08.09, 13:50
      Dziekuje za wszystkie meile i odpowiedzi! Porad wciaz potrzebujemy,wiec piszcie
      smialo.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka