Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina ocena

22.09.09, 17:22
    Planujemy wybrać się w styczniu na nasz pierwszy wyjazd na narty do
    Austrii.Spośród różnych ofert,jak na razie najbardziej przypadła nam
    do gustu miejscowość Maria Alm i hotel Marco Polo Alpina.Jedziemy
    tam w 5 osób.4 osoby dorosłe i jedno 8-letnie dziecko.
    Dziecko i mój mąż śmiało zjeżdżają z większości tras o różnym
    stopniu trudności.Pozostałe 3 osoby stopień
    średniozaawansowany.Jeśli ktoś był w tej miejscowości,proszę o info
    jak jest rozmieszczona tam cała infrastruktura narciarska,chodzi mi
    o wyciągi,do tej pory jeździliśmy w Białce z Kotelnicy i
    Banii,mieszkaliśmy tuż pod stokiem.A jak to wygląda w Maria Alm.W
    ofercie piszą,że do zintegrowanych wyciągów narciarskich 500
    m.Daleko to na spacer w butach narciarskich i z całym ekwipunkiem?
    Jak to w praktyce tam wygląda?
    Jeśli ktoś był w tym hotelu to również serdecznie proszę o wszelkie
    informacje.
    Obserwuj wątek
      • ligia68 Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina 22.09.09, 19:17
        Teren narciarski bardzo fajny,mało ludzi-hotel ten leży przy stoku-niebieską
        trasą dojedziecie do nowiutkiej-w tym roku wymienianej kanapy-przedtem było tam
        wolne 2-os.krzesło-teraz już full wypas-dostaniecie się bez problemu na górę
        Aberg.Do reszty tras niestety musicie albo przejechać autem lub skibusem-za to z
        powrotem do hotelu da się dojechać na nartach-choć ostatnia trasa jest bardzo
        płaska-taka typowa dojazdówka.Najlepsze trasy są w okolicach Dienten,a właściwie
        Dienten Sattel,w samym Dienten trasy fajne ,ale przestarzałe wyciągi-długie
        orczyki albo stare,wolne 2-osobowe krzesła(między Dienten a Maria Alm).Warto też
        na 1-2 dni wyskoczyć do Saalbach-leży naprawdę bardzo blisko Maria Alm-wtedy
        konieczny jest skipass na cały Salzburgerland
      • Gość: raf Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.09, 21:17
        Kilka uwag skoro pierwszy raz w Alpy to:
        a) dlaczego w styczniu ? - najgorszy okres - zimno, pada śnieg, krótki dzień
        b) dlaczego Maria Alm (toż to nie wiele lepsze niż wspomniana Białka)
        c) a ten konkretny hotel to już kompletnie nie pojmuje - coś cię z nim wiąże ?

W tym okresie są setki tysięcy lepszych hoteli i miejsc w Austrii o wiele
        lepszych ale... może taki Twój wybór i wsłuchaj się w głosy za/przeciw. może
        ktoś odpowie także czy lepsze drugie czy trzecie piętro we wspomnianym hotelu ;)
      • Gość: Compan Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina IP: *.limes.com.pl 23.09.09, 08:38
        Poszedłbym za sugestią ligi. Saalbach-Leogang. Ceny za karnet takie same a
        ośrodek o niebo lepiej skomunikowany trasami niż Maria-Alm. Poszukaj też kwater
        prywatnych, w tym, okresie o jakim piszesz powinien być duży wybór, bo to okres
        przed feriami. Ceny winny oscylować w ok. 18 Euro od osoby a może nawet i mniej.
        Zakładam że transport oparty będzie na włąsnym samochodzie, więc i kwatery nie
        muszą być tuż obok stoku. Za różnicę w cenie (kwatery kontra hotel) ma się
        dodatkowo na paliwo do jazd między ośrodkami a i częściowo na powrót do Polski.
        Standard, niektórych, kwater bije na głowę to co można dostać w hotelu, chyba że
        są to apartamenty dla VIP, nie mówiąc już o swobodzie w poruszaniu się itd. Co
        do terminu to jak pisał raf, jeśli to byłaby połowa stycznia to pogoda może być
        kiepska, mgły, śnieżyce mogą skutecznie dać popalić. Koniec stycznia to z reguły
        dużo lepsza pogoda ale regułą jest że nie ma reguły.
        • k1234561 Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina 23.09.09, 14:36
          Dziękuję Wszystkim za pomoc.Odpowiadając na Wasze
          pytania,informuję,że jedziemy w połowie stycznia,bo córka od 18
          stycznia zaczyna 2 tygodniowe ferie w szkole.Niestety nie ma mowy o
          jechaniu we wcześniejszym lub późniejszym terminie.Zbyt dużo do
          nadrabiania w szkole.Niestety tu nie mam dużego pola manewru,nie
          zmienię terminu ferii,dla naszego województwa.W przyszłym roku może
          będzie lepiej.
          Wybraliśmy miejscowość Maria Alm,ponieważ chciałam aby to była
          spokojna okolica,bez tłumu na stokach,łatwe trasy,nie jeździmy aż
          tak hiper dobrze,aby wypuszczać się w bardziej popularne regiony.
          Ponadto,Maria Alm jest dość blisko Polski w porównaniu z Tyrolem na
          przykład,a córka ma chorobę lokomocyjną,więc im krócej będziemy
          jechać tym lepiej.To jest nasz pierwszy wyjazd od czegoś trzeba
          zacząć.
          A sam hotel,cóż,podoba mi się jego lokalizacja (Maria Alm,Kraj
          Salzburski),za dziecko do 10 lat nic nie płacimy.Ponadto ma
          basen,sauny suchą i parową,2 posiłki dziennie.Nam to odpowiada.
          • Gość: JurekM Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina IP: 94.254.240.* 23.09.09, 18:02
            Rejon i hotel wybrałaś dobre jeśli nie lubisz tłumów na stoku,porównania z
            Białką nie rozumiem,chyba,że dla kolegi rafa polonez i mercedes to też to samo ;)
            • Gość: raf Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.09, 21:47
              dla mnie oba wspomniane rejony to "syrenki" i przyznam się nie jeździłem tam. W
              Białcem byłem raz i jak zobaczyłem tłum to spędziłem dzień w knajpie a Maria Alm
              do top ski resort raczej nie należy.
              Wracając do tematu polecam Schladming - blisko z Polski, super góry a i fajny
              hotel się znajdzie. Inna opcja to Saalbach -świetny rejon narciarski a hoteli
              wypasionych (a o takie pyta autorka) pod dostatkiem :)
              • Gość: pawel_br Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina IP: *.ingcomfin.pl 24.09.09, 15:02
                Ja byłem w 2007 roku - pierwszy wyjazd narciarski w poza PL i SK i
                nie ma żadnego porównania z Białką. To jest zupełnie inna bajka :)
                Byłem również w styczniu i pogoda byłą faktycznie średnia. Ośrodek
                sympatyczny z małą ilosścią ludzi i ruszaliśmy się samochodem
                kawałek dalej do Dienten i Mulbach bo sam Aberg fajny ale nie na
                tydzień. Sam hotel duży ale przyjemny - niezłe jedzenie. Ja byłem
                bardzo zadowolony
                • k1234561 Re: Maria Alm Skipassy i ubezpieczenie 24.09.09, 17:56
                  Raz jeszcze dziękuję za pomoc.Mam jeszcze pytanie w kwestii
                  skipassów.Otóż w biurze podróży polecają nam wykupienie skipassów na
                  region SKI Amade.Nie wiem tylko jakie regiony objemuje ten
                  skipass.Jak rozumiem Maria Alm na pewno,a np.Dienten lub Mulbach?
                  Gdzie się te skipassy kupuje,na miejscu,w hotelu,przy stoku?
                  Przepraszam za moje pewnie dla innych banalne pytania,ale nigdy
                  wcześniej nie byliśmy za granicą na nartach,stąd też nie wiem jak to
                  funkcjonuje.
                  Jeśli chodzi o ubezpieczenie proponuja nam z Alianz.Proszę doradźcie
                  mi jakiej minimalnej wysokości powinno być ubezpieczenie,jakie
                  ewentualnie dokumenty powinniśmy mieć przy sobie na stoku,gdyby
                  (tfu,tfu)coś się komuś stało.
                  • Gość: JurekM Re: Maria Alm Skipassy i ubezpieczenie IP: 94.254.193.* 24.09.09, 18:21
                    Karnety kupisz oczywiście bez problemu w kasach przy wyciągach.Musisz kupić
                    karnet na całe AMADE,bo innego wyjścia nie masz-Hochkoenig's Winterreich jest
                    jednym z 4 ośrodków oprócz Salzburger Sportwelt,Gasteinu i Dachsteinu
                    wchodzącego w skład tego karnetu-możesz oczywiście jeździć wszędzie-w
                    Muhlbach,Dienten,Maria Alm jak również w pozostałych wymienionych przeze mnie 3
                    ośrodkach ( w sumie ponad 800 kim tras!).Jeśli dołożysz parę euro to możesz
                    kupić karnet na wszystkie ośrodki Salzburgerlandu i odwiedzić pobliskie
                    Saalbach-Hinterglemm-Leogang-jak słusznie raf zauważył warte odwiedzenie choćby
                    na 1 dzień-podobnie jak Dachstein czy Flachau-Wagrain...
                    Jeśli to Twój pierwszy wyjazd w Alpy to i tak będziesz zachwycona regionem,w
                    którym będziesz mieszkać,niech Cię tylko nie pokusi pojechać na narty do Zell am
                    See-tam rzeczywiście możesz trochę poczuć się jak w Białce...;)
                    • Gość: raf Re: Maria Alm Skipassy i ubezpieczenie IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.09, 19:58
                      Saalbach na jedne dzień ? zapewnione tydzień super fajnej jazdy :)
                      Flachau i Wagrain super tylko TŁUM straszny (autorce nie polecam) no a
                      Dachstein to właśnie dokładnie Schladming i góra Planai.

Tylko ja dalej nie rozumiem po co jechać w Alpy do Maria Alm, żeby potem jeździć
                      samochodem do okolicznych super miejsc. Nie łatwiej pojechać do wypasionego
                      hotelu do Hinteglemm (Saalbach) i samochodu nie ruszać przez cały tydzień ? No
                      al kto co lubi, ja tam wolę na wyjeździe jeździć na nartach a nie samochodem ale
                      każdy sport ma swoich amatorów :)
                      • Gość: raf Re: Maria Alm Skipassy i ubezpieczenie IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.09, 19:59
                        a Schladming pisałem tutaj :
                        Sylwester
                        na nartach w Schladming
                        • k1234561 Re: Maria Alm - ochrona przed kradzieżą 26.09.09, 06:14
                          Jeszcze jedno pytanie.W hotelu piszą,że jest suszarnia nart i
                          butów.Jak to technicznie wygląda,czy to są jakieś zamykane
                          szafki,czy tylko pomieszczenie,gdzie na "wolnej przestrzeni"można
                          zostawić narty i buty?Jak w takim wypadku wygląda sprawa
                          pozostawienia sprzętu tam,czy nic nie "zginie"?Nie mamy jakiegoś
                          wypasionego extra sprzętu,niemniej moje narty i buty oraz córki,były
                          kupione w zeszłym roku,są więc niemal nowe,niezniszczone,nie
                          chciałabym aby ktoś je sobie "pożyczył".
                          Również jeśli chcielibyśmy gdzieś pod stokiem,na stoku (jeśli jest
                          taka możliwość)coś zjeść lub wypić w jakiejś knajpce,to czy bardzo
                          musimy na narty uważać i mieć wszystko na oku,czy raczej kradzieże
                          się nie zdarzają?
                          Acha,czy w Austrii są obowiązkowe kaski?
                          • Gość: Compan Re: Maria Alm - ochrona przed kradzieżą IP: *.limes.com.pl 26.09.09, 10:00
                            Kradzieże mogą zdarzyć się wszędzie ale nie generalizujmy i nie popadajmy w skrajności. Trzeba mieć wyjątkowego pecha aby zginęły narty. Na wszystkich dotychczasowych kwaterkach w których nocowałem i w których były narciarnie (gorsze czyli pomieszczenie gdzie się trzymało wszystko razem czy lepsze gdzie były stojaki do nart, suszarki do butów czy nawet stół z narzędziami do naprawy nart) nie były one zamykane wcale. Generalnie znajdują się one przy głównym wejściu do budynku za czasem z osobnym wejściem i TEŻ NIE ZAMYKANE !!!. Jeśli chodzi o narty na stoku to jeśli twoje narty nie są jakimiś topowymi "hiciorami" z najnowszej kolekcji to wątpliwe że nawet gdyby się jakiś złodziej pojawił w okolicy wzbudzą one Jego zainteresowanie. Jednak jeśli już chcesz w miarę skutecznie zabezpieczyć się przed kradzieżą ale nie zakładać linek czy łańcuchow (to wybitnie lamerskie jest !!!) to wystarczy że jedną nartę spasujesz z nartą małżonki i postawisz w jednym miejscu zaś drugi "komplecik" w innym. Złodziej ma zwykle mało czasu (czapka gore) i nie będzie chodził dopasowywać jednej narty do drugiej. Aaaa i jeszcze kask, nie jesteś młodociany więc kask nie jest obowiązkowy. Nie przepadam za regułami obowiązków wszelakich ale kask jednak dobrze mieć, to dobra ochrona nie tyle przed samym sobą co przed innymi.
                            • k1234561 Re: Maria Alm - gastronomia 27.09.09, 05:53
                              A jak wygląda tam infrastruktura gastronomiczna?Czy gdzieś na
                              stoku,można zjechać do jakiejś knajpki,czy tylko takie obiekty są u
                              podnóża stoku lub ewentualnie na górze.
                              Wyżywienie mamy zapewnione w hotelu,niemniej po kilku godzinach
                              jazdy,będzie chciało nam się pić,a już córce to na pewno,dlatego
                              pytam jak to funkcjonuje tam,no i średnio jaki koszt jest
                              np.herbaty,soku,żebym wiedziała jak finansowo się zabezpieczyć.
                              • Gość: Compan Re: Maria Alm - gastronomia IP: *.limes.com.pl 27.09.09, 07:54
                                A jak wygląda tam infrastruktura gastronomiczna?
                                Odpowiedź jest tu prosta, tam gdzie mnóstwo turystów tam i mnóstwo lokali gastronomicznych. Co do ich położenia to są w najróżniejszych miejscach, na dolnych stacjach wyciągów, na górnych a czasem ani tu ani tam tylko gdzieś na trasie a bywa że trzeba zjechać w bok by dotrzeć do jakiejś "huty" (uważam że te są najlepsze, atmosfera jest tam wyjątkowa ale przebywają tam Panowie i w wieku powyżej 40 lat i więcej). Lokale są w różnych stylach od przypominających McDonalda do drewniano-kamiennych domków dla kilkunastu gości. Co do cen napoi to zasada jest jak wszędzie czyli cena detaliczna razy 3 (mniej więcej). Herbata nie pamiętam ile kosztuje bo zabieram ze sobą termos a kawa z ekspresu w zależności gdzie ok. 2 E.. Posiłki to ceny np. 8 E za "szpecle" z dodatkami i sałatką, 10-12 E za sznycel z frytkami i sałatkami, pizza całkiem duża 12-14 E no i więcej jeśli Ktoś chce coś jeszcze innego.
      • Gość: jhok Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 11:44
        Właśnie zabrałem się za szperanie w poszukiwaniu fajnego rodzinnego miejsca. W
        Maria nie byłem, znalazłem ten hotel ale faktyczne wydaje się kawałek od
        wyciągów, moim zdaniem operając się na google earth więcej niż 500m . Mam
        pytanie z jakiego biura ta oferta?
        • Gość: pawel_br Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina IP: 188.33.90.* 18.10.09, 10:34
          Hotel był zawsze w ofercie TUI. Przy hotelu jest "ośla łączka" na
          którą można spokojnie można podejść. Do innch wyciągów raczej musisz
          ruszyć autko. Narciarnia z tego co pamiętam była nawet zamykana ale
          chyba byliśmy jednymi z niewielu osób którzy z niej korzystali.
          Większość trzymała deski w boxach a buty zabierała do pokojów.
      • Gość: gośc Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina IP: 79.139.105.* 18.11.09, 19:16
        Hotel świetny. Do tras narciarskich bardzo blisko w samym Hinterthalu. Trudno mi
        się wypowiedzieć w sprawie warunków narciarskich, ponieważ byłam tam latem
      • pablo-oo7 Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina 18.01.10, 15:48
        Podobnie jak Pani wybieram się do tego hotelu - marzec 2010 . Jeżeli po powrocie
        znajdzie Pani chwilę czasu , to proszę o przesłanie informacji na temat w/w
        hotelu. Wyjeżdzam z dziećmi i interesują mnie informacje na temat tras
        narciarskich, oraz odległości do nich z hotelu .
        • k1234561 Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina 18.01.10, 16:02
          Czywiście,chętnie podzielę się wrażeniami zarówno z pobytu w
          hotelu,jak i z tras narciarskich.
          Na chwilę obecną,mogę tylko powiedzieć,że podobno jest tam bardzo
          mało ludzi na stokach,taki spokój tam panuje.Wiem to z wczorajszej
          relacji szwagra,który tam aktualnie jest.Jedzenie w hotelu jest
          podobno bardzo dobre.To tyle,jednak więcej napiszę już od siebie jak
          wrócimy z Marii Alm.
          • pablo-oo7 Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina 19.01.10, 09:35
            Dziękuję i życzę udanego pobytu .
            • k1234561 Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina 01.02.10, 17:23
              Właśnie wróciliśmy z urlopu,więc na gorąco podaję informację o
              hotelu i trasach.
              Hotel mieści się w Hinterthal,8 km od Marii Alm (ok.10 min.jazdy
              samochodem).Myśmy jechali z dwójką dzieci i moimi rodzicami.Dzieci w
              wieku 8 i 11 lat.
              Hotel duży.W katalogu TUI oceniany na 4 gwiazdki.Moim zdaniem nawet
              na 3 się nie kwalifikuje.Przy przydzielaniu pokoi,panuje dziwny
              zwyczaj traktowania Polaków nieznających języka "z buta".Szwagier
              był tydzień przed nami.Miał zamówiony dokładnie taki sam standard
              pokoju jak my,czyli tzw.studio ( 2 pokoje,2łazienki i aneks kuchenny
              w jednym),a dostał 2 pokoje 2 osobowe,na 5 osób.Podobnie jak zresztą
              większość Polaków,został umieszczony w starej części bez
              windy,mimo,że w rezerwacji było,że będzie miał zakwaterowanie w
              nowej części z windą.Na polską panią rezydent z TUI nie ma co
              liczyć,nie interesuje ją pomoc rodakom.
              Natomiast osoby znające język,umiejące się wykłócić,dziwnym trafem
              dostają pokoje takie jak w rezerwacji.Myśmy właśnie należeli do
              tego "grona szczęśliwców".Choć moim zdaniem tak nie powinno być.
              Sam hotel wewnątrz,czyli wystrój i wykończenie,pamięta jeszcze lata
              wczesno 80-te.Winda stara,niektóre narożniki ścian poobijane,na
              korytarzach zimno.Internet bezprzewodowy dostępny tylko koło
              recepcji,płatny.
              Pokoje.Myśmy mieli jak już pisałam tzw.studio.2 pokoje,2 łazienki i
              aneks kuchenny,wyposażony jak normalna kuchnia
              (lodówka,czajnik,mikrofalówka,ekspres do
              kawy,toster,talerze,kubki,szklanki,sztućce,garnki).Dlatego warto
              wziąc ze sobą herbatę czy kawę.W samym Hinterthal nie ma sklepu
              spożywczego.Najbliższy jest w MArii Alm - Billa,na pierwszym
              parkingu,po prawej stronie zaraz po wjeździe do Marii Alm z
              Hinterthal.Bardzo dobrze zaopatrzona,choć niepozorna.
              W pokojach są grzejniki na prąd,ale grzeją z różną częśtotliwośćią,w
              naszym pokoju (moim i córki)włączał się rano na 2 godziny,potem
              ok.15-16 na 2 godziny,następnie ok.4 rano.W pokoju było dość
              ciepło,ale jeśli lubiecie wyższe temp.np ok 24 stopni lub macie
              malutkie dzieci to lepiej wziąć ze sobą tzw.farelkę i się dogrzać.
              Łazienki wystarczająco duże z przysznicami i podgrzewaną podłogą.
              Pokoje są sprzątane codziennie.Również codziennie rano dostaniecie
              napisane na kartce,prognozę pogody,co hotel oferuje z atrakcji
              dodatkowych dla gości i menu na obiadokolację.
              Wyżywienie.Przy meldowaniu się w recepcji,dostaniecie kartkę z
              dwiema godzinami obiadokolacji ( o ile macie tą opcję
              wykupioną).Możecie wybrać obadokolację o 17:30 lub o 19:30.Pierwsza
              obiadokolacja zaraz po przyjeździe jest w formie szwedzkiego stołu.W
              następne dni,musicie na śniadaniu zaznaczyć na leżącej na stoliku
              kartce nr pokoju,liczbę osób i które danie z dwóch podanych
              wybieracie.Będzie ono Wam podane do stolika podczas obiadokolacji
              przez kelnera,dzieci mają osobne dania w formie szwedzkiego
              stołu.Wszystkie potrawy zarówno dla dzieci jak i dorosłych są bardzo
              dobre.Napoje do obiadokolacji są dodatkowo płatne.Kelnerzy mają
              dziwny zwyczaj,zapisywania na kartce tego co się zamówiło, a potem
              doliczją to do rachunku przy wyjeździe,przy czym gość nie dostaje
              żadnego potwierdzenia tego co w danym dniu zamówił do picia.Zdarzają
              się przypadki,że kelnerzy dopisują gościom jakieś dodatkowe
              napoje.Dlatego warto codziennie zapisywać sobie co się do picia
              zamówiło i na koniec wyjazdu sprawdzić z końcowym rachunkiem czy się
              wszystko zgadza.
              W hotelu jest basen i sauna oraz solarium.Z basenu nasze dzieci
              korzystały tylko raz,ponieważ woda jest zimna.Na korytarzach też
              jest zimno,więc obawialiśmy się,aby dzieci się nie przeziębiły
              podczas przejścia z basenu do pokoju.Z części basenowej można
              przejśc do sauny,ale też przez bardzo zimny korytarz.Nie polecam.
              Ponadto w hotelu jest stół bilardowy-płatny,stanowisko z
              telewizyjnymi grami-wyścigi aut,płatne.
              Są 2 bary.Jeden przy restauracji,notorycznie zamknięty i drugi
              niedaleko recepcji.
              Narciarnia i suszarnia butów.Nie korzystaliśmy z niej,ponieważ narty
              trzymaliśmy w samochodzie a buty zabieraliśmy do pokoju.Narciarnia
              cały czas otwarta,każdy może wejść zarówno z zewnątrz jak i od
              środka.Nie wzbudzała mojego zaufania;)
              Ogólnie byliśmy w miarę zadowoleni z hotelu,pokoju i wyżywienia.Ale
              na 4 gwiazdki ten hotel się nie kwalifikuje.
              Na narty jeździliśmy samochodem do Marii Alm.Dojazd zajmował nam
              ok.10 min.Jeżdziliśmy na Natrun.Bardzo fajne stoki dla każdego i dla
              małych dzieci,i dla dorosłych,o różnym stopniu trudności.Trasy
              świetnie przygotowane,stoki bardzo szerokie.Żadnych tłumów,nikt na
              nikogo nie najeżdża,nie potrąca,nie ma kolejek do
              wyciągów.Rewelacja.No i przepiękne widoki.Gorąco polecam.
              Poniżej link do mapki wyciągów,mam nadzieję,że udało mi się go
              poprawniw wkleić.Myśmy "startowali"z parkingu niedaleko
              kośćioła,gdzie jest kolejka gondolowa,wyciągi dla dzieci,snow parki
              itd.Bardzo polecam zacząć od tego miejsca na początek,a potem można
              wypuszczać się dalej i wyżej.
              www.skiamade.com/de/winter/skiregionen/pistenpanorama/hochkoenig.htm?zoom=mariaalm&actualRegion=hw

W razie jakichkolwiek pytań służę pomocą.

• pablo-oo7 Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina 02.02.10, 09:10
                Dziękuję za informacje.Jedziemy w dwie rodziny 5+4 .Pani relacje co do warunków
                hotelowych i zwyczajów tam panujących , trochę nas zasmuciły. Podobnie jak
                Państwo wykupiliśmy wyjazd w TUI z pokojami o takim samym standardzie .No cóż ,
                będziemy musieli walczyć o swoje.Mam jeszcze parę pytań do Państwa ,jeżeli
                znajdziecie chwilę czasu na odpowiedż to będziemy wdzięczni.Interesują nas ceny
                napojów w hotelowych restauracjach . W opisie katalogowym mowa jest o wyciągu w
                sąsiedztwie hotelu ( ośla łączka) , i możliwości dostania się na trasy zjazdowe
                z góry NATRUN - niebieska trasa, a następnie powrót pod hotel z tej trasy
                .Przeglądając strony internetowe miejscowości Maria Alm pokazany jest wyciąg z
                którego można korzystać wieczorem .Czy rzeczywiście tak jest i czy chcący
                korzystać z wyciągów o których Pani wspomniała , trzeba wykupić karnety na cały
                region . Czy występują jakieś karnety rodzinne . Pozdrawiam P.M.
                • k1234561 Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina 02.02.10, 19:38
                  Podobnie jak
                  > Państwo wykupiliśmy wyjazd w TUI z pokojami o takim samym
                  standardzie .No cóż ,
                  > będziemy musieli walczyć o swoje

Może Pan jeszcze 2 dni przed wyjazdem zadzwonić do biura TUI,tam
                  gdzie robiliście rezerwację i powiedzieć im,że dowiedzieliście się
                  np.od znajomych,że są problemy z pokojami (za inne płacicie,a inne
                  są na miejscu przydzielane)dlatego chcąc tego uniknąć,prosicie aby
                  pani z biura podróży wysłała maila lub zadzwoniła do hotelu i
                  potwierdziła oraz upewniła się że dostaniecie te pokoje jakie
                  rezerwowaliście.Z tego co wiem,bo tak mi powiedziała pani w recepcji
                  już w hotelu.Oni rozdzielają pokoje na 2 dni przed przybyciem
                  gości.Spróbujcie,ale myślę,że wszystko będzie dobrze.Mimo to bądzcie
                  czujni i nie dajcie sobie wcisnąć byle czego.

Co do tras zjazdowych.Osobiście nie zauważyłam tam opcji dojazdu do
                  hotelu z góry Natrun,ani od strony oślej łączki,ani z żadnej
                  innej,ale może coś przeoczyłam.Może do hotelu można dojechać na inne
                  trasy zjazdowe niż Natrun.W kazdym razie przy chotelu są
                  wyciągi.Myśmy codziennie rano po śniadaniu,wsiadali w samochód i
                  jechali do Maria Alm.Wbrew pozorom to nie było takie uciążliwe.
                  Stoki są czynne do 16:00.W każdy poniedziałek i czwartek można
                  zjeżdżać bodajże z jednego wyciągu (orczyk) po 18:00 na Natrun. Co
                  do innych stoków niestety nie pomogę,bo jeździliśmy na
                  Natrun.Ponadto po całym dniu jazdy z dziećmi mieliśmy już dosyć i
                  nie korzystaliśmy z nocnych zjazdów.
                  Aby korzystać z wyciągów trzeba kupić skipass na region SKI Amade.Za
                  skipass dla osoby dorosłej na 7 dni płaciliśmy 196 euro,dla dziecka
                  101,50 + po 3 euro depozyt za skipass (zwracane po oddaniu
                  skipassa).Z tego co się orientuję gdybyśmy kupowali skipassy dla 2
                  osób dorosłych i trójki dzieci,mielibyśmy skipass familijny i
                  trzecie dziecko nie płaci wtedy za skipass.Wszystkiego jednak
                  dowiecie się w kasie.Obsługa miła i sympatyczna,bardzo chętnie
                  doradzi jaki skipass będzie dla Was odpowiedni.Nie naciągają.

Co do cen napojów w restauracji,to muszę zapytać męża,bo to on
                  prowadził tą gastronomiczną buchalterię,ale to dopiero jutro,bo on
                  pracuje do bardzo późna.:)

• Gość: JurekM Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina IP: 109.243.0.* 02.02.10, 22:10
                    Coś mi się nie zgadza w Twojej relacji-nie mylisz czasem Natrun z Abergiem?Z
                    tego co pamiętea to do tego hotelu można było dojechać na nartach z
                    Abergu,Natrun to mała górka w centrum Maria Alm-nie mów,że tam jeździłaś przez
                    cały tydzień ?
                    • k1234561 Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina 03.02.10, 10:33
                      Raczej nie mylę Natrun z Abergiem.Być może,że nie widziałam
                      możliwości zjazdu z Natrun pod hotel,co nie oznacza,że go tam nie
                      ma.Myślę,że to nie jest najważniejszy problem.

Natrun to mała górka w centrum Maria Alm-nie mów,że tam jeździłaś
                      przez
                      > cały tydzień ?
                      Tak,właśnie jeździliśmy tam cały tydzień.Nie jesteśmy zaawansowanymi
                      narciarzami.Ta górka,dla Ciebie może mała,dla nas na pierwszy raz i
                      wyjazd za granicę z dziećmi była wystarczająca.Dla nas te tereny i
                      zróżnicowanie tras na Natrun było odpowiednie.Jak ktoś ma wyższe
                      umiejętności,to może na lodowcu zjeżdżać,nie musi do Marii Alm
                      jechać i wypowiadać się tu w ironicznym tonie.Wybierając ten właśnie
                      region i tą miejscowość kierowaliśmy się tym aby trasy były w miarę
                      łatwe i aby każdy z nas mógł zjeżdżać na miarę swych możliwości.A na
                      Natrun są i trasy czarne i czerwone i niebieskie.Stoki są szerokie i
                      dobrze przygotowane do jazdy.Jest też wyciąg specjalnie dla małych
                      dzieci.
                      • k1234561 Do Pablo 03.02.10, 10:37
                        Cena w restauracji hotelu za herbatę 2 euro,za kieliszek wina 4,50-
                        4,80 euro.Zwykle to właśnie zamawialiśmy do obiadokolacji.Soki mają
                        niezbyt dobre,takie jakby rozcieńczone wodą,ale może tylko my
                        mieliśmy takie odczucie.Jedzenie pyszne naszym zdaniem.
                        • Gość: JurekM Re: Do Pablo IP: 109.243.83.* 03.02.10, 16:27
                          żadnej ironii w moim poście nie było;) po prostu jest dla mnie szokiem,że
                          mieszkając w hotelu przy stoku,gdzie do dyspozycji miałaś bogactwo wyciągów i
                          tras ( 150 km różnorakich tras do wyboru)i to bez potrzeby ruszania samochodu -
                          codziennie jeździliście parę km autem do centrum Maria Alm by pojeździć na
                          jednej niespełna 900 metrów długiej gondolce/krzesełku i 3 orczykach - naprawdę
                          nie rozumiem dlaczego?
                          • k1234561 Re: Do Pablo 03.02.10, 16:40
                            A dla mnie to nie jest szokiem.Woleliśmy jeździć na Natrun i
                            tyle.Trasy przy hotelu nam akurat nie odpowiadały.
                            Wiesz to jest tak,jeden woli córkę drugi teściową ;)
                            • pablo-oo7 Re: Do Pablo 03.02.10, 22:05
                              Dziękuję za podanie cen w restauracjach hotelowych.Widzę że po moim pytaniu
                              odnośnie tras narciarskich, na forum rozgorzała dyskusja na temat wyciągów w
                              okolicy hotelu.Moja córka ma 7 lat i dopiero zaczyna przygodę z nartami, tak
                              więc muszę szukać tras pod jej kątem .
                              • k1234561 Re: Do Pablo 04.02.10, 14:26
                                Moja córka ma 7 lat i dopiero zaczyna przygodę z nartami, tak
                                > więc muszę szukać tras pod jej kątem .

Tak więc moim zdaniem Natrun jest w tym wypadku bardzo
                                odpowiedni.Szczególnie polecałabym wyciąg orczykowy znajdujący się
                                koło snowparku i obok wyciągu dla dzieci tzw.babylift,który prowadzi
                                m.in na trasę niebieską.Bardzo szeroką i świetnie przygotowaną (jak
                                zresztą wszystkie inne).
                                Pozdrawiam i życzę udanego urlopu oraz wspaniałych zjazdów.
                          • pablo-oo7 Do: JurekM 03.02.10, 22:21
                            Widzę że włączył się Pan do dyskusji na temat wyciągów w okolicach miejscowości
                            Maria Alm. Ja będę zakwaterowany w hotelu MARCO POLO ALPINA .Jest to mój
                            pierwszy wyjazd do Austrii,i jeżeli zna Pan ten hotel i jego okolice , to każda
                            informacja na ten temat będzie dla mnie bardzo pomocna.Przeglądam strony
                            dotyczące tego hotelu, jak również miejscowości Maria Alm ,i wydaje mi się że
                            najbliżej jest góra Natrun , natomiast góra Aberg jest bardziej oddalona i nie
                            ma możliwości zjechania z niej pod hotel.Może się mylę, jeżeli tak to proszę o
                            sprostowanie.
                            • Gość: JurekM Re: Do: JurekM IP: 109.243.0.* 04.02.10, 18:30
                              Hotelu Marco Polo nie przypominam sobie gdzie leży,ale w/g mnie jadąc tyle km do
                              Austrii i mając do dyspozycji 150 km tras warto większość z nich odwiedzić a nie
                              skupić się na jednej małej górce w centrum miejscowości.Możesz oczywiście zacząć
                              od Natrun,ale wybierz się koniecznie na górę Aberg -masz tam długą niebieską
                              trasę z samej góry do dolnej stacji gondolki.Mi najbardziej odpowiadały stoki w
                              rejonie Dienten,ale przeważały tam czerwone trasy-łatwe trasy były przy gondolce
                              King Cab
      • pablo-oo7 Re: Maria Alm Hinterthal hotel Marco Polo Alpina 23.03.10, 08:37
        Dzień dobry.Właśnie wróciliśmy z tygodniowego pobytu w hotelu MARCO POLO ALPINA.
        Dziękuję za Pani informacje , które okazały się dla nas przydatne . Farelka
        okazała się zbyteczna ,czasami trzeba było wręcz wyłączać ogrzewanie. W naszym
        odczuciu hotel spełnił nasze oczekiwania ( temperatura na zewnątrz oscylowała w
        granicach +8 stopni,dlatego też w całym hotelu było naprawdę ciepło ).Jedzenie
        było rewelacyjne , a i apartament dostaliśmy taki jaki został wykupiony przez
        nas tj w budynku głównym. Zaczęliśmy przygodę z nartami na górze NATRUN ,
        kolejne dni to już ABERG .Polecam środkowy wyciąg krzesełkowy , gdzie dzieci
        miały ogromną frajdę z jazdy .Pogoda oprócz poniedziałku , była rewelacyjna
        .Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka