Dodaj do ulubionych

Kalejdoskop

11.12.11, 17:28
:)
Swego czasu na forum był wątek ciekawostki przeczytane. Myślę, że warto coś podobnego kontynuować, gdyż wiele interesujących rzeczy związanych z tematami tego forum nie ma do czego "przydzielić".

ciekawe świata pozdro :) ryx
Obserwuj wątek
    • jasnygrom geokierunki 11.12.11, 17:40
      Na pewnej stronie przeczytałem, że Chińczycy umieścili południe na górze, a północ na dole. I rzeczywiście tak było na rysunku. Ale wschód autor umieścił po prawej stronie, zaś zachód po lewej. Tak jak na obecnych mapach. Najpierw chciałem napisać, że to niezgodne z tradycją, ale po chwili zastanowienia... Przecież na półkuli południowej, np. w Australii, Słońce przesuwa się w dziennym ruchu po niebie z prawa na lewo. Czyli tam ten wykres ma sens. No i przyszło pytanie:
      Dlaczego północ jest u góry?
      Oczywiście chodzi o współczesne mapy, gdyż na chińskich rysunkach układu trygramów u góry jest południe.

Przeszukałem internet pod tym kątem, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Myślę, że z powodu światła.
      Góra (Niebo) kojarzy się z jasnością, dół (Ziemia) z ciemnością.
      Z tekstu o Ptolemeuszu z wikipedii wynika, że:
      "(...) Znana mu była kulistość Ziemi i do swoich map stosował projekcję powierzchni kuli na
      płaszczyznę. (...) jego definicja szerokości geograficznej (równik 0°, bieguny ±90°) obowiązuje do dziś. (...)".
      Dla Ptolemeusza Aleksandria, gdzie mieszkał, nie mogła znajdować się po "gorszej" stronie równika, dlatego umieścił ją na górnej półkuli globusa. Ponieważ kartografowie poszli jego śladem, stąd na mapach północ mamy u góry.

Chińczycy byli bardziej obiektywni. Najwięcej światła jest w południe, gdy Słońce stoi w zenicie, dlatego starożytni na swych rysunkach umieścili południe u góry.

geograficzne pozdro :) ryx
    • jasnygrom Smok na niebie 11.12.11, 20:02
      Istnieją interpretacje Księgi, wg których heksagram 01 Twórczość, Niebo opowiada o gwiazdozbiorze smoka. W pierwszej linii gwiazdozbiór jest jeszcze pod horyzontem, zaś w kolejnych stopniowo wznosi się coraz wyżej. Jest to ciekawa propozycja, gdyż trygram Niebo jest zarówno obrazem rozgwieżdżonego nieba jak i potężnej mocy natury, którą Chińczycy łączą z wyobrażeniem smoka. Smok na niebie (01.5) czyli gwiazdozbiór smoka w zenicie(?) na rozgwieżdżonym niebie - czyż nie piękne skojarzenie?

już nie pamiętające źródła, poetyczne pozdro :) ryx
    • jasnygrom monety starsze 19.12.11, 21:39
      Przy okazji krótkiej recenzji książki Stephena Karchera "The Way of I Ching" Steve Marshall pisze, że najstarszą obecnie znaną metodą dostawania heksagramów jest losowanie monetami. Wg niego patyki (łodygi krwawnika) to metoda młodsza. Ponadto autor recenzji uważa, że prawdopodobieństwo otrzymywania poszczególnych linii powinno być jednakowe, dlatego różnice takie występujące w obecnej metodzie patyków uważa za błędy procedury. Wg niego oryginalna "recepta" na łodygi krwawnika została zastąpiona obecną ok.roku 1000 ne.

Wydaje mi się to prawdopodobne. Wg mnie prawdopodobieństwo wylosowania linii mocnej niezmiennej powinno wynosić 3/8, podobnie linii złamanej (przerwanej), zaś linii zmiennej ciągłej 1/8 i przerwanej też 1/8. Wtedy byłoby to podobne do składu trigramów.

zaskoczone pozdro :) ryx
    • jasnygrom font z trygramami 22.12.11, 22:45
      Font (win) z trygramami: DejaVu Sans

ooo;Kod ; Trygram
      ||| ;2630; Niebo
      :|| ;2631; Jezioro
      |:| ;2632; Ogień
      ::| ;2633; Grom
      ||: ;2634; Wiatr
      :|: ;2635; Woda
      |:: ;2636; Góra